Przejdź do treści

Ryż basmati – indeks glikemiczny, jak gotować ten typ ryżu

Ryż basmati – indeks glikemiczny, jak gotować ten typ ryżu Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Ryż basmati jest nieco zdrowszą alternatywą dla ryżu białego – ma niższy indeks glikemiczny a jako produkt lekkostrawny może być stosowany u osób z problemami żołądkowymi. By ugotować idealny ryż basmati, warto kierować się kilkoma zasadami.

Czym jest ryż basmati?

Ryż basmati to jedna z odmian produktu wytwarzanego z gatunku ryżu siewnego uprawianego głównie w Indiach i Pakistanie. Charakteryzuje się długoziarnistością oraz wyraźnym zapachem. Od tej drugiej cechy pochodzi jego nazwa: w języku hindi słowo „bas” oznacza aromat.

Ryż basmati produkuje się zarówno w wersji białej (obłuszczonej), jak i brązowej (pełnoziarnistej). Na sklepowych półkach w Polsce zwykle znajdziemy jednak tylko białą, silniej przetworzoną wersję produktu, dlatego to jej poświęcimy dalszą część artykułu.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Ryż - rodzaje, zalety, właściwości. Przepisy na bezglutenowe dania

Wartości odżywcze ryżu basmati

Ryż basmati jest produktem węglowodanowym o niewielkiej zawartości białek i śladowej zawartości tłuszczów. Jedna szklanka ugotowanego produktu (140 g) dostarcza:

  • 210 kilokalorii,
  • 46 gramów węglowodanów,
  • 5 gramów białek,
  • 0,5 gramów tłuszczów,
  • 1 grama błonnika pokarmowego (co odpowiada 4 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik dla osoby dorosłej),
  • nieznacznej ilości niektórych składników mineralnych, w tym wapnia i potasu (2 proc. dziennego zapotrzebowania lub poniżej),
  • witamin z grupy B (w ilościach nieprzekraczających 7-8 proc. dziennego zapotrzebowania).

Jedną szklankę gotowego do spożycia ryżu basmati uzyskamy przez przygotowanie 50 gramów (około ¼ szklanki) suchego produktu.

jedzenie w torebkach

Ryż basmati – właściwości zdrowotne

Ryż basmati jest produktem lekkostrawnym. Warto włączyć go do diety osób, u których musimy zwrócić szczególną na to, by nie obciążać przewodu pokarmowego. Jedzenie ryżu basmati zaleca się m.in.:

  • osobom cierpiącym z powodu biegunki,
  • przy stanach zapalnych żołądka i jelit,
  • w okresie rekonwalescencji po operacjach przewodu pokarmowego,
  • sportowcom i osobom intensywnie uprawiającym aktywność fizyczną.
Dieta niskoglikemiczna - zasady, efekty, przeciwwskazania

Indeks glikemiczny ryżu basmati

Indeks glikemiczny jest popularnie wykorzystywanym wskaźnikiem tego, jak węglowodany w danym produkcie oddziałują na stężenie glukozy we krwi. Im wyższy indeks glikemiczny produktu, tym większy wzrost poziomu cukru po 2-3 godzinach spożycia danej żywności.

Ugotowany ryż basmati ma indeks glikemiczny na poziomie 50-58. Oznacza to, że zaliczamy do grupy produktów o niskim lub średnim indeksie glikemicznym.

Spożywanie umiarkowanie dużych porcji białego ryżu basmati jest bezpieczne dla zdrowia osób z insulinoopornością i cukrzycą, jednak mniej korzystne niż np. spożywanie ryżu brązowego, który ma niższy indeks glikemiczny oraz większą zawartość błonnika pokarmowego.

Pod względem wpływu na poziom glukozy we krwi ryż basmati jest jednak zdrowszą alternatywą od zwykłego długoziarnistego ryżu białego, który po ugotowaniu ma indeks glikemiczny na poziomie średnio 64.

W kontekście indeksu glikemicznego warto podkreślić, że nie bez znaczenia jest również to, jak gotujemy ryż basmati. Rozgotowany ryż trawiony i wchłaniany jest szybciej i w związku z tym powoduje bardziej gwałtowny wzrost stężenia cukru we krwi. Jak ugotować perfekcyjny ryż basmati na sypko, by jego indeks glikemiczny nie wzrastał zbyt mocno?

ryż i mango deser

Jak gotować ryż basmati?

Idealnie ugotowany ryż basmati nie skleja się i ma postać wyraźnie oddzielonych od siebie długich ziaren. Poniżej znajdziesz instrukcję, jak przygotować go krok po kroku.

  1. Szklankę suchego ryżu umieść na sitku z drobnymi oczkami i dokładnie przelej zimną wodą. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru skrobi pokrywającej ziarna (przez to ryż nie będzie się sklejał) oraz arsenu (rozpuszczanego w wodzie metalu ciężkiego, którego śladowe ilości można znaleźć w ziarnach ryżu).
  2. W garnku umieść opłukany ryż, 1,5 szklanki zimnej wody i ¼ łyżeczki soli. Gotuj bez przykrywki na dużej mocy palnika, mieszając co jakiś czas, aż woda zacznie wrzeć (czyli pojawią się wyraźne „bąble”).
  3. Zmniejsz moc palnika na minimalną, przykryj garnek z ryżem dobrze dopasowaną przykrywką i gotuj (bez zdejmowania przykrywki oraz mieszania) przez 12 minut.
  4. Zdejmij garnek z palnika i odczekaj 10 minut (ryż w tym czasie nadal ma być pod przykryciem).
  5. Ryż jest gotowy do spożycia. Przed podaniem możesz wymieszać go delikatnie przy użyciu widelca, by porozdzielać ziarna.

Chcesz urozmaicić swoje dania i zastanawiasz się, co dodać do ryżu, żeby był jeszcze bardziej smaczny niż w podstawowej wersji? Wypróbuj aromatyczny ryż z dodatkiem czosnku, imbiru i szczypiorku.

Wystarczy, że w garnku na 2 łyżkach oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego) podsmażysz lekko razem 1 łyżeczkę obranego i posiekanego drobno imbiru, 2 ząbki obranego i przeciśniętego przez praskę czosnku oraz 2 łyżki posiekanego szczypiorku. Następnie do garnka z tymi dodatkami dodaj opłukany ryż basmati (1 szklankę) wodę (1,5 szklanki) i sól (1/4 łyżeczki). Gotuj dalej według podanej powyżej instrukcji.

Źródło:

  1. Kaur B., Viren R., Jeya C. K. H. (2015) The glycaemic index of rice and rice products: a review, and table of GI values, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 56(2): 215-236.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Pacjentka je zupę

Siostra Bożenna dotkliwie o diecie szpitalnej: „Stan odżywienia 70 proc. pacjentów ulega pogorszeniu podczas hospitalizacji”

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Przekąski na grilla – podpowiadamy, jak zdrowo grillować potrawy i podajemy przepisy

Zasada FIFO w twojej lodówce / istock

Lubisz zero waste w kuchni? Poznaj FIFO i z łatwością zarządzaj żywnością w swoim domu

Arcydzięgiel – jakie właściwości ma korzeń tej rośliny?

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Jak naturalnie obniżyć ciśnienie – jaka dieta jest najlepsza?

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Glicyna – budowa, właściwości, źródła w pożywieniu. Czy glicyna pomaga w bezsenności?

7 olejów, które warto mieć w domu / iStock

Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów

Prolina – czym jest i gdzie jej szukać. Budowa i funkcje w organizmie

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

Kasza owsiana – właściwości odżywcze i sposób gotowania

Czubryca – co to jest, do czego dodawać i gdzie kupić?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×