Przejdź do treści

Rosół – czy naprawdę pomaga na przeziębienie? Odpowiada dietetyczka kliniczna

talerz z rosołem
Rosół – czy naprawdę pomaga na przeziębienie? Odpowiada dietetyczka kliniczna/Istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Rosół to jeden z najstarszych i najpopularniejszych sposobów na przeziębienie i inne infekcje. Nasze mamy i babcie do dziś karmią nim swoje dzieci i wnuki, zachwalając jego uzdrawiające właściwości. Ile prawdy jest w teoriach na temat rosołu? Czy specjaliści rzeczywiście go polecają? O opinię poprosiłam dietetyczkę kliniczną, Martynę Bednarczyk, autorką bloga „Dietetyczne Fanaberie”.

Rosół – co sądzi dietetyczka kliniczna?

Rosół to staropolskie danie, które mimo upływu setek lat wciąż nie traci na popularności. Uznanie zawdzięcza nie tylko unikalnemu smakowi, ale także przypisywanym mu prozdrowotnym właściwościom. Dietetyczkę kliniczną, Martynę Bednarczyk, zapytałam, czy rosół rzeczywiście zasługuje na miano najlepszej zupy na infekcje:

Tak, sama często polecam go moim podopiecznym. Terapia rosołem sprawdza się w większości przypadków osłabień i każdy chętnie ją stosuje. Zupa ta poprawia nam nastrój, rozgrzewa, dostarcza łatwo przyswajanych składników odżywczych, a jednocześnie jest lekkostrawna i ma mało kalorii. 

Ekspertka zwraca jednak uwagę, że nie każdy rosół można uznać za zdrowy i wzmacniający:

Unikajmy wszystkich rosołków w kubku oraz kostek rosołowych. To czysta chemia, która na pewno nie poprawi naszej kondycji. Zamiast gotowych rozwiązań – stawiajmy na samodzielnie przyrządzony wywar z chudym mięsem i dużą ilością warzyw. 

Rosół, o którym mówi dietetyczka, jest bogaty w potas, wapń, żelazo, magnez, beta-karoten oraz witaminy E i A. Niestety w procesie długiego gotowania rosół traci większość witaminy C, dlatego na koniec warto dodać bogatą w nią pietruszkę. Poza tym witaminę C znajdziemy w wielu superfoods, takich jak żurawina czy dzika róża, dlatego akurat jej mała ilość w rosole nie jest problemem.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
kobieta

Rosół na przeziębienie – jak to działa?

Rosół szczególnie dobrze sprawdza się w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych. O tym, że działa wiemy nie tylko z doświadczeń chorych, ale także badań naukowych. W naszym artykule o najlepszym jedzeniu na przeziębienie lekarz rodzinny, Aleksander Biesiada, podkreślał:

Wywary z mięsa i warzyw oraz rosół – polecały je nasze babcie – i słusznie. Rosół poddano nawet badaniom naukowym, postuluje się, że składniki rosołu wpływają na migrację neutrofili. 

Neutrofile, czyli białe krwinki, są „wyrzucane” przez organizm w reakcji na wirusową infekcję górnych dróg oddechowych. Przez wzrost ich poziomu dochodzi do zwiększonej produkcji śluzu, co obserwujemy jako katar i kaszel. Naukowcy University of Nebraska Medical Center udowodnili, że pod wpływem rosołu aktywność neutrofili spada, dzięki czemu zmniejszają się objawy przeziębienia. Jedzenie rosołu ma więc bezpośredni wpływ na kondycję naszego gardła i nosa podczas choroby.

Termometr

Rosół – komu może zaszkodzić?

Trzeba zaznaczyć, że rosół nie będzie jednak dobrym wyborem w przypadku każdej choroby. Nie powinniśmy jeść go podczas grypy żołądkowej. Rosół posiada bowiem za dużą osmolarność, czyli za niską liczbę cząsteczek w roztworze (wodzie) oraz za dużo sodu. Takie właściwości powodują, że zupa ta może nasilać biegunkę oraz doprowadzić do jeszcze większego odwodnienie organizmu.

Lekarka Róża Hajkuś w swoim poście na Instagramie tłumaczy:

Bo skoro w jelitach będzie płyn o wyższej osmolarności niż otoczenie (czyli rosół), będzie „ściągał” wodę w miejsce, gdzie się znajduje, czyli do jelit. Więcej wody w jelitach = biegunka bardziej.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Przepis na zupę krem z pieczonego kalafiora. Jesień na bogato!

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami / unsplash

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami

Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej?

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Curry z kukurydzy

Złociste curry z kukurydzy. Przyjemny, lekko słodki smak, który pokochasz od pierwszej łyżki!

Zupa rybna

Zupa rybna w tajskiej odsłonie. Znakomicie rozgrzewa i syci

Kochamy krupnik! Wybrałyśmy najlepsze przepisy na pyszną zupę w nowej odsłonie

Rozgrzewająca zupa marchewkowa z nutą kokosową

Zima roślinożerców. Co teraz włożyć do gara, by przetrwać?

zupa w słoiku na białym stole

Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Zupa orzechowa idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Cebula dymka – sadzenie i uprawa. Przepis na zupę z dymką

Dieta zupowa, czyli jadłospis pełen zup. Czy warto ją stosować?

Chłodnik arbuzowo-pomidorowy

Gazpacho z arbuza i pomidorów. Zmiksuj przepyszny i zdrowy chłodnik

Tajska zupa rybna z łososiem. Alternatywa dla rosołu

Botwinka egzotyczna. Przepis na pyszny i sycący krem z buraków

Curry z botwinki. Zdrowy obiad w sam raz na wiosnę!

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym w towarzystwie chipsa z szynki. Masz ochotę?

×