4 min.
Rosół – czy naprawdę pomaga na przeziębienie? Odpowiada dietetyczka kliniczna

Rosół – czy naprawdę pomaga na przeziębienie? Odpowiada dietetyczka kliniczna/Istock
28.06.2022
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
27.06.2022
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
26.06.2022
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
26.06.2022
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
25.06.2022
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!
Rosół to jeden z najstarszych i najpopularniejszych sposobów na przeziębienie i inne infekcje. Nasze mamy i babcie do dziś karmią nim swoje dzieci i wnuki, zachwalając jego uzdrawiające właściwości. Ile prawdy jest w teoriach na temat rosołu? Czy specjaliści rzeczywiście go polecają? O opinię poprosiłam dietetyczkę kliniczną, Martynę Bednarczyk, autorką bloga „Dietetyczne Fanaberie”.
Spis treści
Rosół – co sądzi dietetyczka kliniczna?
Rosół to staropolskie danie, które mimo upływu setek lat wciąż nie traci na popularności. Uznanie zawdzięcza nie tylko unikalnemu smakowi, ale także przypisywanym mu prozdrowotnym właściwościom. Dietetyczkę kliniczną, Martynę Bednarczyk, zapytałam, czy rosół rzeczywiście zasługuje na miano najlepszej zupy na infekcje:
Tak, sama często polecam go moim podopiecznym. Terapia rosołem sprawdza się w większości przypadków osłabień i każdy chętnie ją stosuje. Zupa ta poprawia nam nastrój, rozgrzewa, dostarcza łatwo przyswajanych składników odżywczych, a jednocześnie jest lekkostrawna i ma mało kalorii.
Ekspertka zwraca jednak uwagę, że nie każdy rosół można uznać za zdrowy i wzmacniający:
Unikajmy wszystkich rosołków w kubku oraz kostek rosołowych. To czysta chemia, która na pewno nie poprawi naszej kondycji. Zamiast gotowych rozwiązań – stawiajmy na samodzielnie przyrządzony wywar z chudym mięsem i dużą ilością warzyw.
Rosół, o którym mówi dietetyczka, jest bogaty w potas, wapń, żelazo, magnez, beta-karoten oraz witaminy E i A. Niestety w procesie długiego gotowania rosół traci większość witaminy C, dlatego na koniec warto dodać bogatą w nią pietruszkę. Poza tym witaminę C znajdziemy w wielu superfoods, takich jak żurawina czy dzika róża, dlatego akurat jej mała ilość w rosole nie jest problemem.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Rosół na przeziębienie – jak to działa?
Rosół szczególnie dobrze sprawdza się w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych. O tym, że działa wiemy nie tylko z doświadczeń chorych, ale także badań naukowych. W naszym artykule o najlepszym jedzeniu na przeziębienie lekarz rodzinny, Aleksander Biesiada, podkreślał:
Wywary z mięsa i warzyw oraz rosół – polecały je nasze babcie – i słusznie. Rosół poddano nawet badaniom naukowym, postuluje się, że składniki rosołu wpływają na migrację neutrofili.
Neutrofile, czyli białe krwinki, są „wyrzucane” przez organizm w reakcji na wirusową infekcję górnych dróg oddechowych. Przez wzrost ich poziomu dochodzi do zwiększonej produkcji śluzu, co obserwujemy jako katar i kaszel. Naukowcy University of Nebraska Medical Center udowodnili, że pod wpływem rosołu aktywność neutrofili spada, dzięki czemu zmniejszają się objawy przeziębienia. Jedzenie rosołu ma więc bezpośredni wpływ na kondycję naszego gardła i nosa podczas choroby.
Rosół – komu może zaszkodzić?
Trzeba zaznaczyć, że rosół nie będzie jednak dobrym wyborem w przypadku każdej choroby. Nie powinniśmy jeść go podczas grypy żołądkowej. Rosół posiada bowiem za dużą osmolarność, czyli za niską liczbę cząsteczek w roztworze (wodzie) oraz za dużo sodu. Takie właściwości powodują, że zupa ta może nasilać biegunkę oraz doprowadzić do jeszcze większego odwodnienie organizmu.
Lekarka Róża Hajkuś w swoim poście na Instagramie tłumaczy:
Bo skoro w jelitach będzie płyn o wyższej osmolarności niż otoczenie (czyli rosół), będzie „ściągał” wodę w miejsce, gdzie się znajduje, czyli do jelit. Więcej wody w jelitach = biegunka bardziej.
Zobacz także
Poleć ten artykuł koleżankom
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022