Przejdź do treści

Cebula – co ma w sobie cennego? W jakiej formie jest najlepsza? Pytamy dietetyczkę

Kilkanaście cebul na drewnianej desce do krojenia. Niektóre z nich przekrojone na pół.
Cebula – co ma w sobie cennego? W jakiej formie jest najlepsza? Pytam dietetyczkę/Istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Prekoncepcja - czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska
Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska
Soki owocowe
Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska
Ewa Wojciechowska
Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!
Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka Zofia Winczewska
Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka
Kobieta trzyma herbatę w szklance
Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić

Cebula to podstawowy składnik jednego z najpopularniejszych domowych syropów na przeziębienie i inne infekcje. Czemu zawdzięcza swoje lecznicze działanie? W jakich innych formach i chorobach warto sięgnąć po cebulę? Rozmawiamy z dietetyczką, Martyną Bednarczyk, autorką bloga „Dietetyczne Fanaberie”.

.

Cebula – właściwości

Cebula jest jednym z warzyw najczęściej stosowanych w polskiej kuchni. Dodajemy ją jednak nie ze względu na prozdrowotne właściwości, ale smak, który doskonale komponuje się z naszymi ulubionymi daniami. Ale to niepozorne warzywo ma w sobie całkiem sporą dawkę składników odżywczych. Wśród nich najważniejszymi są:

Dietetyczka Martyna Bednarczyk porównuje cebulę do czosnku, który jest znany z działania antybakteryjnego, przez co nazywamy go często naturalnym antybiotykiem. W cebuli zabójczo na bakterie działają między innymi związki siarki. One odpowiadają również za obniżanie cholesterolu i ciśnienia krwi. Z jakich innych zalet znana jest cebula? Specjalistka wymienia także działania moczopędne, przeciwzakrzepowe czy przeciwzapalne. Jednocześnie podkreśla:

Cebuli nie powinniśmy traktować jako samodzielnego remedium na przewlekłe problemy zdrowotne. Warto włączać ją na przykład do diety obniżającej cholesterol, ale nie może ona zastępować innych metod leczenia.

Cebula świetnie sprawdza się przy przejściowych chorobach, na przykład przeziębieniu. Wtedy stanowi naturalny środek na wsparcie organizmu w walce z infekcjami. W jakiej formie przyjmować ją, aby była skuteczna?

Cebula – jak ją stosować?

Dietetyczka Martyna Bednarczyk uważa, że jeśli zależy nam na wyleczeniu infekcji, świetnym rozwiązaniem jest popularny syrop z cebuli. Robimy go samodzielnie z tylko dwóch składników – cebuli i cukru. Dla wzmocnienia działania możemy wzbogacić go o inne produkty wspomagające odporność, na przykład imbir, czosnek czy cytrynę.

Cebulę warto mieć w jadłospisie także, gdy jesteśmy zdrowi. Specjalistka podkreśla, że najlepiej jeść ją na surowo:

Obróbka termiczna sprawia, że witaminy zawarte w warzywach utleniają się, a tym samym tracą swoje właściwości. Dzieje się tak także z cebulą.

Ręce, które kroją cebulę nożem na drewnianej desce

Cebula – komu może zaszkodzić?

Niestety cebula nie jest warzywem, po które powinni sięgać wszyscy. Dietetyczka Martyna Bednarczyk zauważa, że jest ciężkostrawna zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Powinny unikać jej osoby cierpiące na problemy trawienne, osoby z chorą wątrobą lub wrażliwym żołądkiem. W takich przypadkach jej jedzenie może powodować nieprzyjemne dolegliwości, na przykład skurcze i wzdęcia.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Mleko z miodem i czosnkiem, syrop z cebuli – przepis, działanie

owsianka

5 produktów, których lepiej unikać zimą

Dopadło cię przeziębienie? Anna Lewandowska poleca przepis na napój rozgrzewający!

Wek na przeziębienie: syrop z malin

Sposób na przeziębienie: syrop z malin, lepszy niż kupowany w spożywczaku

Jak wzmocnić odporność przed sezonem infekcyjnym? Wyjaśnia farmaceutka, Zofia Winczewska

dziewczyna leży w łóżku

„Boli mnie gardło, powoli tracę głos”. Pierwsza pomoc w bólu gardła

Ból gardła – jak go zwalczyć naturalnie?

Ból gardła – jak go zwalczyć naturalnie?

Kobieta

Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka

Dieta ubogoresztkowa – kiedy trzeba ją zastosować?

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki „Czytamy Etykiety”

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

Jedzenie przed snem – czy naprawdę powinniśmy go unikać?

Zielenina w środku zimy. Jak ją wprowadzić do diety?

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Zatrzymanie wody w organizmie. Oto przyczyny

5 zdrowych nawyków żywieniowych do zapamiętania

Ciężarna z zakupami

Ile kalorii potrzebuje kobieta w danym trymestrze ciąży oraz w trakcie laktacji? Znamy nowe wytyczne!

Sałatka na talerzu

Jaka jest najlepsza dieta dla serca? Ukazał się coroczny raport U.S. News o najlepszych i najgorszych popularnych dietach

Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się idealnie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

5 największych kuchennych mitów

12 przepisów na sałatki wigilijne

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?