Przejdź do treści

Cebula – co ma w sobie cennego? W jakiej formie jest najlepsza? Pytamy dietetyczkę

Kilkanaście cebul na drewnianej desce do krojenia. Niektóre z nich przekrojone na pół.
Cebula – co ma w sobie cennego? W jakiej formie jest najlepsza? Pytam dietetyczkę/Istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA
Masz niedoczynność tarczycy i zaburzony lipidogram? Sprawdź, z czego to może wynikać i kiedy pojawia się powód do niepokoju
Zaburzony lipidogram przy niedoczynności tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, skąd ten problem
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek
Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Cebula to podstawowy składnik jednego z najpopularniejszych domowych syropów na przeziębienie i inne infekcje. Czemu zawdzięcza swoje lecznicze działanie? W jakich innych formach i chorobach warto sięgnąć po cebulę? Rozmawiamy z dietetyczką, Martyną Bednarczyk, autorką bloga „Dietetyczne Fanaberie”.

.

Cebula – właściwości

Cebula jest jednym z warzyw najczęściej stosowanych w polskiej kuchni. Dodajemy ją jednak nie ze względu na prozdrowotne właściwości, ale smak, który doskonale komponuje się z naszymi ulubionymi daniami. Ale to niepozorne warzywo ma w sobie całkiem sporą dawkę składników odżywczych. Wśród nich najważniejszymi są:

Dietetyczka Martyna Bednarczyk porównuje cebulę do czosnku, który jest znany z działania antybakteryjnego, przez co nazywamy go często naturalnym antybiotykiem. W cebuli zabójczo na bakterie działają między innymi związki siarki. One odpowiadają również za obniżanie cholesterolu i ciśnienia krwi. Z jakich innych zalet znana jest cebula? Specjalistka wymienia także działania moczopędne, przeciwzakrzepowe czy przeciwzapalne. Jednocześnie podkreśla:

Cebuli nie powinniśmy traktować jako samodzielnego remedium na przewlekłe problemy zdrowotne. Warto włączać ją na przykład do diety obniżającej cholesterol, ale nie może ona zastępować innych metod leczenia.

Cebula świetnie sprawdza się przy przejściowych chorobach, na przykład przeziębieniu. Wtedy stanowi naturalny środek na wsparcie organizmu w walce z infekcjami. W jakiej formie przyjmować ją, aby była skuteczna?

Cebula – jak ją stosować?

Dietetyczka Martyna Bednarczyk uważa, że jeśli zależy nam na wyleczeniu infekcji, świetnym rozwiązaniem jest popularny syrop z cebuli. Robimy go samodzielnie z tylko dwóch składników – cebuli i cukru. Dla wzmocnienia działania możemy wzbogacić go o inne produkty wspomagające odporność, na przykład imbir, czosnek czy cytrynę.

Cebulę warto mieć w jadłospisie także, gdy jesteśmy zdrowi. Specjalistka podkreśla, że najlepiej jeść ją na surowo:

Obróbka termiczna sprawia, że witaminy zawarte w warzywach utleniają się, a tym samym tracą swoje właściwości. Dzieje się tak także z cebulą.

Ręce, które kroją cebulę nożem na drewnianej desce

Cebula – komu może zaszkodzić?

Niestety cebula nie jest warzywem, po które powinni sięgać wszyscy. Dietetyczka Martyna Bednarczyk zauważa, że jest ciężkostrawna zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Powinny unikać jej osoby cierpiące na problemy trawienne, osoby z chorą wątrobą lub wrażliwym żołądkiem. W takich przypadkach jej jedzenie może powodować nieprzyjemne dolegliwości, na przykład skurcze i wzdęcia.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Mleko z miodem i czosnkiem, syrop z cebuli – przepis, działanie

owsianka

5 produktów, których lepiej unikać zimą

Dopadło cię przeziębienie? Anna Lewandowska poleca przepis na napój rozgrzewający!

Wek na przeziębienie: syrop z malin

Sposób na przeziębienie: syrop z malin, lepszy niż kupowany w spożywczaku

Jak wzmocnić odporność przed sezonem infekcyjnym? Wyjaśnia farmaceutka, Zofia Winczewska

dziewczyna leży w łóżku

„Boli mnie gardło, powoli tracę głos”. Pierwsza pomoc w bólu gardła

Ból gardła – jak go zwalczyć naturalnie?

Ból gardła – jak go zwalczyć naturalnie?

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Micha zdrowia. Buddha bowl, smoothie bowl, poke – z czym to się je?

zielona herbata na podkręcenie metabolizmu

Chcesz podkręcić metabolizm? Te napoje przyspieszają przemianę materii

Diety cud a hormon tarczycy. Dlaczego powinnaś uważać z dużą redukcją kalorii?

Czy spożycie soi wpływa na pracę tarczycy? Odpowiada dr Damian Parol

Czy spożycie soi wpływa na pracę tarczycy? Odpowiada dr Damian Parol

Kapusta – pospolita tylko z pozoru

Kapusta – pospolita tylko z pozoru. Sprawdź 3 przepisy na pyszne dania z kapusty

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Czego nie jeść, by mieć dobry seks?

Jedzenie, które obniża libido. Tych produktów lepiej unikaj

Żelazo dla wegetarian – co jeść, aby nie mieć anemii?

Talerz z kawałkiem ciasta

Czy po dniu obżarstwa można przytyć? Ile tyjemy w jeden dzień?

Guacummus – pasta z guacamole i hummusu. Jak ją zrobić?

Sezon na szparagi właśnie się zaczął. To warto o nich wiedzieć

Sezon na szparagi właśnie się zaczął. To warto o nich wiedzieć

Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy

Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?

Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?