Przejdź do treści

Dzika róża – bogate w witaminę C remedium na infekcje. O jej właściwościach opowiada naturoterapeutka

Dzika róża – bogate w witaminę C remedium na infekcje. O jej właściwościach opowiada naturoterapeutka Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Siostra Bożenna dotkliwie o diecie szpitalnej: „Stan odżywienia 70 proc. pacjentów ulega pogorszeniu podczas hospitalizacji”
Natalia Siwiec uważa, że głodówki są „superzdrowe”. Co na to dietetyczka?
„W jednej torebce zielonej herbaty jest do 400 gatunków owadów”. Zaskakujące odkrycie naukowców
Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Dzika róża to dziś nieco zapomniana roślina, którą kojarzymy głównie z herbatami. Tymczasem jej owoce i płatki możemy wykorzystać na co najmniej kilka innych sposobów. Trwający właśnie sezon obniżonej odporności i infekcji jest świetnym momentem, aby w pełni poznać i wypróbować jej właściwości. Jak i dlaczego warto to zrobić tłumaczy naturoterapeutka Zuzanna Rzepecka.  

Dzika róża – jakie ma właściwości?

Dzika róża to roślina popularna niemal w całej Europie. W Polsce często rośnie nie tylko na łąkach czy uboczach lasów, ale także w przydomowych ogrodach. Wiele z nas pewnie miało już okazję spróbować jej owoców. I, o ile krzak nie rósł tuż przy ruchliwej drodze lub innym źródle zanieczyszczeń, był to bardzo dobry pomysł. O pozytywny wpływ dzikiej róży na nasze zdrowie zapytałam naturoterapeutkę.

Owoce dzikiej róży (Rosa Canica L.) działają ogólnie wzmacniająco, łagodnie rozkurczowo, zwiększają odporność na choroby zakaźne i zatrucia, są żółcio- i moczopędne, wpływają korzystnie na przemianę materii oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi. Przede wszystkim jednak owoce dzikiej róży są nieocenionym źródłem witaminy C (zawartość na poziomie nawet 20% w stosunku do innych wartości odżywczych) – mają jej 20-30 razy więcej niż cytryny, a to dzięki obecnym w nich flawonoidom i kwasom organicznym. Dzika róża zawiera również witaminy A, B2, B3, E, K, P, cukry, pektyny, kwasy organiczne, olejek eteryczny i sole mineralne.

Warto więc sięgać po ten owoc szczególnie wtedy, kiedy narażeni jesteśmy na częstsze infekcje. Zawarta w dzikiej róży witamina C odgrywa bowiem ważną rolę w funkcjonowaniu naszego systemu odpornościowego. Pobudza rozwój i pracę komórek odpowiadających za walkę z drobnoustrojami. Jest szczególnie skuteczna w ochronie przed przeziębieniem, czyli wirusową infekcją śluzówki górnych dróg oddechowych, popularną przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

unsplash.com

Dzika róża – jak ją wykorzystać?

W zależności od gatunku owoce dzikiej róży mogą nieco różnić się smakiem, barwą i wielkością. Sezon na ich zbieranie przypada na wrzesień i październik, a więc idealny czas, aby zrobić sobie zapasy na zimę. Bogactwo witaminy C i innych związków sprawia, że są świetnym dodatkiem do diety w zaczynającym się jesienią sezonie przeziębieniowym.

Jeśli nie posiadamy dzikiej róży we własnym ogrodzie, warto wybrać się do sklepów ze zdrową żywnością. Znajdziemy w nich na przykład: proszek ze zmielonych owoców, kapsułki, sok oraz suszone płatki lub owoce. Co z nimi zrobić?

Z dzikiej róży możemy przygotowywać napary, odwary, nalewki, syropy, konfitury, kompoty, soki. Możemy również zastosować płatki tej rośliny np. do przygotowania syropu. Zdecydowanie korzystniej wpływają na nas owoce, choć w średniowieczu osobom wątłym, chorym podawano syrop z płatków dzikiej róży i miodu – wymienia naturoterapeutka Zuzanna Rzepecka.

Chociaż najwięcej dobrego znajdziemy w owocach, docenić trzeba też płatki jej kwiatów. Sprawdzą się nie tylko jako wspomniany wyżej składnik syropu, czy dodatek do herbaty, wypieków i nalewek, ale także do kąpieli czy domowych peelingów na bazie kawy lub cukru. W pielęgnacji lubimy je za działanie antybakteryjne, łagodzące i uelastyczniające skórę.

kobieta na kanapie

Dzika róża – czy może komuś zaszkodzić?

Na koniec została jeszcze kwestia potencjalnych zagrożeń przy przyjmowaniu dzikiej róży. O opinie na ten temat również zapytałam specjalistkę:

Nie znam przypadków, w których dzika róża działałaby niekorzystnie na organizm. Na pewno wykluczyć należy osoby, które są uczulone na tę roślinę.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Złote mleko (z kurkumą)

Złote mleko – sprawdź przepisy na mleko z kurkumą i ich właściwości

Woda z cytryną na dzień dobry. Zacznij dobrze poranek!

kobieta myje warzywa w zlewie

7 warzyw, które warto jeść zimą. Sprawdź, czy nie zapominasz włączać ich do codziennej diety

kobieta na łące

Żelazo – dlaczego może go brakować? Poznaj 9 oznak niedoboru żelaza

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

7 zdrowotnych właściwości imbiru. Poznaj jego wielką moc!

Imbir, miód, cytryna i zioła

Poprawa odporności zimą? Sprawdź, co nas wzmacnia

pijąca kobieta

Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa

Moje pierwsze kimchi

Kimchi – poznaj przepis na koreański przysmak. Ma mnóstwo zalet

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

szklanka wody

Pij wodę jesienią! Poznaj 4 najważniejsze powody, dla których warto to robić

Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania

Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?

Miód wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy – właściwości. Na co pomaga miód?

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Wzmacniamy odporność po zimie. Sprawdzone sposoby, które pokochasz

Pasternak – jak wygląda, właściwości, przepisy. Pasternak a pietruszka

miód

5 najlepszych zamienników cukru

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Prof. Jacek M. Witkowski: Nasza odporność wcale nie pochodzi tylko z jelit

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Kobieta pije koktajl

Prosty i skuteczny przepis na koktajl na odporność

Superfoods na wzmocnienie odporności. Tę dziesiątkę wprowadź do swojej diety

Chcesz wzmocnić odporność? Wypróbuj antygrypinę z przepisu dietetyczki Justyny Mizery

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

18 przepisów dla miłośników awokado

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

×