Przejdź do treści

Dzika róża – bogate w witaminę C remedium na infekcje. O jej właściwościach opowiada naturoterapeutka

Dzika róża – bogate w witaminę C remedium na infekcje. O jej właściwościach opowiada naturoterapeutka Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Dzika róża to dziś nieco zapomniana roślina, którą kojarzymy głównie z herbatami. Tymczasem jej owoce i płatki możemy wykorzystać na co najmniej kilka innych sposobów. Trwający właśnie sezon obniżonej odporności i infekcji jest świetnym momentem, aby w pełni poznać i wypróbować jej właściwości. Jak i dlaczego warto to zrobić tłumaczy naturoterapeutka Zuzanna Rzepecka.  

Dzika róża – jakie ma właściwości?

Dzika róża to roślina popularna niemal w całej Europie. W Polsce często rośnie nie tylko na łąkach czy uboczach lasów, ale także w przydomowych ogrodach. Wiele z nas pewnie miało już okazję spróbować jej owoców. I, o ile krzak nie rósł tuż przy ruchliwej drodze lub innym źródle zanieczyszczeń, był to bardzo dobry pomysł. O pozytywny wpływ dzikiej róży na nasze zdrowie zapytałam naturoterapeutkę.

Owoce dzikiej róży (Rosa Canica L.) działają ogólnie wzmacniająco, łagodnie rozkurczowo, zwiększają odporność na choroby zakaźne i zatrucia, są żółcio- i moczopędne, wpływają korzystnie na przemianę materii oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi. Przede wszystkim jednak owoce dzikiej róży są nieocenionym źródłem witaminy C (zawartość na poziomie nawet 20% w stosunku do innych wartości odżywczych) – mają jej 20-30 razy więcej niż cytryny, a to dzięki obecnym w nich flawonoidom i kwasom organicznym. Dzika róża zawiera również witaminy A, B2, B3, E, K, P, cukry, pektyny, kwasy organiczne, olejek eteryczny i sole mineralne.

Warto więc sięgać po ten owoc szczególnie wtedy, kiedy narażeni jesteśmy na częstsze infekcje. Zawarta w dzikiej róży witamina C odgrywa bowiem ważną rolę w funkcjonowaniu naszego systemu odpornościowego. Pobudza rozwój i pracę komórek odpowiadających za walkę z drobnoustrojami. Jest szczególnie skuteczna w ochronie przed przeziębieniem, czyli wirusową infekcją śluzówki górnych dróg oddechowych, popularną przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność
Estabiom Junior, Suplement diety, 20 kapsułek
28,39 zł
Odporność
Naturell Omega-3 500 mg, 240 kaps.
30,00 zł
Energia
WIMIN Dobra energia, 30 kaps.
59,00 zł
Odporność
WIMIN Twój mikrobiom, 30 kaps.
79,00 zł
Odporność
Estabiom Baby, Suplement diety, krople, 5 ml
28,39 zł
unsplash.com

Dzika róża – jak ją wykorzystać?

W zależności od gatunku owoce dzikiej róży mogą nieco różnić się smakiem, barwą i wielkością. Sezon na ich zbieranie przypada na wrzesień i październik, a więc idealny czas, aby zrobić sobie zapasy na zimę. Bogactwo witaminy C i innych związków sprawia, że są świetnym dodatkiem do diety w zaczynającym się jesienią sezonie przeziębieniowym.

Jeśli nie posiadamy dzikiej róży we własnym ogrodzie, warto wybrać się do sklepów ze zdrową żywnością. Znajdziemy w nich na przykład: proszek ze zmielonych owoców, kapsułki, sok oraz suszone płatki lub owoce. Co z nimi zrobić?

Z dzikiej róży możemy przygotowywać napary, odwary, nalewki, syropy, konfitury, kompoty, soki. Możemy również zastosować płatki tej rośliny np. do przygotowania syropu. Zdecydowanie korzystniej wpływają na nas owoce, choć w średniowieczu osobom wątłym, chorym podawano syrop z płatków dzikiej róży i miodu – wymienia naturoterapeutka Zuzanna Rzepecka.

Chociaż najwięcej dobrego znajdziemy w owocach, docenić trzeba też płatki jej kwiatów. Sprawdzą się nie tylko jako wspomniany wyżej składnik syropu, czy dodatek do herbaty, wypieków i nalewek, ale także do kąpieli czy domowych peelingów na bazie kawy lub cukru. W pielęgnacji lubimy je za działanie antybakteryjne, łagodzące i uelastyczniające skórę.

kobieta na kanapie

Dzika róża – czy może komuś zaszkodzić?

Na koniec została jeszcze kwestia potencjalnych zagrożeń przy przyjmowaniu dzikiej róży. O opinie na ten temat również zapytałam specjalistkę:

Nie znam przypadków, w których dzika róża działałaby niekorzystnie na organizm. Na pewno wykluczyć należy osoby, które są uczulone na tę roślinę.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Po przebytej infekcji czujesz się osłabiona? Dowiedz się, jak zadbać o dietę po chorobie

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

7 zdrowotnych właściwości imbiru. Poznaj jego wielką moc!

szklanka wody

Pij wodę jesienią! Poznaj 4 najważniejsze powody, dla których warto to robić

herbata

Jak jeść, żeby nie marznąć jesienią i zimą? Zdradzamy kilka prostych trików

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

7 naturalnych składników wzmacniających odporność

5 sposobów na polepszenie odporności na jesień

Złote mleko (z kurkumą)

Złote mleko – sprawdź przepisy na mleko z kurkumą i ich właściwości

Woda z cytryną na dzień dobry. Zacznij dobrze poranek!

kobieta myje warzywa w zlewie

7 warzyw, które warto jeść zimą. Sprawdź, czy nie zapominasz włączać ich do codziennej diety

kobieta na łące

Żelazo – dlaczego może go brakować? Poznaj 9 oznak niedoboru żelaza

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Imbir, miód, cytryna i zioła

Poprawa odporności zimą? Sprawdź, co nas wzmacnia

pijąca kobieta

Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa

Moje pierwsze kimchi

Kimchi – poznaj przepis na koreański przysmak. Ma mnóstwo zalet

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania

Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?

Miód wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy – właściwości. Na co pomaga miód?

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Wzmacniamy odporność po zimie. Sprawdzone sposoby, które pokochasz

Pasternak – jak wygląda, właściwości, przepisy. Pasternak a pietruszka

miód

5 najlepszych zamienników cukru

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

×