Przejdź do treści

Resztki z obiadu? Za dużo sałatki? Sprawdź, jak długo możesz je bezpiecznie zjeść

Resztki z obiadu? Za dużo sałatki? Sprawdź, jak długo możesz je bezpiecznie zjeść Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!
Jedzenie dobre dla mózgu
Elektrolity – sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz
Prekoncepcja - czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska
Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Pewnie nieraz byłaś już tak najedzona, że nie dałaś rady skończyć obiadu. Co zatem zrobić z resztkami? Jak długo je przechowywać?

Przygotowanie odpowiedniej ilości jedzenia, aby zostało zjedzone podczas jednego posiłku w całości, nie zawsze się udaje. Jednak nie powinnyśmy wyrzucać nadmiaru, a zostawić na kolejny dzień. Jest to duża oszczędność, a zarazem bardzo ekologiczny krok. Pytanie tylko, jak długo i w jaki sposób przechowywać resztki żywności, aby nie się nie zepsuły? Jeśli już to nastąpi, to jak poznać nieświeże jedzenie?

Ile mamy czasu?

Resztki jedzenia powinno się trzymać nie dłużej niż trzy dni. Zależy to jednak od wielu czynników. Zaliczyć do nich można sposób przygotowania, przechowywania, a przede wszystkim – rodzaj żywności. Niektóre produkty są bardziej narażone na przenoszenie grzybów i bakterii, które mogą wywoływać choroby. Owoce, warzywa i pieczywo można określić jako jedzenie o małym ryzyku zepsucia. Te pierwsze zachowują zwykle świeżość od trzech do pięciu dni. Po ugotowaniu niektórych warzyw termin może wzrosnąć do 7 dni. Oczywiście wszystko zależy od rodzaju produktu. Te z wysoką zawartością wody, jak ogórki czy truskawki szybciej się zepsują niż ziemniaki. Pieczywo można spokojnie jeść przez trzy-cztery dni. Później istnieje ryzyko rozwoju pleśni.

Produkty o średnim ryzyku zepsucia, takie jak ugotowany makaron, kasza czy komosa, mogą przetrwać w lodówce około 3 dni. Podobnie jest z różnymi deserami. Sporą część żywności stanowią te o najwyższym stopniu ryzyka zepsuciem. Są to produkty z dużą ilością białka i wody. Należy do nich mięso, które po ugotowaniu może stać bezpiecznie w lodówce do dwóch dni lub dzień dłużej, jeśli nie jest to mięso mielone. Rozmrożone mięso powinno się spożyć w ciągu dwóch dni. Natomiast produkty, takie jak sałatki, tuńczyk, wędliny należy przetrzymywać maksymalnie cztery-pięć dni.

Ugotowane jajka w skorupkach mogą przetrwać, aż siedem dni. Pamiętać należy, że muszą być schłodzone, najlepiej w lodówce. Wszelkie owoce morza bardzo szybko roznoszą patogeny. Ich wytrzymałość to maksymalnie dwa-trzy dni.

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak poznać zepsute jedzenie?

Obejrzyj pokarm ze wszystkim stron. Sprawdź czy ma przebarwień lub rosnącej pleśni. Następnie powąchaj (chociaż popsutą żywność wyczujesz z daleka). Jeśli jedzenie nie wygląda dobrze lub nie jesteś go pewna, po prostu je wyrzuć. Nie ma co ryzykować smakowaniem, ponieważ nawet w najmniejszym fragmencie mogą znajdować się tysiące patogenów.

naukowiec - salmonella

Jak odpowiednio przechowywać resztki?

Najważniejszą rzeczą w przechowywaniu pozostałości np. z obiadu jest niska temperatura. Lodówka lub zamrażarka to idealne miejsce dla tego typu jedzenia. Bakterie rozwijają się w wysokich temperaturach, więc schłodzenie jedzenia powinno nastąpić do dwóch godzin od przygotowania. Dobrym patentem jest opisywanie pudełek z żywnością. Pamięć często zawodzi, a napisanie daty na opakowaniu czasem może uratować jedzenie. Jest to tym bardziej ważne, że niektóre bakterie mogą rozwijać się nawet w chłodnych warunkach.

Na odpowiednie przechowywanie żywności powinny szczególnie uważać kobiety w ciąży, osoby starsze oraz ludzie z obniżoną odpornością. Są oni bardziej narażeni na zatrucia pokarmowe i inne infekcje.

 

Źródło: Healthline

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kobieta trzyma herbatę w szklance

Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić

Kobieta

Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

śwęta

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

Jadalne prezenty. Pyszne propozycje do wyboru

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

"Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym"

„Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym”

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Dodatki E to sama chemia? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę

Slow food – co to jest? Jak wdrożyć je w życie? Porady

5 dobrych konserwantów. Ich nie musisz unikać

Chleb tostowy

Chleb tostowy – kalorie, skład. Czy chleb tostowy jest zdrowy?

Paluszki

Paluszki – kalorie, węglowodany. Czy paluszki są zdrowe?

Zatrucie grzybami – jakie są jego objawy? Jak przeprowadzić pierwszą pomoc?

Zatrucie grzybami – jakie są jego objawy? Jak przeprowadzić pierwszą pomoc?

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien, czyli mały „atlas” najpopularniejszych grzybów

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

12 przepisów na sałatki wigilijne

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?