Przejdź do treści

Miłorząb japoński – jakie ma właściwości i działanie? Rozmawiamy z ekspertem Piotrem Sokołowskim

/ Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty
6 przepisów na rozgrzewającą herbatę. Taki napój wzmocni odporność i poprawi ci nastrój
Jak nie wpaść w słoną pułapkę? Możesz się zdziwić, w jak wielu produktach znajduje się sól
Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów
Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie

Miłorząb japoński, nazywany także Ginkgo biloba, jest prawdziwym fenomenem natury. Jego spożywanie może mieć korzystny wpływ na zdrowie, w szczególności jeśli jesteśmy narażeni na stres. Miłorząb pomaga także przy zaburzonej koncentracji i problemach z pamięcią a także opóźnia proces starzenia. A to nie wszystkie jego właściwości. O zaletach miłorzębu japońskiego mówi nam Piotr Sokołowski, autor bloga „Pracownia ziół i zdrowej żywności – Rebalife”.

Dlaczego miłorząb japoński jest tak niezwykły?

Miłorząb japoński jest jednym z moich ulubionych drzew. Posadzony przez mojego tatę, zdobi mój ogród od kilkunastu lat. I nie tylko majestatycznie wygląda. To drzewo niesie ze sobą historię. Pamiętając czasy dinozaurów przetrwało do dzisiaj w niezmienionej postaci. Nazwane przez Karola Darwina „żywą skamieniałością” uznawane jest bowiem  za najstarsze drzewo na świecie.

Pochodzący z Chin, miłorząb japoński jest pięknym i niepowtarzalnym drzewem, zarówno pod względem estetycznym, jak i biologicznym. Jest jednym z najstarszych znanych gatunków na świecie. Po bombardowaniu Hiroszimy, po zakończeniu II Wojny Światowej, badacze zbadali wpływ wybuchu na lokalne populacje roślin. Sześć drzew miłorzębu przetrwało bombardowanie, a jedno z nich znajdowało się w odległości mniejszej niż 1200 metrów od epicentrum wybuchu. To drzewo jest międzynarodowym symbolem odporności, a sam miłorząb jest uważany za „nosiciela nadziei

–  mówi Piotr Sokołowski, autor bloga „Pracownia ziół i zdrowej żywności – Rebalife”.

Miłorząb japoński uważany jest za drzewo nadziei, długowieczności i trwałości. Na kontynencie azjatyckim drzewo to uznane jest za święte i otoczone szczególnym kultem. Tę symbolikę wykorzystał także sam Johann Wolfgang Goethe, wyrażając swoją miłość do swej o wiele młodszej wybranki. W romantycznym geście pisarz przykleił dwa liście miłorzębu na karcie z wierszem zatytułowanym „Ginkgo biloba”, poświęconym swojej późnej miłości Mariannie Willemer. Kartkę tę można do dzisiaj podziwiać w Muzeum Goethego w Düsseldorfie.

Czym charakteryzuje się drzewo miłorzębu?

Drzewo miłorzębu może żyć ponad 2 tys. lat, osiągając nawet 40 m wysokości i 12 m w obwodzie. Miłorząb japoński jest rośliną dwupienną, co oznacza, że kwiaty żeńskie i męskie pojawiają się na różnych osobnikach gatunku. Drzewa „męskie” są wyższe i szczuplejsze, „żeńskie” natomiast charakteryzują się grubszym obwodem i bardziej obfitymi liśćmi. Jesienią drzewo to wytwarza także nasiona w mięsistych osnówkach przypominające kuliste żółte małe śliwki lub morele.

Co ciekawe, liście miłorzębu o charakterystycznym wachlarzowatym kształcie i prążkami przetrwały w niezmienionym kształcie przez wieki. Jesienią przebarwiają się na wspaniały złocisty kolor. Warto więc wybrać dla miłorzębu honorowe miejsce w ogrodzie, na którym będzie można podziwiać go w całej okazałości.

zioła na stole

Nazwa miłorzębu sugeruje pochodzenie tego drzewa z Japonii. Jego ojczyzną są jednak Chiny, skąd w XVIII wieku dzięki holenderskim marynarzom przywędrował do europejskich parków i ogrodów.

Miłorząb należy do najstarszych żywych gatunków zasiedlających Ziemię, ma ponad 225 milionów lat. Dzikie populacje miłorzębu są rzadkie, istnieją tylko w dwóch znanych regionach prowincji Zhejiang w Chinach. Niemniej jednak, miłorząb jest często uprawiany w Chinach i niektórych rejonach Stanów Zjednoczonych – dodaje Piotr Sokołowski.

Nie sposób również nie wspomnieć o jego potocznej i nieprzypadkowej nazwie. Miłorząb uznany został „drzewem dziadka”, ponieważ dopiero wnuki mogą cieszyć się w pełni jego „owocami”. Nasiona na drzewie bowiem tworzą się dopiero po ok. 40 latach od posadzenia.

W Polsce miłorząb japoński zdobi parki i domowe ogrody. Dostępne jest wiele jego odmian upamiętniających polskich króli, np. „Bolesław Chrobry”, „Mieszko I” czy „Kazimierz Wielki”.

Kozieradka – panaceum na kobiece dolegliwości

Miłorząb japoński – jakie ma właściwości?

Miłorząb japoński nie tylko słynie z otaczających go wspaniałych historii, ale jest także od wieków stosowany w medycynie.

– Standaryzowany ekstrakt z liści miłorzębu jest obecnie jednym z najczęściej stosowanych środków na bazie roślin w Europie i Ameryce. Badania nad rośliną wykazały, iż liście zawierają szereg aktywnych związków, co wzbudza duże zainteresowanie potencjałem zdrowotnym rośliny. Liście zawierają ginkgolidy, są to związki nieznane u innych gatunków rośliny – mówi Sokołowski.

Działanie miłorzębu japońskiego:

  • usprawnia przepływ krwi przez naczynia krwionośne;
  • związki polifenolowe mają właściwości antyoksydacyjne;
  • poprawia zdolność koncentracji, uczenia się, zapamiętywania, łagodzenie szumów usznych;
  • poprawia krążenie mózgowe;
  • liść miłorzębu zmniejsza ryzyko zachorowań na demencję oraz opóźnia proces starzenia się;
  • zmniejsza ryzyko zachorowań na stres chroniczny, pozytywnie oddziałując na nadnercza

– wymienia ekspert.

Klon - lecznicze właściwości drzewa

Kiedy warto sięgnąć po miłorząb japoński?

  • Ekstrakt z liści miłorzębu stosuje się głównie na pamięć.
  • Działa stymulująco na krążenie krwi w mózgu, zmniejsza jej lepkość, a także redukuje zawroty głowy i szumy w uszach.
  • Inne badania wskazują także na wpływ regularnego przyjmowania ekstraktów z miłorzębu na zmniejszanie biosyntezy kortyzolu w nadnerczach. Działanie antystresowe może też pochodzić od ingerencji w wychwyt zwrotny niektórych neuroprzekaźników. Dokładnie tak samo jak ma się to w przypadku standardowych leków w leczeniu depresji.
  • Miłorząb ma zwiększać stężenie neuroprzekaźników w połączeniach nerwowych, przez co wpływa na samopoczucie i nastrój

– tłumaczy specjalista.

Niepokalanek mnisi / istockphoto

Jak zrobić napar z miłorzębu?

Warto więc czerpać z korzyści miłorzębu, w szczególności jeśli drzewo mamy we własnym ogródku. Nasiona bowiem są jadalne i można je upiec lub ugotować. Najpopularniejszym jednak są napary przygotowywane z liści miłorzębu.

W jaki sposób najlepiej zaparzyć liście?

1 łyżka na szklankę wrzącej wody. Zaparzać 15 minut pod przykryciem. Pić szklankę naparu rano i w południe – podaje Sokołowski.

Kto nie powinien spożywać miłorzębu?

Preparaty zawierające wyciąg z miłorzębu japońskiego posiadają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Niektórzy jednak powinni uważać, ponieważ ekstrakt ten rozszerza naczynia krwionośne, co może prowadzić nawet do udaru. Ponadto po jego spożyciu mogą wystąpić bóle głowy, zaburzenia żołądkowo-jelitowe a także alergie.

U osób z zaburzeniami krzepnięcia oraz przyjmujących leki mające wpływ na układ krzepliwości, jak również przed planowanymi zabiegami, należy stosować pod nadzorem wykwalifikowanego lekarza. Zalecam skonsultowanie się z wykwalifikowanym lekarzem przed użyciem produktów ziołowych, szczególnie jeśli kobietom w ciąży, karmiącym piersią lub osobom, które zażywają jakiekolwiek leki – ostrzega Piotr Sokołowski.

Piotr Sokołowski – właściciel Pracowni ziół i zdrowej żywności www.pracowniaziol.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Oregano – zastosowanie i właściwości. Olej z oregano

Koper włoski – właściwości, uprawa i zastosowanie

Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Zioła w domu – jakie i jak uprawiać na parapecie lub balkonie

Korzeń maca – właściwości, działanie, dawkowanie

Surowe ziarna kakao – skład, właściwości i zastosowanie

Spirulina – czym jest i jak działa? Zastosowanie spiruliny

Guarana – właściwości, działanie, rodzaje, gdzie kupić

Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić

Babka jajowata – właściwości i zastosowanie byliny

Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie

5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie

5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie

Micha zdrowia. Buddha bowl, smoothie bowl, poke – z czym to się je?

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

6 produktów lepszych dla zdrowia kobiet niż superfoods

Cytrusy

Superfoods przy PCOS. Które produkty warto włączyć do swojej diety?

„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Zioła na nerki – jakie wybrać i na jakie schorzenia pomogą

kobieta nad morzem

Zdrowotne shoty. Co w nich siedzi i jakie mają działanie?

Młody jęczmień – zdrowa moda

Młody jęczmień – zdrowa moda. Poznaj jego właściwości

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami