Przejdź do treści

Polacy spożywają prawie trzykrotnie za dużo soli. Mamy jednak dobrą wiadomość: szybko możemy się od niej odzwyczaić

Dodawanie soli do potraw / istock
Dodawanie soli do potraw / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak możesz sobie sama poradzić z refluksem i zgagą? Kamil Kozakowski podpowiada, jakie ćwiczenia mogą być pomocne
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?

Według zaleceń WHO, dzienne spożycie soli powinno zostać ograniczone do 5 g. A ile spożywają Polacy? Niemal trzykrotnie więcej! „Wartość ta obejmuje sól dodawaną do potraw przez nas samych oraz tą 'ukrytą’ w gotowych potrawach i produktach spożywczych” – dodaje Agnieszka Pocztarska z „Czytamy etykiety”. Co warto wiedzieć o soli?

Słone przekąski

Słone przekąski są często przesolone” – pisze Agnieszka Pocztarska z „Czytamy Etykiety”.

I dodaje dalej: „Miłośniku soli mam dla ciebie dobrą informację: szybko możesz się od niej odzwyczaić.
Zdecydowanie ciężej jest odzwyczaić się od słodkości… Dlatego zacznij już od dzisiaj! Zamiast soli używaj ziół i zapomnij o solniczce. Zamiast sklepowych gotowych dań – gotuj sam i jedz więcej warzyw. Naprawdę warto!”

Jak wyjaśnia specjalistka, spożycie soli w Polsce zmniejszyło się z 15 g na osobę dziennie (w 1998 r.) do około 11 g. Warto też wiedzieć, że ta wartość obejmuje sól dodawaną do potraw przez nas samych oraz tą „ukrytą” w gotowych potrawach i produktach spożywczych. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) nie powinno ono przekraczać 5 g dziennie.

„Zbyt duże ilości soli zjadają również dzieci. Winni są tu niestety dorośli, którzy dosalają potrawy dzieciom („tfu! jakie to niedobre! muszę to dosolić”) i pozwalają swoim pociechom na zjadanie słonych przekąsek. A dzieci lubią pochrupać chipsy lub paluszki…

Rodzice powinni również pamiętać o tym, że normy spożycia soli dla dzieci i młodzieży są niższe niż dla dorosłych i mieszczą się w przedziale od 1,9 g do najwyżej 3,75 g na osobę dziennie (w zależności od wieku i zapotrzebowania energetycznego). Czytając etykietę chipsów w sklepie zwróć uwagę, że ilość soli podana na opakowaniu zazwyczaj pokazuje ilość soli w 150 g, a nie w całym opakowaniu” – czytamy w poście.

Agnieszka Pocztarska / Czytamy Etykiety

Jak w prosty sposób ograniczyć ilość soli w diecie?

Ekspertka z „Czytamy Etykiety” w swoim poście opisała także przykłady na to, jak w prosty sposób ograniczyć ilość soli w diecie.

  1. Usuń solniczkę ze stołu, zamiast tego korzystaj z pieprzu i ziół.
  2. Zmniejsz ilość soli używanej do przygotowywania potraw.
  3. Jeśli musisz – sól dodawaj pod koniec gotowania.
  4. Do potraw dodawaj świeże i suszone zioła.
  5. Możesz używać soli sodowo-potasowej, która zawiera mniej sodu.
  6. Wybieraj produkty świeże zamiast przetworzonych (np. groszek).
  7. Czytaj informacje na etykietach – wybieraj produkty o niższej zawartości soli!
  8. W miarę możliwości zastąp wędliny kupowane w sklepie na mięso przygotowywane w domu.
  9. Warzywa, w tym sałatki i surówki, oraz dodatki do posiłków, jak np. pomidory, ogórki podawaj bez soli.
  10. Gotowe dania w proszku, pikle, koncentraty, wędzone, w puszkach powinny być spożywane rzadko i w małych ilościach.

Dlaczego należy ograniczać spożycie soli?

Nadmiar soli w diecie jest czynnikiem ryzyka:

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Wczoraj był cukier, a dzisiaj SÓL! ❌Słone przekąski są często przesolone??? Miłośniku soli mam dla Ciebie dobrą informację: szybko możesz się od niej odzwyczaić. Zdecydowanie ciężej jest odzwyczaić się od słodkości… Dlatego zacznij już od dzisiaj! Zamiast soli używaj ziół i zapomnij o solniczce. Zamiast sklepowych gotowych dań – gotuj sam i jedz więcej warzyw. Naprawdę warto! ? Spożycie soli w Polsce zmniejszyło się z 15 g na osobę dziennie (w 1998 r.) do około 11 g. Pamiętaj, że ta wartość obejmuje sól dodawaną do potraw przez nas samych oraz tą „ukrytą” w gotowych potrawach i produktach spożywczych. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) nie powinno ono przekraczać 5 g dziennie. Zbyt wysokie ilości soli zjadają również dzieci. Winni są tu niestety dorośli, którzy dosalają potrawy dzieciom („tfu! jakie to niedobre! muszę to dosolić” i pozwalają swoim pociechom na zjadanie słonych przekąsek. A dzieci lubią pochrupać chipsy lub paluszki… ? Rodzice powinni również pamiętać o tym, że normy spożycia soli dla dzieci i młodzieży są niższe niż dla dorosłych i mieszczą się w przedziale od 1,9 g do najwyżej 3,75 g na osobę dziennie (w zależności od wieku i zapotrzebowania energetycznego). Czytając etykietę chipsów w sklepie zwróć uwagę, że ilość soli podana na opakowaniu zazwyczaj pokazuje ilość soli w 150g a NIE CAŁYM OPAKOWANIU ❌❌ #czytamyetykiety #sol #sól #salt #przekaski #snack #snacks #zdrowie

Post udostępniony przez Agnieszka Pocztarska (@czytamyetykiety)

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Co jeść na śniadanie? / istock

7 rzeczy, których nie powinniśmy jeść na śniadanie

Wypadają ci włosy i męczy cię ciągłe zmęczenie? Sprawdź, czy nie masz niedoboru ferrytyny

Agata Głyda: W podręczniku dla czwartoklasistów znajduje się czytanka o odchudzaniu dziewczynki i nikogo to nie dziwi

Agata Głyda: W podręczniku dla czwartoklasistów znajduje się czytanka o odchudzaniu dziewczynki i nikogo to nie dziwi

Unikasz schabowego i alkoholu? Są jeszcze inne rzeczy, na które musisz uważać w trosce o swoją wątrobę

Gotowanie na parze – zalety i potrzebne urządzenia

Pstrąg w kuchni? Jak najbardziej! Wyjaśniamy, dlaczego warto włączyć go do diety

Mleko sojowe – jak je zrobić, jak smakuje i czy jest zdrowe?

Blanszowanie warzyw – co to jest i do czego służy?

Zapotrzebowanie na białko – ile białka dziennie spożywać?

Mleko migdałowe – jak zrobić, gdzie kupić i do czego dodawać?

Kokos

Olej kokosowy – właściwości, zastosowanie, w kuchni, w kosmetyce, na skórę

Miód – rodzaje, właściwości. Jaki miód jest najzdrowszy?

Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?

Jak nie wpaść w słoną pułapkę? Możesz się zdziwić, w jak wielu produktach znajduje się sól

Płatki ryżowe – wartości odżywcze, przepisy, jak gotować

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Dieta bulionowa - Gwyneth Paltrow schudła na niej 11 kg

Uwielbiana przez Gwyneth Paltrow, Salmę Hayek i Halle Berry. Co o diecie bulionowej sądzi naturopatka?

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Kurkumina w Hashimoto pomaga wyciszyć stan zapalny – mówią ekspertki z „Ogarnij Hashimoto”

Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie

Łuszczyca odwrócona – przyczyny, objawy, leczenie, dieta

Kobiety jedzą posiłek

Okno żywieniowe w Hashimoto i insulinooporności. „Bez leków spadły nam poziomy glukozy i insuliny na czczo”

Twoja skóra potrzebuje nawilżenia? Wraz z dietetyczką Agatą Lewandowską przyjrzyj się swojemu menu!

Deficyt kaloryczny – czym jest i jak go wyliczyć?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

12 przepisów na sałatki wigilijne

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać