Przejdź do treści

Owsianka na wodzie – jak przygotować zdrowe śniadanie?

owsianka na wodzie
Owsianka na wodzie – jak przygotować zdrowe śniadanie? istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Owsianka na wodzie, mleku, czy napoju roślinnym uznawana jest za jedno z najzdrowszych śniadań. Możesz z powodzeniem podawać ją dzieciom, nawet tym najmłodszym. Czemu zawdzięcza swoją popularność? Owsianka na śniadanie to przede wszystkim sposób na dostarczenie swojemu organizmowi wielu cennych składników odżywczych i zapewnienie uczucia sytości na długi czas. Jak ugotować owsiankę? Dlaczego owsianka jest zdrowa i czy możesz sobie nią zaszkodzić?

Owsianka na wodzie

Owsianka na wodzie, a także ta przygotowywana na mleku, jogurcie czy napoju roślinnym, powszechnie uznawana jest za jedno z najzdrowszych śniadań. Nic w tym dziwnego, bowiem owies oraz produkty owsiane dostarczają wielu cennych składników odżywczych. Są one doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Szacuje się, że ziarno owsa zawiera około 32 proc. błonnika, zaś płatki owsiane około 14 proc. Zawarte w owsie białko różni się od innych zbóż składem frakcyjnym, co sprzyja wysokiej wartości biologicznej. Owies przewyższa też inne zboża pod względem zawartości tłuszczu. Tłuszcz owsiany bogaty jest zaś w nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak: kwas oleinowy, linolowy, czy alfa linolowy. Owsianka dostarczy ci także witamin A, E, K, witamin z grupy B, żelaza, manganu, cynku, wapnia, magnezu i fosforu.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Owsianka na śniadanie – dla kogo?

Kto powinien sięgać po owsiankę? Szczególnie polecana jest osobom, które dbają o sylwetkę i wagę. Chcesz zrzucić kilka kilogramów? Owsianka na wodzie do dobry sposób, aby zacząć dzień. Wprawdzie płatki owsiane są dość kaloryczne, 100 gram surowych płatków to około 390 kcal, jednak pamiętaj, że po ugotowaniu znacznie zwiększają one swoją objętość. Ile kalorii mają płatki owsiane po ugotowaniu w jednej porcji? Zakładając, że będzie to jedna łyżka, a ty przygotujesz je na wodzie, dostarczysz sobie 39 kcal. Owsianka zapewnia dodatkowo uczucie sytości na długi czas, a za sprawą zawartego błonnika poprawi trawienie i przyspieszy metabolizm. Włącz ją zatem do diety także wtedy, gdy masz kłopoty z zaparciami.

Owsianka dla niemowlaka? To doskonały pomysł, aby dostarczyć mu cennych składników do diety i jednocześnie wyrabiać zdrowe nawyki żywieniowe. Płatki owsiane na wodzie dla najmłodszych możesz zmielić w młynku do kawy lub zblendować, dzięki czemu uzyskasz gładką, niemal budyniową konsystencję. Pamiętaj jednak, że warto, aby dzieci od początku rozszerzania diety poznawały różne struktury jedzenia.

Owsianka rządzi

Jak się robi owsiankę?

Przygotowanie owsianki jest niezwykle proste. Szczegóły zależą jednak od tego, jakie płatki owsiane wybierzesz. Dostępne są bowiem:

  • zwykłe płatki owsiane, które są najmniej przetworzone, ale wymagają najdłuższego gotowania;
  • płatki owsiane górskie, które są nieco rozdrobnione i gotują się krócej niż płatki zwykłe;
  • płatki owsiane błyskawiczne, które poddawane są hydratacji, tak, aby szybciej chłonęły wodę – wystarczy zalać je gorącym płynem.

Owsianka – przepisy

Owsianka na wodzie z jabłkiem i cynamonem

  • płatki owsiane – porcja np. pół szklanki,
  • woda – w proporcji 2:1 względem płatków owsianych,
  • cynamon,
  • miód,
  • jabłko.

Wlej do garnuszka wodę, zagotuj i wsyp płatki owsiane. Gotuj je według instrukcji na opakowaniu, na ogół około pięć minut. Jeśli wybrałaś płatki owsiane błyskawiczne, wystarczy, że zalejesz je wrzątkiem. Dodaj szczyptę cynamonu i starte na tarce jabłko, a kiedy owsianka nieco ostygnie – miodu. Tak przygotowana owsianka jest doskonałym śniadaniem także dla dzieci. Jeśli przygotowujesz ją dla najmłodszych, pomiń jednak miód.

Owsianka na wodzie z suszonymi owocami

  • płatki owsiane – porcja np. pół szklanki,
  • woda – w proporcji 2:1 względem płatków owsianych,
  • dwie lub trzy suszone śliwki,
  • garść migdałów,
  • garść rodzynek,
  • siemię lniane,
  • olej lniany.

Przygotuj płatki owsiane – zagotuj wodę, wsyp płatki i gotuj przez około pięć minut lub zalej je wodą, jeśli wybrałaś płatki owsiane błyskawiczne. Owoce pokrój na kawałki i wymieszaj z ugotowanymi płatkami. Polej wszystko olejem lnianym, a jeśli twoje śniadanie nie musi być fit – miodem lub syropem klonowym. Pamiętaj, że owoce możesz wybrać według swoich upodobań. Jako dodatek do owsianki doskonale sprawdzają się banany, ziarna i pestki, a także świeże truskawki, maliny, borówki. Eksperymentuj!

Złota owsianka z kurkumą

Owsianka na wodzie – jakich błędów nie popełniać?

Choć owsianka jest zdrowym posiłkiem, warto pamiętać o kilku zasadach, które mogą spowodować, że wyrządzi ona więcej szkody niż pożytku.

  • Wybieraj płatki owsiane, a nie gotowe mieszanki.
  • Unikaj dodawania cukru – jeśli lubisz słodki smak, dodaj do gotującej wody suszoną morelę lub daktyla.
  • Pamiętaj, aby odpowiednio zbilansować posiłek, dodaj więc do owsianki źródło białka i tłuszczu.
  • Nie sól owsianki, wprawdzie zmieni to jej smak, jednak niwelujesz tym samym jej właściwości prozdrowotne.
  • Zrezygnuj z masła – w wielu przepisach znajdziesz zalecenie, aby do owsianki dodać nieco masła. Nie wpłynie ono jednak na jej smak, ale konsystencję. Jeśli lubisz bardziej kleistą owsiankę, gotuj dłużej płatki lub dodaj do nich zgniecionego bądź zblendowanego banana.

Źródła:

  1. M. Gibiński, D. Gumul, J. Korus „Prozdrowotne właściwości owsa i produktów owsianych” Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2005
  2. E. Lange „Produkty owsiane jako żywność funkcjonalna” Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2013

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

Kasza owsiana – właściwości odżywcze i sposób gotowania

Czubryca – co to jest, do czego dodawać i gdzie kupić?

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

Nie, dziękuję, jestem na diecie

Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!

Bananowe ciastka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, a jego właściwości zadziwiają

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, jego właściwości zadziwiają

Kąski batata z guacamole i chipsem z jarmużu

Zdrowa, szybka przekąska z batatów i chipsy z jarmużu

Kleik ryżowy na biegunkę dla dzieci i dorosłych – przepis

Domowy chleb na zakwasie – na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania?

Domowy chleb na zakwasie – na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania?

Pieprz ziołowy – skład, do czego stosować, czym zastąpić. Przepis na domowy pieprz ziołowy

Kiedy pić białko – przed treningiem czy po treningu? Ile białka potrzebujesz?

8 niezawodnych sposobów na niezdrowego grilla

Oto 8 niezawodnych sposobów na niezdrowego grilla. Na pewno go nie zapomnisz!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Kwas linolowy (omega-6) – występowanie i właściwości. Co różni kwas linolowy od linolenowego?

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Jak twój mikrobiom zmienia się wraz z wiekiem? / pexels

Jak twój mikrobiom zmienia się wraz z wiekiem?

Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami! Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

18 przepisów dla miłośników awokado

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

×