Przejdź do treści

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes
Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes / Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Omlet bez mąki z warzywami
Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś
Olej MCT – działanie, stosowanie, jaki wybrać, cena
Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić
Kobieta
Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Czujesz się zdezorientowana, gdy widzisz na opakowaniach, że niektóre produkty zawierają kwasy omega-3, inne omega-3 i 6, a jeszcze inne omega-9? Które kwasy tłuszczowe warto suplementować, a które niekoniecznie trzeba dodatkowo przyjmować? Wyjaśnia dietetyczka.

Kwasy omega 3-6-9?

„Duża część dziewczyn, które do mnie trafiają, jest już bardzo świadoma dietetycznie. Niejednokrotnie spotkałam się jednak z suplementacją olei, które dumnie mają napisane na etykiecie: omega 3-6-9” – zauważa na profilu @holistycznie.zdrowi dietetyczka Zofia Pomes.

Jak tłumaczy, suplementacja omega-3 jest naprawdę sensowna, najlepiej pod postacią tranu (czyli oleju z wątroby dorsza, nie oleju rybiego!) lub formie pozyskanej z alg morskich, ze względu na przeciwzapalne działanie tych kwasów oraz szereg innych korzyści, takich jak np. poprawa wrażliwości insulinowej. Jednak jeśli chodzi o kwasy omega-6, to nie jest już tak kolorowo. Dlaczego?

Jak to jest z tymi kwasami?

Kwasy tłuszczowe omega-9 znajdują się w bardzo dużej ilości w oliwie i oleju rzepakowym. Są dla nas ważne i potrzebne, ale przy zdrowej diecie nie ma problemu z ich uzupełnieniem. Kwasy omega-6 z kolei w diecie opartej o produkty naturalne i roślinne występują w bardzo dużej ilości. Są nam potrzebne, ale w nadmiarze mogą mieć działanie negatywnie wpływające na profil lipidowy i zwiększać ryzyko powstawania stresu oksydacyjnego” – wyjaśnia Pomes.

I podsumowuje: suplementacja kwasów omega-3 jako dodatek do diety, w której znajdują się one pod postacią tłustych ryb i oleju lnianego – jak najbardziej.  Suplementację omega-9 i omega-6 możemy sobie według niej podarować i lepiej spożytkować środki finansowe.

Zofia Pomes – kim jest?

Kim jest Zofia Pomes? Jak sama o sobie mówi, jest „zafascynowaną naturalnym dbaniem o zdrowie dietetyczką”. Prowadzi poradnię dietetyczną online „Holistycznie zdrowi” oraz profile w mediach społecznościowych o tej samej nazwie. W swojej codziennej pracy pomaga najczęściej kobietom z PCOSinsulinoopornością i zaburzeniami miesiączkowania oraz niepłodnością. Jej profil obserwuje ponad 5 tys. osób.


Źródło: Normy żywienia ludności Polski, Jarosz 2020

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?

Ciastka

Rozporządzenie Komisji Europejskiej: koniec z produktami, które mają za dużo tłuszczów trans

6 sposobów jak nie zmarnować zdrowego potencjału sushi

olej z wiesiołka

„Cudowny” olej z wiesiołka – prawdziwe remedium na kobiece dolegliwości?

Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Kobieta w ciąży

Suplementacja DHA w ciąży. Nowe rekomendacje PTGiP

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

Olej z ryżu / istock

Olej bez ekstrakcji chemicznej. Czy jest lepszy od ekstrahowanego?

Kwasy omega-6 i omega-3 - w jakich produktach je znajdziesz?

Kwasy omega-6 i omega-3 – w jakich produktach je znajdziesz?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Tłuszcze trans zakazane!

Tłuszcze trans – co to, gdzie występują, czy są zdrowe?

Olej kokosowy – jaki wybrać i gdzie kupić najlepszy?

Dieta Dukana

Dieta Dukana – zasady, etapy i skutki uboczne diety „protal”

Tłuszcze czy węglowodany – co nas usypia?

Tłuszcze czy węglowodany – co nas usypia?

dziewczyna w w rzepaku

Kwitnące pola rzepaku robią furorę w sieci. Czy wiesz, jaką furorę rzepak zrobi na twoim talerzu?

Śniadanie białkowo-tłuszczowe

„Zmiana, która pozwoliła mi osiągnąć sytość i zmniejszyć ochotę na słodkie”. Dietetyczka o zaletach śniadań białkowo-tłuszczowych

Tłuszcze nasycone – gdzie występują i jaki jest ich wpływ na nasze zdrowie?

Tłuszcze nasycone – gdzie występują i jaki jest ich wpływ na nasze zdrowie?

kwasy omega

Omega-3 to kwasy do zadań specjalnych. Dlaczego nie może zabraknąć ich w twojej diecie?

Omega-3 a omega-6 – proporcje się liczą!

kobieta smażąca jedzenie

Najlepsze i najgorsze oleje. Gdzie się znajdują?

Olej palmowy – jeść czy nie jeść?

Olej palmowy – szkodliwy czy nie? Paulina Górska zebrała najważniejsze fakty

Orangutany / gettyimages

Co łączy orangutany, tłuszcze trans, detektywów na zakupach i olej palmowy? Wiele!

schabowy

10 ciężkostrawnych potraw, które można uczynić lżejszymi dla naszego żołądka

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol