Przejdź do treści

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes
Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes / Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Czujesz się zdezorientowana, gdy widzisz na opakowaniach, że niektóre produkty zawierają kwasy omega-3, inne omega-3 i 6, a jeszcze inne omega-9? Które kwasy tłuszczowe warto suplementować, a które niekoniecznie trzeba dodatkowo przyjmować? Wyjaśnia dietetyczka.

Kwasy omega 3-6-9?

„Duża część dziewczyn, które do mnie trafiają, jest już bardzo świadoma dietetycznie. Niejednokrotnie spotkałam się jednak z suplementacją olei, które dumnie mają napisane na etykiecie: omega 3-6-9” – zauważa na profilu @holistycznie.zdrowi dietetyczka Zofia Pomes.

Jak tłumaczy, suplementacja omega-3 jest naprawdę sensowna, najlepiej pod postacią tranu (czyli oleju z wątroby dorsza, nie oleju rybiego!) lub formie pozyskanej z alg morskich, ze względu na przeciwzapalne działanie tych kwasów oraz szereg innych korzyści, takich jak np. poprawa wrażliwości insulinowej. Jednak jeśli chodzi o kwasy omega-6, to nie jest już tak kolorowo. Dlaczego?

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Beauty
Wimin Zestaw z Twoim mikrobiomem, 30 saszetek
139,00 zł
Energia
Vigor Up! Fast o smaku pomarańczowym, 20 tabletek musujących
24,90 zł
Odporność
WIMIN Odporność, 30 kaps.
59,00 zł
Energia
Vigor Up! Fast o smaku owoców leśnych, 20 tabletek musujących
24,90 zł
Odporność
WIMIN Twój mikrobiom, 30 kaps.
79,00 zł

Jak to jest z tymi kwasami?

Kwasy tłuszczowe omega-9 znajdują się w bardzo dużej ilości w oliwie i oleju rzepakowym. Są dla nas ważne i potrzebne, ale przy zdrowej diecie nie ma problemu z ich uzupełnieniem. Kwasy omega-6 z kolei w diecie opartej o produkty naturalne i roślinne występują w bardzo dużej ilości. Są nam potrzebne, ale w nadmiarze mogą mieć działanie negatywnie wpływające na profil lipidowy i zwiększać ryzyko powstawania stresu oksydacyjnego” – wyjaśnia Pomes.

I podsumowuje: suplementacja kwasów omega-3 jako dodatek do diety, w której znajdują się one pod postacią tłustych ryb i oleju lnianego – jak najbardziej.  Suplementację omega-9 i omega-6 możemy sobie według niej podarować i lepiej spożytkować środki finansowe.

Zofia Pomes – kim jest?

Kim jest Zofia Pomes? Jak sama o sobie mówi, jest „zafascynowaną naturalnym dbaniem o zdrowie dietetyczką”. Prowadzi poradnię dietetyczną online „Holistycznie zdrowi” oraz profile w mediach społecznościowych o tej samej nazwie. W swojej codziennej pracy pomaga najczęściej kobietom z PCOSinsulinoopornością i zaburzeniami miesiączkowania oraz niepłodnością. Jej profil obserwuje ponad 5 tys. osób.


Źródło: Normy żywienia ludności Polski, Jarosz 2020

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Unsplash

Węglowodany i tłuszcze są złe? Robisz wszystko, by ich unikać? Specjalistka ds. żywienia obaliła dietetyczne mity

Anchois – co to, właściwości odżywcze, gdzie kupić, przepisy na dania z anchois

MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Co to jest? Czy to jeść?

Fitosterole – źródła, właściwości, zastosowanie w diecie i kosmetyce

Blanka Lipińska poleca "masło 0 kcal". Dietetyk apeluje: "Zostawmy przekazywanie wiedzy dietetykom"

Blanka Lipińska poleca „masło 0 kcal”. Ekspert apeluje: „Zostawmy przekazywanie wiedzy dietetykom”

7 olejów, które warto mieć w domu / iStock

Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów

„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

Olej i patelnia

„Kanały skrywają wiele tajemnic. Jedną z nich są góry tłuszczu” – alarmuje biotechnolog Dawid Polak

Sałatka z łososiem

Łosoś wędzony na zimno czy na gorąco? Dietetyczka Anna Reguła o tym, co będzie lepszym wyborem

Masło ghee

Masło ghee – właściwości, zastosowanie i przepis

Pstrąg z piekarnika

Pstrąg w kuchni? Jak najbardziej! Wyjaśniamy, dlaczego warto włączyć go do diety

Tilapia – właściwości, cena, pochodzenie, jak przyrządzić

Łosoś atlantycki a norweski i bałtycki. Czy warto go jeść?

Ryzyko zachorowania na endometriozę wzrosło dwukrotnie u kobiet jedzących czerwone mięso - mówią wyniki badań. Co będzie lepszym wyborem?

Ryzyko zachorowania na endometriozę wzrasta dwukrotnie u kobiet jedzących czerwone mięso – wynika z badań

Pstrąg tęczowy łososiowy – właściwości i przepisy

Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?

Ciastka

Rozporządzenie Komisji Europejskiej: koniec z produktami, które mają za dużo tłuszczów trans

6 sposobów jak nie zmarnować zdrowego potencjału sushi

olej z wiesiołka

„Cudowny” olej z wiesiołka – prawdziwe remedium na kobiece dolegliwości?

Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Kobieta w ciąży

Suplementacja DHA w ciąży. Nowe rekomendacje PTGiP

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

Olej z ryżu / istock

Olej bez ekstrakcji chemicznej. Czy jest lepszy od ekstrahowanego?

×