Przejdź do treści

Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne

Nasiona chia i olej z chia
Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne Isock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Olej z nasion chia jest produktem tradycyjnie stosowanym przez mieszkańców wielu krajów Ameryki Południowej do pielęgnacji skóry i włosów. Choć obecnie zdobywa popularność głównie jako składnik diety o wysokiej wartości odżywczej, w kosmetyce z powodzeniem wykorzystuje się jego pozytywne właściwości nawilżające i regenerujące.

Co to jest olej z nasion chia?

Nasiona chia to produkt pozyskiwany z rośliny należącej gatunku Salvia hispanica (szałwia hiszpańska), pochodzącej z Ameryki Południowej. Nasiona chia charakteryzują się wysoką zawartością białka i tłuszczów, błonnika pokarmowego, składników mineralnych, witamin oraz antyoksydantów.

Olej z nasion chia jest artykułem wytwarzanym w procesie tłoczenia i ekstrakcji tłuszczu z ziaren szałwii hiszpańskiej. Podczas produkcji oleju nasiona zachowują większość prozdrowotnych właściwości, choć produkt końcowy pozbawiony jest m.in. błonnika pokarmowego.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Fit dodatek do diety - Chia

Właściwości oleju z nasion chia

Nasiona chia zdobyły popularność przede wszystkim ze względu na swoją wysoką wartość odżywczą, wynikającą m.in. z dużej zawartości kwasów omega-3. Ich spożycie może obniżać poziom triglicerydów i „złego” cholesterolu oraz wpływać korzystnie na układ nerwowy. Ziarenka chia pomagają również w przypadku insulinooporności lub cukrzycy. Dodanie ich do posiłku poprawia regulację stężenia glukozy po spożyciu pokarmu.

Właściwości nasion chia możemy z powodzeniem wykorzystać nie tylko do jedzenia, ale również do pielęgnacji. Kosmetyki zawierające olej z nasion chia (w stężeniu ok. 4 proc.) mają udokumentowane właściwości zmniejszające suchość skóry (za sprawą zarówno zwiększania uwodnienia skóry, jak i ograniczania utraty wody), a także ograniczające odczuwanie świądu.

Co więcej, ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów, olej z nasion chia hamuje działanie wolnych rodników, które odgrywają dużą rolę w procesie starzenia się skóry.

Ziarna szałwii hiszpańskiej w postaci oleju mogą być wykorzystywane również do pielęgnacji włosów. Stosowanie tego produktu zapobiega przesuszaniu się i sprawia, że włosy zyskują błyszczący wygląd.

Nasiona chia – ziarenka mocy

Jak używać oleju z nasion chia?

Jak jeść olej z nasion chia? Produkt najlepiej stosować na zimno, żeby w pełni zachować jego korzystne właściwości zdrowotne. Warto go dodawać do sałatek, używać do skropienia pieczywa, do przyrządzenia past na bazie warzyw (np. nasion roślin strączkowych) lub jogurtowych dipów.

W pielęgnacji skóry i włosów olej z nasion chia można zastosować na kilka sposobów:

  • zaaplikuj niewielką ilość oleju na oczyszczoną skórę twarzy i/lub reszty ciała;
  • wmasuj olej we włosy, pozostaw na co najmniej 30 minut, a następnie umyj włosy szamponem;
  • wmasuj olej z nasion w paznokcie, pozostaw na co najmniej 30 minut, a następnie umyj ręce, by spłukać jego pozostałości;
  • wykorzystaj gotowe kosmetyki zawierające olej z nasion chia w mniejszym stężeniu, np. krem do twarzy, balsam do ciała, odżywkę do włosów.
Twarz kobiety

Skutki uboczne stosowania oleju z nasion chia

Podstawowym przeciwwskazaniem do stosowania oleju chia jest alergia na białka tej rośliny. Nie wykazano dotychczas innych skutków ubocznych wykorzystania produktu do użytku zewnętrznego lub wewnętrznego.

Warto jednak pamiętać, że olej z nasion chia jako produkt wysokoenergetyczny (tak jak inna wysokotłuszczowa żywność) spożywany w nadmiarze może prowadzić do zwiększania masy ciała.

Bibliografia:

  1. Mohd Ali N., Yeap S. K., Ho W. Y. i wsp., The Promising Future of Chia, Salvia hispanica L., Journal of Biomedicine and Biotechnology, 2012/171956
  2. Knez Hrnčič M., Ivanovski M., Cör D. i wsp.,  Chia Seeds (Salvia hispanica L.): An Overview-Phytochemical Profile, Isolation Methods, and Application, Molecules, 2019/25(1), 11
  3. Jeong S. K., Hyun J. P., Byeong D. P. i wsp., Effectiveness of Topical Chia Seed Oil on Pruritus of End-stage Renal Disease (ESRD) Patients and Healthy Volunteers, Annals of Dermatology, 22(2), 2010/143-148

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

Kasza owsiana – właściwości odżywcze i sposób gotowania

Czubryca – co to jest, do czego dodawać i gdzie kupić?

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

Nie, dziękuję, jestem na diecie

Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, a jego właściwości zadziwiają

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, jego właściwości zadziwiają

Kąski batata z guacamole i chipsem z jarmużu

Zdrowa, szybka przekąska z batatów i chipsy z jarmużu

Kleik ryżowy na biegunkę dla dzieci i dorosłych – przepis

Pieprz ziołowy – skład, do czego stosować, czym zastąpić. Przepis na domowy pieprz ziołowy

Kiedy pić białko – przed treningiem czy po treningu? Ile białka potrzebujesz?

8 niezawodnych sposobów na niezdrowego grilla

Oto 8 niezawodnych sposobów na niezdrowego grilla. Na pewno go nie zapomnisz!

Kwas linolowy (omega-6) – występowanie i właściwości. Co różni kwas linolowy od linolenowego?

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Jak twój mikrobiom zmienia się wraz z wiekiem? / pexels

Jak twój mikrobiom zmienia się wraz z wiekiem?

Likopen – co to jest, właściwości, działanie, gdzie występuje

Kwas ferulowy – gdzie występuje i efekty stosowania

Makaron razowy – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny

Mączyste, skrobiowe, sałatkowe. Jakie ziemniaki na frytki wybrać?

Rzodkiewka

Kiedy jeść nowalijki? I dlaczego jeszcze nie teraz? Wyjaśnia Sylwia Majcher

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

×