Przejdź do treści

Dieta dla skóry. Masz problemy z cerą? Przeczytaj, co powinnaś jeść

Twarz kobiety
Dieta dla skóry. Masz problemy z cerą? Przeczytaj, co powinnaś jeść/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem

Chyba żadna z kobiet nie powie o swojej cerze, że jest idealna. Lista zarzutów jest długa: zbyt sucha, zbyt tłusta, z trądzikiem, skłonna do alergii. Nie wszystkich problemów można pozbyć się od ręki. Ale od ręki można zapewnić wsparcie swojej skórze, zmieniając dietę.

 

Dieta dla skóry suchej

Wiele kobiet, które trafiają do mojego gabinetu po poradę dietetyczną, ma ten sam problem: odwodnienie. A jednym z objawów odwodnienia jest właśnie sucha skóra. I dlatego walkę z przesuszoną skórą trzeba zacząć od odpowiedniego nawodnienia organizmu. Powinno się wypijać minimum sześć szklanek płynów dziennie. Jeśli ćwiczysz albo pracujesz w klimatyzowanym pomieszczeniu, nawet więcej. Najlepiej postawić na biurku butelkę z wodą o pojemności 1,5 l i podczas ośmiu godzin pracy starać się wypić większą część, a pozostałą zabrać ze sobą i dokończyć w domu. Rano, jeszcze przed filiżanką kawy, wypij szklankę wody.

Pamiętaj, że wodę zawierają w swoim składzie także owoce i warzywa. Jedz jak najwięcej zwłaszcza tych świeżych – zyskasz nie tylko dodatkową porcję wody, ale też cenne przeciwutleniacze zabezpieczające skórę przed starzeniem się. Dodaj do swojego menu orzechy, olej rzepakowy oraz lniany i tłuste ryby. Zawierają witaminę E oraz kwasy tłuszczowe omega-3, które zapobiegają wysuszaniu naskórka.

Nie mniej ważna jest też witamina A, której niedobór sprzyja nadmiernemu rogowaceniu naskórka, co w konsekwencji powoduje jego przesuszenie. Znajdziesz ją w warzywach i owocach o czerwonej i pomarańczowej barwie (np. marchewce, morelach, pomidorach).

Dieta dla skóry z trądzikiem

Naukowcy już dawno zaobserwowali, że dieta zachodnia wiąże się z częstszym występowaniem trądziku. Badania przeprowadzone zostały na wielu populacjach, m.in. wśród mieszkańców Kitava w Papui-Nowej Gwinei. Tradycyjna dieta mieszkańców Kitava opierała się na owocach, rybach i orzechach kokosowych – wśród tej populacji nie znaleziono ani jednego przypadku trądziku! Podobne obserwacje poczyniono w Kenii, Zambii i wśród plemion Bantu w Afryce Południowej. Wykazano, że znacznie rzadziej cierpią na trądzik w porównaniu do swoich rodaków, którzy wyemigrowali do Stanów Zjednoczonych.

Nie ma wątpliwości – winna jest dieta zachodnia, w której zaburzony jest stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6 (zbyt mało omega-3, a za dużo omega-6) i która uboga jest w przeciwutleniacze i witaminy, a bogata w węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym. Niedobór w diecie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 skutkuje nadmiernym rogowaceniem i zakłóca pracę gruczołów łojowych, co prowadzi do nasilenia trądziku. Węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym to te obecne w białym, przetworzonym pieczywie, słodyczach, słodkich napojach, przetworzonej żywności czy fast foodach.

Jeśli masz predyspozycje do zmian trądzikowych albo tłustej skóry, unikaj tych produktów. Zamiast nich wybierz niskoprzetworzone produkty zbożowe takie jak ciemny ryż, kasze czy razowe pieczywo. Zawierają więcej błonnika, który sprzyja usuwaniu toksyn z organizmu. Świetnym jego źródłem są suche strączkowe, np. fasola, która bogata jest też w cynk regulujący wydzielanie sebum i przyspieszający gojenie się ran potrądzikowych.

Często słyszy się, że by zapobiec trądzikowi, warto zrezygnować z czekolady. Trudno powiedzieć, czy to słuszne, bo wiele badań tego nie potwierdza. To, czy jedzenie dużych ilości czekolady ma związek z częstszym występowaniem zmian trądzikowych i nadmiernym wydzielaniem łoju, nadal jest kontrowersyjne. Pewne jest jedno: nie jest winne kakao, a za pogorszenie się cery mogą odpowiadać tłuszcz i cukier użyte do produkcji czekolady. Jeśli więc twoja dieta jest dobrze zbilansowana, bogata w warzywa i owoce oraz produkty o niskim indeksie glikemicznym, kawałek gorzkiej czekolady nie powinien pogorszyć stanu twojej skóry.

Kobieta robiąca zdjęcie

Dieta dla skóry atopowej

Osoby z atopowym zapaleniem skóry (AZS) często cierpią także na alergię pokarmową. Zależność taka dotyczy szczególnie najmłodszych. Z wiekiem najczęściej dochodzi do swego rodzaju tolerancji w zakresie dotychczasowych alergenów pokarmowych (mówi się, że „z alergii się wyrasta”), ale może rozwinąć się alergia powietrznopochodna. Wśród chorych na atopowe zapalenie skóry stwierdza się najczęściej alergię na mleko i jego produkty, jajo kurze, ryby, soję, pszenicę i orzeszki ziemne. Jednak każdy jest inny i może okazać się, że ty akurat masz alergię na inny produkt (np. cytrusy). Dlatego zbadaj się.

Nie wykluczaj z diety najczęściej uczulających produktów w celu profilaktyki AZS, bo nie przyniesie to żadnych pozytywnych efektów. Dopiero jeśli znany jest czynnik alergenny, jego eliminacja ma sens. Nie modyfikuj diety bez konsultacji z dietetykiem, bo wykluczany produkt powinien być zawsze zastąpiony innym, o podobnej wartości odżywczej, po to, by zapobiec niedoborom pokarmowym. By zmniejszyć stan zapalny, sięgaj po produkty bogate w kwasy omega-3, bo okazuje się, że mogą znacznie redukować wydzielanie substancji prozapalnych. Są to: tłuste ryby, algi, orzechy włoskie, olej rzepakowy i lniany – oczywiście pod warunkiem, że nie masz alergii na wymienione produkty.

Małgorzata Różańska, dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Płatki ryżowe – wartości odżywcze, przepisy, jak gotować

„Dałyśmy się zrobić w bambuko. Ale właściwie to nie miałyśmy wyjścia”. Małgorzata Akkus o kulturze diety

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Talerz z kawałkiem ciasta

Czy po dniu obżarstwa można przytyć? Ile tyjemy w jeden dzień?

Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?

Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Dieta na 2000 kcal – jadłospis, dla kogo? Czy na diecie 2000 kcal można schudnąć?

miód

5 najlepszych zamienników cukru

6 rzeczy, które spowalniają metabolizm

Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt

Jedzenie dobre dla mózgu

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Marilyn Monroe nie przepadała za ćwiczeniami, choć miała słabość do ciężarków, a wieczorem szła na lody z dużą ilością bitej śmietany. Jak wyglądała jej dieta i trening?

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Odchudzanie – na co dajesz się nabrać?

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

10 prostych sposobów, by jeść lepiej

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Dieta Cambridge

Dieta Cambridge – program odchudzania oparty na gotowych produktach

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami