Przejdź do treści

Olej kokosowy – właściwości, zastosowanie, w kuchni, w kosmetyce, na skórę

Kokos
Olej kokosowy może być stosowany w kuchni oraz jako kosmetyk/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Olej kokosowy od jakiegoś czasu robi furorę jako preparat „dobry na wszystko”. Czy rzeczywiście jest to cudowne remedium, czy jednak jak coś jest „do wszystkiego”, to znaczy, że jest „do niczego”? Całą prawdę o oleju kokosowym zdradza dietetyk, Eliza Szyszko.

Olej kokosowy – właściwości

Eliza Szyszko, dietetyk, zwięźle wymienia właściwości oleju kokosowego:

Kaloryczność: 892 kcal/ 100g produktu
Węglowodany: 0g/ 100g
Białko 0g/ 100g
Nasycone kwasy tłuszczowe: 82,5 g/100 g
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 6,3 g/100 g
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 1,7 g /100 g
Składniki mineralne: wapń (1 mg/100 g), żelazo (0,1 mg/100 g), cynk (0,02 mg/100 g)
Witaminy: E (0,11 mg/100 g), K (0,6 µg/100 g)

Olej kokosowy w 82 procentach jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, które według zaleceń WHO powinny być limitowane w diecie. A więc skąd zainteresowanie w dietetyce tym rodzajem tłuszczu? – zwraca uwagę dietetyczka Eliza Szyszko.

Olej kokosowy – zastosowanie

Czasem mam wrażenie, że o oleju kokosowym słyszę z każdej strony, przy okazji omawiania wszelkich dolegliwości zdrowotnych i urodowych. Na czym polega jego fenomen?

Wiele osób mylnie utożsamia olej kokosowy z tłuszczem MCT, czyli kwasami tłuszczowymi o średniej długości łańcucha – zwraca uwagę dietetyk Eliza Szyszko. – Tłuszcze MCT są w całości metabolizowane przez wątrobę z pominięciem trawienia dzięki enzymom trawiennym. Ich rozkład nie wymaga tak dużego nakładu energii potrzebnej do spalenia. To sprawia, że często są dodawane do mieszanek dla niemowląt oraz stosowane przez osoby z zaburzeniami pracy trzustki. Są też polecane osobom z nadwagą i sportowcom. Tłuszcze MCT występują w oleju kokosowym, natomiast tylko w około 60%, więc należy rozróżniać te dwa produkty, czyli olej kokosowy od czystego tłuszczu MCT.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Olej kokosowy w kuchni

Na pewno znasz osoby, które zamiast innych tłuszczów roślinnych lub zwierzęcych, stawiają w swojej kuchni na olej kokosowy. Jeśli to preparat tak uniwersalny, czy można używać dokładnie tego samego oleju do jedzenia i do pielęgnacji skóry?

W sprzedaży znajdziemy dwa rodzaje oleju kokosowego – zauważa dietetyk Eliza Szyszko. – Rafinowany olej kokosowy, czyli poddany działaniu wysokiej temperatury, który jest pozbawiony zapachu i większości wartości odżywczych, przez co jest też tańszy oraz nierafinowany olej kokosowy, czyli tłoczony na zimno. Taki olej kokosowy zachowuje swoje właściwości, ale ma też krótszy czas przydatności do spożycia i jest droższy. Dzięki wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych jest jednym ze stabilniejszych tłuszczów polecanych do smażenia.

Zdaniem Elizy Szyszko w kuchni olej kokosowy sprawdza się bardzo dobrze na patelni: – W trakcie smażenia temperatura przewyższa 100 °C, dlatego powinniśmy wybierać tłuszcze o wysokiej temperaturze dymienia, czyli minimalnej temperaturze, w której tłuszcz ulega rozpadowi na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe, następnie powstają substancje o działaniu rakotwórczym m.in. akrylamid i akroleina.

Zarówno rafinowany, jak i nierafinowany olej kokosowy bardzo dobrze sprawdzają się w smażeniu potraw: – Nierafinowany olej kokosowy jest dość odporny na wysokie temperatury, dużo bardziej niż masło. Rafinowany charakteryzuje się jeszcze wyższą temperaturą dymienia nawet do 200 °C.

Z uwagi na pochodzenie, olej kokosowy najlepiej komponuje się z potrawami kuchni orientalnej – chińskiej, wietnamskiej i tajskiej. Jego delikatny charakterystyczny zapach sprawdza się również podczas przygotowywania dań na słodko, czyli racuchów i naleśników -podpowiada Eliza Szyszko. – Warto włączyć go do diety jako zamiennik innych tłuszczów m.in. ze względu na wysoką zawartość kwasu laurynowego, który ma potwierdzone dobroczynne działanie na nasz układ immunologiczny. Co istotne, mimo tak dużej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, olej kokosowy nie wpływa na wzrost czynników ryzyka sercowo-naczyniowego, mimo iż według badań powoduje wzrost cholesterolu frakcji LDL i HDL.

Olej kokosowy w kosmetyce

Spotkałam się już z polecaniem oleju kokosowego na skórę, włosy, nawet na rozstępy, gdy byłam w ciąży – przyznaję jednak, że wybrałam inne kosmetyki, gdyż w tamtym czasie odrzucał mnie jego zbyt intensywny zapach.

Wiele osób bardzo chwali sobie ten preparat, przypisując mu dobroczynne właściwości. Czy mają rację?

Olej kokosowy można nazwać kosmetykiem idealnym– potwierdza dietetyk Eliza Szyszko. – Znajduje szerokie zastosowanie dzięki swoim odżywczym i nawilżającym właściwościom. Nierafinowany olej kokosowy jest bezpieczny i skuteczny, więc warto wypróbować jego dobroczynne właściwości nie tylko w kuchni.

Czy fakt, że ten sam olej trafia na patelnię i na ludzkie ciało, nie jest zaskakujący? Czy to dokładnie taki sam olej kokosowy w każdej sytuacji?

Jak najbardziej może być stosowany przez osoby zdrowe jako urozmaicenie diety – podkreśla Eliza Szyszko. – Natomiast nie jako dodatek, ponieważ jego wysoka kaloryczność sprawi, że jego przewlekłe stosowanie może prowadzić do nadmiaru kilokalorii i wzrostu masy ciała. Natomiast idealnie nadaje się jako tłuszcz do smażenia oraz naturalny kosmetyk.

W kosmetyce olej kokosowy można stosować zarówno na skórę, jak i na włosy. – Olej kokosowy nierafinowany, jako bogate źródło witamin i minerałów może być stosowany jako odżywka do włosów suchych i zniszczonych zabiegami fryzjerskimi – mówi Eliza Szyszko.

Są też osoby, które polecają rzucie takiego oleju, jako metodę zbawienną dla stanu dziąseł i zębów. – Według niektórych źródeł olej ten zapobiega powstawaniu próchnicy, dzięki jego antybakteryjnym właściwościom. Likwiduje nieświeży zapach z ust, niweluje ból dziąseł i rozwój bakterii. Wszystko to dzięki systematycznemu płukaniu ust olejem przez około 20 minut dziennie – podpowiada Eliza Szyszko.

Inne zastosowania oleju kokosowego to m.in. jako pianka do golenia, baza pod peeling, naturalny lubrykant, środek przeciwłupieżowy oraz preparat nawilżający dla niemowląt – wymienia dietetyczka.

Marta Klowan

Olej kokosowy na skórę

Olej kokosowy, ze względu na silnie nawilżające i natłuszczające właściwości, sprawdza się również w pielęgnacji skóry całego ciała.

Po pierwsze warto stosować go jako preparat nawilżający na skórę, zamiast balsamu. Ma właściwości odmładzające i ujędrniające – chwali Eliza Szyszko. – Przy systematycznym stosowaniu regeneruje naskórek i łagodzi przebarwienia. Świetnie sprawdzi się też u osób z cerą trądzikową i jako filtr przeciwsłoneczny.

Szczególnie zimą potrzebna bywa bardziej intensywna pielęgnacja. Olej kokosowy świetnie sprawdzi się i w tej roli: – W okresie jesienno- zimowym, kiedy nasze dłonie często są suche i szorstkie, zamiast kremu na bazie wody warto przed snem codziennie robić maseczkę z oleju i spać w cienkich przewiewnych rękawiczkach. Na drugi dzień dłonie będą zregenerowane jak po prawdziwym zabiegu pielęgnacyjnym – mówi dietetyczka.

Należy jednak mieć na uwadze, że i ten cud-specyfik może mieć wady. U niektórych osób po spożyciu dochodzi do zaburzeń trawiennych i biegunek. To skutek antybakteryjnych właściwości tego oleju. Choć zdawać by się mogło, że jest to zaleta, pojawiają się stwierdzenia, że olej kokosowy wpływa także na te dobre bakterie jelitowe.

Olej kokosowy może również uczulać, powodując wysypkę, świąd, obrzęki, duszności i mdłości. Przed nałożeniem na skórę lepiej wypróbować go na mniejszej powierzchni, zanim posmarujemy całe ciało. Pozwoli to zmniejszyć ryzyko ewentualnego wstrząsu anafilaktycznego.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kwas linolowy (omega-6) – występowanie i właściwości. Co różni kwas linolowy od linolenowego?

Wskazówki dla osób z insulinoopornością / istock

5 wskazówek na Wielkanoc dla osób z insulinoopornością

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Olej i patelnia

„Kanały skrywają wiele tajemnic. Jedną z nich są góry tłuszczu” – alarmuje biotechnolog Dawid Polak

Kwas winowy – gdzie występuje, zastosowanie

Likopen – co to jest, właściwości, działanie, gdzie występuje

Kwas ferulowy – gdzie występuje i efekty stosowania

Makaron razowy – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny

Jajecznica to banalna potrawa? Możesz sprawić, że będzie idealna

„Już 3000 lat temu wiadomo było, że ciepłe zupy mają leczniczą moc. Jedną z nich nazywa się żydowską penicyliną”. O dietoterapii zupami mówi Anna Stoitsi-Nieprzecka

Czym jest świadomość interoceptywna i dlaczego to twoja supermoc? Przedstawiamy fundamenty jedzenia intuicyjnego

Zdrowe panierki – trzy lekkie i pełne smaku alternatywy dla tradycyjnej panierki z bułką tartą w roli głównej. Wypróbuj!

Kwas foliowy – nie tylko dla kobiet w ciąży

Ryż basmati – indeks glikemiczny, jak gotować ten typ ryżu

dr Wanda Baltaza

„Budując swoją zdrową dietę, warto wyluzować” – mówi Wanda Baltaza, autorka książki „Poczuj się lepiej”

Kobieta

Objawy za dużego deficytu kalorycznego można łatwo przeoczyć. „Nie zawsze od razu mdlejesz” – ostrzegają żywieniowcy z „Dietetyka nie na żarty”

Według naukowców odpowiednia dieta może nas uchronić przed COVID-19. Co powinniśmy jeść?

Według naukowców odpowiednia dieta może nas uchronić przed COVID-19. Co powinniśmy jeść?

Spermidyna w jabłkach / istock

Spermidyna pomoże ci zachować długowieczność. Czym jest substancja, o której wszyscy mówią?

Nasiona chia i olej z chia

Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne

„Ciało reguluje wagę jak termostat. Nie wie, że zależy nam np. na wyszczupleniu ud, więc walczy o ochronę swoich zasobów”. O teorii wagi chronionej mówi psychodietetyczka Małgorzata Zięba

Mąka konopna

Mąka konopna – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej

Orzechy arachidowe

Mąka z orzechów arachidowych – właściwości, stosowanie

Produkcja oleju

Olej rafinowany czy tłoczony na zimno? Który jest lepszy?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 przepisów dla miłośników awokado

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

×