Przejdź do treści

Ocet jabłkowy – zastosowania od pielęgnacji przez sprzątanie do jedzenia

ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy - zastosowania od pielęgnacji przez sprzątanie do jedzenia Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?

Mówi się, że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. A jednak! Niewiele jest produktów tak uniwersalnych, jak ocet jabłkowy. Nie wierzycie? Sprawdźcie. 

Ocet jabłkowy – co to, jak zrobić

Ocet jabłkowy znano już w starożytności. Ponoć jego walory ceniła sama Kleopatra. Ma charakterystyczny żółto-brązowy kolor, kwaśny smak i specyficzny zapach jabłek po fermentacji. Niektóre octy mają bardziej intensywny aromat, w innych jest delikatniejszy. (Zwróć na to uwagę, zanim przystąpisz do działania za pomocą octu. Kiedyś użyłam go do mycia podłóg. Wyglądały świetnie, połysk bez smug, usunięte zacieki, z którymi żaden inny środek nie mógł sobie poradzić, ale pilnie musiałam szukać czegoś, co pozwoli zminimalizować ten zapach, kojarzący się z tanim winem – w końcu to sfermentowane jabłka).

Ocet uzyskuje się z jabłek, fermentujących pod wpływem bakterii Acetobacter. Możesz posłużyć się dostępnym w sprzedaży „gotowcem” lub zrobić swój własny ocet jabłkowy. Użyj jabłek z naturalnej hodowli. Te „brzydkie” będą najlepsze. Ich przebarwienia, deformacje, a nawet robaki to znak, że były niepryskane.

Niektórzy polecają ocet z całych jabłek (bez gniazd nasiennych), inni – ze skórek i ogryzków. Można też wycisnąć z jabłek sok i na jego bazie zrobić ocet. Jabłka lub sok z nich umieść w słoiku i zalej posłodzoną wodą (im bardziej kwaśne jabłka, tym więcej cukru). Całość przykryj materiałem, postaw w miejscu. Codziennie mieszaj ciecz, żeby jabłka, które będą wybijać do góry, nie pokryła pleśń. Proces fermentacji zajmie ok.3 tygodnie. Później przecedź zbrązowiałe owoce. Powstały płyn odstaw na kolejne ok. 5 tygodni, aż zacznie pachnieć octem.

Ogórki kiszone - właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Ocet jabłkowy dla zdrowia

Ocet zawiera szereg cennych składników: minerały, kwas mlekowy, kwas cytrynowy, kwas octowy, kwas propionowy, pektynę, enzymy i aminokwasy. Beta karoten obecny w occie działa przeciwutleniająco. Potas, który również w nim znajdziemy, sprzyja zachowaniu zdrowia ciała i umysłu, współdziała z magnezem, korzystnie wpływając na pracę mięśni i układu nerwowego.

Eliza Szyszko, dietetyk, mówi do czego jeszcze, w zakresie zdrowia, możemy wykorzystać ocet:

  • do leczenia grzybicy paznokci stóp oraz pielęgnacji stóp – wystarczy moczyć stopy około 15 minut dziennie – w połączeniu z olejkiem eterycznym stanowi świetny sposób na zmniejszenie zmęczenia, relaks i dodatkowo działa przecigrzybiczo, aczkolwiek wcześniej warto skonsultować się z lekarzem
  • do zmniejszenia bólu gardła i stanu zapalnego
  • poprawy składu flory bakteryjnej
  • obniżenia ciśnienia tętniczego krwi i poziomu cholesterolu
  • użytku jako środek na pchły

Pektyna zawarta w occie korzystnie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu, co oznacza zbawienny wpływ na serce i układ krążenia. W badaniach laboratoryjnych prowadzonych na zwierzętach ustalono obniżenie ciśnienia dzięki podawaniu octu jabłkowego. Odnotowano też korzystny wpływ na nerki i wątrobę. Choć na ten moment brak miarodajnych testów na ludziach, można się domyślać, że działa podobnie na wszystkie ssaki. Ocet działa korzystnie również na układ pokarmowy. To tam znajduje się jedno ze źródeł naszej odporności.

Autorka książki "Nawracające infekcje"

Ocet jabłkowy w kuchni

W kuchni ocet sprawdzi się przy przygotowywaniu wszystkich posiłków – od mięs po sałatki. Ocet można wykorzystać także do marynat. Oprócz walorów smakowych i tu ocet zadba o nasze zdrowie.

Osoby, które się odchudzają lub mają problemy z poziomem insuliny (cukrzyca, insulinooporność), doceniają ocet za zmniejszanie łaknienia, regulowanie poziomu cukru we krwi. Zwraca się jednak uwagę, że samo picie octu, bez zmiany nawyków żywieniowych, nie zdziała cudów.

To nie koniec jego zalet. Dietetyk Eliza Szyszko podpowiada: – Warto wypróbować ocet do:

  • mycia owoców i warzyw – zmniejsza ilość pestycydów i bakterii
  • zapobiegania ciemnieniu owoców i warzyw
  • oprócz tego jest naturalnym konserwantem do żywności (zapobiega psuciu się pokarmu) oraz ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy warto stosować go jako przyprawę w celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia nowotworów.

Eliza Szyszko ostrzega jednak przed nadmiernym stosowaniem: – Mimo tak szerokiego zakresu działania nie jest to produkt, który możemy pić szklankami – przy przedawkowaniu możemy uszkodzić szkliwo zębów oraz podrażnić ścianę gardła i przełyku, a nawet doprowadzić wrzodów.

Wodzie z miodem i octem przypisuje się również świetne działanie: zmniejsza kaszel, zgagę, refluks. Są również osoby, które polecają ocet jabłkowy jako metodę na lepsze trawienie. Sugerują, by dzień zaczynać od szklanki wody z octem. Przeciwnicy zwracają uwagę, że może to powodować podrażnienia żołądka, bóle brzucha i uczucie dyskomfortu przez cały dzień.

Ilość, jaką warto włączyć do diety, waha się w granicach od 1 do 2 łyżeczek dziennie – wyjaśnia Eliza Szyszko.

Po posiłku ocet również się przyda: – Do mycia naczyń i okien, gdyż rozpuszcza tłuszcz i działa antybakteryjnie – dodaje dietetyczka Eliza Szyszko. To najlepszy sposób na idealną czystość np. kieliszków, gwarantuje połysk bez smug. Najbardziej perfekcyjna pani domu będzie zadowolona.

Burak to niezwykłe warzywo. Poznaj 3 przepisy na zdrowe dania z buraka /fot. iStock

Ocet jabłkowy w łazience

Ocet jabłkowy przyda się również w łazience. Można nim czyścić uporczywe zacieki i zanieczyszczenia fug. Z dodatkiem wrzątku i sody oczyszczonej można przepłukiwać odpływy. Zniweluje nieprzyjemne zapachy, przepchnie rury. Jeśli w pralce pojawi się brzydki zapach lub pleśń, tu również ocet będzie niezastąpiony. Marzysz o lustrze lub elementach armatury bez smug? Tak, tak, tu również możesz posłużyć się octem jabłkowym.

Octem możesz również zadbać o swoją urodę. Dietetyczka Eliza Szyszko wymienia zastosowania:

  • do płukania włosów – w celu leczenia łupieżu i poprawy kondycji włosów
  • do czyszczenia protez zębowych – działa antybakteryjnie, niweluje nieprzyjemny zapach oraz rozpuszcza powstały kamień
  • do wybielania zębów – należy jednak uważać na szkliwo
  • zmniejszania trądziku – wysoka zawartość witamin, minerałów i przeciwutleniaczy sprawia, że skóra twarzy myta octem, zamiast popularnym tonikiem, zyskuje promienny wygląd i odpowiednie pH, które zapobiega powstawaniu zaskórników i trądziku – warto jednak użyć octu niepasteryzowanego i rozcieńczyć go w odpowiedniej proporcji z wodą, gdyż inaczej może wywołać poparzenie

Ocet można wykorzystać również do kąpieli, parę kropli dodanych do wody działa korzystnie na skórę. Uważaj jednak ze stosowaniem octu na podrażnioną skórę. Jako kwas spowoduje bolesne pieczenie, choć tradycyjnie wykorzystywano ocet również do dezynfekcji ran. Ma przecież przeciwbakteryjne działanie.

Jeśli potrzebujesz uniwersalnego, skutecznego i bezpiecznego środka – wygląda na to, że właśnie go znalazłaś. Jeśli jesteś mamą, również będziesz zadowolona. Ocet nie stanowi zagrożenia dla dzieci, w przeciwieństwie do chemicznych detergentów. To naturalny „must have” w twojej kuchni i łazience.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci
się ten artykuł?