Przejdź do treści

Od czego żółkną zęby? Oto 10 rzeczy, które niszczą twój uśmiech

Od czego żółkną zęby? Oto 10 rzeczy, które niszczą twój uśmiech Rawpixel.xom
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?
Mrożonki – jeść czy nie jeść?

Od czego żółkną zęby? Jeśli jeszcze nie wiesz, koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca. To przecież na uśmiech zwracamy najpierw uwagę, gdy widzimy kogoś pierwszy raz. Nic zatem dziwnego, że chcemy, aby zęby wyglądały jak najlepiej. Poznaj 10 winowajców odpowiedzialnych za to, że uśmiech przestaje być ładny.

Myślisz, że skoro regularnie szczotkujesz zęby, zainwestowałaś w dobrą szczoteczkę elektryczną, używasz też czasem płynu do płukania jamy ustnej, a na półce w łazience masz nić dentystyczną, to możesz być spokojna o stan swoich zębów? Niestety nie. Twórcy Ogólnopolskiego Monitoringu Zdrowia Jamy Ustnej biją na alarm – 95 proc. 18-latków ma próchnicę. Część z nich po prostu nie dba o zęby prawidłowo. Nie umiemy odpowiednio ich szczotkować, robimy to za rzadko i za krótko. Ale winne mogą być też codzienne nawyki, które na pierwszy rzut oka nie mają nic wspólnego ze zdrowiem zębów. Zobacz, czy na liście poniżej znajdziesz coś, co być może rujnuje twój uśmiech.

Izotoniki prowadzą do erozji zębów

Od jakiegoś czasu, kiedy wszyscy dookoła biegają albo uprawiają crossfit, dużym zainteresowaniem cieszą się różnego rodzaju izotoniki i energetyki dla sportowców. Ale zęby osób regularnie je pijących wcale się nie cieszą. – Badania naukowe wykazały, że poziom pH w wielu napojach sportowych może prowadzić do erozji zębów. Wiąże się to z wysokim stężeniem kwaśnych składników, które są niezdrowe dla szkliwa – mówi dr David Halpern z Academy of General Dentistry w Chicago. Dodatkowo napoje tego typu są bogate w cukry, które są pożywką dla bakterii wytwarzających kwas wnikający w szczeliny międzyzębowe i powodujący próchnicę.

Tytoń sprawia, że zęby żółkną

To, że nikotyna jest niezdrowa dla serca i płuc, wiadomo. Palacze pewnie też doskonale wiedzą, że z każdym wypalonym papierosem pogrążają swój uśmiech wizualnie ‒ od tytoniu żółkną zęby. Ale to nie koniec. Palacze bardziej są narażeni na choroby przyzębia – w tym paradontozę. Nikotyna przyczynia się też do rozwoju próchnicy. Według badań przeprowadzonych przez prof. stomatologii Jasima Albandara z Temple University palacze trzy razy częściej mają problemy ze schorzeniami jamy ustnej niż ludzie niepalący. U palaczy szybciej też odkłada się kamień nazębny.

Wino uszkadza szkliwo

Lubisz wieczorem napić się wina do kolacji? Mamy dla ciebie złe wieści. Regularne picie wina może uszkodzić szkliwo. Kwasy zawarte w winie (zarówno czerwonym, jak i białym) wpływają na strukturę zęba, powodując przebarwienia. Czy da się delektować winem i nie zrujnować sobie uśmiechu? Tak. Lekarze podpowiadają – im dłużej trzymasz wino w ustach, tym gorzej dla twojego szkliwa. Dwa łyki wina popij łykiem wody. Przepłuczesz w ten sposób jamę ustną i pozbędziesz się szkodliwych dla zębów substancji.

Kobieta popijająca winko

Kawa i herbata powodują przebarwienia

Nie tylko wino, ale również częste picie kawy i herbaty powoduje przebarwienia. Kawa zawiera chromogeny i ma kwaśny odczyn, co sprawia, że na zębach powstają żółto-brązowe plamy. Herbata, w szczególności zielona, powoduje powstawanie osadów i przebarwień. – Szkliwo zęba jest naturalnie porowate i może absorbować garbniki znajdujące się w herbacie, co prowadzi do powstawania niechcianych brązowych przebarwień zębów – powiedział Jordan Kirk, ekspert marki White Glo. Niezbyt dobre dla zębów jest również picie herbat owocowych. Kwaśne napoje mogą uszkadzać szkliwo. Aby zapobiec przebarwieniom należy dokładnie czyścić zęby lub po wypiciu filiżanki kawy spożyć szklankę wody, dzięki której możliwe jest wypłukanie barwiących cząsteczek. Korzystne może okazać się także picie przez słomkę – w ten sposób unikamy bezpośredniego kontaktu napoju z zębami.

Nieleczony bruksizm, czyli zgrzytanie zębami

To nic innego jak zaciskanie zębów lub zgrzytanie nimi. Zwykle występuje w nocy. Jakie straty może ponieść osoba zgrzytająca zębami? Oj, znaczne. Starcie koron zębowych, uszkodzenia szkliwa, zmiany zapalne, a nawet zwyrodnieniowe w stawach skroniowo-żuchwowych. Bruksizm może się okazać niebezpieczny nie tylko dla twoich zębów, ale może też na przykład powodować bóle głowy. Mimowolne zaciskanie szczęki najczęściej ma podłoże stresowe. Wiadomo, że nie każdego stresu jesteśmy w stanie się pozbyć z dnia na dzień, tak po prostu. Za to przy wizycie kontrolnej możesz zapytać swojego dentystę o specjalną szynę zakładaną na noc. Choć na początku może być ci trudno się do niej przyzwyczaić, ale zwykle pomaga w rozluźnieniu szczęk.

Słodycze atakują szkliwo

Naturalnie występujące w jamie ustnej bakterie uwielbiają cukier i z nim tworzą kwasy, które atakują szkliwo zębów, powodują próchnicę i zwiększają ryzyko zapalenia dziąseł i jamy ustnej. Najgorszą rzeczą, jaką możesz zrobić jest pozwolenie cukrowi na długie zaleganie na zębach i dziąsłach. Jeśli nie masz możliwości umyć zębów po słodkiej przekąsce, zjedz kawałek sera albo żuj gumę bez cukru, żeby zwiększyć produkcję śliny i wypłukać kwasy z jamy ustnej.

Suchość w ustach wpływa na rozwój bakterii

To nie tylko nieprzyjemne uczucie, ale też niezdrowy stan dla twoich zębów. Ślina odgrywa ważną rolę (poza procesem trawienia pokarmów) – wypłukuje pozostałości posiłków, zapobiega powstawaniu bakterii (dzięki enzymom w niej zawartym) i wypłukuje szkodliwe kwasy z jamy ustnej. Suchość w ustach może być spowodowana niewłaściwą pracą ślinianek, może być skutkiem ubocznym przyjmowania niektórych leków albo po prostu wynikiem permanentnego stresu. Często odczuwasz suchość w ustach? Staraj się pić dużo wody i żuj gumę bez cukru.

Niezdrowa dieta pozbawia witamin

Restrykcyjne diety i złe nawyki żywieniowe mogą pozbawić cię witamin i składników odżywczych niezbędnych do zachowania pięknego uśmiechu. Szczególnie ważne jest, aby dostarczać organizmowi wystarczającą ilość kwasu foliowego, witamin z grupy B, białka, wapnia i witaminy C – są uznane za niezbędne dla zdrowych zębów i dziąseł. Poza tym niewłaściwe odżywianie może mieć wpływ na system immunologiczny całego organizmu, zwiększając podatność między innymi na choroby przyzębia.

Uśmiechnięta kobieta

Szczotkowanie w złym momencie naraża na erozję szkliwa

Chociaż od dziecka słyszeliśmy, żeby myć zęby po każdym posiłku, okazuje się, że – w zależności od tego, co zjadłaś i wypiłaś – nie zawsze jest to najlepszym rozwiązaniem. Lekarze radzą, żeby po owocach cytrusowych i winie (ze względu na zawarte w nich kwasy) oraz kawie (wypłukuje wapń ze szkliwa) przepłukać usta wodą, aby zneutralizować kwasy. Dobrze wstrzymać się pół godziny ze szczotkowaniem zębów. Inaczej narazisz je na erozję szkliwa. Przez te pół godziny ślina i zawarta w niej amylaza zdążą unormować pH w ustach i wypłukać „zło” z twoich zębów.

Nadgorliwe wybielanie zwiększa wrażliwość zębów

Kto nie chciałby mieć śnieżnobiałych zębów jak z reklamy? Jednak wybielanie może zwiększyć czułość zębów, zwłaszcza gdy wykonuje się je zbyt często. Nawet domowe zabiegi wybielania lepiej stosować z umiarem, ponieważ niektóre wybielające pasty do zębów i żele zawierają substancje ścierne, zwiększające wrażliwość zębów. A to w efekcie może być po prostu bolesne. Pamiętaj też, że w pewnej chwili osiągniesz taki odcień swoich zębów, że bielsze nie będą i narażanie ich na kolejne zabiegi zwyczajnie nie ma sensu.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Uważaj na ilość octu jabłkowego w twojej diecie. Może zaszkodzić zębom - ostrzega lek. stom. Monika Stachowicz

Uważaj na ilość octu jabłkowego w twojej diecie. Może zaszkodzić zębom – ostrzega lek. stom. Monika Stachowicz

Czym są „cukry ukryte” i jak ich unikać? Ostrzega Tata Stomatolog

Czym są „cukry ukryte” i jak ich unikać? Ostrzega Tata Stomatolog

Roczne dzieck śmieje się

Próchnica wczesnego dzieciństwa – jakie są przyczyny jej powstania i jak ją leczyć? Wyjaśnia stomatolog

Jak czyścić drewnianą deskę do krojenia? Sprawdź, czy nie robisz tego źle

Jak dbać o zęby? Jaka dieta jest najlepsza dla naszych zębów?

Jak dbać o zęby? Jaka dieta jest najlepsza dla naszych zębów? Odpowiada dentysta Tomasz Kupryś

Na czym polega biała dieta?

Na czym polega biała dieta? Kiedy się ją stosuje?

Dieta dla zębów. Co jeść a czego nie, aby cieszyć się zdrowymi zębami? Tłumaczy dietetyczka, Paulina Jamrozik

Kuchenna ścierka – siedlisko bakterii. Czy na pewno używasz jej tylko do osuszania naczyń?

Wiesz, co zrobić aby twój uśmiech był piękniejszy? Sprawdź, jakie produkty dobrze wpływają na zęby, a jakie im szkodzą

Białko roślinne – rodzaje, źródła, właściwości

Kakao – składniki odżywcze i właściwości zdrowotne

Co jeść na śniadanie? / istock

7 rzeczy, których nie powinniśmy jeść na śniadanie

Sok z selera naciowego – właściwości i przeciwwskazania

Soki NFC – co to oznacza, czy są zdrowe, jakie mają właściwości?

Olejek z pestek dyni – właściwości i zastosowanie

Zakwas z buraka. Jakie korzyści przynosi jego regularne picie?

Moje pierwsze kimchi

Kimchi – poznaj przepis na koreański przysmak. Ma mnóstwo zalet

Wek na przeziębienie: syrop z malin

Sposób na przeziębienie: syrop z malin, lepszy niż kupowany w spożywczaku

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Wek na rozgrzanie: mus imbirowy

Mus imbirowy – działa przeciwzapalnie i obłędnie smakuje. Skorzystaj z naszego przepisu

GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach jaj. "Zagrożenie dla zdrowia"

GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach jaj. „Zagrożenie dla zdrowia”

Dieta niskowęglowodanowa w insulinooporności albo cukrzycy? "Z dietami tego typu jest jednak często jak z przejściem na wegetarianizm" - podkreśla Anna Reguła

Dieta niskowęglowodanowa w insulinooporności albo cukrzycy? „Często jest tak, jak z przejściem na wegetarianizm” – przestrzega Anna Reguła

Boli cię głowa po zjedzeniu jogurtu? Sprawdź jego skład - radzi chemiczka Sylwia Bogdan

Boli cię głowa po zjedzeniu jogurtu? Sprawdź jego skład – radzi chemiczka Sylwia Bogdan

Tapioka – pozyskiwanie, właściwości, zastosowanie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

kiszona czerwona kapusta

Kisimy czerwoną kapustę! Skorzystaj z naszego przepisu