Przejdź do treści

Ocet jabłkowy poprawia stan skóry i pomaga zrzucić kilogramy – prawda czy mit? Wyjaśnia chemiczka Sylwia Bogdan

Ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy poprawia stan skóry i pomaga zrzucić kilogramy - prawda czy mit? Wyjaśnia chemiczka Sylwia Bogdan/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

„Możemy go stosować zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Jest też źródłem witamin A, B1, B2, B3, B5, B6 i C, potasu, magnezu, miedzi i żelaza” – pisze o zaletach octu jabłkowego chemiczka Sylwia Bogdan. Autorka profilu „Zdrowa Chemia” na Instagramie wyjaśnia, czy produkt ten wesprze naszą walkę o zdrową cerę i pomoże zrzucić zbędne kilogramy.

Właściwości octu jabłkowego

Ocet jabłkowy, który uzyskuje się w procesie fermentacji jabłek, posiada liczne właściwości zdrowotne. O jego zaletach pisze chemiczka Sylwia Bogdan na swoim profilu na Instagramie. Jak wyjaśnia autorka profilu „Zdrowa chemia”, ważny jest już sam proces jego powstawania.

„Z jabłek robimy cydr (napój pomiędzy piwem a winem), następnie pod wpływem bakterii cydr (alkohol) zostaje przerobiony w ocet (kwas octowy).

Możemy go stosować zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Jest też źródłem witamin A, B1, B2, B3, B5, B6 i C, potasu, magnezu, miedzi i żelaza” – wyjaśnia.

Do najważniejszych składników octu jabłkowego należy zaliczyć również kwas mlekowy, jabłkowy i octowy, a także aminokwasy i enzymy. Znaleźć możemy w nim również pektyny – substancje, które wspierają procesy trawienne, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi oraz wzmacniają ściany naczyń krwionośnych. Ponadto już kilka łyżek octu jabłkowego dziennie pokrywa zapotrzebowanie organizmu na witaminę E – silny antyoksydant hamujący namnażanie się szkodliwych wolnych rodników. Dzięki temu ocet jabłkowy spożywany regularnie spowalnia procesy starzenia się skóry i wzmacnia odporność.

Jakie korzyści dla zdrowia przynosi ocet jabłkowy?

  • obniżenie cholesterolu i trójglicerydów,
  • u pacjentów z insulinoopornością ocet obniża wzrost glikemii i wyrzutu insuliny po posiłku węglowodanowym

– dodaje Bogdan.

Uważaj na ilość octu jabłkowego w twojej diecie. Może zaszkodzić zębom - ostrzega lek. stom. Monika Stachowicz

Czy ocet jabłkowy pomaga w odchudzaniu?

W internecie można spotkać wiele porad odnośnie tego, by podczas odchudzania nie zapominać o spożywaniu octu jabłkowego. Niektórzy jednak podchodzą do tych informacji ostrożnie. Jak wyjaśnia chemiczka, ocet jabłkowy będzie w tym przypadku pomocny.

„Badania na grupie 29 osób prowadziło do zrzucenia 1,5 kg w ciągu 6 tygodni” – tłumaczy.

Ocet jabłkowy bowiem pozytywnie wpływa na procesy trawienne, przyspieszając proces usuwania tkanki tłuszczowej z organizmu. Rezultat? Szybsze zrzucanie kilogramów. Warto jednak pamiętać, że samo spożywanie octu jabłkowego w celu schudnięcia to nie jest dobra droga. Dopiero podkręcony metabolizm i odpowiednia dawka ruchu sprawią, że waga zacznie spadać.

Ocet jabłkowy a cera – hit czy kit?

Wiele osób spożywa codziennie ocet jabłkowy, by ich cera była zdrowsza. Jak wyjaśnia Sylwia Bogdan, to dobry kierunek.

„Ocet jabłkowy poprawia stan cery trądzikowej, u mnie stan mojej skóry bardzo się poprawił (stosowałam zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie – przemywałam skórę wacikiem nasączonym octem)” – wyjaśnia.

Ekspertka dodaje, że produkt ten nie tylko poprawił jej cerę, ale pomógł również zmniejszyć wypadanie włosów.

„Zmniejsza wypadanie włosów, prawdopodobnie dlatego, że niweluje stany zapalane (mi wypadnie włosów ustało, a włosy leciały mi garściami )” – wyjaśnia.

Jak stosować ocet jabłkowy?

„1 łyżeczkę octu jabłkowego zalewam szklanką ciepłej wody (max 40 stopni Celsjusza). Piję rano na czczo i wieczorem 1 szklankę. Jeśli czujesz szczypanie w gardle, bardzo nieprzyjemny smak tzn. że wlano za mało wody, trzeba dodać jej więcej. Chociaż taka proporcja jaką napisałam powinna być ok” – podaje przepis chemiczka.

Osoby z wrażliwym żołądkiem i z problemami z wątrobą powinny rozcieńczać ocet jabłkowy przegotowaną wodą. Nie należy też pić zwiększonej dawki, ponieważ ocet jest silnie odwadniający. Narażamy się również w ten sposób na kwasową erozję szkliwa, próchnicę oraz nadwrażliwość.

„Zdrowa chemia”

„Zdrowa chemia” to profil na Instagramie prowadzony przez chemiczkę i doktorantkę na wydziale chemii Sylwia Bogdan. Jak sama o sobie pisze, obala czarny PR na temat chemii. W jej postach znajdziemy między innymi przepisy, informacje o naturalnych suplementach diety czy olejkach. Jej profil na Instagramie obserwuje ponad 9 tys. osób.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Zdrowa Chemia (@chemiazdrowa)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: