Przejdź do treści

Niedobór sodu w organizmie – czy jest groźny? Na jakie objawy warto zwrócić uwagę? Wyjaśnia lekarka

Kobieta zmeczona po biegu, chwilę odpoczywa
Niedobór sodu w organizmie - czy jest groźny? Na jakie objawy warto zwrócić uwagę? Wyjaśnia lekarka/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą
Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Niedobór jak i nadmiar sodu w organizmie mogą prowadzić do poważnych konsekwencji a nawet zgonu. Za co odpowiada sód? Komu i czym grozi jego niedobór? Jakie sygnały wysyła nam organizm, kiedy woła o ten ważny pierwiastek? Wyjaśnia dr n. med. Wioletta Wydra, kardiolożka w Centrum Medycznym Damiana.

Rola sodu i dzienne zapotrzebowanie

Sód jest jednym z pierwiastków, który jest człowiekowi potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odpowiada przede wszystkim za gospodarkę wodno-elektrolitową, ale bierze także udział w przewodzeniu impulsów nerwowych przez neurony, reguluje napięcie mięśniowe i jest składnikiem soku żołądkowego. To jednak nie wszystkie jego funkcje.

Sód reguluje także:

  • ciśnienie osmotyczne płynów ustrojowych, w tym krwi;
  • przepuszczalność błon komórkowych;
  • przewodnictwo nerwowe;
  • kurczliwość mięśni;
  • gospodarkę kwasowo-zasadową;
  • aktywator enzymów.

Dzienne zapotrzebowanie na sód to 1100 mg.

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

Niedobór sodu – skąd się bierze?

Nasz organizm sód traci wraz z wodą, czyli z potem i moczem. Spadek stężenia sodu poniżej normy występuje wraz z nadmiernym odwodnieniem organizmu, dlatego warto spożywać go więcej np. w czasie intensywnego pocenia się, przy ostrym treningu, długim przebywaniu na słońcu czy w wysokiej temperaturze. Kiedy jeszcze szczególnie jesteśmy narażeni?

Sód odpowiada za gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu. Zarówno jego nadmiar, jak i niedobór są niebezpieczne dla zdrowia i życia. Niedobór sodu może być wywołany chorobami różnych narządów – np. nerek, ale może też zdarzyć się, że pacjent przyjmuje leki moczopędne, co sprawia, że sód jest wypłukiwany. Do ubytków sodu mogą się przyczyniać też np. wymioty czy długotrwałe infekcje przewodu pokarmowego, w których występują  biegunki

– tłumaczy lekarka.

Niedobór sodu we krwi może wystąpić również u osób, które przyjmują leki przeciwpsychotyczne, inhibitory zwrotnego wychwytu serotoniny oraz leki przeciwdepresyjne (z grupy trójpierścieniowych leków przeciwdepresyjnych).

Objawy niedoboru sodu

Obniżony poziom sodu może prowadzić do poważnych konsekwencji a nawet do śmierci. Warto więc zwrócić uwagę na objawy, jakie wysyła nam organizm. Gdy wartości sodu spadają poniżej 135–145 mmol/l, pojawiają się nudności, wymioty, bóle głowy, zaburzenia snu, kurcze i drżenia mięśni. Co jeszcze możemy zaobserwować?

Jeżeli niedobór sodu narasta szybko, jest to nawet stanem zagrożenia życia. Objawy niedoboru sodu – niskie ciśnienie, zawroty głowy, osłabienie. Duży niedobór sodu może doprowadzić nawet do obrzęku mózgu. Natomiast jeśli narasta on stopniowo, powoli to organizm pacjenta dostosowuje się do tego stanu, przez co objawy mogą być mniejsze

– wyjaśnia specjalistka.

Spadek stężenia sodu we krwi poniżej 135 mmol/l to poważna choroba hiponatremia. Z takimi wynikami należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza.

Jak wyrównać niedobór sodu?

W tej sytuacji warto wspomóc się dietą, pamiętając, że 1g sodu jest równy 2,5g soli. Można także przyjmować doustnie specjalne roztwory elektrolitów, które są dostępne w aptece bez recepty.

Niewielki niedobór sodu można wyrównać odpowiednią dietą (dosalanie pokarmów), większe ubytki uzupełnia się kroplówkami. Nie może on być jednak wyrównywany zbyt szybko, bowiem może to doprowadzić nawet do uszkodzenia ośrodkowego układu nerwowego

– radzi lekarka.

Źródła sodu: sól i dodatki wzmacniające smak, przyprawy typu kostka bulionowa, sos maggi, sos sojowy; oliwki, kiszonki, np. ogórki i kapusta; sery, wędliny, przetwory rybne, pieczywo; słone przekąski i fast food.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Elektrolity – sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz

Obalamy 5 mitów o elektrolitach. Znasz je wszystkie?

Co się stanie, jeśli za bardzo ograniczymy spożywanie sodu?

Magnez i wapno – bierzesz je razem? Farmaceutka tłumaczy, dlaczego to niekoniecznie dobry pomysł!

Składniki dla aktywnych

Potas, magnez, wapń i sód ‒ elektrolity w akcji

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Gdy chce się pić

Gdy chce się pić

Organizm chce pić!

Organizm chce pić!

Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Dieta BeBio – na czym polega, jak wygląda przykładowy jadłospis?

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Konferencja online “Vege Day” już 24 kwietnia! Hello Zdrowie patronem medialnym

Kazeina – czym jest, gdzie występuje, nietolerancja

Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia

„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!

Miruna – wartości odżywcze, właściwości. Czy miruna jest zdrowa?

Chleb

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”