Przejdź do treści

Niebezpieczne związki. Warzywa i zioła, których nie należy łączyć ze słońcem. Wyjaśnia dietetyczka

https://www.istockphoto.com/
https://www.istockphoto.com/
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci
Rozsmakuj się w comfort food! Co to takiego i dlaczego jest wyjątkowe?
Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?
Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania

Kochamy słońce! Latem większość dnia spędzamy na dworze, jemy więcej owoców i warzyw i… częściej sięgamy po alkohol. Okazuje się jednak, że ten beztroski, letni czas może nam przysporzyć kłopotów. Wszystko przez fototoksyczność. – Niektóre warzywa mogą powodować reakcje skórne – mówi dietetyczka Joanna Skałecka.

Przebarwienia, przesuszona skóra, wypryski – zmagasz się z nimi już od kilku tygodni, a przecież nie zmieniałaś niczego w swoim jadłospisie. To problem, szczególnie gdy niedługo ruszamy na upragniony urlop. A pomyślałaś, że winne mogą być ziółka, które pijesz codziennie w pracy albo spożywane przez ciebie warzywa?

Czym jest fototoksyczność?

Fototoksyczność to zjawisko oznaczające, że dany produkt ma właściwości fotouczulające. Niektóre substancje chemiczne zawarte w produktach spożywczych powodują bowiem zwiększoną wrażliwość komórek na promieniowanie świetlne.

Efekt? Reakcja toksyczna występująca wtedy, gdy skóra zostanie poddana działaniu promieniowania UV. Fototoksyczność to też skutek uboczny działania niektórych leków.

Warzywa a słońce

Jeszcze niedawno niektórzy uważali, że na słońce uwrażliwiają produkty z dużą ilością witaminy E. Nie jest to prawda. Ryby czy awokado pozytywnie wpływają na opalanie, wcale nie wykazując przy tym właściwości fotouczulających.

Inaczej jest jednak z marchewką, selerem, pasternakiem czy pietruszką.

Te warzywa mogą powodować reakcje skórne. Wszystko przez substancję zwaną „psoralen”, która uwrażliwia skórę na działanie promieni słonecznych – wyjaśnia Joanna Skałecka, dietetyczka.

Nie oznacza to jednak, że latem musimy całkowicie zrezygnować z jedzenia marchewki czy pietruszki. Spożywane w małych ilościach nikomu nie zaszkodzą.

Zioła a słońce

W interakcje ze słońcem wchodzą też zioła – arnika górska, arcydzięgiel, dziurawiec, mniszek lekarski czy nagietek. Te preparaty również mają psoralen w składzie.

Joanna Skałecka, dietetyczka
Joanna Skałecka, dietetyczka
Zarówno dziurawiec, czyli prawdziwy naturalny antydepresant, jak i mniszek czy nagietek nie powinny być stosowane latem. Zioła te zwiększają wrażliwość skóry na słońce, a to oznacza, że bardzo łatwo może dojść do poparzeń słonecznych skóry. W dziurawcu znajduje się dodatkowo hiperycyna, która także zwiększa wrażliwość na słońce

Przebarwienia i wypryski u wrażliwych osób mogą także pojawić się po przebywaniu na słońcu przy częstym piciu herbaty rumiankowej. Podobnie działają preparaty z jeżówką purpurową czy z miłorzębem japońskim.

Zioła często znajdują się także w składach kosmetyków. Latem radzimy więc sprawdzać każdą etykietę produktu, który wsmarowujemy w skórę.

Na co jeszcze uważać latem?

Nie tylko warzywa i zioła wchodzą w interakcje ze słońcem. Na jakie inne produkty powinnyśmy uważać latem? Dietetyczka przypomina i przestrzega.

– Na słone przekąski i fast food. Są pełne soli, co latem może być szczególnie niebezpieczne. Często zapominamy bowiem o piciu odpowiedniej ilości wody. I jeśli dodatkowo do tego będziemy dokładać dania bardzo bogate w sól, możemy doprowadzimy do odwodnienia organizmu.

Uważajmy też na zbyt zimne napoje – tylko chwilowo pomogą nam się ochłodzić. W ostateczności jednak uruchomią mechanizmy w naszym organizmie, które będą dążyły do wyrównania temperatury. Najlepszym sposobem na ugaszenie pragnienia jest popijanie chłodnej wody małymi łykami.

Czego jeszcze nie pić w dużych ilościach? Kawy. Powoduje ona wypłukiwanie magnezu i potasu, więc latem lepiej ją ograniczyć

– wymienia Joanna Skałecka.

Latem nie zapominaj także o stosowaniu kremów z filtrem i nakryciu głowy. Przypominamy – od leżenia na plaży w pełnym słońcu lepsze będzie tzw. „aktywne opalanie”. Spaceruj, graj w siatkówkę albo buduj z dzieckiem zamki z piasku. Na kilka tygodni zrezygnuj też z picia ziółek i ze smarowania się preparatami ziołowymi. Twoja skóra będzie ci wdzięczna!

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Joanna Skałecka
Joanna Skałecka
dietetyczka

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zioła w domu – jakie i jak uprawiać na parapecie lub balkonie

Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Chemia z warzywniaka. Te owoce i warzywa to prawdziwe bomby pestycydowe

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś

5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie

5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie

Micha zdrowia. Buddha bowl, smoothie bowl, poke – z czym to się je?

Kapusta – pospolita tylko z pozoru

Kapusta – pospolita tylko z pozoru. Sprawdź 3 przepisy na pyszne dania z kapusty

Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?

Rzepa biała i czarna – jak jeść, gdzie kupić, jakie mają wartości?

Pasternak – jak wygląda, właściwości, przepisy. Pasternak a pietruszka

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki „Czytamy Etykiety”

„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Zioła na nerki – jakie wybrać i na jakie schorzenia pomogą

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Na co zwracać uwagę przy kupowaniu produktów ekologicznych? Tłumaczy Paulina Górska

Na co zwracać uwagę przy kupowaniu produktów ekologicznych? Tłumaczy Paulina Górska

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

kubek z melisą

Melisa – przeciwwskazania. Kto nie powinien pić melisy na uspokojenie?

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Mięta – właściwości i rodzaje. Jak zrobić nalewkę z mięty?

Olejek eukaliptusowy - właściwości i zastosowanie

Olejek eukaliptusowy – właściwości i zastosowanie

Jesień to nie wymówka. Jedz zdrowo przez cały rok!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie