Przejdź do treści

Jeżówka purpurowa – właściwości i zastosowanie. Kiedy warto po nią sięgnąć?

Jeżówka purpurowa – właściwości i zastosowanie. Kiedy warto po nią sięgnąć?
Jeżówka purpurowa – właściwości i zastosowanie. Kiedy warto po nią sięgnąć? Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Dynia nie lubi chłodu lodówki
Czy wiesz, że dynia nie lubi chłodu lodówki? Sylwia Majcher podpowiada, jak prawidłowo przechowywać to warzywo
Czy kawa rozpuszczalna to rzeczywiście sama chemia? Odpowiada dietetyczka Aleksandra Zaczkiewicz
Czy kawa rozpuszczalna to rzeczywiście „sama chemia”? Odpowiada dietetyczka Aleksandra Zaczkiewicz
Miód spadziowy – właściwości, skład, cena
Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty
6 przepisów na rozgrzewającą herbatę. Taki napój wzmocni odporność i poprawi ci nastrój
Jak nie wpaść w słoną pułapkę? Możesz się zdziwić, w jak wielu produktach znajduje się sól

Jeżówka purpurowa to roślina, która wyróżnia się już na pierwszy rzut oka – uwagę przyciągają jej fioletowe lub ciemnoróżowe kwiaty. Jak się jednak okazuje, pełni ona nie tylko funkcję dekoracyjną, ale i leczniczą – nie bez powodu znalazła swoje zastosowanie w medycynie naturalnej. Stanowi ona bogate źródło wielu dobroczynnych składników. Jakich? Sprawdź.

Jeżówka purpurowa była wykorzystywana już wiele wieków temu przez rodowitych mieszkańców Ameryki Północnej. Indianie stosowali ją do leczenia trudno gojących się ran, zakażeń, kiły oraz ukąszeń węży. Na całym świecie zainteresowano się nią jednak dopiero w XX w.: wówczas okazało się, że wspomaga ona odporność. W celach leczniczych roślina ta uprawiana jest głównie w Azji oraz Europie, w tym również i w Polsce.

Jeżówka purpurowa – właściwości

Jeżówka  purpurowa to roślina, która przydaje się w leczeniu wielu chorób. Swoje właściwości zawdzięcza, m.in. znajdującym się w niej flawonoidom, glikozydom, polisacharydom oraz olejkom eterycznym. Jest również źródłem echinacyny, izobutyloamidów, amin, poliacetylenów oraz glikoprotein – wszystkie te związki mają wspaniały wpływ na cały organizm.

Zawarty w jeżówce kwas kawoilowinowy pozytywnie wpływa na układ immunologiczny i działa profilaktycznie przeciwko infekcjom. Znajdujące w roślinie składniki czynne stymulują działanie tego układu, nasilając procesy fagocytozy. Jeżówka zwiększa odporność na działanie wirusów, bakterii, grzybów oraz drożdżaków. Przyda się osobom o szczególnie osłabionym układzie immunologicznym, a więc – przede wszystkim – osobom starszym.

Jeżówka purpurowa  pomaga przy przeziębieniu, znacznie skracając czas choroby. Dobrze jest zażywać ją profilaktycznie, przeciwko grypie. Warto ją stosować także podczas odry, różyczki, anginy, a nawet w przypadku chorób wenerycznych. Zdaniem naukowców, zmniejsza ona ryzyko wystąpienia infekcji nawet o 50 proc. Czasem stosuje się ją również przy zapaleniu dróg moczowych, ucha i gardła, choć w tym zakresie jej lecznicze właściwości nie zostały jeszcze udowodnione. Wiadomo jednak, że posiada ona działanie antyoksydacyjne.

Jeżówka purpurowa sprawdza się również przy różnych problemach skórnych, takich jak:

Roślina dezaktywuje również  hialuronidazę, czyli enzym odpowiadający za rozkład kwasu hialuronowego – produkują go bakterie, w wyniku czego przenikają one szybciej w głąb skóry. Roślina hamuje tego typu działanie. Ponadto, chroni skórę utratą elastyczności  oraz nawilża głębsze warstwy naskórka. Stymuluje procesy regeneracyjne oraz syntezę kolagenu – dzięki temu skóra szybciej odzyskuje gładkość i zdrowy wygląd.

Roślina przyda się również osobom pragnącym zgubić zbędne kilogramy, ponieważ przyspiesza ona przemianę materii. Sam ekstrakt z jeżówki, zwany też „sokiem z jeżówki purpurowej” ma właściwości: przeciwbólowe, napotne, żółciopędne, żółciotwórcze oraz przeciwwysiękowe. Zmniejsza także  stany zapalne – jest to możliwe dzięki temu, że hamuje syntezę cytokin prozapalnych, które sprzyjają procesom zapalnym w organizmie.

Borówka brusznica - sposób na zdrowe przetwory i nie tylko

Jeżówka purpurowa – zastosowanie

Jeżówkę purpurową można stosować wewnętrznie (w formie herbaty) i zewnętrznie (w formie okładów). Jeśli chodzi o samą herbatę z jeżówki purpurowej, wystarczy 1 łyżeczkę ziela zalać wrzątkiem, a następnie pozostawić całość na 10-15 minut pod przykryciem. Aby wykonać okłady z tej rośliny, należy zalać 2 łyżeczki ziela wrzątkiem i również pozostawić  całość pod przykryciem na około 15-20 minut. Wykonany w ten sposób okład pomoże zagoić się ranom oraz sprawdzi się jako środek kosmetyczny. Jeżówkę można przyjmować również pod postacią kropli i tabletek, soków czy też syropów.

Czy można podawać jeżówkę purpurową dzieciom? Jak się okazuje, roślina ta nie jest wskazana dla  maluchów poniżej 12. roku życia – może u nich powodować reakcje alergiczne, wstrząs anafilaktyczny oraz problemy z oddychaniem. Powyżej tego wieku nie ma jednak już żadnych przeciwwskazań – wiele produktów dla dzieci zawiera jeżówkę w składzie. Roślina ta cieszy się – generalnie – bardzo dobrą opinią, dlatego też można ją przyjmować w różnych formach praktycznie na co dzień.


Bibliografia:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3205674/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4058675/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16102249
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22131823

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Miód koniczynowy – rodzaje, właściwości, zastosowanie

Miód lipowy – jakie ma właściwości i na co pomaga?

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Gotu kola – pochodzenie i zastosowanie

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem

Kawa czy herbata – co zwykle wybierasz? Przeczytaj, a zmienisz swoje preferencje

Oregano – zastosowanie i właściwości. Olej z oregano

Koper włoski – właściwości, uprawa i zastosowanie

Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Rozmaryn lekarski – właściwości, zastosowanie i uprawa

Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania

Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości

Zioła w domu – jakie i jak uprawiać na parapecie lub balkonie

5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie

5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie

Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy

olej z wiesiołka

„Cudowny” olej z wiesiołka – prawdziwe remedium na kobiece dolegliwości?

„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

Żywokost – właściwości, zastosowanie, przepis na maść

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Zioła na nerki – jakie wybrać i na jakie schorzenia pomogą

kubek z melisą

Melisa – przeciwwskazania. Kto nie powinien pić melisy na uspokojenie?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Kawa / istockphoto.com

Kawa i cholesterol. Koniec z espresso i „sypaną”?

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami