2 min.
Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych

Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych / Pexels.com
Najnowsze
04.03.2021
Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!
04.03.2021
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
02.03.2021
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie
01.03.2021
5 najlepszych zamienników cukru
01.03.2021
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Napoje energetyczne „słyną” z dużej ilości substancji dodatkowych, co, jak wiadomo, nie służy naszemu zdrowiu. Problem robi się jednak jeszcze większy, kiedy normy tych substancji zostaną przekroczone. Tak było w przypadku popularnych napojów energetycznych, które zostały wycofane z obrotu. Sprawdź, czy ich nie kupiłaś.
Spis treści
GIS ostrzega
Główny Inspektor Sanitarny informuje, że firma Monster Energy Limitedwycofuje wskazane poniżej produkty marki Monster i Burn ze względu na zbyt wysoką zawartość substancji dodatkowej E 1520 (glikol propylenowy). Wycofaniu podlegają wszystkie partie następujących produktów, które zostały wprowadzone do obrotu przed 2021 rokiem:
1. Monster LH44, gazowany napój energetyczny 500ml;
2. Monster Ripper, gazowany napój energetyczny 500ml;
3. Monster Vanilla Espresso, napój kawowy 250 ml;
4. Burn Zero Peach (Fury), gazowany napój energetyczny 250 ml.
Glikol propylenowy – co to jest?
Glikol propylenowy to substancja powszechnie stosowana jako dodatek do żywności lub składnik wielu produktów kosmetycznych i higienicznych. Amerykańskie i europejskie władze ds. Żywności uznały go za ogólnie bezpieczny do stosowania w żywności.
Jednak budzi kontrowersje, ponieważ dzięki swoim właściwościom glikol propylenowy używany jest do odladzania samolotów, a także do wypełnienia instalacji rurociągowych w zimie.
Doprowadziło to do obaw zdrowotnych o możliwe toksyczne skutki spożywania żywności, która go zawiera. Tym bardziej, że glikol propylenowy jest powszechnie spotykany w wielu popularnych produktach, takich jak mieszanki napojów, sosy, suszone zupy, mieszanki do ciast, napoje bezalkoholowe, popcorn, barwniki spożywcze, fast foody, chleb i produkty mleczne.
Jednym z najczęściej występujących skutków niepożądanych po kontakcie z glikolem propylenowym jest podrażnienie skóry. Najbardziej narażone są osoby wrażliwe, zmagające się z różnego rodzaju alergiami. Uważać na tę substancję powinny także kobiety w ciąży oraz najmłodsze dzieci. To właśnie te grupy są najbardziej narażone na działanie substancji chemicznych.
Zobacz także

„Nie polecam grup wsparcia, forów internetowych. Mam bardzo przykre doświadczenia z pacjentami, którzy zostali tam dotkliwie skrytykowani” – mówi Kamila Urbaniak, dietetyk i autorka bloga kreatorniazmian.pl

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

4 ważne powody, dla których lepiej zrezygnować z produktów typu „light”
Spodobał ci się artykuł? Poleć go koleżance
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020