Przejdź do treści

Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych

Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych
Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych / Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Napoje energetyczne „słyną” z dużej ilości substancji dodatkowych, co, jak wiadomo, nie służy naszemu zdrowiu. Problem robi się jednak jeszcze większy, kiedy normy tych substancji zostaną przekroczone. Tak było w przypadku popularnych napojów energetycznych, które zostały wycofane z obrotu. Sprawdź, czy ich nie kupiłaś.

GIS ostrzega

Główny Inspektor Sanitarny informuje, że firma Monster Energy Limitedwycofuje wskazane poniżej produkty marki Monster i Burn ze względu na zbyt wysoką zawartość substancji dodatkowej E 1520 (glikol propylenowy). Wycofaniu podlegają wszystkie partie następujących produktów, które zostały wprowadzone do obrotu przed 2021 rokiem:

1. Monster LH44, gazowany napój energetyczny 500ml;

2. Monster Ripper, gazowany napój energetyczny 500ml;

3. Monster Vanilla Espresso, napój kawowy 250 ml;

4. Burn Zero Peach (Fury), gazowany napój energetyczny 250 ml.

Alkohol w diecie cukrzyka / istock

Glikol propylenowy – co to jest?

Glikol propylenowy to substancja powszechnie stosowana jako dodatek do żywności lub składnik wielu produktów kosmetycznych i higienicznych. Amerykańskie i europejskie władze ds. Żywności uznały go za ogólnie bezpieczny do stosowania w żywności.

Jednak budzi kontrowersje, ponieważ dzięki swoim właściwościom glikol propylenowy używany jest do odladzania samolotów, a także do wypełnienia instalacji rurociągowych w zimie.

Doprowadziło to do obaw zdrowotnych o możliwe toksyczne skutki spożywania żywności, która go zawiera. Tym bardziej, że glikol propylenowy jest powszechnie spotykany w wielu popularnych produktach, takich jak mieszanki napojów, sosy, suszone zupy, mieszanki do ciast, napoje bezalkoholowe, popcorn, barwniki spożywcze, fast foody, chleb i produkty mleczne.

Jednym z najczęściej występujących skutków niepożądanych po kontakcie z glikolem propylenowym jest podrażnienie skóry. Najbardziej narażone są osoby wrażliwe, zmagające się z różnego rodzaju alergiami. Uważać na tę substancję powinny także kobiety w ciąży oraz najmłodsze dzieci. To właśnie te grupy są najbardziej narażone na działanie substancji chemicznych.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: