Przejdź do treści

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

Kobieta w sklepie
Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
bananowe ciasteczka owsiane
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie
miód
5 najlepszych zamienników cukru
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną

„Oszustwo żywieniowe pułapką, w którą na zakupach wpaść może każdy. Producenci jedzenia potrafią stosować triki, które pogarszają jego jakość” – pisze na swoim profilu na Instagramie Sylwia Majcher, blogerka i aktywistka ekologiczna. Na które produkty należy szczególnie uważać?

Fałszowana żywność

Miód, makaron, masło a nawet oliwa. Sięgając po niektóre produkty w sklepie musimy szczególnie uważać. Nie tylko cukier ukrywa się pod wieloma nazwami, co producenci żywności chętnie wykorzystują. Soki bywają rozcieńczone wodą, makarony zabarwione kurkumą, a jajka mogą być źle oznaczone. Problem produktów, których skład jest najczęściej fałszowany, pisze blogerka i aktywistka ekologiczna Sylwia Majcher.

Oszustwo żywieniowe. Pułapką,w którą na zakupach wpaść może każdy. Producenci jedzenia potrafią stosować triki, które pogarszają jego jakość – alarmuje.

Co zrobić, żeby nie dać się oszukać i wybierać zdrową żywność? Majcher na swoim profilu na Instagramie zamieściła listę produktów, na które w szczególności należy uważać.

Co jest najczęściej fałszowane?

  • Miód
    Wzmacniany sacharozą, cukrem trzcinowym, buraczanym, syropem kukurydzianym. Na etykietach może znaleźć się informacja: mieszanka miodów pochodzących z państw UE i spoza UE (głównie z Chin). Są mocno skrystalizowane,wyczuwalny jest w nich cukier.
  • Soki owocowe
    Powstają z koncentratów,mrożonych owoców, mają w składzie cukier, bywają rozcieńczane wodą. Warto sprawdzać, ile procent owoców jest w soku – może się okazać, że zaledwie kilka.
  • Masło
    Powinno być tylko z mleka i produktów mlecznych, zgodnie z polskim prawem mieć co najmniej 82 proc. tłuszczu. Bywa miksem tłuszczowym z dodatkiem olejów roślinnych. Uformowane w osełkę ma sugerować, że jest masłem. To dobre po wyjęciu z lodówki wciąż twarde i trudne do rozsmarowania.
  • Jajka
    20 proc. sprzedawanych w sklepie jajek (dane z 2019 roku) miały złe oznakowania – pomijano informację o metodzie chowu klatkowego albo na rysunku sugerowano, że jajka są od szczęśliwych kur, a były od tych z ferm. Ekologiczne jajka różnią się od siebie – kolorem, wielkością, mają mniej intensywne żółtko, a przy smażeniu nie przypalają się zbyt szybko.
  • Oliwa
    Mieszana jest z olejami gorszej jakości lub ma niewłaściwą nazwę. Według włoskiego konsorcjum oliwy Unaprol fałszowanie tego tłuszczu w ciągu ostatniej dekady wzrosło o niemal 90 proc.
  • Makaron
    Ma obniżoną zawartość jajek i niewymienione w składzie dodatki zmieniające kolor – np. kurkumę.
  • Ryby mrożone
    Zawyżona bywa zawartość glazury, zaniżona samej ryby. W składzie nieujęty MOM (mięso oddzielane mechanicznie) i fosforany

– wymienia blogerka.

Majcher dodaje, że ważne jest także zwrócenie uwagi na certyfikaty produktów. Wymienia tutaj:

  • IP – Integrowana Produkcja,
  • JT – Jakość Tradycja,
  • QMP -Quality Meat Program – system jakości mięsa wołowego,
  • PQS Pork Quality – system akości mięsa wieprzowego,
  • QAFP Quality Assurance for Food Products – system gwarantowanej jakości żywności.

Sylwia Majcher – kim jest?

„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka i autorka dwóch książek: „Gotuję, nie marnuję” oraz „Wykorzystuję, nie marnuję”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.

Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje ponad 20 tys. osób. Popularność przyniosła blogerce nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Sylwia Majcher | ekologia (@sw.majcher)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

kobieta w pracy

Czujesz, że tracisz moc? Oto 10 sposobów na zapewnienie sobie energii w ciągu dnia

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Kobieta trzyma herbatę w szklance

Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić

Kobieta

Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Świąteczne potrawy - co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Świąteczne potrawy – co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

śwęta

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

Jadalne prezenty. Pyszne propozycje do wyboru

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

awokado na talerzu

Nie daj się nabrać na eko. 5 rad dla tropicieli ekościemy

Często jesz ryby i pijesz kranówkę? Sprawdź poziom ołowiu w organizmie

"Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym"

„Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym”

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Dodatki E to sama chemia? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę

Znamy laureata pokojowej nagrody Nobla! To nie jedna osoba, tylko organizacja

Znamy laureata Pokojowej Nagrody Nobla! To nie jedna osoba, tylko organizacja

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

4 ważne powody, dla których lepiej zrezygnować z produktów typu „light”

Slow food – co to jest? Jak wdrożyć je w życie? Porady

5 dobrych konserwantów. Ich nie musisz unikać

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

5 największych kuchennych mitów