Przejdź do treści

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

Kobieta w sklepie
Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA
Masz niedoczynność tarczycy i zaburzony lipidogram? Sprawdź, z czego to może wynikać i kiedy pojawia się powód do niepokoju
Zaburzony lipidogram przy niedoczynności tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, skąd ten problem
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek
Wiosenne tagliatelle ze szparagów

„Oszustwo żywieniowe pułapką, w którą na zakupach wpaść może każdy. Producenci jedzenia potrafią stosować triki, które pogarszają jego jakość” – pisze na swoim profilu na Instagramie Sylwia Majcher, blogerka i aktywistka ekologiczna. Na które produkty należy szczególnie uważać?

Fałszowana żywność

Miód, makaron, masło a nawet oliwa. Sięgając po niektóre produkty w sklepie musimy szczególnie uważać. Nie tylko cukier ukrywa się pod wieloma nazwami, co producenci żywności chętnie wykorzystują. Soki bywają rozcieńczone wodą, makarony zabarwione kurkumą, a jajka mogą być źle oznaczone. Problem produktów, których skład jest najczęściej fałszowany, pisze blogerka i aktywistka ekologiczna Sylwia Majcher.

Oszustwo żywieniowe. Pułapką,w którą na zakupach wpaść może każdy. Producenci jedzenia potrafią stosować triki, które pogarszają jego jakość – alarmuje.

Co zrobić, żeby nie dać się oszukać i wybierać zdrową żywność? Majcher na swoim profilu na Instagramie zamieściła listę produktów, na które w szczególności należy uważać.

Co jest najczęściej fałszowane?

  • Miód
    Wzmacniany sacharozą, cukrem trzcinowym, buraczanym, syropem kukurydzianym. Na etykietach może znaleźć się informacja: mieszanka miodów pochodzących z państw UE i spoza UE (głównie z Chin). Są mocno skrystalizowane,wyczuwalny jest w nich cukier.
  • Soki owocowe
    Powstają z koncentratów,mrożonych owoców, mają w składzie cukier, bywają rozcieńczane wodą. Warto sprawdzać, ile procent owoców jest w soku – może się okazać, że zaledwie kilka.
  • Masło
    Powinno być tylko z mleka i produktów mlecznych, zgodnie z polskim prawem mieć co najmniej 82 proc. tłuszczu. Bywa miksem tłuszczowym z dodatkiem olejów roślinnych. Uformowane w osełkę ma sugerować, że jest masłem. To dobre po wyjęciu z lodówki wciąż twarde i trudne do rozsmarowania.
  • Jajka
    20 proc. sprzedawanych w sklepie jajek (dane z 2019 roku) miały złe oznakowania – pomijano informację o metodzie chowu klatkowego albo na rysunku sugerowano, że jajka są od szczęśliwych kur, a były od tych z ferm. Ekologiczne jajka różnią się od siebie – kolorem, wielkością, mają mniej intensywne żółtko, a przy smażeniu nie przypalają się zbyt szybko.
  • Oliwa
    Mieszana jest z olejami gorszej jakości lub ma niewłaściwą nazwę. Według włoskiego konsorcjum oliwy Unaprol fałszowanie tego tłuszczu w ciągu ostatniej dekady wzrosło o niemal 90 proc.
  • Makaron
    Ma obniżoną zawartość jajek i niewymienione w składzie dodatki zmieniające kolor – np. kurkumę.
  • Ryby mrożone
    Zawyżona bywa zawartość glazury, zaniżona samej ryby. W składzie nieujęty MOM (mięso oddzielane mechanicznie) i fosforany

– wymienia blogerka.

Majcher dodaje, że ważne jest także zwrócenie uwagi na certyfikaty produktów. Wymienia tutaj:

  • IP – Integrowana Produkcja,
  • JT – Jakość Tradycja,
  • QMP -Quality Meat Program – system jakości mięsa wołowego,
  • PQS Pork Quality – system akości mięsa wieprzowego,
  • QAFP Quality Assurance for Food Products – system gwarantowanej jakości żywności.

Sylwia Majcher – kim jest?

„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka i autorka dwóch książek: „Gotuję, nie marnuję” oraz „Wykorzystuję, nie marnuję”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.

Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje ponad 20 tys. osób. Popularność przyniosła blogerce nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Sylwia Majcher | ekologia (@sw.majcher)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czego nie jeść, by mieć dobry seks?

Jedzenie, które obniża libido. Tych produktów lepiej unikaj

Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy

Dieta BeBio – na czym polega, jak wygląda przykładowy jadłospis?

Kazeina – czym jest, gdzie występuje, nietolerancja

Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia

Pisanki

Nie farbuj jajek w chemicznych barwnikach. Czym naturalnie zabarwić pisanki?

Guma guar – co to, właściwości, zastosowanie i szkodliwość

Najgorsze z najgorszych. TOP 6 najgroźniejszych dla zdrowia konserwantów

Chleb

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Stop nadmiarowi mięsa, warzywa na stół! Nowa książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” już w księgarniach

Masz problemy ze snem? Dołącz sezam do swojej diety!

Kobieta wsypuje mąkę do miski

Co oznaczają cyferki na mąkach? Który typ sprawdzi się idealnie przy wypiekach? Wyjaśniają dietetycy z „Czytamy etykiety”

Eko, bio, organic - brzmi chwytliwie, ale co to właściwie oznacza? Tłumaczy eko aktywistka Sylwia Majcher

Eko, bio, organic – brzmi chwytliwie, ale co to właściwie oznacza? Tłumaczy eko aktywistka Sylwia Majcher

Czym kierować się przy wyborze mąki? Podpowiada dietetyczka Anna Reguła

Czym kierować się przy wyborze mąki? Podpowiada dietetyczka Anna Reguła

Kubek termiczny

Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!

kobieta w pracy

Czujesz, że tracisz moc? Oto 10 sposobów na zapewnienie sobie energii w ciągu dnia

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Kobieta trzyma herbatę w szklance

Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić

Kobieta

Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?