Przejdź do treści

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

Kobieta w sklepie
Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

„Oszustwo żywieniowe pułapką, w którą na zakupach wpaść może każdy. Producenci jedzenia potrafią stosować triki, które pogarszają jego jakość” – pisze na swoim profilu na Instagramie Sylwia Majcher, blogerka i aktywistka ekologiczna. Na które produkty należy szczególnie uważać?

Fałszowana żywność

Miód, makaron, masło a nawet oliwa. Sięgając po niektóre produkty w sklepie musimy szczególnie uważać. Nie tylko cukier ukrywa się pod wieloma nazwami, co producenci żywności chętnie wykorzystują. Soki bywają rozcieńczone wodą, makarony zabarwione kurkumą, a jajka mogą być źle oznaczone. Problem produktów, których skład jest najczęściej fałszowany, pisze blogerka i aktywistka ekologiczna Sylwia Majcher.

Oszustwo żywieniowe. Pułapką,w którą na zakupach wpaść może każdy. Producenci jedzenia potrafią stosować triki, które pogarszają jego jakość – alarmuje.

Co zrobić, żeby nie dać się oszukać i wybierać zdrową żywność? Majcher na swoim profilu na Instagramie zamieściła listę produktów, na które w szczególności należy uważać.

Co jest najczęściej fałszowane?

  • Miód
    Wzmacniany sacharozą, cukrem trzcinowym, buraczanym, syropem kukurydzianym. Na etykietach może znaleźć się informacja: mieszanka miodów pochodzących z państw UE i spoza UE (głównie z Chin). Są mocno skrystalizowane,wyczuwalny jest w nich cukier.
  • Soki owocowe
    Powstają z koncentratów,mrożonych owoców, mają w składzie cukier, bywają rozcieńczane wodą. Warto sprawdzać, ile procent owoców jest w soku – może się okazać, że zaledwie kilka.
  • Masło
    Powinno być tylko z mleka i produktów mlecznych, zgodnie z polskim prawem mieć co najmniej 82 proc. tłuszczu. Bywa miksem tłuszczowym z dodatkiem olejów roślinnych. Uformowane w osełkę ma sugerować, że jest masłem. To dobre po wyjęciu z lodówki wciąż twarde i trudne do rozsmarowania.
  • Jajka
    20 proc. sprzedawanych w sklepie jajek (dane z 2019 roku) miały złe oznakowania – pomijano informację o metodzie chowu klatkowego albo na rysunku sugerowano, że jajka są od szczęśliwych kur, a były od tych z ferm. Ekologiczne jajka różnią się od siebie – kolorem, wielkością, mają mniej intensywne żółtko, a przy smażeniu nie przypalają się zbyt szybko.
  • Oliwa
    Mieszana jest z olejami gorszej jakości lub ma niewłaściwą nazwę. Według włoskiego konsorcjum oliwy Unaprol fałszowanie tego tłuszczu w ciągu ostatniej dekady wzrosło o niemal 90 proc.
  • Makaron
    Ma obniżoną zawartość jajek i niewymienione w składzie dodatki zmieniające kolor – np. kurkumę.
  • Ryby mrożone
    Zawyżona bywa zawartość glazury, zaniżona samej ryby. W składzie nieujęty MOM (mięso oddzielane mechanicznie) i fosforany

– wymienia blogerka.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł

Majcher dodaje, że ważne jest także zwrócenie uwagi na certyfikaty produktów. Wymienia tutaj:

  • IP – Integrowana Produkcja,
  • JT – Jakość Tradycja,
  • QMP -Quality Meat Program – system jakości mięsa wołowego,
  • PQS Pork Quality – system akości mięsa wieprzowego,
  • QAFP Quality Assurance for Food Products – system gwarantowanej jakości żywności.

Sylwia Majcher – kim jest?

„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka i autorka dwóch książek: „Gotuję, nie marnuję” oraz „Wykorzystuję, nie marnuję”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.

Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje ponad 20 tys. osób. Popularność przyniosła blogerce nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Sylwia Majcher | ekologia (@sw.majcher)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dodaje się go do produktów spożywczych, żeby poprawić ich teksturę i zwiększyć wagę. Co warto wiedzieć o błonniku bambusowym? / istock

Widzisz w składzie błonnik bambusowy i nie wiesz, czy to dobrze? Wyjaśnia Katarzyna Bosacka

Homogenizacja – co to jest i czy jest szkodliwa? Mleko homogenizowane czy pasteryzowane?

awokado na talerzu

Nie daj się nabrać na bio i eko. 5 rad dla tropicieli spożywczej ściemy

Soplówka jeżowata – właściwości. Kiedy i jak stosować?

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Kolejne produkty wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: znaleziono w nich szkło i bakterie

Kolejne produkty wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: znaleziono w nich szkło i bakterie

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. "Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale..."

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. „Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale…”

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Katechiny – działanie, źródła w diecie, właściwości

Miód faceliowy – jak go rozpoznać i jakie ma właściwości?

4 ważne powody, dla których lepiej zrezygnować z produktów typu „light”

Astaksantyna – działanie, właściwości, skutki uboczne

Lara Gessler o życiu z ortoreksją: „Wpadałam w panikę, kiedy miałam pięć, a nie sześć migdałów na śniadanie”

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?

Zjadłaś spleśniały chleb? Dowiedz się czym to grozi i jakie są objawy zatrucia pleśnią

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami / unsplash

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami

Makaron

Popularny makaron wycofany ze sprzedaży. Zawiera niebezpieczne dla zdrowia toksyny

Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej?

Mięso z kurczaka

Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Co to jest? Czy to jeść?

Polenta – co to jest, jak gotować? Przepis na kaszę kukurydzianą 

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

×