Przejdź do treści

Mleko w proszku – czy jest zdrowe? W jakich produktach występuje?

Słoik z mlekiem w proszku leży na stole, proszek wysypuje się
Mleko w proszku - czy jest zdrowe?/ Pexels
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Babka jajowata – właściwości i zastosowanie byliny
Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie
Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Mleko w proszku występuje w wielu produktach, m. in w jogurtach, serkach, lodach czy słodyczach. Jest tańsze niż świeże mleko i mniej wrażliwe na wpływ czynników zewnętrznych, dlatego producenci często z niego korzystają. Czy jednak to dobry wybór dla naszego zdrowia? Tłumaczy chemiczka, autorka „Zdrowej chemii”.

Czy mleko w proszku jest zdrowe? „Już sama nazwa powinna dać nam do myślenia, że coś jest nie tak. Mleko w proszku? Brzmi tak nienaturalnie i niezdrowo” – ostrzega autorka profilu na Instagramie „Zdrowa chemia”. Chemiczka, stara się obalić mity dotyczące chemii. Jej profil na Instagramie obserwuje już ponad 6,4 tys. osób. W swoim ostatnim poście postanowiła wziąć pod lupę mleko w proszku.

Jak powstaje mleko w proszku?

Wiele osób myśli, że mleko w proszku jest sztucznym zamiennikiem mleka odzwierzęcego. To błędne myślenie. Mleko w proszku to nic innego jak mleko krowie, tyle że poddane pasteryzacji, odparowane i wysuszone. Chemiczka wytłumaczyła dokładnie ten proces w swoim wpisie.

Tradycyjne mleko poddaje się odtłuszczeniu, pasteryzacji i zagęszczeniu, potem pod wpływem temperatury wynoszącej około 200 C –odwadnia się mleko, w efekcie dochodzi do wysuszenia mleka i powstania formy proszku.

Mleko w proszku jest zdrowe?

Mleko w proszku zawiera tyle samo białka, wapnia i innych minerałów, co świeże mleko. Jednak istnieje jedna znacząca różnica.

Takie mleko w proszku pozbawione jest witamin, pierwiastków korzystnych dla naszego zdrowia – wymienia ekspertka.

Ponadto niektóre wysuszone produkty zawierają dużą ilość oksysteroli, które w nadmiarze są dla nas toksyczne. Prowadzą do niszczenia komórek śródbłonka i mięśni gładkich tętnic, co z kolei przyczynia się do rozwoju miażdżycy.

W jakich produktach znajdziemy mleko w proszku?

Mleko w proszku znajdziemy przede wszystkim w jogurtach, serkach, twarożkach, ale także w lodach i słodyczach.

Dlaczego producenci dodają mleko w proszku do produktów? – pyta ekspertka i dodaje – Odpowiedz jest prosta. Ponieważ się nie psuje. Pamiętajmy, że mleko w proszku może być przyczyną alergii, migren. Gdy kupuję jogurt naturalny zawsze sprawdzam skład. Was też zachęcam. Jako ciekawostkę dodam, że ostatnio byłam w jednej z największych sieci marketów w Polsce i w jogurcie z napisem bio (3 razy droższym) było mleko w proszku.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Zdrowa Chemia (@chemiazdrowa)

Choć mleko w proszku można spotkać w wielu produktach, lepiej jest go unikać. Najlepiej także w ogóle zamienić mleko odzwierzęce na mleko roślinne. Zdecydowanie wyjdziemy na tym zdrowsi.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Co ty wiesz o serach? Przedstawiamy gatunki serów i mówimy, z czym to się je

Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału

Laktoza – co to jest i w jakich produktach się znajduje?

Akcja regeneracja, czyli co maluch powinien jeść po chorobie

Kobieta nietolerująca laktozy

Nietolerancja laktozy – przyczyny, objawy i leczenie

Lubisz mleko? Sprawdź, jak wpływa na twoje zdrowie

Spożywanie nabiału może chronić przed cukrzycą typu 2 i nadciśnieniem tętniczym.

Spożywanie nabiału może chronić przed cukrzycą typu 2 i nadciśnieniem tętniczym. „Przy braku przeciwwskazań nie należy wykluczać go z diety” – mówi dietetyk kliniczny Klaudia Wiśniewska

Jogurt naturalny – jak wybrać najlepszy?

Przetrząsać sklepowe półki w poszukiwaniu greckiego jogurtu? A może nie różni się od tego zwykłego?

Kefir na noc? Poznaj kefir z grzybka tybetańskiego

Kefir na noc? Poznaj kefir z grzybka tybetańskiego

Mleko w proszku

Mleko w proszku – skład i zastosowanie. Jakie są jego wady i zalety?

dieta

Osteoporoza. Jak pomóc sobie dietą?

Masło wcale nie jest takie złe, jak wszyscy o nim mówią. Lek. Katarzyna Świątkowska wyjaśnia, dlaczego

nabiał

Masz Hashiomoto i chcesz wyeliminować z diety nabiał? Dowiedz się, co sądzi na ten temat dietetyczka

Lubisz jogurt naturalny? Tylko zobacz, ile ma cennych właściwości!

5 powodów, dla których warto jeść jogurt

Jogurt jest super. Poznaj kilka korzyści płynących z jedzenia jogurtu

Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit

Jogurt, granola, truskawki

Ile cukru jest w jogurcie?

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Szafran vs. kurkuma. Jak wypadają w zestawieniu?

Kobieta trzyma szpinak

Zadbaj o Koenzym Q10 – bądź wiecznie młoda

Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA

Masz niedoczynność tarczycy i zaburzony lipidogram? Sprawdź, z czego to może wynikać i kiedy pojawia się powód do niepokoju

Zaburzony lipidogram przy niedoczynności tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, skąd ten problem

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol