Przejdź do treści

Mleko w proszku – czy jest zdrowe? W jakich produktach występuje?

Słoik z mlekiem w proszku leży na stole, proszek wysypuje się
Mleko w proszku - czy jest zdrowe?/ Pexels
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak możesz sobie sama poradzić z refluksem i zgagą? Kamil Kozakowski podpowiada, jakie ćwiczenia mogą być pomocne
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?

Mleko w proszku występuje w wielu produktach, m. in w jogurtach, serkach, lodach czy słodyczach. Jest tańsze niż świeże mleko i mniej wrażliwe na wpływ czynników zewnętrznych, dlatego producenci często z niego korzystają. Czy jednak to dobry wybór dla naszego zdrowia? Tłumaczy chemiczka, autorka „Zdrowej chemii”.

Czy mleko w proszku jest zdrowe? „Już sama nazwa powinna dać nam do myślenia, że coś jest nie tak. Mleko w proszku? Brzmi tak nienaturalnie i niezdrowo” – ostrzega autorka profilu na Instagramie „Zdrowa chemia”. Chemiczka, stara się obalić mity dotyczące chemii. Jej profil na Instagramie obserwuje już ponad 6,4 tys. osób. W swoim ostatnim poście postanowiła wziąć pod lupę mleko w proszku.

Jak powstaje mleko w proszku?

Wiele osób myśli, że mleko w proszku jest sztucznym zamiennikiem mleka odzwierzęcego. To błędne myślenie. Mleko w proszku to nic innego jak mleko krowie, tyle że poddane pasteryzacji, odparowane i wysuszone. Chemiczka wytłumaczyła dokładnie ten proces w swoim wpisie.

Tradycyjne mleko poddaje się odtłuszczeniu, pasteryzacji i zagęszczeniu, potem pod wpływem temperatury wynoszącej około 200 C –odwadnia się mleko, w efekcie dochodzi do wysuszenia mleka i powstania formy proszku.

Mleko w proszku jest zdrowe?

Mleko w proszku zawiera tyle samo białka, wapnia i innych minerałów, co świeże mleko. Jednak istnieje jedna znacząca różnica.

Takie mleko w proszku pozbawione jest witamin, pierwiastków korzystnych dla naszego zdrowia – wymienia ekspertka.

Ponadto niektóre wysuszone produkty zawierają dużą ilość oksysteroli, które w nadmiarze są dla nas toksyczne. Prowadzą do niszczenia komórek śródbłonka i mięśni gładkich tętnic, co z kolei przyczynia się do rozwoju miażdżycy.

W jakich produktach znajdziemy mleko w proszku?

Mleko w proszku znajdziemy przede wszystkim w jogurtach, serkach, twarożkach, ale także w lodach i słodyczach.

Dlaczego producenci dodają mleko w proszku do produktów? – pyta ekspertka i dodaje – Odpowiedz jest prosta. Ponieważ się nie psuje. Pamiętajmy, że mleko w proszku może być przyczyną alergii, migren. Gdy kupuję jogurt naturalny zawsze sprawdzam skład. Was też zachęcam. Jako ciekawostkę dodam, że ostatnio byłam w jednej z największych sieci marketów w Polsce i w jogurcie z napisem bio (3 razy droższym) było mleko w proszku.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Zdrowa Chemia (@chemiazdrowa)

Choć mleko w proszku można spotkać w wielu produktach, lepiej jest go unikać. Najlepiej także w ogóle zamienić mleko odzwierzęce na mleko roślinne. Zdecydowanie wyjdziemy na tym zdrowsi.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Boli cię głowa po zjedzeniu jogurtu? Sprawdź jego skład - radzi chemiczka Sylwia Bogdan

Boli cię głowa po zjedzeniu jogurtu? Sprawdź jego skład – radzi chemiczka Sylwia Bogdan

Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit!

Co ty wiesz o serach? Przedstawiamy gatunki serów i mówimy, z czym to się je

Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału

Laktoza – co to jest i w jakich produktach się znajduje?

Kobieta nietolerująca laktozy

Nietolerancja laktozy – przyczyny, objawy i leczenie

Lubisz mleko? Sprawdź, jak wpływa na twoje zdrowie

Spożywanie nabiału może chronić przed cukrzycą typu 2 i nadciśnieniem tętniczym.

Spożywanie nabiału może chronić przed cukrzycą typu 2 i nadciśnieniem tętniczym. „Przy braku przeciwwskazań nie należy wykluczać go z diety” – mówi dietetyk kliniczny Klaudia Wiśniewska

Jogurt naturalny – jak wybrać najlepszy?

Przetrząsać sklepowe półki w poszukiwaniu greckiego jogurtu? A może nie różni się od tego zwykłego?

Kefir na noc? Poznaj kefir z grzybka tybetańskiego

Kefir na noc? Poznaj kefir z grzybka tybetańskiego

Mleko w proszku

Mleko w proszku – skład i zastosowanie. Jakie są jego wady i zalety?

dieta

Osteoporoza. Jak pomóc sobie dietą?

Masło wcale nie jest takie złe, jak wszyscy o nim mówią. Lek. Katarzyna Świątkowska wyjaśnia, dlaczego

nabiał

Masz Hashiomoto i chcesz wyeliminować z diety nabiał? Dowiedz się, co sądzi na ten temat dietetyczka

Lubisz jogurt naturalny? Tylko zobacz, ile ma cennych właściwości!

5 powodów, dla których warto jeść jogurt

Jogurt jest super. Poznaj kilka korzyści płynących z jedzenia jogurtu

Jogurt, granola, truskawki

Ile cukru jest w jogurcie?

Białko roślinne – rodzaje, źródła, właściwości

Kakao – składniki odżywcze i właściwości zdrowotne

Mrożonki – jeść czy nie jeść?

Co jeść na śniadanie? / istock

7 rzeczy, których nie powinniśmy jeść na śniadanie

Sok z selera naciowego – właściwości i przeciwwskazania

Soki NFC – co to oznacza, czy są zdrowe, jakie mają właściwości?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

12 przepisów na sałatki wigilijne

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać