Przejdź do treści

Mleko w proszku – czy jest zdrowe? W jakich produktach występuje?

Słoik z mlekiem w proszku leży na stole, proszek wysypuje się
Mleko w proszku - czy jest zdrowe?/ Pexels
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Mleko w proszku występuje w wielu produktach, m. in w jogurtach, serkach, lodach czy słodyczach. Jest tańsze niż świeże mleko i mniej wrażliwe na wpływ czynników zewnętrznych, dlatego producenci często z niego korzystają. Czy jednak to dobry wybór dla naszego zdrowia? Tłumaczy chemiczka, autorka „Zdrowej chemii”.

Czy mleko w proszku jest zdrowe? „Już sama nazwa powinna dać nam do myślenia, że coś jest nie tak. Mleko w proszku? Brzmi tak nienaturalnie i niezdrowo” – ostrzega autorka profilu na Instagramie „Zdrowa chemia”. Chemiczka, stara się obalić mity dotyczące chemii. Jej profil na Instagramie obserwuje już ponad 6,4 tys. osób. W swoim ostatnim poście postanowiła wziąć pod lupę mleko w proszku.

Jak powstaje mleko w proszku?

Wiele osób myśli, że mleko w proszku jest sztucznym zamiennikiem mleka odzwierzęcego. To błędne myślenie. Mleko w proszku to nic innego jak mleko krowie, tyle że poddane pasteryzacji, odparowane i wysuszone. Chemiczka wytłumaczyła dokładnie ten proces w swoim wpisie.

Tradycyjne mleko poddaje się odtłuszczeniu, pasteryzacji i zagęszczeniu, potem pod wpływem temperatury wynoszącej około 200 C –odwadnia się mleko, w efekcie dochodzi do wysuszenia mleka i powstania formy proszku.

Mleko w proszku jest zdrowe?

Mleko w proszku zawiera tyle samo białka, wapnia i innych minerałów, co świeże mleko. Jednak istnieje jedna znacząca różnica.

Takie mleko w proszku pozbawione jest witamin, pierwiastków korzystnych dla naszego zdrowia – wymienia ekspertka.

Ponadto niektóre wysuszone produkty zawierają dużą ilość oksysteroli, które w nadmiarze są dla nas toksyczne. Prowadzą do niszczenia komórek śródbłonka i mięśni gładkich tętnic, co z kolei przyczynia się do rozwoju miażdżycy.

W jakich produktach znajdziemy mleko w proszku?

Mleko w proszku znajdziemy przede wszystkim w jogurtach, serkach, twarożkach, ale także w lodach i słodyczach.

Dlaczego producenci dodają mleko w proszku do produktów? – pyta ekspertka i dodaje – Odpowiedz jest prosta. Ponieważ się nie psuje. Pamiętajmy, że mleko w proszku może być przyczyną alergii, migren. Gdy kupuję jogurt naturalny zawsze sprawdzam skład. Was też zachęcam. Jako ciekawostkę dodam, że ostatnio byłam w jednej z największych sieci marketów w Polsce i w jogurcie z napisem bio (3 razy droższym) było mleko w proszku.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Zdrowa Chemia (@chemiazdrowa)

Choć mleko w proszku można spotkać w wielu produktach, lepiej jest go unikać. Najlepiej także w ogóle zamienić mleko odzwierzęce na mleko roślinne. Zdecydowanie wyjdziemy na tym zdrowsi.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: