4 min.
Mleko kokosowe według receptury Sylwii Panek, autorki bloga Mama Chemik. Warto spróbować zrobić je w domu!

Mleko kokosowe według receptury Sylwii Panek, autorki bloga Mama Chemik. Warto spróbować zrobić je w domu! /iStock
10.08.2022
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
09.08.2022
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
08.08.2022
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
07.08.2022
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
07.08.2022
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!
Mleko kokosowe – niekoniecznie musimy kupować je w sklepie. Możemy je przygotować same. Wystarczą tylko dwa składniki, a jego przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Swoim przepisem podzieliła się Mama Chemik.
Spis treści
Sylwia Panek, czyli Mama Chemik
Sylwia Panek jest chemiczką, która, jak sama o sobie mówi: „uczy chemii, ale nie takiej szkolnej, tylko tej życiowej. Tego, co wszyscy powinniśmy wiedzieć, bo chemia jest wszędzie wokół nas…”. Panek prowadzi w sieci swojego bloga i jest aktywna w mediach społecznościowych.
Jej konto na Instagramie obserwuje ponad 11 tys. osób. Znajdziemy tam między innymi informacje dotyczące segregowania odpadów, chemii dodawanej do żywności oraz zdrowe przepisy. W najnowszym wpisie Mama Chemik zdradza, jak możemy same przygotować mleko kokosowe.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Mleko kokosowe – zrób to sama!
Mleko kokosowe dostępne jest głównie w puszkach. Sylwia Panek podkreśla, że według niej to nie jest dobry wybór.
„Unikam ich ze względu na migrację szkodliwych substancji do produktów w nich zamkniętych. Dodatkowo porównajcie sobie koszt puszki mleka kokosowego i 100 gramów wiórków kokosowych. Chyba nie muszę mówić, co jest tańsze” – pisze Mama Chemik w ostatnim wpisie na Instagramie.
Do plusów mleka przygotowanego samodzielnie w domu Sylwia Panek dodaje jeszcze jedną zaletę. Jest istotna szczególnie dla tych z nas, które rzadko korzystają z niego w kuchni. Podkreśla, że można je mrozić i sięgać po nie wtedy, kiedy będzie nam potrzebne.
Mleko kokosowe – przepis Mamy Chemik
Składniki:
100 g wiórków kokosowych (niesiarkowanych)
500 ml wody
Wykonanie:
Wiórki kokosowe zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin lub na noc. Po tym czasie całość podgrzewamy do około 60°C, a następnie blendujemy przez kilka minut. Zawartość blendera wylewamy na gazę rozłożoną na sitku i odciskamy. Odciśnięte mleko trzymamy w lodówce, najlepiej w zakręcanej szklanej butelce lub słoiku. Przed użyciem należy wstrząsnąć, gdyż może dochodzić do rozwarstwienia, tak jak w przypadku mleka kokosowego ze sklepu.
Zobacz także
Poleć artykuł koleżance!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

08.08.2022
Klątwa MONW, czyli otyłość, której nie widać. Jak ją rozpoznać i jak z nią walczyć, mówi Klaudia Wiśniewska, dietetyczka

01.08.2022
„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny

22.07.2022
Piotr Ciemny: Zbieranie chwastów kojarzy się ze starszym panem w kaloszach, w obdartej koszuli. Ja do tego obrazka ludziom nie pasowałem

17.07.2022