Przejdź do treści

Mleko kokosowe według receptury Sylwii Panek, autorki bloga Mama Chemik. Warto spróbować zrobić je w domu!

Kokos
Mleko kokosowe według receptury Sylwii Panek, autorki bloga Mama Chemik. Warto spróbować zrobić je w domu! /iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Mleko kokosowe – niekoniecznie musimy kupować je w sklepie. Możemy je przygotować same. Wystarczą tylko dwa składniki, a jego przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Swoim przepisem podzieliła się Mama Chemik. 

Sylwia Panek, czyli Mama Chemik

Sylwia Panek jest chemiczką, która, jak sama o sobie mówi: „uczy chemii, ale nie takiej szkolnej, tylko tej życiowej. Tego, co wszyscy powinniśmy wiedzieć, bo chemia jest wszędzie wokół nas…”. Panek prowadzi w sieci swojego bloga i jest aktywna w mediach społecznościowych.

Jej konto na Instagramie obserwuje ponad 11 tys. osób. Znajdziemy tam między innymi informacje dotyczące segregowania odpadów, chemii dodawanej do żywności oraz zdrowe przepisy. W najnowszym wpisie Mama Chemik zdradza, jak możemy same przygotować mleko kokosowe.

Mleko kokosowe – zrób to sama!

Mleko kokosowe dostępne jest głównie w puszkach. Sylwia Panek podkreśla, że według niej to nie jest dobry wybór.

„Unikam ich ze względu na migrację szkodliwych substancji do produktów w nich zamkniętych. Dodatkowo porównajcie sobie koszt puszki mleka kokosowego i 100 gramów wiórków kokosowych. Chyba nie muszę mówić, co jest tańsze” – pisze Mama Chemik w ostatnim wpisie na Instagramie.

Do plusów mleka przygotowanego samodzielnie w domu Sylwia Panek dodaje jeszcze jedną zaletę. Jest istotna szczególnie dla tych z nas, które rzadko korzystają z niego w kuchni. Podkreśla, że można je mrozić i sięgać po nie wtedy, kiedy będzie nam potrzebne.

Mleko kokosowe – przepis Mamy Chemik

Składniki:
100 g wiórków kokosowych (niesiarkowanych)
500 ml wody

Wykonanie:
Wiórki kokosowe zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin lub na noc. Po tym czasie całość podgrzewamy do około 60°C, a następnie blendujemy przez kilka minut. Zawartość blendera wylewamy na gazę rozłożoną na sitku i odciskamy. Odciśnięte mleko trzymamy w lodówce, najlepiej w zakręcanej szklanej butelce lub słoiku. Przed użyciem należy wstrząsnąć, gdyż może dochodzić do rozwarstwienia, tak jak w przypadku mleka kokosowego ze sklepu.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Robiliście kiedyś sami jakieś mleko roślinne? Jeśli nie to koniecznie spróbujcie! Mleko kokosowe ? dostępne jest głównie w puszkach, których unikam ze względu na migrację szkodliwych substancji do produktów w nich zamkniętych. Dodatkowo porównajcie sobie koszt puszki mleka kokosowego i 100 gramów wiórków kokosowych. ??? Chyba nie muszę mówić co jest tańsze. 😉 Co więcej takie mleko można mrozić ❄️❄️❄️ i sięgać po nie wtedy kiedy będzie nam potrzebne. Składniki: 100 g wiórków kokosowych (niesiarkowanych) 500 ml wody Wykonanie: Wiórki kokosowe zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin lub na noc. Po tym czasie całość podgrzewamy do około 60°C, a następnie blendujemy przez kilka minut. Zawartość blendera wylewamy na gazę rozłożoną na sitku i odciskamy. Odciśnięte mleko trzymamy w lodówce najlepiej w zakręcanej szklanej butelce lub słoiku. Przed użyciem należy wstrząsnąć, gdyż może dochodzić do rozwarstwienia tak jak w przypadku kupnego mleka kokosowego. Na zdjęciu domowe mleko kokosowe z chia. ________________ #przepis #dobrejedzenie #zdrowejedzenie #pysznejedzenie #prostyprzepis #mlekokokosowe #kokos #kokosowe #szybkiprzepis #prostyprzepis #czystamicha #wiemcojem #wiórkikokosowe #jedzenie #zdrowydeser #zdrowedesery #zdrowie #zdroweprzepisy #gotowanie #domowejestzdrowe #domowejestlepsze #pycha #pyszności #fitdeser #zdrowydeser #chia #mlekokokosowezchia #przepisyodmamachemik #mamachemik

Post udostępniony przez Sylwia Panek (@mama.chemik)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: