Mleko kokosowe według receptury Sylwii Panek, autorki bloga Mama Chemik. Warto spróbować zrobić je w domu!
![Kokos](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2020/02/istock-540982338-1140x760.jpg)
się ten artykuł?
Mleko kokosowe – niekoniecznie musimy kupować je w sklepie. Możemy je przygotować same. Wystarczą tylko dwa składniki, a jego przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Swoim przepisem podzieliła się Mama Chemik.
Sylwia Panek, czyli Mama Chemik
Sylwia Panek jest chemiczką, która, jak sama o sobie mówi: „uczy chemii, ale nie takiej szkolnej, tylko tej życiowej. Tego, co wszyscy powinniśmy wiedzieć, bo chemia jest wszędzie wokół nas…”. Panek prowadzi w sieci swojego bloga i jest aktywna w mediach społecznościowych.
Jej konto na Instagramie obserwuje ponad 11 tys. osób. Znajdziemy tam między innymi informacje dotyczące segregowania odpadów, chemii dodawanej do żywności oraz zdrowe przepisy. W najnowszym wpisie Mama Chemik zdradza, jak możemy same przygotować mleko kokosowe.
Mleko kokosowe – zrób to sama!
Mleko kokosowe dostępne jest głównie w puszkach. Sylwia Panek podkreśla, że według niej to nie jest dobry wybór.
„Unikam ich ze względu na migrację szkodliwych substancji do produktów w nich zamkniętych. Dodatkowo porównajcie sobie koszt puszki mleka kokosowego i 100 gramów wiórków kokosowych. Chyba nie muszę mówić, co jest tańsze” – pisze Mama Chemik w ostatnim wpisie na Instagramie.
Do plusów mleka przygotowanego samodzielnie w domu Sylwia Panek dodaje jeszcze jedną zaletę. Jest istotna szczególnie dla tych z nas, które rzadko korzystają z niego w kuchni. Podkreśla, że można je mrozić i sięgać po nie wtedy, kiedy będzie nam potrzebne.
Mleko kokosowe – przepis Mamy Chemik
Składniki:
100 g wiórków kokosowych (niesiarkowanych)
500 ml wody
Wykonanie:
Wiórki kokosowe zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin lub na noc. Po tym czasie całość podgrzewamy do około 60°C, a następnie blendujemy przez kilka minut. Zawartość blendera wylewamy na gazę rozłożoną na sitku i odciskamy. Odciśnięte mleko trzymamy w lodówce, najlepiej w zakręcanej szklanej butelce lub słoiku. Przed użyciem należy wstrząsnąć, gdyż może dochodzić do rozwarstwienia, tak jak w przypadku mleka kokosowego ze sklepu.
Polecamy
![Mleko krowie vs. mleko migdałowe](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2020/04/istock-498912734-850x518.jpg)
Jaki skład i właściwości ma mleko migdałowe? Jak zrobić je w domu?
![Mleko owsiane na celowniku. Jak je zrobić i dlaczego warto je pić?](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2020/04/istock-1037528464-850x514.jpg)
Jakie właściwości ma mleko owsiane? Do czego je wykorzystać?
![Mleko krowie vs. mleko kozie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2013/08/image-from-rawpixel-id-580961-jpeg-850x536.jpg)
Mleko kozie – właściwości i inne składniki odżywcze. Na co pomaga?
![Mleko krowie vs. mleko sojowe](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/91c36ae67b498d4550635326333b43c047603c70-850x567.jpg)