Przejdź do treści

Mleko kokosowe według receptury Sylwii Panek, autorki bloga Mama Chemik. Warto spróbować zrobić je w domu!

Kokos
Mleko kokosowe według receptury Sylwii Panek, autorki bloga Mama Chemik. Warto spróbować zrobić je w domu! /iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci
Rozsmakuj się w comfort food! Co to takiego i dlaczego jest wyjątkowe?
Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?
Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania

Mleko kokosowe – niekoniecznie musimy kupować je w sklepie. Możemy je przygotować same. Wystarczą tylko dwa składniki, a jego przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Swoim przepisem podzieliła się Mama Chemik. 

Sylwia Panek, czyli Mama Chemik

Sylwia Panek jest chemiczką, która, jak sama o sobie mówi: „uczy chemii, ale nie takiej szkolnej, tylko tej życiowej. Tego, co wszyscy powinniśmy wiedzieć, bo chemia jest wszędzie wokół nas…”. Panek prowadzi w sieci swojego bloga i jest aktywna w mediach społecznościowych.

Jej konto na Instagramie obserwuje ponad 11 tys. osób. Znajdziemy tam między innymi informacje dotyczące segregowania odpadów, chemii dodawanej do żywności oraz zdrowe przepisy. W najnowszym wpisie Mama Chemik zdradza, jak możemy same przygotować mleko kokosowe.

Mleko kokosowe – zrób to sama!

Mleko kokosowe dostępne jest głównie w puszkach. Sylwia Panek podkreśla, że według niej to nie jest dobry wybór.

„Unikam ich ze względu na migrację szkodliwych substancji do produktów w nich zamkniętych. Dodatkowo porównajcie sobie koszt puszki mleka kokosowego i 100 gramów wiórków kokosowych. Chyba nie muszę mówić, co jest tańsze” – pisze Mama Chemik w ostatnim wpisie na Instagramie.

Do plusów mleka przygotowanego samodzielnie w domu Sylwia Panek dodaje jeszcze jedną zaletę. Jest istotna szczególnie dla tych z nas, które rzadko korzystają z niego w kuchni. Podkreśla, że można je mrozić i sięgać po nie wtedy, kiedy będzie nam potrzebne.

Mleko kokosowe – przepis Mamy Chemik

Składniki:
100 g wiórków kokosowych (niesiarkowanych)
500 ml wody

Wykonanie:
Wiórki kokosowe zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin lub na noc. Po tym czasie całość podgrzewamy do około 60°C, a następnie blendujemy przez kilka minut. Zawartość blendera wylewamy na gazę rozłożoną na sitku i odciskamy. Odciśnięte mleko trzymamy w lodówce, najlepiej w zakręcanej szklanej butelce lub słoiku. Przed użyciem należy wstrząsnąć, gdyż może dochodzić do rozwarstwienia, tak jak w przypadku mleka kokosowego ze sklepu.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Robiliście kiedyś sami jakieś mleko roślinne? Jeśli nie to koniecznie spróbujcie! Mleko kokosowe ? dostępne jest głównie w puszkach, których unikam ze względu na migrację szkodliwych substancji do produktów w nich zamkniętych. Dodatkowo porównajcie sobie koszt puszki mleka kokosowego i 100 gramów wiórków kokosowych. ??? Chyba nie muszę mówić co jest tańsze. 😉 Co więcej takie mleko można mrozić ❄️❄️❄️ i sięgać po nie wtedy kiedy będzie nam potrzebne. Składniki: 100 g wiórków kokosowych (niesiarkowanych) 500 ml wody Wykonanie: Wiórki kokosowe zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin lub na noc. Po tym czasie całość podgrzewamy do około 60°C, a następnie blendujemy przez kilka minut. Zawartość blendera wylewamy na gazę rozłożoną na sitku i odciskamy. Odciśnięte mleko trzymamy w lodówce najlepiej w zakręcanej szklanej butelce lub słoiku. Przed użyciem należy wstrząsnąć, gdyż może dochodzić do rozwarstwienia tak jak w przypadku kupnego mleka kokosowego. Na zdjęciu domowe mleko kokosowe z chia. ________________ #przepis #dobrejedzenie #zdrowejedzenie #pysznejedzenie #prostyprzepis #mlekokokosowe #kokos #kokosowe #szybkiprzepis #prostyprzepis #czystamicha #wiemcojem #wiórkikokosowe #jedzenie #zdrowydeser #zdrowedesery #zdrowie #zdroweprzepisy #gotowanie #domowejestzdrowe #domowejestlepsze #pycha #pyszności #fitdeser #zdrowydeser #chia #mlekokokosowezchia #przepisyodmamachemik #mamachemik

Post udostępniony przez Sylwia Panek (@mama.chemik)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dlaczego mleko nam szkodzi a nie szkodziło naszym babciom? Jagoda Dąbrowska: nasze układy odpornościowe są przebodźcowane

Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki

Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki

Jak kupować mleko? Wyjaśniamy, na co zwracać uwagę, gdy chcemy kupić to najlepsze

Mleko, czyli napój do zadań specjalnych. Co o nim wiesz?

Lubisz mleko owsiane? Sprawdź, czy jest dla ciebie dobre

domowe mleko ryżowe w szkalnce

Mleko ryżowe – czy jest zdrowe? Jak je zrobić i dlaczego warto je pić?

Mleko krowie vs. mleko migdałowe

Mleko krowie vs. mleko migdałowe. Które wypada lepiej?

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko owsiane na celowniku. Jak je zrobić i dlaczego warto je pić?

Mleko owsiane na celowniku. Jak je zrobić i dlaczego warto je pić?

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

Szybkie i smaczne przepisy na mleko roślinne. Dla tych, którym zależy na czasie i dla tych bardziej wymagających

Chinina – co to jest, właściwości i skutki uboczne, cena

Sezam

Salmonella w partii sezamu znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie

Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu "złego" cholesterolu

Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu „złego” cholesterolu

Płatki owsiane – wartości odżywcze, właściwości, jak zrobić?

Papaja – wartości odżywcze, właściwości, jak jeść

Bób - jak gotować, żeby go nie zmarnować?

„Nigdy w kulinarnym życiu nie róbcie tego bobowi”. Sylwia Majcher wyjaśnia, jak gotować bób, żeby go nie zmarnować

Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości

Dekstroza – czym jest, gdzie występuje i jakie ma działanie?

Napój, sok czy nektar – co jest zdrowsze?

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Surimi – powstawanie, skład, właściwości i przepisy

Sadzone jajka na patelni

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Niekoniecznie. Takich mitów jest więcej

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie