Przejdź do treści

Mleko kokosowe według receptury Sylwii Panek, autorki bloga Mama Chemik. Warto spróbować zrobić je w domu!

Kokos
Mleko kokosowe według receptury Sylwii Panek, autorki bloga Mama Chemik. Warto spróbować zrobić je w domu! /iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Rebel Wilson opowiada o obsesji społeczeństwa na punkcie wagi. "Prasa zaczęła się mną interesować dopiero, kiedy nie robiłam nic oprócz tego, że chudłam"
Rebel Wilson opowiada o obsesji społeczeństwa na punkcie wagi. „Prasa zaczęła się mną interesować dopiero, kiedy nie robiłam nic oprócz tego, że chudłam”
Kawa
Pijesz codziennie kawę z mlekiem? Pora dnia, kiedy to robisz, ma znaczenie! Wyjaśnia diabetolożka Luiza Napiórkowska
Chałwa
Salmonella w partii chałwy znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie
Mleko migdałowe – jak zrobić, gdzie kupić i do czego dodawać?
Balon
Masz brzuch jak balon? Sprawdź, jak możesz zapobiec wzdęciom

Mleko kokosowe – niekoniecznie musimy kupować je w sklepie. Możemy je przygotować same. Wystarczą tylko dwa składniki, a jego przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Swoim przepisem podzieliła się Mama Chemik. 

Sylwia Panek, czyli Mama Chemik

Sylwia Panek jest chemiczką, która, jak sama o sobie mówi: „uczy chemii, ale nie takiej szkolnej, tylko tej życiowej. Tego, co wszyscy powinniśmy wiedzieć, bo chemia jest wszędzie wokół nas…”. Panek prowadzi w sieci swojego bloga i jest aktywna w mediach społecznościowych.

Jej konto na Instagramie obserwuje ponad 11 tys. osób. Znajdziemy tam między innymi informacje dotyczące segregowania odpadów, chemii dodawanej do żywności oraz zdrowe przepisy. W najnowszym wpisie Mama Chemik zdradza, jak możemy same przygotować mleko kokosowe.

Mleko kokosowe – zrób to sama!

Mleko kokosowe dostępne jest głównie w puszkach. Sylwia Panek podkreśla, że według niej to nie jest dobry wybór.

„Unikam ich ze względu na migrację szkodliwych substancji do produktów w nich zamkniętych. Dodatkowo porównajcie sobie koszt puszki mleka kokosowego i 100 gramów wiórków kokosowych. Chyba nie muszę mówić, co jest tańsze” – pisze Mama Chemik w ostatnim wpisie na Instagramie.

Do plusów mleka przygotowanego samodzielnie w domu Sylwia Panek dodaje jeszcze jedną zaletę. Jest istotna szczególnie dla tych z nas, które rzadko korzystają z niego w kuchni. Podkreśla, że można je mrozić i sięgać po nie wtedy, kiedy będzie nam potrzebne.

Mleko kokosowe – przepis Mamy Chemik

Składniki:
100 g wiórków kokosowych (niesiarkowanych)
500 ml wody

Wykonanie:
Wiórki kokosowe zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin lub na noc. Po tym czasie całość podgrzewamy do około 60°C, a następnie blendujemy przez kilka minut. Zawartość blendera wylewamy na gazę rozłożoną na sitku i odciskamy. Odciśnięte mleko trzymamy w lodówce, najlepiej w zakręcanej szklanej butelce lub słoiku. Przed użyciem należy wstrząsnąć, gdyż może dochodzić do rozwarstwienia, tak jak w przypadku mleka kokosowego ze sklepu.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Robiliście kiedyś sami jakieś mleko roślinne? Jeśli nie to koniecznie spróbujcie! Mleko kokosowe ? dostępne jest głównie w puszkach, których unikam ze względu na migrację szkodliwych substancji do produktów w nich zamkniętych. Dodatkowo porównajcie sobie koszt puszki mleka kokosowego i 100 gramów wiórków kokosowych. ??? Chyba nie muszę mówić co jest tańsze. 😉 Co więcej takie mleko można mrozić ❄️❄️❄️ i sięgać po nie wtedy kiedy będzie nam potrzebne. Składniki: 100 g wiórków kokosowych (niesiarkowanych) 500 ml wody Wykonanie: Wiórki kokosowe zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin lub na noc. Po tym czasie całość podgrzewamy do około 60°C, a następnie blendujemy przez kilka minut. Zawartość blendera wylewamy na gazę rozłożoną na sitku i odciskamy. Odciśnięte mleko trzymamy w lodówce najlepiej w zakręcanej szklanej butelce lub słoiku. Przed użyciem należy wstrząsnąć, gdyż może dochodzić do rozwarstwienia tak jak w przypadku kupnego mleka kokosowego. Na zdjęciu domowe mleko kokosowe z chia. ________________ #przepis #dobrejedzenie #zdrowejedzenie #pysznejedzenie #prostyprzepis #mlekokokosowe #kokos #kokosowe #szybkiprzepis #prostyprzepis #czystamicha #wiemcojem #wiórkikokosowe #jedzenie #zdrowydeser #zdrowedesery #zdrowie #zdroweprzepisy #gotowanie #domowejestzdrowe #domowejestlepsze #pycha #pyszności #fitdeser #zdrowydeser #chia #mlekokokosowezchia #przepisyodmamachemik #mamachemik

Post udostępniony przez Sylwia Panek (@mama.chemik)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania

Dlaczego mleko nam szkodzi a nie szkodziło naszym babciom? Jagoda Dąbrowska: Nasze układy odpornościowe są przebodźcowane

Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki

Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki

Jak kupować mleko? Wyjaśniamy, na co zwracać uwagę, gdy chcemy kupić to najlepsze

Mleko, czyli napój do zadań specjalnych. Co o nim wiesz?

Lubisz mleko owsiane? Sprawdź, czy jest dla ciebie dobre

domowe mleko ryżowe w szkalnce

Mleko ryżowe – czy jest zdrowe? Jak je zrobić i dlaczego warto je pić?

Mleko krowie vs. mleko migdałowe

Mleko krowie vs. mleko migdałowe. Które wypada lepiej?

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko owsiane na celowniku. Jak je zrobić i dlaczego warto je pić?

Mleko owsiane na celowniku. Jak je zrobić i dlaczego warto je pić?

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

Szybkie i smaczne przepisy na mleko roślinne. Dla tych, którym zależy na czasie i dla tych bardziej wymagających

Tauryna – pochodzenie, właściwości, suplementacja

Flambirowanie potraw – co daje i jak dokładnie je zrobić?

Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami /fot. Marta Dymek, Jadłonomia

Strączkowe na słodko i na wytrawnie. 3 świetne przepisy od Marty Dymek, autorki kultowej Jadłonomii

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?

Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu, by zadbać o głos. W trakcie pandemii picie zaczęło wymykać się spod kontroli

Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu. W trakcie pandemii picie zaczęło mi się wymykać spod kontroli

Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania

Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?

Jak używki wpływają na zęby? Wyjaśnia stomatolożka

Kawa, papierosy, alkohol, marihuana. Stomatolożka wyjaśnia, jak używki wpływają na zęby

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Kokos

Olej kokosowy – właściwości, zastosowanie, w kuchni, w kosmetyce, na skórę

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze