Przejdź do treści

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem

Miód rzepakowy jest jedną z najbardziej popularnych odmian miodu produkowanego w Polsce. Ze względu na właściwości przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne często poleca się go jako środek wspomagający leczenie wybranych chorób. Czy miód rzepakowy jest dobrą alternatywą cukru dla diabetyka? Ile kilokalorii dostarcza łyżka tego produktu?

Co to jest miód rzepakowy?

Miód rzepakowy jest jedną z najbardziej znanych odmian miodu produkowanego w Polsce. Pozyskuje się go dzięki pszczołom zbierającym nektar z kwiatów rzepaku – rośliny należącej do kapustowatych, kwitnącej pod koniec kwietnia i na początku maja.

Jak rozpoznać miód rzepakowy?

Miód rzepakowy w postaci płynnej ma kolor jasnożółty, słomkowy. Po zebraniu szybko ulega krystalizacji, a w tym procesie zmienia barwę na białą lub kremową. Z lepkiego płynu przechodzi wtedy w substancję mazistą, o kaszkowatej strukturze.

Smak miodu rzepakowego jest delikatny i słodki, lekko mdławy. Wyczuć można w nim nieznaczną nutę goryczki. Produkt ma łagodny zapach pochodzący od kwiatów rzepaku.

Miód rzepakowy płynny i kremowany

Miód rzepakowy możemy kupić w postaci:

  • płynnej,
  • skrystalizowanej w sposób naturalny (taki miód jest gruboziarnisty, często trudny do wyjęcia ze słoika),
  • kremowanej.

Miód rzepakowy kremowany uzyskuje się przez długotrwałe mieszanie świeżego miodu aż do momentu krystalizacji. Produkt zachowuje konsystencję łatwej do rozsmarowywania mazi, która nie zawiera dużych grudek.

W procesie kremowania do miodu nie dodaje się żadnych substancji. Nie stosuje się również obróbki termicznej, dlatego produkt zachowuje swoje właściwości zdrowotne.

Miód rzepakowy kremowany utrzymuje swoją konsystencję przez kilka, a nawet kilkanaście miesięcy.

Mikstura z imbirem, cytryną i miodem / istockphoto.com

Miód rzepakowy – właściwości

Miód rzepakowy zawiera naturalne substancje o właściwościach przeciwbakteryjnych, antyoksydacyjnych, a także probiotycznych.

Na co może pomagać miód rzepakowy? Tradycyjnie wykorzystuje się go:

  • w chorobach układu moczowego,
  • w stanach zapalnych żołądka i dwunastnicy (np. w przebiegu choroby wrzodowej),
  • w chorobach pęcherzyka żółciowego,
  • przy bakteryjnych chorobach dróg oddechowych,
  • w przypadku występowania obrzęków,
  • w leczeniu zaparć,
  • w celu złagodzenia kaszlu.

Warto pamiętać, że właściwości zdrowotne, które przypisywane są miodowi rzepakowemu wynikają z obecności substancji ulegających inaktywacji w podwyższonej temperaturze. Produkt po podgrzaniu nie wykazuje opisanego wyżej pozytywnego działania lub jest ono znacznie osłabione.

Miód zdrowszy niż cukier?

Wartość odżywcza miodu rzepakowego

Głównymi składnikami odżywczymi w miodzie rzepakowym są cukry, wśród których dominuje glukoza, nieco mniejszy udział ma natomiast fruktoza.

W 100 gramach tego produktu znajduje się:

  • 80 gramów cukrów,
  • 0,3 grama białek,
  • 0 grama tłuszczów.

Miód rzepakowy stanowi również źródło (niewielkiej ilości) składników mineralnych, w tym żelaza, boru i magnezu, a także witamin z grupy B i witaminy C.

Ile kalorii ma łyżeczka miodu rzepakowego?

Miód rzepakowy jest skoncentrowanym źródłem cukrów dostarczających łatwo dostępnej energii. Ile kalorii zawiera ten produkt?

  • 100 gramów miodu dostarcza około 340 kcal,
  • łyżka miodu (25 g) ma 85 kcal,
  • łyżeczka miodu (15 g) zawiera 51 kcal.

Dla porównania, w 100 gramach cukru białego lub brązowego jest około 390 kcal, a w takiej samej ilości syropu klonowego – 260 kcal.

Miód

Miód rzepakowy dla cukrzyka?

Czy cukrzyk może jeść miód? Diabetykom odradza się spożywanie każdej z odmian miodu, w tym miodu rzepakowego. Cukrów (również w naturalnie występującej postaci) powinno być jak najmniej w diecie osób z tym schorzeniem.

Zgodnie z rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego w przypadku, gdy cukrzyk nie jest w stanie zrezygnować z dodatku substancji o słodkim smaku do napojów lub potraw, zamiast cukru czy miodu powinien wykorzystywać substancje słodzące. Należą do nich m.in. erytrytol i stewia. Są one mniej szkodliwe dla diabetyków, ponieważ nie podwyższają poziomu glukozy we krwi.

Gdzie kupić miód rzepakowy?

Miód rzepakowy to produkt popularny w Polsce i można go dostać w wielu lokalnych pasiekach. Jest również dostępny w niektórych sklepach spożywczych, sklepach ze zdrową żywnością oraz supermarketach. Miód tej odmiany można zamówić również przez Internet u pszczelarzy oferujących swoje produkty w sprzedaży wysyłkowej.

Skąd się bierze miód?

Cena miodu rzepakowego to około 35-45 złotych za kilogram (duży słoik).

Produkt jest dostępny w sklepach przez cały rok. Świeżo uzyskany miód rzepakowy pojawia się w sprzedaży zwykle na początku czerwca.

Jak przechowywać miód rzepakowy?

Miód rzepakowy należy przechowywać w zacienionym miejscu o niskiej wilgotności. Temperatura, w której trzymamy produkt nie powinna przekraczać 20 st. Celsjusza. Przechowywanie go w wyższej temperaturze może spowodować, że rozpocznie się proces fermentacji. Miodu nie należy przekładać do metalowych pojemników.

Prawidłowo przechowywany miód rzepakowy możemy bezpiecznie spożywać przez około dwa lata od daty produkcji.

 

Bibliografia:

  1. Bąkowska M., Janda K. (2018) Właściwości prozdrowotne wybranych miodów, Pomeranian Journal of Life Sciences, 64(3): 147-151.
  2. Diabetes Poland (2021) 2021 Guidelines on the management of patients with diabetes. A position of Diabetes Poland, Clinical Diabetology, 10,1.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Miód koniczynowy – rodzaje, właściwości, zastosowanie

Miód lipowy – jakie ma właściwości i na co pomaga?

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Melasa – właściwości, zastosowanie, rodzaje

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

suplementy WIMIN

WIMIN, czyli suplementacja dla dziewczyn, którym brakuje czasu, by o siebie zadbać. Przetestowałam!

Czy witamina D może mieć wpływ na choroby zapalne jelit? Wyjaśnia biotechnolożka Ewa Kowalska

Czy witamina D może mieć wpływ na choroby zapalne jelit? Wyjaśnia biotechnolożka Ewa Kowalska

Kiełki rzodkiewki – właściwości, zastosowanie, hodowla

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie

Kiełki brokułowe – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Kiełki słonecznika – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?

Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków

Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie

Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Karagen (E407) – stabilizator w żywności i kosmetykach

Tuńczyk – czy jest zdrowy? Właściwości odżywcze ryby

Soczewica czerwona – wartości odżywcze, gotowanie, przepisy

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami