Przejdź do treści

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne
7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba
Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne
Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie
Nie tylko picie kawy. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek

Miód rzepakowy jest jedną z najbardziej popularnych odmian miodu produkowanego w Polsce. Ze względu na właściwości przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne często poleca się go jako środek wspomagający leczenie wybranych chorób. Czy miód rzepakowy jest dobrą alternatywą cukru dla diabetyka? Ile kilokalorii dostarcza łyżka tego produktu?

Co to jest miód rzepakowy?

Miód rzepakowy jest jedną z najbardziej znanych odmian miodu produkowanego w Polsce. Pozyskuje się go dzięki pszczołom zbierającym nektar z kwiatów rzepaku – rośliny należącej do kapustowatych, kwitnącej pod koniec kwietnia i na początku maja.

Jak rozpoznać miód rzepakowy?

Miód rzepakowy w postaci płynnej ma kolor jasnożółty, słomkowy. Po zebraniu szybko ulega krystalizacji, a w tym procesie zmienia barwę na białą lub kremową. Z lepkiego płynu przechodzi wtedy w substancję mazistą, o kaszkowatej strukturze.

Smak miodu rzepakowego jest delikatny i słodki, lekko mdławy. Wyczuć można w nim nieznaczną nutę goryczki. Produkt ma łagodny zapach pochodzący od kwiatów rzepaku.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Miód rzepakowy płynny i kremowany

Miód rzepakowy możemy kupić w postaci:

  • płynnej,
  • skrystalizowanej w sposób naturalny (taki miód jest gruboziarnisty, często trudny do wyjęcia ze słoika),
  • kremowanej.

Miód rzepakowy kremowany uzyskuje się przez długotrwałe mieszanie świeżego miodu aż do momentu krystalizacji. Produkt zachowuje konsystencję łatwej do rozsmarowywania mazi, która nie zawiera dużych grudek.

W procesie kremowania do miodu nie dodaje się żadnych substancji. Nie stosuje się również obróbki termicznej, dlatego produkt zachowuje swoje właściwości zdrowotne.

Miód rzepakowy kremowany utrzymuje swoją konsystencję przez kilka, a nawet kilkanaście miesięcy.

Mikstura z imbirem, cytryną i miodem / istockphoto.com

Miód rzepakowy – właściwości

Miód rzepakowy zawiera naturalne substancje o właściwościach przeciwbakteryjnych, antyoksydacyjnych, a także probiotycznych.

Na co może pomagać miód rzepakowy? Tradycyjnie wykorzystuje się go:

  • w chorobach układu moczowego,
  • w stanach zapalnych żołądka i dwunastnicy (np. w przebiegu choroby wrzodowej),
  • w chorobach pęcherzyka żółciowego,
  • przy bakteryjnych chorobach dróg oddechowych,
  • w przypadku występowania obrzęków,
  • w leczeniu zaparć,
  • w celu złagodzenia kaszlu.

Warto pamiętać, że właściwości zdrowotne, które przypisywane są miodowi rzepakowemu wynikają z obecności substancji ulegających inaktywacji w podwyższonej temperaturze. Produkt po podgrzaniu nie wykazuje opisanego wyżej pozytywnego działania lub jest ono znacznie osłabione.

Miód zdrowszy niż cukier?

Wartość odżywcza miodu rzepakowego

Głównymi składnikami odżywczymi w miodzie rzepakowym są cukry, wśród których dominuje glukoza, nieco mniejszy udział ma natomiast fruktoza.

W 100 gramach tego produktu znajduje się:

  • 80 gramów cukrów,
  • 0,3 grama białek,
  • 0 grama tłuszczów.

Miód rzepakowy stanowi również źródło (niewielkiej ilości) składników mineralnych, w tym żelaza, boru i magnezu, a także witamin z grupy B i witaminy C.

Ile kalorii ma łyżeczka miodu rzepakowego?

Miód rzepakowy jest skoncentrowanym źródłem cukrów dostarczających łatwo dostępnej energii. Ile kalorii zawiera ten produkt?

  • 100 gramów miodu dostarcza około 340 kcal,
  • łyżka miodu (25 g) ma 85 kcal,
  • łyżeczka miodu (15 g) zawiera 51 kcal.

Dla porównania, w 100 gramach cukru białego lub brązowego jest około 390 kcal, a w takiej samej ilości syropu klonowego – 260 kcal.

Miód

Miód rzepakowy dla cukrzyka?

Czy cukrzyk może jeść miód? Diabetykom odradza się spożywanie każdej z odmian miodu, w tym miodu rzepakowego. Cukrów (również w naturalnie występującej postaci) powinno być jak najmniej w diecie osób z tym schorzeniem.

Zgodnie z rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego w przypadku, gdy cukrzyk nie jest w stanie zrezygnować z dodatku substancji o słodkim smaku do napojów lub potraw, zamiast cukru czy miodu powinien wykorzystywać substancje słodzące. Należą do nich m.in. erytrytol i stewia. Są one mniej szkodliwe dla diabetyków, ponieważ nie podwyższają poziomu glukozy we krwi.

Gdzie kupić miód rzepakowy?

Miód rzepakowy to produkt popularny w Polsce i można go dostać w wielu lokalnych pasiekach. Jest również dostępny w niektórych sklepach spożywczych, sklepach ze zdrową żywnością oraz supermarketach. Miód tej odmiany można zamówić również przez Internet u pszczelarzy oferujących swoje produkty w sprzedaży wysyłkowej.

Skąd się bierze miód?

Cena miodu rzepakowego to około 35-45 złotych za kilogram (duży słoik).

Produkt jest dostępny w sklepach przez cały rok. Świeżo uzyskany miód rzepakowy pojawia się w sprzedaży zwykle na początku czerwca.

Jak przechowywać miód rzepakowy?

Miód rzepakowy należy przechowywać w zacienionym miejscu o niskiej wilgotności. Temperatura, w której trzymamy produkt nie powinna przekraczać 20 st. Celsjusza. Przechowywanie go w wyższej temperaturze może spowodować, że rozpocznie się proces fermentacji. Miodu nie należy przekładać do metalowych pojemników.

Prawidłowo przechowywany miód rzepakowy możemy bezpiecznie spożywać przez około dwa lata od daty produkcji.

 

Bibliografia:

  1. Bąkowska M., Janda K. (2018) Właściwości prozdrowotne wybranych miodów, Pomeranian Journal of Life Sciences, 64(3): 147-151.
  2. Diabetes Poland (2021) 2021 Guidelines on the management of patients with diabetes. A position of Diabetes Poland, Clinical Diabetology, 10,1.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Owoce kaki – właściwości i zastosowanie jabłka orientu

Fasola adzuki – właściwości i zastosowanie

Chlebek bananowy bezglutenowy – przepisy i właściwości

Kobieta leży na łóżku

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Koszenila – barwnik spożywczy z suszonych owadów. Czy jest szkodliwa?

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka Sylwia Bogdan

Izotonik? Proszę z miodem! Podpowiadamy, jak przygotować zdrowy napój, dzięki któremu uzupełnimy elektrolity

Miód – rodzaje, właściwości. Jaki miód jest najzdrowszy?

Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?

Miód akacjowy – właściwości, indeks glikemiczny, cena

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Miód wielokwiatowy – właściwości. Na co pomaga miód?

Miód spadziowy – właściwości, skład, cena

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Miód koniczynowy – rodzaje, właściwości, zastosowanie

Miód lipowy – jakie ma właściwości i na co pomaga?

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Melasa – właściwości, zastosowanie, rodzaje

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

12 przepisów na sałatki wigilijne

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

5 największych kuchennych mitów

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

×