Przejdź do treści

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Trujące grzyby po nasoleniu żółkną? Dr Katarzyna Siuzdak rozprawia się z mitami na temat toksycznych grzybów i mówi, jak naprawdę je rozpoznać
Superkanapki z batata. Bezglutenowe, wegańskie i zdrowe
Pijesz wodę? To dobrze. A zastanawiałaś się, kiedy najlepiej to robić, by korzyści było jak najwięcej?
Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże
Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Miód lawendowy to aromatyczny, wolno krystalizujący miód pozyskiwany z lawendy wąskolistnej. Dzięki coraz liczniej występującym w Polsce plantacjom tej rośliny, polski lawendowy miód przestaje być rzadkością. Łącząc w sobie właściwości lecznicze miodu i lawendy zyskuje coraz większą liczbę entuzjastów. Jakie są właściwości miodu lawendowego? Jak go stosować? Skąd pochodzą europejskie miody lawendowe?

Miód lawendowy

Miód lawendowy pozyskiwany jest z lawendy wąskolistnej, nazywanej też lawendą lekarską lub lawendą wonną. Naturalnie występuje ona w basenie Morza Śródziemnego, skąd pochodzi najwięcej miodu lawendowego, który zalicza się do najwyższej półki miodów europejskich. Do najbardziej znanych zalicza się:

  • miód lawendowy z Francji, głównie z Prowansji,
  • miód lawendowy z Hiszpanii,
  • miód lawendowy z Portugalii,
  • miód lawendowy z Chorwacji, głównie z wyspy Hvar, nazywanej niekiedy „lawendową wyspą”.

Plantacje lawendy coraz częściej spotkać można także w Polsce. Dzięki stosunkowo dużej mrozoodporności oraz łatwej uprawie, fioletowe pola lawendy stają się źródłem pozyskiwania przez pszczoły aromatycznego nektaru.

Czym charakteryzuje się miód lawendowy?

Miód lawendowy to wolno krystalizujący miód nektarowy. Powstaje on zatem z nektaru, który produkowany jest przez nektarniki, czyli kwiaty miododajne. Może mieć jasnożółty kolor, aż po bursztynową barwę. Jako ciekawostkę można wskazać, że miód lawendowy z Prowansji będzie ciemniejszego koloru. Miód lawendowy po krystalizacji staje się jaśniejszy, nabierając jednocześnie lekko kremowej konsystencji. Warto dodać, że krystalizacja miodu jest całkowicie naturalnym procesem. Co więcej, tylko prawdziwy miód ulega krystalizacji, sztuczny zaś nie.

Jak smakuje miód lawendowy? Jego smak jest delikatny, a wyraźnie wyczuwalna nuta lawendy czyni go bardzo charakterystycznym miodem zaliczanym do produktów najwyższej jakości.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Skąd się bierze miód?

Miód lawendowy – właściwości

Właściwości miodu lawendowego wynikają z połączenia cech miodu i lawendy. Roślina ta ma szerokie właściwości biologiczne, korzystnie wpływa na wiele schorzeń i dolegliwości, posiada też ogromny potencjał terapeutyczny.

Miód lawendowy, poza dużą zawartością węglowodanów, składa się z flawonoidów, działających przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Ponadto rozkurczają one i jednocześnie uszczelniają naczynia krwionośne. Tym samym wpływają na obniżenie ciśnienia krwi. Jeśli zatem twoim problemem jest nadciśnienie, sięgnij po miód lawendowy. Olejki eteryczne, które w nim znajdziesz dodatkowo działają zaś uspokajająco i przeciwdrobnoustrojowo.

Zastosowanie miodu lawendowego

Liczne właściwości lecznicze miodu lawendowego powodują, że jego stosowanie wskazane jest przy bardzo wielu dolegliwościach. Dzięki właściwościom antyseptycznym sprawdzi się w leczeniu stanów zapalnych górnych dróg oddechowych. Włącz go do swojej diety podczas leczenia grypy, przeziębienia, czy zapalenia oskrzeli. Pomoże ci w walce z nadciśnieniem, ale też pozytywnie wpłynie na cały układ sercowo-naczyniowy.

Cierpisz na bezsenność? Miód lawendowy ułatwi zasypianie, uspokoi i wyciszy. Łagodzi także bóle głowy. Działa też wspomagająco przy leczeniu chorób układu moczowego, w tym nerek.

Miód

Miodu z lawendy można używać nie tylko wewnętrznie, ale i zewnętrznie. Sprawdzi się doskonale do pielęgnacji skóry z problemami trądzikowymi i innymi zmianami. Można także spotkać pozytywne opinie na temat miodu lawendowego jako o naturalnym środku przeciwzmarszczkowym.

Mało znane jest działanie miodu lawendowego jako sposobu na uciążliwe skutki ukąszenia owadów. Nałóż nieco miodu na ukąszone miejsce, a pieczenie i obrzęk szybko miną.

Jak stosować miód lawendowy?

Miodu lawendowego możesz używać na wiele sposobów. Dodawaj go do lodów, deserów i ciast. Możesz przygotować napój z dodatkiem miodu lawendowego, rozpuszczając go w letniej wodzie. Pamiętaj, aby nie była ona zbyt gorąca. Miód traci bowiem swoje właściwości w temperaturze powyżej 45 stopni Celsjusza. Niektórzy twierdzą nawet, że nie powinien on przekraczać temperatury panującej w ulu, czyli około 35 stopni Celsjusza. Możesz też zajadać miód wprost ze słoiczka, jako słodką i zdrową przekąskę. Bądź jednak ostrożna – miód jest wysokokaloryczny.

Gdzie kupić miód lawendowy?

Miód lawendowy, jak każdy inny rodzaj miodu, najlepiej kupować w sprawdzonych pasiekach. Masz wówczas pewność, że jest on prawdziwym i naturalnym produktem, a nie sztucznym, syntetycznym odpowiednikiem. Mając na uwadze, że dzięki otwarciu rynków zagranicznych mamy dostęp do miodów lawendowych z krajów Morza Śródziemnego, najlepiej szukać ich w sklepach internetowych lub sklepach z naturalną i zdrową żywnością. Znajdziesz tam również miody lawendowe polskie.

Miód manuka — właściwości, zastosowanie, spożywanie

Miód lawendowy – cena

Miód lawendowy uważany jest za produkt z najwyższej półki europejskiej. Ponieważ w większości dostępne w Polsce miody lawendowe pochodzą z Hiszpanii, Portugalii, Francji, czy Chorwacji ich cena jest stosunkowo wysoka. Za pół kilograma zapłacisz od czterdziestu złotych wzwyż. Miód lawendowy polski kupisz jednak w tej samej cenie. Miejsce jego powstania nie ma zatem zbyt dużego wpływu na cenę.

 

Źródła:

  1. M. Janiszewska, Zastosowanie roślin w naukach medycznych i przyrodniczych, Lublin 2020,
  2. A. Lipińska, Lawendowe pola zdrowia, Świat Farmacji, 2013.
  3. J. Mrowiec, Cud miód, Buchmann 2014.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to jak, je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit!

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

Garnek rzymski – co w nim piec i jak go prawidłowo używać?

„Zbyt niski poziom cholesterolu zwiększa ryzyko nie tylko agresji, ale także choroby afektywnej dwubiegunowej, depresji i samobójstw” – mówi psychodietetyczka Agnieszka Ślusarska-Staniszewska

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Dressing do sałatki – jak zrobić dobry sos sałatkowy?

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru 

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

„Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel

Gorąco? Czujesz się odwodniona? Zrezygnuj z tych potraw

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Arcydzięgiel – jakie właściwości ma korzeń tej rośliny?

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

Anna Sudoł

Kuchnia polska w wegańskim wydaniu? Tak, to możliwe! Anna Sudoł opowiada o kuchni roślinnej po polsku [WIDEO]

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×