Przejdź do treści

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Miód lawendowy to aromatyczny, wolno krystalizujący miód pozyskiwany z lawendy wąskolistnej. Dzięki coraz liczniej występującym w Polsce plantacjom tej rośliny, polski lawendowy miód przestaje być rzadkością. Łącząc w sobie właściwości lecznicze miodu i lawendy zyskuje coraz większą liczbę entuzjastów. Jakie są właściwości miodu lawendowego? Jak go stosować? Skąd pochodzą europejskie miody lawendowe?

Miód lawendowy

Miód lawendowy pozyskiwany jest z lawendy wąskolistnej, nazywanej też lawendą lekarską lub lawendą wonną. Naturalnie występuje ona w basenie Morza Śródziemnego, skąd pochodzi najwięcej miodu lawendowego, który zalicza się do najwyższej półki miodów europejskich. Do najbardziej znanych zalicza się:

  • miód lawendowy z Francji, głównie z Prowansji,
  • miód lawendowy z Hiszpanii,
  • miód lawendowy z Portugalii,
  • miód lawendowy z Chorwacji, głównie z wyspy Hvar, nazywanej niekiedy „lawendową wyspą”.

Plantacje lawendy coraz częściej spotkać można także w Polsce. Dzięki stosunkowo dużej mrozoodporności oraz łatwej uprawie, fioletowe pola lawendy stają się źródłem pozyskiwania przez pszczoły aromatycznego nektaru.

Czym charakteryzuje się miód lawendowy?

Miód lawendowy to wolno krystalizujący miód nektarowy. Powstaje on zatem z nektaru, który produkowany jest przez nektarniki, czyli kwiaty miododajne. Może mieć jasnożółty kolor, aż po bursztynową barwę. Jako ciekawostkę można wskazać, że miód lawendowy z Prowansji będzie ciemniejszego koloru. Miód lawendowy po krystalizacji staje się jaśniejszy, nabierając jednocześnie lekko kremowej konsystencji. Warto dodać, że krystalizacja miodu jest całkowicie naturalnym procesem. Co więcej, tylko prawdziwy miód ulega krystalizacji, sztuczny zaś nie.

Jak smakuje miód lawendowy? Jego smak jest delikatny, a wyraźnie wyczuwalna nuta lawendy czyni go bardzo charakterystycznym miodem zaliczanym do produktów najwyższej jakości.

Skąd się bierze miód?

Miód lawendowy – właściwości

Właściwości miodu lawendowego wynikają z połączenia cech miodu i lawendy. Roślina ta ma szerokie właściwości biologiczne, korzystnie wpływa na wiele schorzeń i dolegliwości, posiada też ogromny potencjał terapeutyczny.

Miód lawendowy, poza dużą zawartością węglowodanów, składa się z flawonoidów, działających przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Ponadto rozkurczają one i jednocześnie uszczelniają naczynia krwionośne. Tym samym wpływają na obniżenie ciśnienia krwi. Jeśli zatem twoim problemem jest nadciśnienie, sięgnij po miód lawendowy. Olejki eteryczne, które w nim znajdziesz dodatkowo działają zaś uspokajająco i przeciwdrobnoustrojowo.

Zastosowanie miodu lawendowego

Liczne właściwości lecznicze miodu lawendowego powodują, że jego stosowanie wskazane jest przy bardzo wielu dolegliwościach. Dzięki właściwościom antyseptycznym sprawdzi się w leczeniu stanów zapalnych górnych dróg oddechowych. Włącz go do swojej diety podczas leczenia grypy, przeziębienia, czy zapalenia oskrzeli. Pomoże ci w walce z nadciśnieniem, ale też pozytywnie wpłynie na cały układ sercowo-naczyniowy.

Cierpisz na bezsenność? Miód lawendowy ułatwi zasypianie, uspokoi i wyciszy. Łagodzi także bóle głowy. Działa też wspomagająco przy leczeniu chorób układu moczowego, w tym nerek.

Miód

Miodu z lawendy można używać nie tylko wewnętrznie, ale i zewnętrznie. Sprawdzi się doskonale do pielęgnacji skóry z problemami trądzikowymi i innymi zmianami. Można także spotkać pozytywne opinie na temat miodu lawendowego jako o naturalnym środku przeciwzmarszczkowym.

Mało znane jest działanie miodu lawendowego jako sposobu na uciążliwe skutki ukąszenia owadów. Nałóż nieco miodu na ukąszone miejsce, a pieczenie i obrzęk szybko miną.

Jak stosować miód lawendowy?

Miodu lawendowego możesz używać na wiele sposobów. Dodawaj go do lodów, deserów i ciast. Możesz przygotować napój z dodatkiem miodu lawendowego, rozpuszczając go w letniej wodzie. Pamiętaj, aby nie była ona zbyt gorąca. Miód traci bowiem swoje właściwości w temperaturze powyżej 45 stopni Celsjusza. Niektórzy twierdzą nawet, że nie powinien on przekraczać temperatury panującej w ulu, czyli około 35 stopni Celsjusza. Możesz też zajadać miód wprost ze słoiczka, jako słodką i zdrową przekąskę. Bądź jednak ostrożna – miód jest wysokokaloryczny.

Gdzie kupić miód lawendowy?

Miód lawendowy, jak każdy inny rodzaj miodu, najlepiej kupować w sprawdzonych pasiekach. Masz wówczas pewność, że jest on prawdziwym i naturalnym produktem, a nie sztucznym, syntetycznym odpowiednikiem. Mając na uwadze, że dzięki otwarciu rynków zagranicznych mamy dostęp do miodów lawendowych z krajów Morza Śródziemnego, najlepiej szukać ich w sklepach internetowych lub sklepach z naturalną i zdrową żywnością. Znajdziesz tam również miody lawendowe polskie.

Miód manuka — właściwości, zastosowanie, spożywanie

Miód lawendowy – cena

Miód lawendowy uważany jest za produkt z najwyższej półki europejskiej. Ponieważ w większości dostępne w Polsce miody lawendowe pochodzą z Hiszpanii, Portugalii, Francji, czy Chorwacji ich cena jest stosunkowo wysoka. Za pół kilograma zapłacisz od czterdziestu złotych wzwyż. Miód lawendowy polski kupisz jednak w tej samej cenie. Miejsce jego powstania nie ma zatem zbyt dużego wpływu na cenę.

 

Źródła:

  1. M. Janiszewska, Zastosowanie roślin w naukach medycznych i przyrodniczych, Lublin 2020,
  2. A. Lipińska, Lawendowe pola zdrowia, Świat Farmacji, 2013.
  3. J. Mrowiec, Cud miód, Buchmann 2014.

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: