Przejdź do treści

Komonica zwyczajna – właściwości, cena, uprawa tej wyjątkowej rośliny pastewnej

Komonica zwyczajna – właściiwości, cena, uprawa Istpck.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Komonica zwyczajna wykorzystywana jest w Polsce głównie jako roślina pastewna. Tymczasem z jej wspaniałych właściwości mogliby korzystać także i ludzie. Świetnie sprawdza się ona w formie nalewek, naparów oraz olejków. Warto dodać, że w naszym kraju występuje ona również pod takimi nazwami, jak: „komonica pospolita”, „komonica rożkowa” czy nawet „ptasia koniczyna”. 

Co to jest komonica zwyczajna?

Komonica zwyczajna to bylina, którą zalicza się do rodziny bobowatych. Jest to gatunek stosunkowo wytrzymały na trudne warunki siedliskowe. Radzi sobie dobrze tam, gdzie nie poradziłoby sobie wiele gatunków. Wykazuje się dobrą odpornością na mrozy, udeptywanie oraz przegryzanie. Oprócz tego komonica to roślina miododajna. Najczęściej można ją spotkać w Europie, Azji oraz Ameryce Północnej. 

Wspaniałe właściwości komonicy zostały odkryte przez przypadek, w XIX w., przez lekarza i zielarza Henriego Leclerca. Jak mówi pewna anegdota, zlecił on kobiecie zmagającej się z zapaleniem spojówek nalewkę z nostrzyka. Pomyliła ona jednak rośliny i przygotowała napój z komonicy. Jak się okazało, roślina podziałała dobrze nie tylko na tę konkretną chorobę, ale również na problemy z sercem i nerwami oraz na samą bezsenność. 

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Rośliny dobre dla kobiet / istock

Komonica zwyczajna – właściwości lecznicze

Komonica zwyczajna zawiera dużą ilość białka oraz składników mineralnych, zwłaszcza wapnia i magnezu. Oprócz tego znajdują się w niej witaminy, karoten, flawonoidy, cukry, kwercetyna. Do tego dochodzą fitosterole, garbniki, saponiny, olejek eteryczny oraz alkaloidy. Posiada ona także właściwości rozkurczowe. Zawarte w niej są związki cyjanogenne, które w niewielkich ilościach wspomagają trawienie oraz stymulują oddychanie, goją i regenerują naskórek oraz błony śluzowe jelit. Komonica zwyczajna jest wskazana także w okresie przekwitania. 

 

Lekarz sprawdza, czy pacjent ma nadciśnienie

Komonica pospolita posiada działanie przeciwzapalne, moczopędne i antyoksydacyjne. Wywiera ona pozytywny wpływ na oczy, chroniąc ich siatkówkę i naczyniówkę. Roślina świetnie działa w przypadku niepokoju oraz problemów ze snem. Sprawdza się przy kołataniu serca oraz zbyt wysokim ciśnieniu krwi. Skutecznie zwiększa też przepuszczalność naczyń krwionośnych i umiejętnie je wzmacnia. Wskazana jest przy chorobie wieńcowej, miażdżycy oraz zakrzepach. 

Komonica zwyczajna niweluje stany zapalne nerek, wątroby oraz mięśnia sercowego. Zdaje egzamin przy osłabieniu oraz uciążliwej depresji. Dzięki niej można szybciej odzyskać siły witalne, rozluźnić się i uspokoić. Skutecznie wspomaga też budowanie masy mięśniowej, pozytywnie wpływa również na skórę. Dobrze spisuje się przy trądziku różowatym oraz atopowym zapaleniu skóry – wykazuje się w tym przypadku właściwościami gojącymi. Można ją stosować również jako element płukanek, które wzmacniają włosy. 

 

Komonica zwyczajna – uprawa

Aby uprawiać komonicę zwyczajną, na początku trzeba przygotować dla niej odpowiednie stanowisko – najlepiej zrobić to pod koniec kwietnia. Nasiona tej rośliny należy posadzić w odstępach wynoszących 0,15-0,2 cm. Na 1 ha powinno się wykorzystać 10-20 kg nasion tej rośliny. Ważne też, aby umieścić je w ziemi stosunkowo płytko, 0,5-1 cm pod warstwą podłoża. Później należy zadbać o ich prawidłową pielęgnację. Zdecydowanie zaleca się tutaj nawożenie pogłówne, z zastosowaniem nawozów fosforowo-potasowych.  

Podczas uprawy istotne jest również bronowanie i rozkruszanie skorupy tworzącej się na powierzchni ziemi. Dlatego tak ważne jest odchwaszczanie roślin. Powinno się je również regularnie podlewać, ale niezbyt intensywnie. W przypadku komonicy należy zadbać także o lekko wilgotną glebę. 

 

Zastosowanie komonicy rożkowej

Z kwiatów komonicy zwyczajnej można m.in. przygotowywać nalewki. Pół szklanki jej podsuszonych kwiatów polecamy umieścić w słoiku o pojemności 1 l. Następnie należy wlać do niego podgrzaną wódkę. Później wystarczy całość ustawić w zaciemnionym miejscu i codziennie ją wstrząsać. Po tygodniu należy ją z kolei przefiltrować. Jeśli będziesz stosować 30-40 kropli (rozcieńczonych w wodzie) 2 lub 3 razy dziennie, możesz mieć pewność, że zmniejszy ona stany lękowe, dobrze wpłynie na sen, poprawi krążenie oraz złagodzi obawy menopauzy. 

Suszone kwiaty komonicy rożkowej najlepiej wykorzystywać w postaci herbatki. Ich łyżkę wystarczy wsypać do szklanki, a następnie zalać ją wrzątkiem. Przez 15 minut należy zaparzać ją pod przykryciem. Przez maksymalnie 2 tygodnie można stosować ją przy problemach z jelitami, nerkami, wątrobą. Z naparów z komonicy można robić również okłady na oczy, przyda się ona  także na skórę z trądzikiem, wykwitami, egzemą. 

Ptasia koniczyna z powodzeniem sprawdzi się również w formie olejku, który także można przygotować samodzielnie. W tym przypadku świeże kwiaty należy lekko skropić spirytusem. Po 10 minutach można całość przełożyć do słoika, tak aby sięgała ona do 1/3 jego wysokości. Później można do środka wlać olej lniany, olej ze słodkich migdałów lub oliwę z oliwek. Całość należy przefiltrować po około 3-4 tygodniach. 

Komonica zwyczajna – cena

Cena komonicy zwyczajnej wynosi średnio 20-25 zł za 0,5 kg nasion. Oczywiście u każdego producenta i w każdym sklepie może ona być różna. 

 

Źródło: 

Jankowski K., Ciepiela G., Jodełka J., Kolczarek R. 2008. Komonica zwyczajna (rożkowa). W: Tereny zadarnione. Wyd. Akademii Podlaskiej, Siedlce, str. 80. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Rdest ptasi – właściwości lecznicze, zastosowanie w chorobach nerek i kosmetyce

Nawłoć kanadyjska – tępić czy hodować? Właściwości, leczenie, zastosowanie

Zioła na wątrobę – na co pomagają i jak je stosować, właściwości ostropestu, karczocha i lukrecji

Babka lancetowata – właściwości lecznicze, sposoby przygotowania

Rośliny i leki

Męczy cię katar, kaszel i bolące gardło? Lekarka Miriam Staier wymienia, po jakie leki roślinne warto sięgnąć

5 roślin, które pomogą nam przetrwać kryzys klimatyczny

Piotr Ciemny, autor książki "Chwasty od kuchni"

Piotr Ciemny: Zbieranie chwastów kojarzy się ze starszym panem w kaloszach, w obdartej koszuli. Ja do tego obrazka ludziom nie pasowałem

Jak przechowywać przyprawy, aby zachowały świeżość na dłużej?

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

Arcydzięgiel – jakie właściwości ma korzeń tej rośliny?

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania

Anna Sudoł

Kuchnia polska w wegańskim wydaniu? Tak, to możliwe! Anna Sudoł opowiada o kuchni roślinnej po polsku [WIDEO]

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, a jego właściwości zadziwiają

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, jego właściwości zadziwiają

8 ziół na redukcję napięcia / pexels

Poczuj się lepiej! 8 ziół, które poprawiają nastrój i redukują napięcie

Kozłek lekarski – na bezsenność, stany lękowe i PMS. Właściwości, dawkowanie i uprawa

Ziołolecznictwo. Renesans naturalnych sposobów na wsparcie organizmu. Korzyści i środki ostrożności

Cykoria

Cykoria – właściwości, jak przyrządzić. Inulina z cykorii

napar

Zioła i napary – korzystaj z nich mądrze

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Białko roślinne - fasola, groch i inne

Białko roślinne – rodzaje, źródła, właściwości

Kakao

Kakao – składniki odżywcze i właściwości zdrowotne

Soja i mleko sojowe

Mleko sojowe – jak je zrobić, jak smakuje i czy jest zdrowe?

Zioła na zimę

Zioła na zimę – jak je przechowywać i uprawiać w domu?

×