Przejdź do treści

Miód manuka – właściwości, zastosowanie, spożywanie

Miód manuka — właściwości, zastosowanie, spożywanie
Miód manuka — właściwości, zastosowanie, spożywanie
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Nazywany jest płynnym złotem ze względu na kolor, ale przede wszystkim przez właściwości, które posiada. Miód manuka jest nieocenionym źródłem dobroczynnych składników, które korzystnie wpływają na ludzki organizm. Z czego wynikają jego pozytywne opinie? Dlaczego zyskał taką popularność na całym świecie? Jakie właściwości ma miód manuka i czy każdy może go spożywać? Dowiedz się więcej.

Miód manuka – czym jest?

Miód manuka pozyskuje się z krzewów o tej samej nazwie. W dosłownym tłumaczeniu oznacza „miód z drzewa herbacianego”. Jako pierwsi w lecznictwie stosowali go Maorysi. Na tle innych produktów tego typu wyróżnia go stosunkowo wysoki poziom MGO. Aby produkt zyskał miano „miodu manuka” musi spełnić konkretne kryteria:

  • jest pozyskany tylko i wyłącznie z krzewu manuka,
  • jest wyprodukowany w Nowej Zelandii,
  • ma nieco gorzki posmak,
  • wytwarza się go w czasie kwitnienia drzewa herbacianego.

Miód manuka charakteryzuje się ciemną i gęstą konsystencją o dość intensywnym smaku. Można w nim wyczuć nutę ziołową, kwiatową, z wyraźnym orzechowym akcentem.

Miód manuka — właściwości

Na podstawie przeprowadzonych badań zyskał tytuł najzdrowszego miodu na świecie. Zaliczany jest do grupy tzw. medical food, czyli produktów, które wyraźnie i korzystnie wpływają na ludzkie zdrowie. A wszystko za sprawą jednego składnika, którym jest metyloglioksal. Im wyższa jego wartość, tym lepsze jest działanie. Choć trzeba się wówczas liczyć z dość sporą ceną za słoiczek miodu.

Miód manuka ma działanie:

  • antybakteryjne,
  • przeciwgrzybicze,
  • przeciwwirusowe,
  • antyseptyczne,
  • antyoksydacyjne,
  • przeciwzapalne.

Miód manuka ma korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, gdyż odpowiada za regulację flory bakteryjnej jelit. Wspomaga też leczenie wrzodów oraz zespołu nadwrażliwego jelita. Miód ten likwiduje zalegające gazy, a także stosuje się go przykładowo w leczeniu trądziku.

Miód manuka — zastosowanie

Najkorzystniej jest przyjmować go na czczo rano (m.in. 20 minut przed śniadaniem) lub wieczorem, tuż przed pójściem spać. Optymalna porcja dla osoby dorosłej do jednorazowego spożycia to 2-3 łyżeczki. Alternatywą dla samodzielnego spożywania może być podawanie go z innymi potrawami lub rozpuszczenie w szklance wody o temperaturze niższej niż 40 stopni Celsjusza.

Oprócz zastosowania spożywczego miód manuka sprawdza się także w zabiegach na skórę. Jest często wykorzystywany w procesie gojenia ran. Ułatwia ich oczyszczanie i przyspiesza gojenie, a co ważne minimalizuje ryzyko powstania blizn. Jest nieoceniony przy leczeniu oparzeń i trądziku.

Miód manuka można także stosować do zabiegów pielęgnacyjnych, których celem jest poprawienie kolorytu cery i regeneracja naskórka. W tym przypadku sprawdzą się z pewnością maseczki. Wystarczy nałożyć cienką warstwę produktu na twarz i pozostawić na minimum 15 minut, po czym dokładnie spłukać.

Miód manuka — przeciwwskazania do stosowania

Decyzja o wprowadzeniu do codziennej diety miodu manuka powinna być świadoma, co wiąże się z dokładnym poznaniem wszystkich efektów stosowania, a także skutków ubocznych. Ze względu na to, że miód ten jest bardzo kaloryczny, długotrwałe jego przyjmowanie może być przyczyną wzrostu wagi. Dodatkowo ze spożywania tego produktu powinny zrezygnować cukrzycy, a także osoby, u których stwierdzono reakcję alergiczną na produkty pszczele. Nie jest także zalecany dzieciom poniżej 1 roku życia.

Ze względu na duże zainteresowanie miodem manuka i słabą dostępność na rynku, dokonując zakupu, należy dokładnie sprawdzić wiarygodność sprzedawcy i jakość miodu np. na podstawie oficjalnych certyfikatów. Bardzo często zdarza się, że w obiegu krążą produkty, które z miodem manuka mają wspólną jedynie nazwę. Pierwszym sygnałem ostrzegawczym powinna być niska cena za słoiczek. Miód ten bowiem jest sporą inwestycją, gdyż za 250g produktu o wartości MGO 550+ trzeba zapłacić powyżej 220 złotych.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit!

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Napój nawadniający

Izotonik? Proszę z miodem! Podpowiadamy, jak przygotować zdrowy napój, dzięki któremu uzupełnimy elektrolity

Miód

Miód – rodzaje, właściwości. Jaki miód jest najzdrowszy?

Miód akacjowy

Miód akacjowy – właściwości, indeks glikemiczny, cena

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Miód wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy – właściwości. Na co pomaga miód?

Miód spadziowy – właściwości, skład, cena

Miód koniczynowy – rodzaje, właściwości, zastosowanie

Miód lipowy – jakie ma właściwości i na co pomaga?

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Jak obchodzić się z miodem, by jak najdłużej zachował swoje właściwości?

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Apiterapia - co to jest i na jakie choroby może pomóc? Wyjaśnia naturopatka Joanna Brejecka-Pamungkas

Apiterapia – co to jest i na jakie choroby może pomóc? Wyjaśnia naturopatka

kostki cukru

Alternatywa dla cukru – słodzik, stewia i inne zamienniki cukru

Skąd się bierze miód?

Jak pszczoły robią miód? Jak powstaje miód sztuczny i pitny

Miód

Przepis na miód z mniszka lekarskiego. Naturalny, bez cukru i pyszny!

Dwa kubki z napojem, szklanka miodu, imbir, słoik przypraw, cytryna. Wszystko razem stoi na stole

Dopada cię choroba? Skorzystaj ze sprawdzonych domowych sposobów na przeziębienie

Pyłek pszczeli - właściwości i zastosowanie

Pyłek pszczeli – właściwości i zastosowanie

Jak wzmocnić odporność? Kurkuma, imbir, cynamon, czosnek, miód dadzą radę?

Rozlany miód na talerzu

„Zamiana cukru na miód niekoniecznie może być dobrym wyborem” ostrzega dietetyczka Dominika Oleś

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×