Przejdź do treści

Melasa – właściwości, zastosowanie, rodzaje

Melasa - właściwości, zastosowanie, rodzaje Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Melasa, nazywana także czarnym złotem, to gęsty syrop, który powstaje jako produkt uboczny podczas produkcji cukru. O ile cukier zawiera niemal mikroskopijne ilości składników mineralnych, w melasie znajdziesz ich bardzo wiele. Dodatkowo melasa bogata jest w witaminy. Jak uzyskuje się melasę? Jakie są jej rodzaje? Jakie witaminy i składniki mineralne w znajdziesz w melasie?

Co to jest melasa?

Melasa to gęsty i lepki syrop, który jest produktem ubocznym produkcji cukru spożywczego. Jak dokładnie powstaje melasa? W wyniku rafinacji, czyli oczyszczania cukru otrzymuje się cukier oraz syrop, czyli melasę. Co ciekawe, sacharoza pozbawiona zostaje w tym procesie niemal wszystkich składników odżywczych, pozostają zaś one w melasie. To właśnie dlatego postrzegana jest ona jako substancja słodząca, która jest zdrowszą alternatywą dla cukru.

Melasę produkuje się głównie w Tajlandii, Indiach, Brazylii, na Tajwanie, Filipinach oraz w Stanach Zjednoczonych.

Właściwości melasy

Melasa, choć powstaje jako produkt uboczny w produkcji cukru, w przeciwieństwie do niego posiada wiele cennych składników mineralnych i witamin. Wprawdzie w dużej mierze są to węglowodany, jednak jest ona bogata także w magnez, mangan, miedź, potas, selen, żelazo, sód. Wpływa zatem pozytywnie na układ nerwowy i mięśniowy oraz na prawidłowy rozwój kości. Można uznać ją za zdrowszą alternatywę dla cukru, należy jednak pamiętać, że jest wysokokaloryczna i posiada indeks glikemiczny zbliżony do indeksu cukru tj. 55.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Słodziki / istockphoto

Zastosowanie melasy

Melasa znajduje swoje zastosowanie w kuchni. Możesz używać jej do słodzenia potraw lub napojów. Wykorzystywana jest również w produkcji pasz. Działa korzystnie także na trawienie białka.

Melasa jest również stosowana jako składnik alkoholi – piw i cydrów. Używana jest wówczas do refermentacji.

Rodzaje melasy

Wyróżnia się wiele rodzajów melasy. Można dzielić ją z uwagi na rodzaj surowca, z którego powstaje lub uwzględniając ilość cukru, przy którego powstaniu została wyodrębniona. Na rynku znaleźć można ponadto produkty poddane konserwowaniu lub nie.

  • melasa jasna, nazywana także łagodną lub pierwszą – to melasa, która powstaje przy wyodrębnieniu niewielkiej ilości cukru, jest jednocześnie najbardziej powszechna i uniwersalna,
  • melasa ciemna, nazywana także drugą, która powstaje przy wyodrębnieniu większej ilości cukru,
  • blaskstrap uzyskiwana jest w trzeciej ekstrakcji cukru i zawiera najwięcej witamin i składników mineralnych, jednocześnie jest najmniej słodka.

Z uwagi na zawartość konserwantów:

  • melasa bezsiarkowa – wyprodukowana jest z dojrzałej trzciny cukrowej, do której nie trzeba dodawać już siarki, której celem jest zwalczanie pleśni i bakterii,
  • melasa siarkowana – powstaje z młodej trzciny i wymaga zabiegu konserwowania, przy czym dodatek siarki powoduje, że posiada ona nieco chemiczny posmak.

Melasa trzcinowa

Melasa trzcinowa powstaje w procesie wytwarzania cukru z trzciny cukrowej. Jest niezwykle bogata w żelazo, siarkę, miedź i cynk. Ponadto melasa z trzciny cukrowej jest bogatsza w witaminy, przede wszystkim w biotynę.

Melasa z trzciny cukrowej to najbardziej powszechny rodzaj melasy.

Melasa buraczana

Melasa buraczana jest produktem ubocznym produkcji cukru z buraka cukrowego. Różni się nieco od melasy z trzciny cukrowej smakiem, jednak często używana są one zamiennie.

Melasa buraczana charakteryzuje się wyższą zawartością potasu, magnezu, wapnia, żelaza, betainy i związków fenolowych. Betaina uważa się za związek, który zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych.

Melasa karobowa

Melasę karobową otrzymuje się z owoców drzewa karabowego, nazywanego także drzewem świętojańskim lub szarańczynem strąkowym. Karob posiada charakterystyczny smak i zapach, przypominający posłodzone kakao. Melasa z karobu również cechuje się kakaowym posmakiem, z lekko karmelową nutą.

Na rynku dostępna jest wprawdzie melasa karobowa, jednak z powodzeniem można ją przygotować w domu. Zagotuj strąki szarańczynu, zredukuj i odfiltruj uzyskany wywar, a do uzyskania gęstej i klarownej konsystencji.

Melasa z granatu

Melasa z granatu, która idealnie komponuje się z deserami, sałatkami i napojami, powstaje z gotowanych granatów. Podobnie jak melasa z winogron, jest to więc długo gotowany, słodki i lepki syrop, który nie jest stricte produktem ubocznym produkcji cukru z granatów.

Melasę z granatów można przygotować w domu, gotując długo, a następnie redukując sok z granatów.

Melasy do sziszy

Melasa to także beztytoniowe wkłady do sziszy, czyli fajki wodnej. Podczas palenia sziszy wdycha się do płuc dym, który powstaje na skutek spalania aromatycznej melasy i węglików umieszczanych w fajce i schładzanych wodą.

W wielu krajach melasę do sziszy stosuje się nawet u młodych osób, które nie są pełnoletnie.

Melasa – gdzie kupić? Cena melasy

Melasę znajdziesz w wielu sklepach – zarówno hipermarketach, jak i sklepach ze zdrową żywnością. Jej cena uzależniona jest zaś przede wszystkim od rodzaju produktu. Melisę z trzciny cukrowej kupisz już za około dwadzieścia złotych za litr. Podobnie kształtuje się cena melasy buraczanej. Rzadziej spotykaną i przez to droższą jest melasa z granatu, czy winogron.

 

Źródła:

  1. B. E. Dulcet. J. Chojnacki, Technika aplikaji melasy do konserowanych pasz, Inżynieria i Aparatura Wojskowa, 2014/02,
  2. M. Chabłowska, M. Kliszcz, J. Rozmierska, A. Miecznikowski, Sprawozdanie z zadania w zakresie rolnictwa ekoloicznego 2016, Warszawa, 2016.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

pomidorki koktajlowe

Pomidory dostarczają mnóstwo dobra. Jaki jest twój ulubiony gatunek?

Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot

Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Masz słabe, łamliwe paznokcie? Dietetyczka kliniczna wyjaśnia, jak możesz wzmocnić je dietą

Masz słabe, łamliwe paznokcie? Dietetyczka kliniczna wyjaśnia, jak możesz wzmocnić je dietą

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Przedawkowanie witaminy C – przyczyny, objawy, postępowanie

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Witamina E a płodność - jaki jest między nimi związek? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna Emilia Cesarek

Witamina E a płodność – jaki jest między nimi związek? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna Emilia Cesarek

Kroplówki witaminowe – na czym polegają i ile kosztują? Czy to bezpieczne?

Z kiszonkami lepiej nie przesadzać! Eksperci z Dietetyki #NieNaŻarty wyjaśniają dlaczego

Z kiszonkami lepiej nie przesadzać! Eksperci z „Dietetyki #NieNaŻarty” wyjaśniają, dlaczego

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Jak długo trzeba brać suplementy, żeby zauważyć rezultaty?

Kwas foliowy – nie tylko dla kobiet w ciąży

"Dieta realnie przekłada się na kondycję zdrowia psychicznego" - podkreśla farmeceutka. Co jeść, żeby zadbać o układ nerwowy?

„Dieta realnie przekłada się na kondycję zdrowia psychicznego” – podkreśla Zofia Winczewska. Co jeść, żeby zadbać o układ nerwowy?

Suszone owoce

Suszone owoce – wartości odżywcze, indeks glikemiczny. Jak suszyć owoce?

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka Sylwia Bogdan

Miód

Miód – rodzaje, właściwości. Jaki miód jest najzdrowszy?

Miód akacjowy

Miód akacjowy – właściwości, indeks glikemiczny, cena

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Miód spadziowy – właściwości, skład, cena

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

suplementy WIMIN

WIMIN, czyli suplementacja dla dziewczyn, którym brakuje czasu, by o siebie zadbać. Przetestowałam!

×