Przejdź do treści

Melasa – właściwości, zastosowanie, rodzaje

Melasa - właściwości, zastosowanie, rodzaje Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem

Melasa, nazywana także czarnym złotem, to gęsty syrop, który powstaje jako produkt uboczny podczas produkcji cukru. O ile cukier zawiera niemal mikroskopijne ilości składników mineralnych, w melasie znajdziesz ich bardzo wiele. Dodatkowo melasa bogata jest w witaminy. Jak uzyskuje się melasę? Jakie są jej rodzaje? Jakie witaminy i składniki mineralne w znajdziesz w melasie?

Co to jest melasa?

Melasa to gęsty i lepki syrop, który jest produktem ubocznym produkcji cukru spożywczego. Jak dokładnie powstaje melasa? W wyniku rafinacji, czyli oczyszczania cukru otrzymuje się cukier oraz syrop, czyli melasę. Co ciekawe, sacharoza pozbawiona zostaje w tym procesie niemal wszystkich składników odżywczych, pozostają zaś one w melasie. To właśnie dlatego postrzegana jest ona jako substancja słodząca, która jest zdrowszą alternatywą dla cukru.

Melasę produkuje się głównie w Tajlandii, Indiach, Brazylii, na Tajwanie, Filipinach oraz w Stanach Zjednoczonych.

Właściwości melasy

Melasa, choć powstaje jako produkt uboczny w produkcji cukru, w przeciwieństwie do niego posiada wiele cennych składników mineralnych i witamin. Wprawdzie w dużej mierze są to węglowodany, jednak jest ona bogata także w magnez, mangan, miedź, potas, selen, żelazo, sód. Wpływa zatem pozytywnie na układ nerwowy i mięśniowy oraz na prawidłowy rozwój kości. Można uznać ją za zdrowszą alternatywę dla cukru, należy jednak pamiętać, że jest wysokokaloryczna i posiada indeks glikemiczny zbliżony do indeksu cukru tj. 55.

Słodziki / istockphoto

Zastosowanie melasy

Melasa znajduje swoje zastosowanie w kuchni. Możesz używać jej do słodzenia potraw lub napojów. Wykorzystywana jest również w produkcji pasz. Działa korzystnie także na trawienie białka.

Melasa jest również stosowana jako składnik alkoholi – piw i cydrów. Używana jest wówczas do refermentacji.

Rodzaje melasy

Wyróżnia się wiele rodzajów melasy. Można dzielić ją z uwagi na rodzaj surowca, z którego powstaje lub uwzględniając ilość cukru, przy którego powstaniu została wyodrębniona. Na rynku znaleźć można ponadto produkty poddane konserwowaniu lub nie.

  • melasa jasna, nazywana także łagodną lub pierwszą – to melasa, która powstaje przy wyodrębnieniu niewielkiej ilości cukru, jest jednocześnie najbardziej powszechna i uniwersalna,
  • melasa ciemna, nazywana także drugą, która powstaje przy wyodrębnieniu większej ilości cukru,
  • blaskstrap uzyskiwana jest w trzeciej ekstrakcji cukru i zawiera najwięcej witamin i składników mineralnych, jednocześnie jest najmniej słodka.

Z uwagi na zawartość konserwantów:

  • melasa bezsiarkowa – wyprodukowana jest z dojrzałej trzciny cukrowej, do której nie trzeba dodawać już siarki, której celem jest zwalczanie pleśni i bakterii,
  • melasa siarkowana – powstaje z młodej trzciny i wymaga zabiegu konserwowania, przy czym dodatek siarki powoduje, że posiada ona nieco chemiczny posmak.

Melasa trzcinowa

Melasa trzcinowa powstaje w procesie wytwarzania cukru z trzciny cukrowej. Jest niezwykle bogata w żelazo, siarkę, miedź i cynk. Ponadto melasa z trzciny cukrowej jest bogatsza w witaminy, przede wszystkim w biotynę.

Melasa z trzciny cukrowej to najbardziej powszechny rodzaj melasy.

Melasa buraczana

Melasa buraczana jest produktem ubocznym produkcji cukru z buraka cukrowego. Różni się nieco od melasy z trzciny cukrowej smakiem, jednak często używana są one zamiennie.

Melasa buraczana charakteryzuje się wyższą zawartością potasu, magnezu, wapnia, żelaza, betainy i związków fenolowych. Betaina uważa się za związek, który zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych.

Melasa karobowa

Melasę karobową otrzymuje się z owoców drzewa karabowego, nazywanego także drzewem świętojańskim lub szarańczynem strąkowym. Karob posiada charakterystyczny smak i zapach, przypominający posłodzone kakao. Melasa z karobu również cechuje się kakaowym posmakiem, z lekko karmelową nutą.

Na rynku dostępna jest wprawdzie melasa karobowa, jednak z powodzeniem można ją przygotować w domu. Zagotuj strąki szarańczynu, zredukuj i odfiltruj uzyskany wywar, a do uzyskania gęstej i klarownej konsystencji.

Melasa z granatu

Melasa z granatu, która idealnie komponuje się z deserami, sałatkami i napojami, powstaje z gotowanych granatów. Podobnie jak melasa z winogron, jest to więc długo gotowany, słodki i lepki syrop, który nie jest stricte produktem ubocznym produkcji cukru z granatów.

Melasę z granatów można przygotować w domu, gotując długo, a następnie redukując sok z granatów.

Melasy do sziszy

Melasa to także beztytoniowe wkłady do sziszy, czyli fajki wodnej. Podczas palenia sziszy wdycha się do płuc dym, który powstaje na skutek spalania aromatycznej melasy i węglików umieszczanych w fajce i schładzanych wodą.

W wielu krajach melasę do sziszy stosuje się nawet u młodych osób, które nie są pełnoletnie.

Melasa – gdzie kupić? Cena melasy

Melasę znajdziesz w wielu sklepach – zarówno hipermarketach, jak i sklepach ze zdrową żywnością. Jej cena uzależniona jest zaś przede wszystkim od rodzaju produktu. Melisę z trzciny cukrowej kupisz już za około dwadzieścia złotych za litr. Podobnie kształtuje się cena melasy buraczanej. Rzadziej spotykaną i przez to droższą jest melasa z granatu, czy winogron.

 

Źródła:

  1. B. E. Dulcet. J. Chojnacki, Technika aplikaji melasy do konserowanych pasz, Inżynieria i Aparatura Wojskowa, 2014/02,
  2. M. Chabłowska, M. Kliszcz, J. Rozmierska, A. Miecznikowski, Sprawozdanie z zadania w zakresie rolnictwa ekoloicznego 2016, Warszawa, 2016.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

suplementy WIMIN

WIMIN, czyli suplementacja dla dziewczyn, którym brakuje czasu, by o siebie zadbać. Przetestowałam!

Czy witamina D może mieć wpływ na choroby zapalne jelit? Wyjaśnia biotechnolożka Ewa Kowalska

Czy witamina D może mieć wpływ na choroby zapalne jelit? Wyjaśnia biotechnolożka Ewa Kowalska

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie

Kiełki brokułowe – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla

Papaja – wartości odżywcze, właściwości, jak jeść

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Orzechy pekan – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś

Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie

Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy

Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Miruna – wartości odżywcze, właściwości. Czy miruna jest zdrowa?

Durian – co to jest, właściwości, gdzie kupić?

Rzepa biała i czarna – jak jeść, gdzie kupić, jakie mają wartości?

Smoczy owoc – co to jest, jak jeść, jakie ma właściwości?

Soczewica – wartości odżywcze, zastosowanie, przepisy

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami