Przejdź do treści

Tych produktów lepiej unikaj. Na bank sprawią, że przytyjesz

Tych produktów lepiej unikaj. Na bank sprawią, że przytyjesz Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Bób - jak gotować, żeby go nie zmarnować?
„Nigdy w kulinarnym życiu nie róbcie tego bobowi”. Sylwia Majcher wyjaśnia, jak gotować bób, żeby go nie zmarnować
Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości
Napój, sok czy nektar – co jest zdrowsze?
5 produktów, które pomogą przetrwać upały
Chia fresca - lemoniada z nasionami chia
Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Wiele produktów, które mogą wydawać się nieszkodliwe, negatywnie wpływa na nasze zdrowie. Mogą zaburzać pracę metabolizmu, prowadzić do chorób sercowo-naczyniowych, wpływać na rozwój nowotworów. Wzrost wagi dla wielu osób nie jest problemem, jednak może prowadzić do otyłości, która ma już dosyć poważne skutki. Których produktów lepiej unikać, aby nie przytyć? 

Przetworzone mięso

Parówki, wędliny i spółka. Przetworzone mięso nie tylko sprawi, że zyskamy dodatkowe kilogramy. Nadmierne spożycie może prowadzić się do wystąpienia wielu chorób, takich jak cukrzyca czy nadciśnienie.

Napoje gazowane bez cukru

Sięgasz po napoje, które nie są słodzone cukrem, bo wydają ci się zdrowsze? Niestety, prawda jest inna. Jeśli wybierasz gazowane napoje, które nie mają w składzie cukru, a jedynie brzmiące niewinnie „substancje słodzące”, możesz wyrządzić sobie jeszcze więcej krzywdy. Za tym określeniem często kryją się słodziki takie jak aspartam, oznaczany na etykietach jako E951. Jest wprawdzie niskokaloryczny, jednak ma toksyczny, sztuczny skład i może powodować spadek dobrego nastroju, bóle głowy, a czasem nawet zatrucie.

Do innych znanych i z pozoru naturalnych słodzików zaliczają się również syrop z agawy, syrop ryżowy, syrop jęczmienny lub słodowy z orkiszu. Są one bardzo przetworzone i źle trawione przez nasz organizm, a spożywane w nadmiarze mogą przyczyniać się do nadwagi. Nadmierne spożywanie słodzików może prowadzić także do cukrzycy typu 2 czy chorób naczyniowo-sercowych.

Tycie - co je powoduje

Chipsy

Większość z nas wie, że chipsy ziemniaczane nie należą do najzdrowszych przekąsek. Jednak to właśnie one, spośród innych „grzesznych” produktów, jak fast foody czy napoje gazowane, najbardziej wpływają na przyrost wagi. W końcu tak trudno się od nich oderwać, a paczka kończy się zdecydowanie za szybko.

Frytki

Nie tylko w formie chipsów ziemniaki mogą sprawić, że przybierzemy na wadze. Frytki pochłaniają tłuszcz, w którym są smażone, przez co są niezwykle kaloryczne. Niezdrowy jest sam proces smażenia, ponieważ w jego trakcie uwalnia się kancerogenny związek chemiczny zwany akryloamidem. Zamiast na głębokim tłuszczu, spróbuj przygotować frytki w piekarniku. Sprawdzą się do tego także inne warzywa, nie musisz sięgać jedynie po ziemniaki.

Talerz z kawałkiem ciasta

Alkohol

Okazyjne wypicie kieliszka wina czy jednego piwa nie sprawi, że przytyjemy. Jednak jeśli będziemy robić to regularnie, prawdopodobieństwo zyskania dodatkowych kilogramów wzrośnie. To nie tylko dlatego, że alkohol jest źródłem pustych kalorii. Gdy pijemy, więcej podjadamy. Powinniśmy zwracać uwagę na to, ile (i co) jemy, gdy sięgamy po alkohol. Warto także – między kolejnymi porcjami alkoholu – popijać wodę. Dobrym pomysłem jest także odstawienie słodkich koktajli.

Białe pieczywo

Jeżeli pracujesz nad tym, aby stracić na wadze, szczególnie w okolicach brzucha, powinnaś unikać jedzenia białego pieczywa. Badania pokazują, że spożywanie rafinowanych węglowodanów sprzyja przyrostowi wagi. Dodatkowo białe pieczywo zawiera w sobie dużą ilość soli, sprawiając, że będziemy nieustannie spuchnięte, przez zwiększoną masę wody w organizmie.

 

Źródło: EatThis

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

Wiosenny pad thai z makaronem z cukinii. Pokochają go nie tylko wegetarianie

Olej MCT – działanie, stosowanie, jaki wybrać, cena

Talerz z kawałkiem ciasta

Czy po dniu obżarstwa można przytyć? Ile tyjemy w jeden dzień?

Kazeina – czym jest, gdzie występuje, nietolerancja

Ciasto

Co zrobić z ciastem po świętach? Podpowiada psychodietetyczka dr Anna Januszewicz

Dieta 1600 kcal – dla kogo, efekty, jadłospis. Czy to dieta redukcyjna?

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Dieta na 2000 kcal – jadłospis, dla kogo? Czy na diecie 2000 kcal można schudnąć?

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

Jak kupować mleko? Wyjaśniamy, na co zwracać uwagę, gdy chcemy kupić to najlepsze

Z czego wynika myślenie, że „jesz za mało i przez to nie chudniesz”? Odpowiada Jakub Chwiłkowski

Z czego wynika myślenie, że „jesz za mało i przez to nie chudniesz”? Odpowiada Jakub Chwiłkowski

L-karnityna

L-karnityna – rola w organizmie, niedobór, suplementacja

Tuczące napoje gazowane i energetyczne – mit czy fakt?

20 rzeczy, przez które nie możesz schudnąć

Kobieta z drinkiem

Czy alkohol ścina białka mięśniowe i hamuje odchudzanie? Najpopularniejsze mity obala dietetyk Radosław Smolik

“Przejmij kontrolę nad swoim ciałem, a przejmiesz kontrolę nad swoim życiem”. Psychodietetyczka tłumaczy, dlaczego hasło Ewy Chodakowskiej jest fatalne

Psychodietetyczka tłumaczy, dlaczego „motywujące” hasła Ewy Chodakowskiej są fatalne

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Szczupła kobieta

Dieta norweska, czyli monotonny jadłospis, efekt na chwilę i skutki uboczne

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?