Przejdź do treści

Masz zaraz spotkanie, a przed chwilą jadłaś czosnek? Wiemy, jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust

młoda kobieta zakrywa usta dłońmi
źródło: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?

Zjadłaś na śniadanie czosnkowego bajgla lub kanapkę z rybą i teraz czujesz, że twój oddech jest odpychający? Wszystko to za sprawą związków siarki, które po spożyciu m.in. czosnku, cebuli czy ryb potrafią się utrzymać w organizmie nawet 72 godzin, powodując nieprzyjemną woń z ust. Co robić aby nie musieć zasłaniać ust podczas rozmowy z drugą osobą? Oto kilka sposobów na walkę z brzydkim zapachem.

Najczęściej, gdy zjemy coś, co powoduje intensywny, nieprzyjemny zapach z ust, to sięgamy po gumę do żucia lub myjemy zęby. Niestety za uciążliwy, brzydki zapach odpowiada w tym przypadku nasz żołądek, a nie jama ustna. Aby skutecznie pozbyć się niepożądanego smaku i zapachu w ustach po czosnku lub cebuli trzeba go potraktować odpowiednimi produktami.

Spis treści
  1. Czosnek
  2. Cebula
  3. Ryby

Czosnek

Czosnek to sprzymierzeniec wielu potraw, ale niestety nie naszego oddechu. Ma wyrazisty smak, który w naszych ustach może utrzymać się nawet cały dzień. Wynika to z zawartych w nim związków siarki, które nie ulegają rozkładowi podczas trawienia, lecz zostają wydalane poprzez pot i oddech. Moja babcia radziła, aby tuż po spożyciu czosnku zagryźć go goździkiem lub natką pietruszki. Okazuje się, że jednak najlepszym sposobem na walkę z czosnkowym oddechem są jabłka. Zawierają utleniający enzym – oksydazę polifenolową, który unieszkodliwia uporczywe związki siarki odpowiedzialne za brzydki zapach z jamy ustnej. Takie same poliflenole znajdziemy również w zielonej herbacie.

Poliflenole to związki chemiczne, które znajdziemy m.in. w zielonej herbacie, yerba mate, kakao oraz orzechach. Zapobiegają one namnażaniu się bakterii w jamie ustnej oraz wywołują reakcje hamujące wydzielanie się związków siarki ze spożytego jedzenia.

powiedziała dietetyczka Katarzyna Milewska w rozmowie z Hello Zdrowie
Halitoza przyczyny

Cebula

Gotowana, smażona, surowa. W jakiej postaci nie zjedlibyśmy cebuli, może wywołać ona uczucie ciężkości. Musimy też zasłaniać usta podczas rozmów z drugą osobą. Aby pozbyć się niekomfortowej sytuacji można wypić szklankę tłustego mleka lub wypić zaparzoną mięte, które zniwelują wydalanie się związków siarki. Sok z cytryny również w tym przypadku będzie skuteczny. Napoje o kwasowym odczynie poniżej 3,6 pH, niszczą enzym o nazwie allinaza, który uwalnia się podczas krojenia cebuli (dlatego też płaczemy) i zwiększa natężenie zapachowych właściwości  zawartych w niej związków siarki.

Warto pomyśleć o zapachu swojego oddechu już w trakcie posiłku. Polecam do potraw, w których mamy cebulę lub czosnek, dodać pietruszkę, sałatę czy szpinak. Te produkty dzięki zawartemu w nich chlorofilowi, pozwalają zniwelować nieprzyjemny zapach z ust – tłumaczy dietetyczka.

Ryby

Rybi zapach z ust bywa również nieprzyjemny. Szczególnie mocno odbijają się wędzone ryby oraz te, które marynujemy w oleju lub occie. Najskuteczniej będzie pozbyć się rybiego oddechu, pijąc sok z cytryny zarówno w trakcie jedzenia, jak i po skończonym posiłku.

Sok z cytryny zadziała nie tylko na nasz oddech, ale dzięki niemu pozbędziemy się również zapachu ryby z naszych dłoni. Wystarczy sokiem natrzeć ręce i spłukać je zimną wodą – dodaje Milewska.

Równie szybko w przypadku problemu z oddechem po zjedzeniu ryby zadziała wypicie szklanki mleka.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?