Przejdź do treści

Czosnek jest idealny na poprawę odporności. Ale czy wiesz o nim dostatecznie dużo?

Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości
Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia
„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!

Teraz częściej niż kiedykolwiek w roku sięgamy po czosnek, sprzymierzeńca w walce z przeziębieniami i osłabioną odpornością. Czosnek zasługuje jednak na to, by niezależnie od pory roku pojawiać się na naszym talerzu.

Naukowcy na całym świecie badają tę roślinę, wyciskają z niej, co najlepsze, obserwują i analizują aktywność jej składników w szkle laboratoryjnym, karmią nią ochotników z różnorakimi zdrowotnymi problemami, i wiedzą, że jej siła drzemie nie tylko we wspomaganiu nas w walce z katarem. Oto, co udało im się ustalić na temat czosnku, a o czym często nie wiemy (choć to tylko część faktów):

Czosnek zapobiega stwardnieniu ważnych naczyń krwionośnych

Codzienna dawka czosnku może zapobiegać groźnemu stwardnieniu aorty, najważniejszej tętnicy, która odprowadza z serca utlenowaną krew – dowiodło badanie  przeprowadzone przez profesorów Gustava Beltza (Niemcy) i Harisiosa Boudoulasa (USA). Odkryli oni też, że zajadanie czosnku działa pozytywnie na cały układ naczyniowy, co jest zasługą wpływu czosnku na śródbłonek – tkankę pokrywającą wnętrze naczyń. Czosnek sprawia, że ta specjalistyczna wyściółka wydziela związki, które rozszerzają naczynia i czynią aortę bardziej elastyczną. Zauważono w badaniu, że zwłaszcza z wiekiem przeciwmiażdzycowa moc czosnku przybierała na sile. – Dzięki temu zapobiegamy też uszkodzeniom innych narządów, wynikającym ze stwardnienia aorty – dodają naukowcy.

Stary czosnek ma więcej antyoksydantów niż świeży

Jeśli przejrzały, kiełkujący czosnek może już tylko co najwyżej wylądować w waszym koszu, to musicie koniecznie poznać eksperyment, który dowiódł, że taki podstarzały czosnek ma jeszcze większą energię przeciwutleniającą niż jego świeższa wersja. Jong-Sang Kim zauważył, że czosnek wypuszczający zielony pęd przez pięć dni wydzielał więcej antyoksydantów oraz produkował inne związki niż jego młodszy odpowiednik. Czosnkowy ekstrakt skuteczniej chronił też komórki żyjące w laboratoryjnych naczyniach przed uszkodzeniami. Dlatego jeśli następnym razem przyjdzie wam do głowy utylizacja leciwego czosnku – stop! Nie marnujmy jego spotęgowanych właściwości.

Czosnek – broń w zakażeniu dróg moczowych

Czosnek pomaga nie tylko w zwalczaniu infekcji gardła, o czym wiadomo od dawna. Ekstrakt z rośliny może być bronią przeciwko opornej na leki bakterii wywołującej zakażenia dróg moczowych. W jednym z badań 56 proc. ze 166 szczepów bakterii wyizolowanych z zainfekowanych obszarów nie dało się pokonać znanymi antybiotykami, ale aż 82 proc. z nich poddało się działaniu surowego ekstraktu z czosnku. Było to – zdaniem autorów – pierwsze na świecie badanie, które sprawdzało wpływ rośliny na tego typu drobnoustroje w infekcji układu moczowego. Więcej informacji znajdziecie w oryginalnej pracy: Pertanika Journal of Tropical Agricultural Science.

Czosnek na szalejące ciśnienie krwi

Odpowiednia dieta to podstawowa zasada leczenia nadciśnienia tętniczego. To także najważniejszy punkt profilaktyki. Przy jej planowaniu warto uwzględnić czosnek. Jego regularne zjadanie zmniejsza ciśnienie krwi (badanie University of Alabama w Birmingham). Jak to się dzieje? Ochronny efekt przyprawy ma związek z produkcją siarkowodoru rozluźniającego naczynia – cały proces to wynik interakcji składników czosnku z czerwonymi krwinkami.

Czosnek – antidotum na toksyczny ołów

Czosnek może być nie tylko remedium na bakterie, ale i np. na ołów. W jednym z badań „pod lupę” wzięto pracowników fabryki akumulatorów samochodowych. Po podaniu im dużych dawek czosnku okazało się, że stężenie groźnego pierwiastka w ich krwi udało się zmniejszyć o 19 procent. Ograniczono także objawy toksyczności, takie jak bóle głowy i wysokie ciśnienie krwi.

 

Czosnek chroni przed rakiem

Często sceptycznie podchodzimy do odkryć, jakoby jakaś przyprawa czy potrawa działała przeciwnowotworowo. Prawdą jest jednak, że dieta ma ogromne znaczenie w zapobieganiu nowotworom. Bo skoro coś może wywołać raka, to czemu co innego miałoby przed nim nie chronić? Czosnek ma zasługi również w tej dziedzinie – jedno z badań wskazało, że jedzenie surowego czosnku dwa razy w tygodniu może zapobiec rakowi płuc. Wnioski opublikowane w Cancer Prevention Research sugerują, że ten prosty zwyczaj może zmniejszyć ryzyko choroby aż o połowę! To jednak nie wszystko. Czosnek wykazywał w innych analizach właściwości, które mogą zapobiegać rozwojowi raka żołądka, jelita grubego, przełyku, trzustki czy piersi. Odpowiada za to prawdopodobnie zawartość związków antybakteryjnych, zdolność hamowania substancji rakotwórczych, naprawy DNA oraz zmniejszania rozrostu komórek czy wreszcie uśmiercania komórek rakowych.

Zapachu czosnku da się pozbyć!

Martwi was kiepski oddech po zjedzeniu czosnku? Niektórzy stosują na ten problem natkę pietruszki. Nie każdy jednak zachwyca się jej smakiem. Więc może coś smaczniejszego poradzi sobie w walce z oddechem, który odstraszyłby nawet wampira? Badacze z Institute of Food Technologists porównywali  jabłko świeże i gotowane oraz sok z tego owocu, sałatę surową i podgrzaną, surowe liście mięty lub ekstrakt z nich, a także zieloną herbatę, sprawdzając ich skuteczność w likwidowaniu związków lotnych, które odpowiadają za niefajny oddech po zjedzeniu czosnku. Surowe jabłka i sałata zmniejszały ich stężenie o co najmniej 50 proc. po pierwszych 30 minutach od zjedzenia. Inne badanie przeprowadzone na tej samej uczelni dowiodło, że w zwalczaniu czosnkowego oddechu sprawdza się też popijanie przyprawy mlekiem. Efekt niech każdy sprawdzi sam.

Zobacz także

Najnowsze w naszym serwisie

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wzmacniamy odporność po zimie. Sprawdzone sposoby, które pokochasz

miód

5 najlepszych zamienników cukru

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

7 zdrowotnych właściwości imbiru

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Prof. Jacek M. Witkowski: Nasza odporność wcale nie pochodzi tylko z jelit

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Kobieta pije koktajl

Prosty i skuteczny przepis na koktajl na odporność

Superfoods na wzmocnienie odporności. Tę dziesiątkę wprowadź do swojej diety

Pierwszy urlop bez problemów żołądkowych, czyli moje wakacje z GUUT. Przetestowałam, bo każda z nas ma dobro w sobie!

Dzika róża – bogate w witaminę C remedium na infekcje. O jej właściwościach opowiada naturoterapeutka

Czosnek marynowany – właściwości. Przepis na czosnek w occie

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Jak wspierać układ odpornościowy? Dietetyczka Emilia Cesarek ma kilka rad

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

„Odporność zaczyna się od jedzenia”. Magdalena Bajtlik radzi, jak wzmocnić swój organizm

Imbir i cytryna na talerzu

Czy kobieta w ciąży i w trakcie laktacji może jeść imbir? Specjaliści z profilu „Mama ma plan” odpowiadają

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Poprawa odporności jesienią? Sprawdź, co nas wzmacnia

Poprawa odporności jesienią? Sprawdź, co nas wzmacnia

pelargonia afrykańska

Pelargonia afrykańska – jakie ma właściwości i zastosowanie?

Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania

Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?

Dieta w czasie kwarantanny - jak wzmocnić organizm i nie przytyć?

Dieta w czasie kwarantanny – jak wzmocnić organizm i nie przytyć?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?