Przejdź do treści

Mama Chemik: powinniśmy unikać dotykania rękami skórek bananów!

Banan
Mama Chemik: powinniśmy unikać dotykania rękami skórek bananów!/ Unsplash, fot. Charles Deluvio
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Bób - jak gotować, żeby go nie zmarnować?
„Nigdy w kulinarnym życiu nie róbcie tego bobowi”. Sylwia Majcher wyjaśnia, jak gotować bób, żeby go nie zmarnować
Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości
Napój, sok czy nektar – co jest zdrowsze?
5 produktów, które pomogą przetrwać upały
Chia fresca - lemoniada z nasionami chia
Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Jesz banana, trzymając go za skórkę? W ten sam sposób podajesz go dziecku? To błąd. „To, co jest na skórkach, przenosimy również do ust i na skórę” – ostrzega Sylwia Panek na swoim profilu na Instagramie.

Banan w szkodliwym „opakowaniu”

Wiecie, że w ciągu roku zjadanych jest 100 bilionów bananów? A wraz z nimi zjadamy też środki konserwujące. Na ten problem zwróciła uwagę chemiczka Sylwia Panek. W swoim najnowszym wpisie ostrzega, aby nie jeść bananów, trzymając je za skórkę. W szczególności apeluje, by nie podawać w ten sposób bananów dzieciom.

Jednym z owoców często podawanych dzieciom jest banan. Widziałam porady, aby zostawiać na kawałku banana skórkę tak, aby dziecko miało za co trzymać. Skórka nie jest tak śliska jak reszta owocu, więc nie będzie on co chwilę uciekać z rączek. Później kiedy dziecko jest starsze zazwyczaj również je banany trzymając za skórkę, my zresztą też, prawda? Niestety, to może nie być najlepszy pomysł – pisze ekspertka.

Cytryna wpada do wody

Co znajduje się na skórce banana?

Chemiczka wyjaśnia, że na skórce banana znajdują się środki konserwujące, których używa się na powierzchni wszystkich zebranych owoców przeznaczonych do transportu.

Wszystko po to, aby bez problemu przetrwały długi transport oraz ładnie wyglądały na półkach w naszych supermarketach – wyjaśnia specjalistka.

Na skórce banana znajdują się więc szkodliwe dla naszego organizmu substancje. Informację o ich użyciu możemy znaleźć najczęściej na kartonie, w którym są wystawione owoce w sklepie. Mama Chemik w swoim wpisie pokazała także zdjęcie etykiety, którą znalazła w jednym supermarkecie. Wymienione są na niej użyte substancje: Thiabendazol, Imazalil, Myclobutanii, Azoksystrobina.

Niestety ich działanie na nasz organizm, a tym bardziej na organizm maluszków niekoniecznie będzie dobre. Dlatego powinniśmy unikać dotykania rękami skórek tych owoców, gdyż to co jest na skórkach, przenosimy również do ust i na skórę. Wyjątek to owoce bio – ostrzega Panek.

Trzy pomarańcze i nóż leżą na talerzy pokrytym ścierką

Sylwia Panek, czyli Mama Chemik

Sylwia Panek jest chemiczką, która, jak sama o sobie mówi: „uczy chemii, ale nie takiej szkolnej, tylko tej życiowej. Tego, co wszyscy powinniśmy wiedzieć, bo chemia jest wszędzie wokół nas…”. Panek prowadzi w sieci swojego bloga i jest aktywna w mediach społecznościowych.

Jej profil na Instagramie obserwuje ponad 16 tys. osób. Znajdziemy tam między innymi informacje dotyczące segregowania odpadów, chemii dodawanej do żywności oraz zdrowe przepisy.

View this post on Instagram

Uwielbiam BLW (metodę rozszerzania diety, w której dziecko dostaje kawałki jedzenia i od samego poczatku je samodzielnie). Jednym z owoców często podawanych dzieciom jest banan. Widziałam porady, aby zostawiać na kawałku banana skórkę tak aby dziecko miało za co trzymać. Skórka nie jest tak śliska jak reszta owocu, więc nie będzie on co chwilę uciekać z rączek. Później kiedy dziecko jest zazwyczaj również je babany trzymając za skórkę, my zresztą też, prawda? ??? Niestety, to może nie być najlepszy pomysł. ? Spójrzcie na drugie zdjęcie. Tam podane są środki konserwujące, którymi pokryte zostały owoce po zbiorach. Wszystko po to, aby bez problemu przetrwały długi transport oraz ładnie wyglądały na półkach w naszych supermarketach. Niestety ich działanie na nasz organizm, a tym bardziej na organizm maluszków nie koniecznie będzie dobre. Dlatego powinniśmy unikać dotykania rękami skórek tych owoców, gdyż to co jest na skórkach przenosimy również do ust i na skórę. Wyjątek to owoce bio. Podobnymi substancjami pryskane są cytrusy. Wszystkie informacje o zastosowanych substancjach znajdziecie na kartonach, w których owoce leżą w supermarketach. A jeśli chcecie dowiedzieć się więcej wskakujcie na bloga(aktywny link po kliknięciu w @mama.chemik) lub na blogu mamachemik.pl szukajcie wpisu "Niejadalna skórka cytrusów". Czytaliście kiedyś etykiety na kartonach w supermarkecie? ___________ #banan #banany #rozszerzaniediety #rozszerzaniedietyniemowlaka #rozszerzaniedietydziecka #blwpolska #blwprzepisy #blw_mama #dziecko #dzieci #dieta #dietadziecka #zdrowadieta #zdrowejedzenie #dobrejedzenie #mamaradzi #mamymamom #dziecko #zdrowadietadziecka #mojedziecko #owoce #oewoc #cytrusy #mandarynki #zakupy #ekologiczneprodukty

A post shared by Sylwia Panek (@mama.chemik) on

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Jabłko

Dietetyczka Zofia Pomes: owoce mogą, a wręcz powinny być spożywane przez osoby z insulinoopornością

Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Chemia z warzywniaka. Te owoce i warzywa to prawdziwe bomby pestycydowe

3 szybkie przepisy na owocowe śniadanie

Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Kapusta – pospolita tylko z pozoru

Kapusta – pospolita tylko z pozoru. Sprawdź 3 przepisy na pyszne dania z kapusty

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy

Jeżyny

Jeżyny – właściwości, wartość odżywcza. Co można zrobić z jeżyn?

Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?

Durian – co to jest, właściwości, gdzie kupić?

Smoczy owoc – co to jest, jak jeść, jakie ma właściwości?

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Jak przechowywać zieleninę? Ekoncentryczka ma dla wszystkich kilka rad

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

Dieta warzywna – pozornie zdrowa, ale efekty mogą być niebezpieczne

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

„Odporność zaczyna się od jedzenia”. Magdalena Bajtlik radzi, jak wzmocnić swój organizm

Co pić latem? Sprawdź nasz miniprzewodnik po letnich napojach

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?