Przejdź do treści

Mama Chemik: powinniśmy unikać dotykania rękami skórek bananów!

Banan
Mama Chemik: powinniśmy unikać dotykania rękami skórek bananów!/ Unsplash, fot. Charles Deluvio
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Jesz banana, trzymając go za skórkę? W ten sam sposób podajesz go dziecku? To błąd. „To, co jest na skórkach, przenosimy również do ust i na skórę” – ostrzega Sylwia Panek na swoim profilu na Instagramie.

Banan w szkodliwym „opakowaniu”

Wiecie, że w ciągu roku zjadanych jest 100 bilionów bananów? A wraz z nimi zjadamy też środki konserwujące. Na ten problem zwróciła uwagę chemiczka Sylwia Panek. W swoim najnowszym wpisie ostrzega, aby nie jeść bananów, trzymając je za skórkę. W szczególności apeluje, by nie podawać w ten sposób bananów dzieciom.

Jednym z owoców często podawanych dzieciom jest banan. Widziałam porady, aby zostawiać na kawałku banana skórkę tak, aby dziecko miało za co trzymać. Skórka nie jest tak śliska jak reszta owocu, więc nie będzie on co chwilę uciekać z rączek. Później kiedy dziecko jest starsze zazwyczaj również je banany trzymając za skórkę, my zresztą też, prawda? Niestety, to może nie być najlepszy pomysł – pisze ekspertka.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Cytryna wpada do wody

Co znajduje się na skórce banana?

Chemiczka wyjaśnia, że na skórce banana znajdują się środki konserwujące, których używa się na powierzchni wszystkich zebranych owoców przeznaczonych do transportu.

Wszystko po to, aby bez problemu przetrwały długi transport oraz ładnie wyglądały na półkach w naszych supermarketach – wyjaśnia specjalistka.

Na skórce banana znajdują się więc szkodliwe dla naszego organizmu substancje. Informację o ich użyciu możemy znaleźć najczęściej na kartonie, w którym są wystawione owoce w sklepie. Mama Chemik w swoim wpisie pokazała także zdjęcie etykiety, którą znalazła w jednym supermarkecie. Wymienione są na niej użyte substancje: Thiabendazol, Imazalil, Myclobutanii, Azoksystrobina.

Niestety ich działanie na nasz organizm, a tym bardziej na organizm maluszków niekoniecznie będzie dobre. Dlatego powinniśmy unikać dotykania rękami skórek tych owoców, gdyż to co jest na skórkach, przenosimy również do ust i na skórę. Wyjątek to owoce bio – ostrzega Panek.

Trzy pomarańcze i nóż leżą na talerzy pokrytym ścierką

Sylwia Panek, czyli Mama Chemik

Sylwia Panek jest chemiczką, która, jak sama o sobie mówi: „uczy chemii, ale nie takiej szkolnej, tylko tej życiowej. Tego, co wszyscy powinniśmy wiedzieć, bo chemia jest wszędzie wokół nas…”. Panek prowadzi w sieci swojego bloga i jest aktywna w mediach społecznościowych.

Jej profil na Instagramie obserwuje ponad 16 tys. osób. Znajdziemy tam między innymi informacje dotyczące segregowania odpadów, chemii dodawanej do żywności oraz zdrowe przepisy.

View this post on Instagram

Uwielbiam BLW (metodę rozszerzania diety, w której dziecko dostaje kawałki jedzenia i od samego poczatku je samodzielnie). Jednym z owoców często podawanych dzieciom jest banan. Widziałam porady, aby zostawiać na kawałku banana skórkę tak aby dziecko miało za co trzymać. Skórka nie jest tak śliska jak reszta owocu, więc nie będzie on co chwilę uciekać z rączek. Później kiedy dziecko jest zazwyczaj również je babany trzymając za skórkę, my zresztą też, prawda? ??? Niestety, to może nie być najlepszy pomysł. ? Spójrzcie na drugie zdjęcie. Tam podane są środki konserwujące, którymi pokryte zostały owoce po zbiorach. Wszystko po to, aby bez problemu przetrwały długi transport oraz ładnie wyglądały na półkach w naszych supermarketach. Niestety ich działanie na nasz organizm, a tym bardziej na organizm maluszków nie koniecznie będzie dobre. Dlatego powinniśmy unikać dotykania rękami skórek tych owoców, gdyż to co jest na skórkach przenosimy również do ust i na skórę. Wyjątek to owoce bio. Podobnymi substancjami pryskane są cytrusy. Wszystkie informacje o zastosowanych substancjach znajdziecie na kartonach, w których owoce leżą w supermarketach. A jeśli chcecie dowiedzieć się więcej wskakujcie na bloga(aktywny link po kliknięciu w @mama.chemik) lub na blogu mamachemik.pl szukajcie wpisu "Niejadalna skórka cytrusów". Czytaliście kiedyś etykiety na kartonach w supermarkecie? ___________ #banan #banany #rozszerzaniediety #rozszerzaniedietyniemowlaka #rozszerzaniedietydziecka #blwpolska #blwprzepisy #blw_mama #dziecko #dzieci #dieta #dietadziecka #zdrowadieta #zdrowejedzenie #dobrejedzenie #mamaradzi #mamymamom #dziecko #zdrowadietadziecka #mojedziecko #owoce #oewoc #cytrusy #mandarynki #zakupy #ekologiczneprodukty

A post shared by Sylwia Panek (@mama.chemik) on

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

pomidorki koktajlowe

Pomidory dostarczają mnóstwo dobra. Jaki jest twój ulubiony gatunek?

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Śliwka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Najciekawsze przepisy

Sok z wiśni – przepisy i właściwości

Czosnek / unsplash.com

Czosnek to naturalny antybiotyk. W czym tkwi jego sekret?

"Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe" - znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje / istock

„Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe” – znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje

Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot

Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot

Morele – wartość odżywcza, indeks glikemiczny, przepisy

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu? Zaskakujące wyniki nowego badania

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu?

Mizuna (sałata japońska) – przepisy, właściwości, uprawa musztardowca w ogródku i na balkonie

Jak wybrać arbuza, by był idealny? / pexels

Często kupujesz arbuza? Agnieszka Pocztarska podpowiada, którego wybrać, by był idealny

Co jeść w sierpniu? / pexels

Po jakie warzywa i owoce sięgać w sierpniu, by zaoszczędzić? Dietetycy mają kilka propozycji

Superowoc, który zapewni ci zdrowie i długie życie. Poznaj jagodę kamczacką!

Grzyby na patelni

Garście pełne wiśni, porzeczek, jagód i kurek, ale nie tylko! Co jeść w lipcu, wymienia Sylwia Majcher

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Talerz truskawek

Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

kokosowa quinoa

Kokosowa quinoa z truskawkami. Świetna propozycja na śniadanie albo przekąskę w upalny dzień

Sałatka warzywa w misce

Pomidor i ogórek to toksyczne połączenie? Ekspertki z „Czytamy Etykiety” rozwiewają wątpliwości

Komu owoce mogą szkodzić? Sprawdziłyśmy!

Owoce na kolacje - czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

Bananowe ciastka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

×