Przejdź do treści

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem
Zdrowe śniadanie w 10 minut? To możliwe. Na miejscu lub na wynos

Lucuma, czyli wywodzący się z Ameryki Południowej owoc nazywany „złotem Inków”, zdobywa w Polsce popularność jako superfood. Proszek z lucumy to bogate źródło antyoksydantów, zamiennik cukru oraz dodatek smakowy do deserów. Jakie właściwości zdrowotne ma ten owoc? Gdzie i za ile można go kupić? W jakich przepisach warto wykorzystać lucumę? Podpowiadamy.

Co to jest lucuma?

Lucuma jest owocem pochodzącym z Ameryki Południowej nazywanym „złotem Inków”. Uprawia się go przede wszystkim w Chile, Peru i Ekwadorze, choć producentów lucumy można znaleźć także w niektórych krajach Azji.

Drzewo Pouteria lucuma jest zimozieloną rośliną wieloletnią. Wytwarzane przez nie owoce lucumy wyglądem przypominają nieco połączenie mango z awokado. Mają owalny kształt i skórkę w odcieniach zieleni, żółci i brązu. Pod nią znajduje się żółty, bardzo słodki miąższ, który pod względem koloru i konsystencji można porównać do ugotowanego na twardo żółtka jaja. W środku owocu zlokalizowana jest duża, brązowa pestka.

W Polsce lucumę najłatwiej dostać w formie proszku wytwarzanego z odwodnionego i zmielonego drobno owocu. Lucuma w świeżej postaci jest trudno dostępna poza regionami produkcji rośliny, ponieważ szybko ulega uszkodzeniu oraz zepsuciu w czasie transportu.

Właściwości owoców lucumy

Smak owoców lucumy jest bardzo słodki, można go opisać jako przypominający połączenie syropu klonowego, karmelu i batata, z lekką nutą cytrusową. Ze względu na te właściwości proszek wyprodukowany z lucumy wykorzystuje się jako substancję słodzącą oraz poprawiającą smak produktów, np. napojów, lodów, batoników muesli, czekolad i innych deserów.

Soki owocowe

Korzyści zdrowotne ze stosowania lucumy

Na podstawie opublikowanych dotychczas badań naukowych oceniających działanie lucumy wykazano:

  • potencjalny pozytywny wpływ owocu na obniżenie poziomu glukozy we krwi oraz ciśnienia tętniczego krwi (wyniki testów in vitro, konieczne są dalsze badania w celu potwierdzenia działania lucumy na organizm człowieka),
  • właściwości wspomagające gojenie ran (badano zastosowanie oleju wyprodukowanego z pestki lucumy do użytku zewnętrznego).

Jak widać, informacje naukowe dotyczące korzyści zdrowotnych związanych ze stosowaniem owocu są jak na razie mocno ograniczone. Brak dostępnych badań na ten temat nie oznacza jednak, że lucuma pozytywnych właściwości nie posiada. Musimy opierać się na ocenie pośredniej – na wpływie na zdrowie poszczególnych składników zawartych w owocu.

Wiadomo, że lucuma jest bardzo bogatym źródłem antyoksydantów i uważa się, ze względu na tę cechę, jej spożywanie może wykazywać działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

O lucumie często mówi się w kontekście kontroli poziomu glukozy we krwi. Zastąpienie białego lub brązowego cukru proszkiem z tego owocu w stosunku 1:1 pozwala ograniczyć spożycie węglowodanów łatwo przyswajalnych o ponad 60 proc. Należy pamiętać jednak, że lucuma jest nadal źródłem (naturalnie występującego) cukru. „Dodatkowe” jedzenie proszku z owocu nie przyczyni się w związku z tym do poprawy stężenia glukozy we krwi, o ile nie pociągnie za sobą ograniczenia spożycia cukru w innych postaciach.

Kobieta w basenie z arbuzem

Wartości odżywcze lucumy

W odróżnieniu od zwykłego cukru, lucuma jest źródłem wielu składników pokarmowych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

W jednej łyżce (10 g) sproszkowanego owocu znajdują się dwa lub trzy gramy błonnika, czyli ok. 10 proc. dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej. Biorąc pod uwagę zawartość makroskładników, w lucumie dominują węglowodany. W 10 g proszku zawarte jest ich prawie dziewięć gramów (w tym około trzy gramy cukrów i trzy gramy błonnika pokarmowego). Lucuma stanowi źródło niewielkiej ilości białka (około 0,3 g w jednej łyżce). Owoc nie zawiera tłuszczu. Łyżka proszku z lucumy dostarcza 35 kcal.

W owocu znajdują się także witaminy (w tym witaminy z grupy B, ryboflawina i niacyna, które pełnią istotną rolę w metabolizmie węglowodanów, tłuszczów i białek) oraz składniki mineralne (m.in. żelazo i potas). Należy jednak pamiętać, że przy zwyczajowo spożywanej dawce proszku, tych składników pokarmowych nie dostarczymy organizmowi w dużych ilościach. Dla przykładu: jedna łyżka proszku pokrywa ledwie trzy proc. dziennego zapotrzebowania na ryboflawinę oraz nieco ponad jeden proc. dziennego zapotrzebowania na żelazo dla dorosłej kobiety.

Wartość zdrowotna proszku z lucumy wynika przede wszystkim z bogactwa różnych rodzajów antyoksydantów zawartych w tym owocu (w tym witaminy C, beta-karotenu i polifenoli).

Gdzie i za ile można kupić lucumę?

Sproszkowaną lucumę możemy kupić w sklepach ze zdrową żywnością, niektórych supermarketach i sklepach internetowych. Za 100 g proszku zapłacimy średnio 13-15 złotych. Lucuma w wersji bio ma nieco wyższą cenę – na 100 g trzeba wydać około 18-20 złotych.

Cytrusowa sałatka z granatem

Jak jeść lucumę?

Lucumę w najczęściej spotykanej w Polsce postaci proszku można wykorzystać w wielu przepisach. Najlepiej sprawdzi się w różnego rodzaju deserach.

Spróbuj dodać lucumę do:

  • koktajli (smoothie) na bazie produktów mlecznych lub napojów roślinnych oraz owoców (dodaj jedną lub dwie łyżeczki lucumy na jedną szklankę napoju),
  • ciast, ciasteczek, domowych batonów owsianych (zastąp jedną łyżkę cukru dwoma łyżkami lucumy, nada to ciastu lekko karmelowy smak),
  • naleśników (jedną łyżkę lucumy wymieszaj z mąką, dalej postępuj zgodnie z przepisem),
  • lodów (posyp wierzch proszkiem z lucumy),
  • owsianki lub jogurtu (wymieszaj je z proszkiem lub posyp nim wierzch),
  • herbaty lub kawy (proszkiem z lucumy zastąp cukier).

Przepis na smoothie z lucumą

Jak stworzyć przepis na smoothie, które nie będzie miało sobie równych pod względem zawartości antyoksydantów? Lucuma znana jest ze swoich właściwości przeciwutleniających, podobnie jak owoce jagodowe. Dodajmy do tego mango bogate beta-karoten (kolejny antyoksydant) i otrzymujemy potężną dawkę substancji, które chronią nas przed wolnymi rodnikami – wszystko w jednej szklance pysznego koktajlu.

cukier

Moc antyoksydantów – egzotyczne smoothie z lucumą

Przepis na jedną lub dwie porcje

Składniki:

  • ½ banana,
  • 1 szklanka wybranych mrożonych owoców jagodowych (np. truskawek, malin, borówek),
  • ½ szklanki mango (mrożonego lub świeżego),
  • 1 łyżka proszku z lucumy,
  • 1 szklanka napoju migdałowego (można zastąpić mlekiem krowim lub jogurtem naturalnym).

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. Spożywaj od razu po przygotowaniu.

Bibliografia:

  1. S. Department of Agriculture FoodData Central (Lucuma).
  2. Da Silva Pinto M., Galvez Ranillia L., Apostolidis E. i wsp. (2009) Evaluation of Antihyperglycemia and Antihypertension Potential of Native Peruvian Fruits Using In Vitro Models, Journal of Medicinal Food, 12(2): 278-291.
  3. Rojo L. E., Villano C. M., Joseph G. i wsp. (2010) Wound-healing properties of nut oil from Pouteria lucuma, Journal of Cosmetic Dermatology, 9(3): 185-195.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Indeks glikemiczny - co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Indeks glikemiczny – co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Ciemna strona banana, czyli jak tak naprawdę wygląda jego hodowla? Wyjaśnia Paulina Górska

Ciemna strona banana, czyli jak tak naprawdę wygląda jego uprawa. Wyjaśnia Paulina Górska

Koktajl z malinami

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Szybka utrata wagi – o czym może świadczyć nagłe chudnięcie?

Co powinnaś pić między posiłkami, gdy masz insulinooporność? Radzi dietetyczka Małgorzata Różańska

Co powinnaś pić między posiłkami, gdy masz insulinooporność? Radzi dietetyczka Małgorzata Różańska

„Mniam! Co w brzuchu burczy” Anny Czerwińskiej-Rydel. Przedstawiamy przedpremierowy fragment książki!

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Źródło: iStockPhoto

A Ty, co wiesz o pomidorach? Sylwia Majcher o właściwościach i upodobaniach tych… owoców

Agnieszka Pocztarska

Spożyć „przed” i „po” – czym różnią się te sformułowania na etykietach żywności? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska [WIDEO]

Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?

Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?

Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?

Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska

Papaja – wartości odżywcze, właściwości, jak jeść

Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości

Dekstroza – czym jest, gdzie występuje i jakie ma działanie?

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

Agata Głyda: Nasze ciało nie jest po to, aby ładnie wyglądało

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami