Przejdź do treści

Nawadnianie organizmu. Które owoce i warzywa mają najwięcej wody? Warto je jeść!

Kobieta w basenie z arbuzem
Nawadnianie organizmu. Które owoce i warzywa mają najwięcej wody? Warto je jeść!/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Odpowiednie nawodnienie jest ważne dla funkcjonowania naszego organizmu. Jednak płyny nie są jedynym sposobem na uzupełnienie wody. Owoce i warzywa również spełnią się w tej roli. Po które warto sięgnąć? Wymieniają dietetycy z „Czytamy etykiety”.

Ile dziennie pić wody?

Minimalna ilość wody, jaką powinno się wypijać w trakcie dnia to 800–1000 cm3/dobę. Przyjmuje się, że osoba dorosła na każdy 1 kg masy ciała potrzebuje ok. 30 cm3 wody dziennie. Wraz ze wzrostem aktywności ruchowej oraz temperatury otoczenia należy zwiększać jej spożycie. Możesz też podzielić swoją aktualną wagę przez 30 wtedy dokładnie będziesz wiedzieć ile pić wody dziennie.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Ręka podaje szkalnkę z mlekiem i kawą

Które owoce i warzywa mają najwięcej wody?

Jeśli masz problem z regularnym piciem wody, warto sięgnąć także po niektóre owoce i warzywa. One nie tylko pomogą się nawodnić. Dodatkowo uzupełnią organizm w makro- i mikroelementy, które w upalne dni znacznie szybciej wypłukują się z organizmu.

Nie tylko picie wody ma znaczenie – jest kilka owoców szczególnie bogatych w wodę, po które warto sięgać – zwłaszcza, jeśli zapomina się o regularnym piciu wody! – czytamy w najnowszym wpisie na profilu „Czytamy Etykiety” na Instagramie.

Które owoce i warzywa najlepiej nawodnią?

  • Ogórek (woda: 96 proc.);
  • Pomidor (woda 95 proc.);
  • Arbuz (woda: 92 proc.);
  • Truskawka (woda: 92 proc.);
  • Grejpfrut (woda: 91 proc.);
  • Brokuł (woda: 91 proc.)

– wymieniają dietetycy.

Po jakie owoce i warzywa jeszcze warto sięgnąć? Wysoką zawartością wody odznaczają się także:

  • Rzodkiewka (woda:94 proc.);
  • Kalafior (woda: 91 proc.);
  • Pomarańcze (woda: 85 proc.);
  • Jabłko (woda: 80 proc.);
  • Ananas (woda: 95 proc.);
  • Śliwki (woda: 87 proc.);
  • Wiśnie (woda: 85 proc.);
  • Melon (woda: 86 proc.)

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Agnieszka Pocztarska (@czytamyetykiety)

„Czytamy etykiety”

„Czytamy etykiety” to serwis, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska, absolwentka Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką.

Jak sama o sobie pisze: „Jestem takim samym konsumentem jak ty i na swoim przykładzie udowadniam, że można zmienić swoje nawyki żywieniowe, wybierać produkty z dobrym składem i dokonywać świadomych wyborów. Obserwuję i słucham czytelników serwisu i każdym działaniem staram się pomóc w codziennych decyzjach zakupowych naszych społeczności”.

„Wszyscy lubimy wiedzieć, co jemy i jak to jedzenie wpływa na nasz organizm. Niestety, nie każdy ma czas i wiedzę, aby móc dobrze wybrać. Dlatego my każdego dnia analizujemy etykiety i przyglądamy się z bliska składom produktów w polskich sklepach – dla WAS! Naszą wiedzą i doświadczeniem chcemy dzielić się z Wami, a jednocześnie ułatwiać codzienne wybory zakupowe” – czytamy na oficjalnej stronie.

Żywieniowcy są też aktywni w mediach społecznościowych, dzieląc się aktywnie swoją wiedzą. Ich profil na Instagramie obserwuje 226 tys. osób.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

płatki śniadaniowe

7 „odchudzających” produktów, które… nie odchudzają!

7 sygnałów, że pijesz za dużo wody

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Śliwka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Najciekawsze przepisy

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Sok z wiśni – przepisy i właściwości

Morele – wartość odżywcza, indeks glikemiczny, przepisy

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu? Zaskakujące wyniki nowego badania

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu?

Głęboki smak i duża oszczędność. We wrześniu jemy na pomarańczowo, fioletowo i czerwono

Mizuna (sałata japońska) – przepisy, właściwości, uprawa musztardowca w ogródku i na balkonie

Pijesz wodę? To dobrze. A zastanawiałaś się, kiedy najlepiej to robić, by korzyści było jak najwięcej?

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem. Aromatyczne danie w sam raz na sierpień

Warzywa psiankowate – lista, właściwości zdrowotne, czy są bezpieczne

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Słoiki z kiszonymi ogórkami

Kisisz ogórki w butelkach po napojach? To poważny błąd, przekonuje chemiczka Sylwia Majcher

fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa rządzi! 3 przepisy na dania z tym warzywem w roli głównej

Grzyby na patelni

Garście pełne wiśni, porzeczek, jagód i kurek, ale nie tylko! Co jeść w lipcu, wymienia Sylwia Majcher

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Talerz truskawek

Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

×