Przejdź do treści

Lubisz tajskie jedzenie? Sprawdź, czy twój organizm też je lubi

Lubisz tajskie jedzenie? Sprawdź, czy twój organizm też je lubi Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Tahini – jak zrobić i do czego wykorzystać pastę sezamową?
Kawa bezkofeinowa – czym jest, smak. Kawa w ciąży i podczas laktacji
Pasta kanapkowa na zimne dni – z pieczonej papryki
Cykoria – właściwości, jak przyrządzić. Inulina z cykorii
Olej z pestek granatu – właściwości i przeciwwskazania

Kuchnia tajska jest bardzo smaczna, wydaje się pożywna oraz zdrowa. Większość z nas próbowała jednak jej wersji w stylu zachodnim. Owoce morza z warzywami i mnóstwem przypraw zostają zwykle podkręcane przez ogromne ilości soli i cukru. Na co zwrócić uwagę? Czy serwowane w restauracjach dania mają tylko wady, czy również zalety? Jakie potrawy najlepiej wybrać?

Zachodnia kuchnia tajska – co jest nie tak?

Tradycyjna tajska kuchnia jest z pewnością zdrowa i przemyślana. Niestety jej wersje zachodnie, w USA i Europie, zamieniają pewne składniki. Naturalne zioła i przyprawy są często uzupełniane dużymi ilościami soli, a – jak wiadomo – sód nie wpływa dobrze na nerki czy serce. Po zjedzeniu zbyt słonego curry organizm staje się odwodniony i męczy nas pragnienie. Drugim, często dodawanym do potraw składnikiem, jest cukier, który można znaleźć m.in. w mrożonej herbacie czy deserach w stylu tajskim. Nikomu nie trzeba mówić, że cukier odpowiedzialny jest za próchnicę, otyłość oraz wiele innych dolegliwości.

Większość potraw przygotowywanych jest również na głębokim tłuszczu, na przykład smażona dynia lub bułeczki jajeczne. A tłuszcz prowadzi do chorób serca i nowotworów. Obciążone serce, ryzyko cukrzycy i otyłości to również zasługa zbyt dużej ilości serwowanych rafinowanych węglowodanów, takich jak biały ryż i jasny makaron.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zalety tradycyjnej kuchni tajskiej

Wszystkie podane wyżej wady mniej się tyczą oryginalnej kuchni tajskiej. Znaleźć w niej można wiele cennych i zrównoważonych właściwości odżywczych, szczególnie umiejętne połączenie białka, tłuszczów i węglowodanów. Owoce morza, tofu, chude mięso i niektóre warzywa to bardzo cenne źródła zdrowego białka. Większość wykorzystywanych w kuchni tajskiej warzyw to te bez skrobi. Należą do nich pomidory, papryka, marchew, brokuły, kapusta. Są one pełne błonnika i witamin regulujących trawienie i uzupełniają węglowodany oraz białko.

Tajskie jedzenie pomaga utrzymać energię na stałym poziomie i reguluje ciśnienie krwi.

Cenne składniki

Zioła, przyprawy oraz pojedyncze składniki, takie jak tofu, to podstawa smaku oraz zdrowych właściwości kuchni tajskiej. To m.in.:

  • Galangal (tajski imbir) – często stosowany w sosach, pastach curry i zupach. Przypomina korzeń imbiru lub kurkumy. Wykazano, że ta roślina łagodzi ból i stany zapalne i prawdopodobnie zwalcza komórki rakowe;
  • Trawa cytrynowa – zmniejsza poziom cholesterolu i ryzyko chorób serca. Dodaje zupom świeżego smaku;
  • Mleczko kokosowe – znakomity dodatek do zup i curry. Z badań wynika, że zwiększa poziom dobrego cholesterolu;
  • Papaja – ten częsty składnik sałatek zawiera wiele likopenu, który chroni skórę oraz ma działanie przeciwnowotworowe;
  • Tofu – jego główną zaletą jest obniżenie ryzyka zachorowania na cukrzycę.

Po które dania sięgnąć?

Kuchnia tajska wyróżnia się niskokalorycznością, chudymi białkami, zdrowymi przyprawami oraz mnóstwem wersji wegetariańskich. Warto sięgnąć np. po:

  • Sajgonki – warzywa zawijane w papier ryżowy;
  • Sałatkę z papai – posiekana papaja zmieszana z chili, fasolką szparagową, orzeszkami ziemnymi i dressingiem z sosu rybnego;
  • Zupę Tom Yum (gorąca i kwaśna) – krewetki, rosół, trawa cytrynowa, galangal, chili i inne składniki;
  • Pad Thai – makaron ryżowy, warzywa, sos orzechowy, kiełki fasoli i chude białko do wyboru.

 

Źródło: healthline

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Piramida żywienia – co to jest i jak ją rozumieć?

Nie wyobrażasz sobie dnia bez “energetyka”? To może być już uzależnienie

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Podjadasz wieczorem? Po te 10 przekąsek możesz sięgać bez wyrzutów

Owoce kaki – właściwości i zastosowanie jabłka orientu

Fasola adzuki – właściwości i zastosowanie

Chlebek bananowy bezglutenowy – przepisy i właściwości

Kobieta leży na łóżku

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Koszenila – barwnik spożywczy z suszonych owadów. Czy jest szkodliwa?

Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Kawa czy herbata – co zwykle wybierasz? Przeczytaj, a zmienisz swoje preferencje

Sprawdź datę ważności produktów, które masz w domu. Niektóre najprawdopodobniej nie nadają się już do użytku

Kiełki rzodkiewki – właściwości, zastosowanie, hodowla

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

×