Przejdź do treści

Lubisz słone jedzenie? Sprawdź, co może się stać, gdy zjesz za dużo soli

Lubisz słone jedzenie? Sprawdź, co może się stać, gdy zjesz za dużo soli Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Sól jest dodatkiem do wielu potraw. Razem z pieprzem potrafią urozmaicić wiele dań, wydobywając z jedzenia najcenniejsze smaki. Jak mówi przysłowie: „co za dużo, to niezdrowo”. Tyczy się to również soli, która mimo wielu swoich zalet, potrafi zaszkodzić organizmowi.

Solić albo nie solić – oto jest pytanie

Nie można patrzeć jednak na sól jako wroga zdrowego stylu życia. Zawarty w soli sód to potrzebny minerał, który reguluje gospodarkę wodną naszego organizmu oraz jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mięśni i nerwów. Wszystko należy spożywać z umiarem. Sprawdź, co się może stać, gdy jesz za dużo soli jednorazowo oraz długoterminowo, a także jak zmniejszyć jej ilość, aby odpowiadała dziennemu zapotrzebowaniu.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Sól w diecie. Zdjęcie: istockphoto.com

Skutki krótkoterminowe

  1. Puchnięcie i zwiększona waga

Jeśli zjesz za dużo soli, nerki będą próbowały utrzymywać odpowiedni stosunek sodu do wody w organizmie. Ponieważ sól to w 40 proc. sód, nerki zatrzymują jakąś ilość wody, aby zrekompensować spożyty dodatkowy sód. Może nastąpić wzdęcie, opuchnięcie oraz chwilowe zwiększenie wagi.

  1. Wzrost ciśnienia krwi

Taki objaw nie musi pokazywać się u każdego. Są osoby bardziej wrażliwe na sól ze względów genetycznych lub hormonalnych. Przypatrz się uważnie swojemu ciału i sprawdź, czy odczuwasz zmianę w przepływie krwi.

  1. Pragnienie

Suchość w ustach to obrona organizmu przed utratą wody. Jeśli regularnie pijesz płyny, nastąpi zwiększone oddawanie moczu. Pamiętaj, aby pić dużo wody po słonych posiłkach, ponieważ w nerkach może odkładać się nadmiar sodu, który prowadzi do hipernatremii. Organizm jest wówczas osłabiony, mogą nastąpić drgawki, śpiączka, niepokój, problemy z oddychaniem, a w przypadku nieleczenia – nawet śmierć.

5 rodzajów soli rozsypanych na czarnym tle i ułożonych w grube paski obok siebie.

Skutki długoterminowe

  1. Rak żołądka

Wiele badań potwierdza, że długotrwałe spożywanie zbyt dużej ilości soli może prowadzić do zwiększonego ryzyka żołądka. Osoby, który jadły dziennie około 3 gramy soli, były w 68 proc. bardziej podatne na chorobę niż osoby jedzące 1 gram dziennie.

  1. Podwyższone ciśnienie i szybsza śmierć

Naukowcy próbują ustalić, czy istnieje związek między spożywaniem dużej ilości soli a większą śmiertelnością. Na pewno wykazano, że osoby wrażliwe na sól mogą odczuwać podwyższone ciśnienie, co w dłuższej perspektywie prowadzi do ryzyka zawału serca i innych chorób układu krwionośnego.

Dawkowanie soli

Osoby z chorobami serca, nerek i wątroby powinny ograniczać sól do mniej niż 10 gramów dziennie. To już bardzo wysoka dawka dla ludzi z takimi zaburzeniami. Przeciętny człowiek spożywa dziennie aż 9-12 gramów, co należałoby zredukować do 4 gram, czyli wielkości małej łyżeczki stołowej.

Jak zmniejszyć ilość soli przyjmowanej z posiłkami?

  1. Pij dużo wody.
  2. Jedz produkty bogate w potas, czyli owoce, warzywa, orzechy, nasiona, nabiał. Potas pomaga regulować poziom płynów w organizmie.
  3. Unikaj przetworzonej żywności. Staraj się przygotowywać dania sama. Tylko wtedy masz kontrolę nad ilością dodawanej soli.

 

Źródło: healthline

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jajecznica to banalna potrawa? Możesz sprawić, że będzie idealna

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Ćwiczenia zamiast porannej kawy? Czy to zadziała?

Dlaczego niektórzy sięgają po fast foody, a inni ich unikają? Sprawdzili to naukowcy

Dlaczego niektórzy sięgają po fast foody, a inni ich unikają? Sprawdzili to naukowcy. Odpowiedź zaskakuje

Nie wyobrażasz sobie dnia bez “energetyka”? To może być już uzależnienie

Sałatka z łososiem

Łosoś wędzony na zimno czy na gorąco? Dietetyczka Anna Reguła o tym, co będzie lepszym wyborem

Podjadasz wieczorem? Po te 10 przekąsek możesz sięgać bez wyrzutów

Sól kłodawska – właściwości i zastosowanie / fot. iStock

Sól kłodawska – właściwości i zastosowanie

Jak nie wpaść w słoną pułapkę? Możesz się zdziwić, w jak wielu produktach znajduje się sól

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Kawa czy herbata – co zwykle wybierasz? Przeczytaj, a zmienisz swoje preferencje

Sprawdź datę ważności produktów, które masz w domu. Niektóre najprawdopodobniej nie nadają się już do użytku

Postawi cię na nogi skutecznie jak kawa i pomoże się pozbyć kofeinowego głodu. Już się domyślasz co to?

Ziemniaki wykiełkowały? Sprawdź, czy możesz je bezpiecznie zjeść

Ziemniaki wypuściły pędy. Czy nadają się jeszcze do jedzenia?

Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 przepisów dla miłośników awokado

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

×