Przejdź do treści

Lubisz słone jedzenie? Sprawdź, co może się stać, gdy zjesz za dużo soli

Tekst o skutkach nadmiernego spożycia soli w diecie. Na zdjęciu: Drewniana łyżka z solą na niej - HelloZdrowie
Lubisz słone jedzenie? Sprawdź, co może się stać, gdy zjesz za dużo soli Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Sól jest dodatkiem do wielu potraw. Razem z pieprzem potrafią urozmaicić wiele dań, wydobywając z jedzenia najcenniejsze smaki. Jak mówi przysłowie: „co za dużo, to niezdrowo”. Tyczy się to również soli, która mimo wielu swoich zalet, potrafi zaszkodzić organizmowi.

Solić albo nie solić – oto jest pytanie

Nie można patrzeć jednak na sól jako wroga zdrowego stylu życia. Zawarty w soli sód to potrzebny minerał, który reguluje gospodarkę wodną naszego organizmu oraz jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mięśni i nerwów. Wszystko należy spożywać z umiarem. Sprawdź, co się może stać, gdy jesz za dużo soli jednorazowo oraz długoterminowo, a także jak zmniejszyć jej ilość, aby odpowiadała dziennemu zapotrzebowaniu.

Sól w diecie. Zdjęcie: istockphoto.com

Skutki krótkoterminowe

  1. Puchnięcie i zwiększona waga

Jeśli zjesz za dużo soli, nerki będą próbowały utrzymywać odpowiedni stosunek sodu do wody w organizmie. Ponieważ sól to w 40 proc. sód, nerki zatrzymują jakąś ilość wody, aby zrekompensować spożyty dodatkowy sód. Może nastąpić wzdęcie, opuchnięcie oraz chwilowe zwiększenie wagi.

  1. Wzrost ciśnienia krwi

Taki objaw nie musi pokazywać się u każdego. Są osoby bardziej wrażliwe na sól ze względów genetycznych lub hormonalnych. Przypatrz się uważnie swojemu ciału i sprawdź, czy odczuwasz zmianę w przepływie krwi.

  1. Pragnienie

Suchość w ustach to obrona organizmu przed utratą wody. Jeśli regularnie pijesz płyny, nastąpi zwiększone oddawanie moczu. Pamiętaj, aby pić dużo wody po słonych posiłkach, ponieważ w nerkach może odkładać się nadmiar sodu, który prowadzi do hipernatremii. Organizm jest wówczas osłabiony, mogą nastąpić drgawki, śpiączka, niepokój, problemy z oddychaniem, a w przypadku nieleczenia – nawet śmierć.

5 rodzajów soli rozsypanych na czarnym tle i ułożonych w grube paski obok siebie.

Skutki długoterminowe

  1. Rak żołądka

Wiele badań potwierdza, że długotrwałe spożywanie zbyt dużej ilości soli może prowadzić do zwiększonego ryzyka żołądka. Osoby, który jadły dziennie około 3 gramy soli, były w 68 proc. bardziej podatne na chorobę niż osoby jedzące 1 gram dziennie.

  1. Podwyższone ciśnienie i szybsza śmierć

Naukowcy próbują ustalić, czy istnieje związek między spożywaniem dużej ilości soli a większą śmiertelnością. Na pewno wykazano, że osoby wrażliwe na sól mogą odczuwać podwyższone ciśnienie, co w dłuższej perspektywie prowadzi do ryzyka zawału serca i innych chorób układu krwionośnego.

Dawkowanie soli

Osoby z chorobami serca, nerek i wątroby powinny ograniczać sól do mniej niż 10 gramów dziennie. To już bardzo wysoka dawka dla ludzi z takimi zaburzeniami. Przeciętny człowiek spożywa dziennie aż 9-12 gramów, co należałoby zredukować do 4 gram, czyli wielkości małej łyżeczki stołowej.

Jak zmniejszyć ilość soli przyjmowanej z posiłkami?

  1. Pij dużo wody.
  2. Jedz produkty bogate w potas, czyli owoce, warzywa, orzechy, nasiona, nabiał. Potas pomaga regulować poziom płynów w organizmie.
  3. Unikaj przetworzonej żywności. Staraj się przygotowywać dania sama. Tylko wtedy masz kontrolę nad ilością dodawanej soli.

 

Źródło: healthline

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: