2 min.
Sól w diecie. Dietetyk Powszechny tłumaczy, co sól robi z organizmem i dlaczego powinniśmy ją ograniczyć

Sól w diecie. Zdjęcie: istockphoto.com
Najnowsze
24.01.2021
Palisz papierosy? Oto, co powinnaś jeść
23.01.2021
Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt
23.01.2021
Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów
23.01.2021
Zatroszcz się o siebie zimą. Podpowiadamy, jak to zrobić
23.01.2021
Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych
Jemy zbyt dużo soli. I nie chodzi tutaj tylko o solenie potraw. Białe, słone kryształki są w większości przetworzonych produktów, po które tak często sięgamy. Duże ilości soli używa się też w kuchniach restauracji i barów. A według WHO, maksymalna dzienna dawka to tylko 1 łyżeczka.
Znasz konto Dietetyka Powszechnego na Instagramie ? Obserwuje go już ponad 20 tys. osób. I nic dziwnego – dietetyk kliniczny inspiruje do tworzenia zdrowych potraw i opisuje ciekawostki dietetyczne, a wszystko to w bardzo przyjemny i łatwy sposób.
Dietetyk Powszechne bierze także pod lupę różnego rodzaju produkty spożywcze – bada skład chipsów, parówek, chleba tostowego czy lodów. Tym razem opublikował post o soli, ulubionej przyprawie Polaków.
Co warto wiedzieć o soli?
Według Dietetyka Powszechnego:
- Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, by dorośli spożywali dziennie maksymalnie 1 łyżeczkę soli dziennie (5 g).
- Sól w optymalnej ilości jest zdrowa – bierze udział w procesach wodno-elektrolitowych, jest potrzebna dla równowagi kwasowo-zasadowej oraz w funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśniowego.
- Długotrwałe nadmierne spożywanie sodu może powodować wiele niepożądanych dolegliwości, m. in. nadciśnienia tętniczego.
- Niektóre doniesienia wskazują na to, że spożycie sodu w ilościach mniejszych niż 700 mg może niekorzystnie oddziaływać na insulinooporność i stężenie lipidów.
Jak ograniczyć sól w diecie?
Zbyt dużo soli w twojej diecie? Spróbuj ją ograniczyć. Słone kryształki zastąp ziołami – bazylią, estragonem czy tymiankiem. Zrezygnuj też z chipsów, paluszków czy produktów gotowych – zup czy konserw.
Zobacz także
Spodobał Ci się artykuł? Poleć go koleżance!
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020