Przejdź do treści

Sól w diecie. Dietetyk Powszechny tłumaczy, co sól robi z organizmem i dlaczego powinniśmy ją ograniczyć

Sól w diecie. Zdjęcie: istockphoto.com
Sól w diecie. Zdjęcie: istockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem
Zdrowe śniadanie w 10 minut? To możliwe. Na miejscu lub na wynos

Jemy zbyt dużo soli. I nie chodzi tutaj tylko o solenie potraw. Białe, słone kryształki są w większości przetworzonych produktów, po które tak często sięgamy. Duże ilości soli używa się też w kuchniach restauracji i barów. A według WHO, maksymalna dzienna dawka to tylko 1 łyżeczka. 

Znasz konto Dietetyka Powszechnego na Instagramie ? Obserwuje go już ponad 20 tys. osób. I nic dziwnego – dietetyk kliniczny inspiruje do tworzenia zdrowych potraw i opisuje ciekawostki dietetyczne, a wszystko to w bardzo przyjemny i łatwy sposób.

Dietetyk Powszechne bierze także pod lupę różnego rodzaju produkty spożywcze – bada skład chipsów, parówek, chleba tostowego czy lodów. Tym razem opublikował post o soli, ulubionej przyprawie Polaków.

 

Co warto wiedzieć o soli?

Według Dietetyka Powszechnego:

  • Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, by dorośli spożywali dziennie maksymalnie 1 łyżeczkę soli dziennie (5 g).
  • Sól w optymalnej ilości jest zdrowa – bierze udział w procesach wodno-elektrolitowych, jest potrzebna dla równowagi kwasowo-zasadowej oraz w funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśniowego.
  • Długotrwałe nadmierne spożywanie sodu może powodować wiele niepożądanych dolegliwości, m. in. nadciśnienia tętniczego.
  • Niektóre doniesienia wskazują na to, że spożycie sodu w ilościach mniejszych niż 700 mg może niekorzystnie oddziaływać na insulinooporność i stężenie lipidów.

Jak ograniczyć sól w diecie?

Zbyt dużo soli w twojej diecie? Spróbuj ją ograniczyć. Słone kryształki zastąp ziołami – bazylią, estragonem czy tymiankiem. Zrezygnuj też z chipsów, paluszków czy produktów gotowych – zup czy konserw.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Szafran vs. kurkuma. Jak wypadają w zestawieniu?

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

cynamon

5 powodów, by pokochać cynamon

7 zdrowotnych właściwości imbiru

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

Paluszki

Paluszki – kalorie, węglowodany. Czy paluszki są zdrowe?

Ziarna pieprzu

Ostre jedzenie – jest zdrowe? Można jeść ostre jedzenie w ciąży?

Lubisz słone jedzenie? Sprawdź, co może się stać, gdy zjesz za dużo soli

10 ziół i przypraw, które powinnaś zacząć dodawać do swoich posiłków

Sześć skutków ubocznych słonego jedzenia. Czas na zmianę przyzwyczajeń

Anyż gwiaździsty i jego właściwości zdrowotne

Zmień dietę na zdrowszą. Tych 9 powodów powinno cię do tego przekonać

Czujesz niepokój, nie możesz spać? To może znaczyć, że pijesz za dużo kawy

Co się stanie, jeśli za bardzo ograniczymy spożywanie sodu?

Kobieta wybiera dietę miażdżycową

Miażdżyca – jakie są przyczyny, objawy, jak wygląda leczenie i dieta

Czosnek niedźwiedzi - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Czosnek niedźwiedzi – jakie są jego właściwości lecznicze i zastosowanie?

Dobry cholesterol nie jest zły!

Dobry cholesterol nie jest zły! Sprawdź, dlaczego powinnaś zadbać o jego odpowiedni poziom

Sól – szczypta nie zaszkodzi

Sól – szczypta nie zaszkodzi

Dodawanie soli do potraw / istock

Polacy spożywają prawie trzykrotnie za dużo soli. Mamy jednak dobrą wiadomość: szybko możemy się od niej odzwyczaić

Sól w diecie / Emmy Smith / Unsplash

1,3 kg pomidorów ma tyle sodu co jedna łyżka ketchupu. Sól szkodzi twojemu zdrowiu. Czy wiesz, jak bardzo?

Ręce z pomidorami

Jak obniżyć ciśnienie? Podpowiada dietetyczka kliniczna z „Że Niby Fit”

pizza

6 produktów najgorszych dla mózgu

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami