Lubisz masło orzechowe? Zobacz, co się dzieje, gdy jesz go naprawdę dużo
Masło orzechowe to ulubiony przysmak wielu z nas. Można jeść go z bananami, w owsiance czy po prostu wyjadać łyżeczką prosto ze słoika. Możliwości jest wiele. To, że masło orzechowe ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie, wiedzą chyba wszyscy. Warto jednak dowiedzieć się więcej o wpływie tego przysmaku na nasz organizm, aby dodając go do swojej diety robić to świadomie.
Masło orzechowe – pod warunkiem, że wyprodukowane jest bez dodatku cukru i konserwantów – pełne jest składników odżywczych, jest zdrowe i może nawet pomóc w utracie wagi. Co jednak dzieje się z naszym ciałem, kiedy jemy je bez opamiętania? Oto lista pozytywnych i negatywnych skutków spożycia masła orzechowego.
Masło orzechowe ma pozytywny wpływ na nasz organizm
- Masło orzechowe dobrze wpływa na serce – zawarte w nim składniki odżywcze i przeciwutleniacze dobrze wpływają na twoje serce. Ostatnie badania wykazały, że ryzyko śmierci w skutek choroby układu krążenia, zmniejsza się przy zwiększonym spożyciu masła orzechowego. Dzieje się tak za sprawą wspominanych już przeciwutleniaczy.
- Dobrze wpływa na regulację poziomu cukru we krwi. Spożywanie masła orzechowego – dzięki zawartości w nim tłuszczy nasyconych – pozytywnie wpływa na metabolizm glukozy w organizmie. Ma to na tyle dobry skutek, że masło orzechowe zalecane jest osobom z cukrzycą typu drugiego. Udowodniono, że masło orzechowe spowodowało wyregulowanie poziomu glukozy we krwi zarówno na czczo, jak i po posiłku.
- Sprawi, że będziesz czuła się syta – spożycie masła orzechowego powoduje, że czujemy się syci na bardzo długo. Dzieję się tak za sprawą wysokiej zawartości w tym produkcie białka i błonnika. Dzięki temu nie podjadamy, co z kolei może przyczynić się do utraty wagi ciała.
Negatywny wpływ masła orzechowego
- Masło orzechowe może być również źródłem dodatkowego cukru oraz niezdrowych tłuszczów trans – kupując je w sklepie sprawdź, czy w ich składzie nie ma więcej niż 3 składników i wybieraj tylko te które zawierają niewielką ilość soli. Najlepsze masło orzechowe to takie wyprodukowane w 100 proc. z orzechów.
- Istnieje ryzyko zatrucia aflatoksynami – niekiedy uprawy orzeszków ziemnych mogą być zanieczyszczone aflatoksynami (toksyny produkowane przez grzyby). Udowodniono ich związek z zachorowaniem na raka wątroby i nerek. Dlatego też kupuj masło orzechowe wyłącznie uznanych, renomowanych marek.
Źródło: EatThis
Polecamy
Artykuł sponsorowany
23.08.2024
Jakie napoje i jedzenie do szkoły warto przygotować dla dziecka?
Artykuł sponsorowany
26.04.2024
Najlepsze sosy do dań z grilla — nie tylko sos czosnkowy
19.04.2024
Chcesz stosować „naturalny” Ozempic? Te produkty jedz na końcu
05.04.2024
Lekarka przestrzega przed częstym jedzeniem białego ryżu. Może się to skończyć chorobą Beri-Beri
Podoba Ci
się ten artykuł?
się ten artykuł?