Przejdź do treści

Lubisz awokado? 5 powodów dla których warto je mieć w zamrażarce

Lubisz awokado? 5 powodów dla których warto je mieć w zamrażarce Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Awokado jest stałym składnikiem twojej diety? Jeśli tak, to powinnaś zdecydowanie je mrozić. Jeśli wydaje ci się, że awokado nie nadaje się do mrożenia, to jesteś w sporym błędzie.

Dlaczego warto jeść awokado?

Awokado jest owocem o egzotycznym pochodzeniu – oryginalnie występuje w Ameryce Środkowej i Południowej. I chociaż jest to owoc, to wiele osób mylnie bierze awokado za warzywo. Mylące są jego aparycja oraz smak – awokado ma bowiem wytrawny smak i doskonale sprawdza się w sałatkach, na tostach czy jako salsa. Charakterystyczna cechą awokado jest to, że jest ono bardzo bogate w tłuszcze i nie ma więcej węglowodanów niż inne owoce.

Dlaczego warto jeść awokado? Badacze są zgodni co do tego, że owoc ten pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Jest bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Jedyną wadą awokado jest to, że owoc ten szybko dojrzewa i mamy bardzo krótkie okienko czasu, w którym nadaje się do zjedzenia. Zbyt dojrzałe awokado robi się brązowe i bardzo miękkie. Brązowienie awokado jest zupełnie naturalnym zjawiskiem i można je zastopować poprzez mrożenie. Zanim jednak zaczniesz mrozić te owoce, dowiedz się, dlaczego awokado robi się brązowe i jak je zamrozić, aby wyglądało i smakowało jak świeże.

Warto sięgać po awokado, ponieważ:

  1. Ma więcej potasu niż banany – warto więc je zamrozić i regularnie spożywać.
  2. To bogate źródło witamin i minerałów, awokado ma ich ponad 20!
  3. Owoc ten jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są dla organizmu najzdrowsze. Kwasy tłuszczowe z awokado mają działanie przeciwzapalne.
  4. To bogate źródło błonnika, którego w zdrowej diecie nie może zabraknąć.
  5. Awokado obniża poziom cholesterolu w organizmie.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Awokado - jego właściwości działają zarówno na ciało, jak i umysł.

Dlaczego awokado robi się brązowe?

Owoce awokado nie dojrzewają na drzewach, ale po zerwaniu. Awokado ma grubą skórkę bogatą w kwasy tłuszczowe, która chroni wnętrze między innymi przed dostępem tlenu. Tlen bierze udział w procesach utleniających, które sprawiają, że po przekrojeniu awokado w relatywnie krótkim czasie zaczyna robić się brązowe i nieapetyczne. Jeśli nie przekroisz owocu i będziesz trzymać go w całości, to możesz ten proces spowolnić – owoc dłużej będzie nadawał się do spożycia. Jednak nie zawsze uda ci się zjeść całe awokado na raz, poza tym, kiedy trafisz na promocję, warto kupić więcej owoców.

Innym sposobem na przedłużenie świeżości pokrojonego awokado jest skropienie go sokiem z cytryny. Świeżo wyciśnięty sok możesz wcisnąć bezpośrednio do sałatek czy dań przygotowanych z awokado. Pozostawioną na później połówkę awokado możesz owinąć folią spożywczą lub włożyć do woreczka i szczelnie zapakować. Dzięki temu ograniczysz dostęp tlenu do powierzchni i spowolnisz proces utleniania.

avocado

Warto mrozić awokado

Jeśli jednak zdarzyło ci się kupić więcej awokado i chcesz móc je wykorzystać przez długi czas, mrożenie będzie najlepszym wyborem. Dzięki temu możesz przechowywać świeże, idealnie dojrzałe awokado w zamrażarce przez wiele miesięcy. Możesz mrozić je na wiele sposobów – w całości, pokrojone w paski czy w kostkę.

Mrożenie awokado krok po kroku

Zamrożenie awokado nie jest trudne, wystarczy, że stosować się będziesz do tych zasad.

  1. Obierz awokado, przekrój na pół i usuń pestkę ze środka.
  2. Natrzyj awokado sokiem z cytryny, dzięki temu zatrzymasz proces utleniania się.
  3. Pokrój awokado w wygodne dla ciebie porcje i umieść na plastikowym talerzyku, włóż do zamrażarki. Kawałki nie powinny się ze sobą stykać.
  4. Po około godzinie możesz awokado włożyć do większej torebki lub pojemnika.

Dlaczego musisz ułożyć awokado najpierw na talerzyku? Owoce te, kiedy są dojrzałe, są miękkie, dlatego po włożeniu to torebki razem by się ze sobą skleiły. W ten sposób kawałki awokado nie będą sklejone razem, łatwiej będzie z zamrażarki wyciągnąć pożądaną liczbę awokado. Metodę tę możesz pominąć, jeśli planujesz po rozmrożeniu użyć awokado do guacamole i nie obchodzi cię, jeśli miękkie kawałki będą zamrożone razem. Awokado w zamrażarce możesz przechowywać do dwóch lat.

 

Źródło: powerofpositivity

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Gorąco? Czujesz się odwodniona? Zrezygnuj z tych potraw

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Im starsze, tym lepsze? Sprawdziłyśmy!

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

Jajecznica to banalna potrawa? Możesz sprawić, że będzie idealna

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Ćwiczenia zamiast porannej kawy? Czy to zadziała?

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Nie wyobrażasz sobie dnia bez “energetyka”? To może być już uzależnienie

Podjadasz wieczorem? Po te 10 przekąsek możesz sięgać bez wyrzutów

Co zrobić z resztkami po świętach? Podpowiada Sylwia Majcher

Co zrobić z resztkami po świętach? Podpowiada Sylwia Majcher

Mrożonki

Mrożonki – jeść czy nie jeść?

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

×