Przejdź do treści

Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości Paweł Wrzecion/MW Media
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia
„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz
Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?
6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

– Wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy z historii, z roli jaką pełniły orzechy na przestrzeni wieków. W wielu kulturach to właśnie one były często głównym źródłem białka i tłuszczu. I w dużej mierze to właśnie one pozwoliły przetrwać naszemu gatunkowi – mówi Lara Gessler. Z autorką książki „Orzechy i pestki” rozmawiamy o właściwościach i często niedocenianej przez nas mocy migdałów, pistacji, nerkowców, orzechów włoskich, laskowych itd.

 

Klaudia Kierzkowska: Jak zrodził się pomysł na napisanie książki o orzechach i pestkach?

Lara Gessler: Nigdy nie chciałam pisać książek podobnych do tych, które już zostały wydane. A jak wiadomo na rynku jest bardzo dużo pozycji o tematyce kulinarnej. Coś musi mnie naprawdę zainteresować, abym tematem zajęła się na poważnie. Orzechy i pestki od zawsze były moją słabością, chyba nawet największą. Lubiłam je bardziej niż słodycze, makarony czy pieczywo. I powiem szczerze byłam w szoku, że nikt jeszcze nie wpadł na pomysł by napisać książkę poświęconą tylko orzechom i pestkom.

Nasze społeczeństwo staje się coraz bardziej świadome, większą wagę przywiązuje do jakości produktów, docenia ich właściwości zdrowotne, dlatego też chciałam zagłębić się jeszcze bardziej w temat i jeszcze więcej dowiedzieć o tych produktach.

Keks bananowo-orkiszowy z bakaliami

Pomysł na tego rodzaju książkę zrodził się w mojej głowie już dawno temu, bo nawet przed napisaniem poprzedniej. Jednak na całe szczęście zaczęłam od ziół w cukiernictwie – poczułam wtedy, że to dobry moment. I tak też się stało. Rozpoczął się szał na lawendowe cremy brule. I mam wrażenie, że i w tym przypadku wstrzeliłam się w moment. Polacy dużo świadomiej zaczynają korzystać z orzechów, na poważnie podchodzą do tego tematu.

 Skąd czerpała pani inspiracje?

Życie, podróże, miłość do dań. Oczywiście nie bez znaczenia była suma zjedzonych pestek i orzechów, którą możemy liczyć w kilogramach. To wszystko się sumuje, powstają pomysły. Czasami wydaje mi się, że dwa składniki do siebie pasują, łączę je i okazuje się, że smak rozkwita. Powstaje coś ciekawego, innego, niepowtarzalnego, ale zaskakująco smacznego. To jest na pewno długi proces. Gdy przyszedł mi do głowy pomysł na książkę, nie mogłam się doczekać chwili, kiedy siądę i zacznę pisać… no i się stało.

Wydaje mi się, że choć coraz poważniej podchodzimy do tematu świadomego jedzenia, to o orzechach i pestkach wciąż nie wiemy wszystkiego. Co nam umyka?

Wielu ludzi na pewno nie zdaje sobie sprawy z historii, z roli jaką pełniły orzechy na przestrzeni wieków. W wielu kulturach to właśnie one były często głównym źródłem białka i tłuszczu. I tak naprawdę w dużej mierze to właśnie orzechy pozwoliły przetrwać naszemu gatunkowi. Wydaje mi się to dość istotnym szczegółem, o którym bardzo często nie myślimy, zapominamy. Dla wielu z nas orzechy są słoną przekąską albo dodatkiem do sałatek. Bogactwo produktów sprawia, że nie zdajemy sobie sprawy, że kiedyś było ich zdecydowanie mniej, ale zawsze pośród nich były właśnie orzechy. W zasadzie w każdej kulturze, a w szczególności tych, w których dominował chłodny klimat, odgrywały one ważną rolę. Orzechy ze względu na łatwość przewożenia były na wyposażeniu każdej armii. To właśnie one są cennym źródłem składników odżywczych i kalorii.

Ja jestem fanką afirmacji i wydaje mi się, że w zależności od tego, w jakiej kulturze żyjemy i w co wierzymy, to taką ma to dla nas moc. Orzechy są czymś bardzo potężnym. Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem –– to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości. Analogiczna sytuacja jest z jajkiem

Porusza pani w książce zagadnienie „kupowanie – pakowane czy na wagę”. Które z nich wsadzić do koszyka?

Wydaje mi się, że większość z nas intuicyjnie wkłada do koszyka orzechy na wagę. Nie będę ukrywać – kiedyś też tak robiłam. (śmiech) To był błąd. Powinniśmy wybierać orzechy pakowane, które dla naszego zdrowia są dużo bezpieczniejsze. Wiemy, jaką drogę przebyły, wiemy że zostały zamknięte w idealnym dla nich momencie, nie miały różnych skoków temperatur, kontaktów z wilgocią. Możemy mieć pewność, że nie zagnieździł się w nich grzyb czy pleśń. Nie zapominajmy o ich walorach smakowych. My, Polacy, jemy mało orzechów, z tego też względu wielu ludzi nie jest w stanie samemu stwierdzić, czy dany orzech jest dobry czy nie. Jeśli kontakt z danym produktem mamy rzadko, możemy nie wyczuć, że orzech jest zjełczały. W przypadku orzechów pakowanych wystarczy nam data przydatności do spożycia i sprawdzenie czy w środku nie ma moli. I to jest tak naprawdę wszystko co musimy zrobić żeby wiedzieć, że produkt jest dobrej jakości.

Pisze pani, że orzechy były wykorzystywane w obrzędach magicznych. Czy to oznacza, że orzechy mają magiczną moc?

To kwestia w 100 procentach kulturowa. Ja jestem fanką afirmacji i wydaje mi się, że w zależności od tego, w jakiej kulturze żyjemy i w co wierzymy, to taką ma to dla nas moc. Orzechy są czymś bardzo potężnym. Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem –– to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości. Analogiczna sytuacja jest właśnie z jajkiem. Orzechy spełniały wiele właściwości – medycznych, obrzędowych. I nie zapominajmy, że poprawiają męską potencję.

bakalie

Mężczyźni, którzy zmagają się z problemami związanymi z potencją, powinni włączyć do diety m.in. orzechy włoskie. A kobiety dlaczego nie powinny zapominać o orzechach w swojej diecie?

Poza wspominanymi już przeze mnie wielokrotnie właściwościami odżywczymi orzechy mają wiele właściwości upiększających. Bogactwo tłuszczy sprawia, że poprawiają kondycję włosów, paznokci, skóry. Oprócz tego nie zapominajmy o jakże starej tradycji olejowania, czy przygotowywaniu peelingów. Choć wielu wydaje się to bardzo nowoczesne, to zupełnie tak nie jest. Kobiety od zarania dziejów używały tych wszystkich specyfików zarówno wewnętrzne jak i zewnętrznie i rozumiały to dużo lepiej niż my teraz. Ponadto orzechy bardzo korzystnie wpływają na nasz wzrok.

Ulubione danie z orzechami?

Espresso affogato z orzechami laskowymi.

3 podstawowe zasady, którymi należy się kierować w kuchni, nie tylko w odniesieniu do orzechów – na co dzień i od święta?

Na samym początku zawsze sprawdźmy co mamy. Weźmy przepis do ręki i upewnijmy się, czy czegoś nam nie potrzeba i oczywiście skontrolujmy, czy nigdzie nie zagnieździły się  mole. Po drugie, znajdźmy czas na gotowanie, tak by przygotowywanie posiłków stało się dla nas prawdziwą radością. I pamiętajmy, że gotowanie, zwłaszcza w okresie świątecznym, powinno  być wydarzeniem rodzinnym. Wciągajmy w nie jak najwięcej osób.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

bakalie

Kupujesz bakalie? Zobacz, czym się kierować, żeby były zdrowe i bez chemii

10 prostych sposobów, by jeść lepiej

Monika Mrozowska

A na drugie śniadanie do szkoły dla dzieci… pizza margherita? Wypróbujcie przepis Moniki Mrozowskiej

deser chia z figą

Nasiona chia. 10 przepisów na koktajle, puddingi i desery

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

kobieta, święta

Święta dla odchudzających się – na co zwrócić uwagę

Zdrowe chrupacze telewizyjne

Wieczór z filmami? Polecamy zdrowe przekąski do pochrupania

Źródło: Niekoniecznie Dietetycznie/Facebook

Pierniczkowy krem z batatów? Już teraz wypróbuj świąteczny przepis Niekoniecznie Dietetycznie

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Ziemniak – sezon na to, co pod ziemią

Odkryj ziemniaka na nowo i posmakuj wytrawnych ciastek z łososiem

Suszone jabłka – genialna przekąska zamiast chipsów

Zmiany na smaczniejsze

Zmiany na smaczniejsze

Miruna – wartości odżywcze, właściwości. Czy miruna jest zdrowa?

Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?

Jeżyny

Jeżyny – właściwości, wartość odżywcza. Co można zrobić z jeżyn?

Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?

Kobieta

„Kompulsywne objadanie się jest jak branie na kredyt energii, której nie masz” – alarmuje dietetyczka

Jak czytać etykietki na chlebie

Niby banalne, ale mamy z tym problem. Jak czytać etykietki na chlebie?

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Ciasto

Co zrobić z ciastem po świętach? Podpowiada psychodietetyczka dr Anna Januszewicz

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Dieta 1600 kcal – dla kogo, efekty, jadłospis. Czy to dieta redukcyjna?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?