Przejdź do treści

Na stres dobre są… bakalie! Dlaczego warto sięgać po orzechy, morele, migdały czy figi?

bakalie
Bakalie w słoiku / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Stres ma ogromny wpływ na zdolności poznawcze – tak wynika z badań przeprowadzonych przez American Academy of Neurology. Ale to nie wszystko. Przewlekle podwyższony poziom kortyzolu, czyli hormonu stresu, powoduje minimalne zmniejszanie się mózgu. Czy da się z tym zrobić? Tak. Postaw na bakalie! 

Bakalie

Bakalie to bogate źródło witamin i minerałów. I warto je dodawać do codziennej diety. Pomogą nie tylko w uzupełnieniu niezbędnych składników odżywczych, ale i świetnie spiszą się jako zdrowa i smaczna przekąska.

Garść fistaszków, orzeszków czy migdałów to porządna dawka zdrowych tłuszczów, witamin i składników mineralnych. Do zestawu możesz też dołączyć suszone owoce – morele, rodzynki czy banany. Ale uważaj! To prawdziwa bomba cukru i kalorii!

Czy wiesz, po jakie bakalie sięgać? Podpowiadamy.

Orzechy włoskie

Podstawa to orzechy włoskie. Zawarty w nich magnez i potas wspomagają pracę mózgu. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz sterole roślinne obniżają poziom złego cholesterolu oraz zmniejszają ryzyko powstania zakrzepów. Orzechy włoskie zawierają też dużo białka, co sprawia, że są znakomite dla wegan. Są także bogate w miedź, która pozytywnie wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci.

Migdały

Migdały są bogate w witaminę B12, w witaminę E i błonnik. Dzięki zawartości magnezu i potasu łagodzą stres oraz koją nerwy. Są także polecane kobietom w ciąży, ponieważ pomagają w opanowaniu nudności oraz zgagi ciążowej. Regularne spożywanie migdałów obniży ciśnienie tętnicze oraz zmniejszy ryzyko wystąpienia chorób serca.

bakalie

Suszone morele

Suszone morele zawierają w sobie witaminę A, która działa odmładzająco na skórę. Morele powinny znaleźć się również w diecie osób borykających się z bólami kości (np. przez długotrwałe bycie w jednej pozycji) oraz chorych na osteoporozę.

Figi

Figi to prawdziwe źródło błonnika. Mają go aż 10 gramów na 100 gramów produktu. Figi spożywane regularnie poprawiają perystaltykę jelit, ale też chronią układ trawienny przed innymi schorzeniami.
Suszone figi są także bogate w potas, który pomaga w wypłukiwaniu nadmiaru sodu z organizmu, a co za tym idzie skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Dzięki zawartości magnezu zmniejszają stres i napięcie, a także pomagają w zasypianiu.


Artykuł powstał na podstawie materiałów prasowych Bakal. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.