Przejdź do treści

Kupujesz rozdrobniony ser, bo szybciej się topi? Możesz się zdziwić

Kupujesz rozdrobniony ser, bo szybciej się topi? Możesz się zdziwić Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Elektrolity – sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz
Prekoncepcja - czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska
Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska
Soki owocowe
Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska
Ewa Wojciechowska
Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!
Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka Zofia Winczewska
Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka

Być może, kiedy bardzo się spieszysz, wolisz użyć gotowych produktów podczas przygotowywania posiłków. Prawdopodobnie zdarza ci się również używać gotowego, rozdrobnionego sera prosto z paczki. Często jednak takie przetworzone produkty mają niewiele wspólnego z tradycyjnym serem, który jedliśmy u babci na wsi. Oto kilka serowych ulepszeń, które możesz wprowadzić w swojej kuchni.

Udana pizza

Kiedy przygotowujesz pizzę, smak użytego przez ciebie sera jest bardzo istotny. Kiedy więc śpiesząc się używasz rozdrobnionego sera z paczki, możesz doznać niemiłego rozczarowania. Rozdrobnione sery ze sklepu niestety często zawierają celulozę, która skutecznie zapobiega całkowitemu roztopieniu się sera. Jest ona jednak niezbędna, aby ser się nie posklejał i nie tworzył zaschniętych brył. Jeśli więc przygotowując domową pizzę, chcesz użyć mozzarelli, zalecane jest, aby po prostu porwać ja palcami na mniejsze kawałki. Ser idealnie się roztopi, a dodatkowo plasterki sera będą pięknie wyglądać na twojej pizzy, przypominając tę z prawdziwej włoskiej pizzerii.

Przechowywanie

Wydawałoby się, że ser najlepiej jest przechowywać w szczelnym, plastikowym pojemniku, tak jak wiele innych produktów spożywczych. Ser jednak to w pewnym sensie żywy, oddychający organizm, który tak przechowywany straci swój naturalny mikrobiom i tym samym zmieni się jego smak. Wiele osób uważa, że ser pleśniowy jest kwaśny, jednak dzieje się tak tylko, jeśli jest on przechowywany w złym opakowaniu. Woskowany papier dobrze zabezpiecza ser przed  zanieczyszczeniami z blatu czy z lodówki, pozwalając mu jednak oddychać. Tak więc szukaj w sklepie serów pleśniowych zawiniętych we właśnie taki papier.

Pizza, frytki i pierogi w wersji dietetycznej? To możliwe! Odchudzamy tradycyjne dania

Twarda bryła zamiast sera?

Stare sery mają skłonność do tworzenia małych, twardych kryształków, które można pomylić z solą. To co sprawia, że owe kryształki powstają, to białko zwane tyrozyną, które powstaje podczas procesu produkcji sera. Białko gromadzi się, gdy ser traci wilgoć. Jest one jednak zupełnie nieszkodliwe. Może się nawet okazać, że ser z kryształkami może ci zasmakować.

Boom na prawdziwe sery

Od jakiegoś czasu rozwija się moda, aby kupować drogie, wyrafinowane sery włoskie lub francuskie. Rozejrzyj się jednak dobrze w swojej okolicy, a prawdopodobnie znajdziesz lokalnego sprzedawcę, którego wyroby jakością i smakiem nie odstają od znanych zagranicznych marek, a z pewnością pozwolą ci trochę zaoszczędzić.

ser

Produkty seropodobne

Czy wiesz, że produkty seropodobne mogą zawierać w swoim składzie mniej niż 50 proc. prawdziwego sera? Można okazjonalnie używać ich do burgerów czy zapiekanek, jednak nie chciałabyś się rozczarować czując coś, co tylko przypomina w smaku ser, kiedy jesz swój ulubiony makaron „4 sery”.

Wybieraj mądrze

Pamiętaj, że istnieje wiele typów serów, od tych łagodnych po pikantne. Pójdź do miejsca, w którym sprzedawca zna się na rzeczy i będzie w stanie opowiedzieć ci o swoich wyrobach. Warto zastanowić się, jaki ser pasuje do dania, które akurat przyrządzasz. Zapoznaj się z typami i smakami serów i wybierz te, które najbardziej odpowiadają twojemu podniebieniu.

 

Źródło: Popular Science

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kobieta trzyma herbatę w szklance

Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić

Kobieta

Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

śwęta

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

Jadalne prezenty. Pyszne propozycje do wyboru

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

"Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym"

„Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym”

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Dodatki E to sama chemia? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę

Slow food – co to jest? Jak wdrożyć je w życie? Porady

5 dobrych konserwantów. Ich nie musisz unikać

Chleb tostowy

Chleb tostowy – kalorie, skład. Czy chleb tostowy jest zdrowy?

Paluszki

Paluszki – kalorie, węglowodany. Czy paluszki są zdrowe?

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Lubisz smoothie? Co się dzieje, gdy pijesz je codziennie?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

5 największych kuchennych mitów

12 przepisów na sałatki wigilijne

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?