Przejdź do treści

Kupujesz rozdrobniony ser, bo szybciej się topi? Możesz się zdziwić

Kupujesz rozdrobniony ser, bo szybciej się topi? Możesz się zdziwić Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Być może, kiedy bardzo się spieszysz, wolisz użyć gotowych produktów podczas przygotowywania posiłków. Prawdopodobnie zdarza ci się również używać gotowego, rozdrobnionego sera prosto z paczki. Często jednak takie przetworzone produkty mają niewiele wspólnego z tradycyjnym serem, który jedliśmy u babci na wsi. Oto kilka serowych ulepszeń, które możesz wprowadzić w swojej kuchni.

Udana pizza

Kiedy przygotowujesz pizzę, smak użytego przez ciebie sera jest bardzo istotny. Kiedy więc śpiesząc się używasz rozdrobnionego sera z paczki, możesz doznać niemiłego rozczarowania. Rozdrobnione sery ze sklepu niestety często zawierają celulozę, która skutecznie zapobiega całkowitemu roztopieniu się sera. Jest ona jednak niezbędna, aby ser się nie posklejał i nie tworzył zaschniętych brył. Jeśli więc przygotowując domową pizzę, chcesz użyć mozzarelli, zalecane jest, aby po prostu porwać ja palcami na mniejsze kawałki. Ser idealnie się roztopi, a dodatkowo plasterki sera będą pięknie wyglądać na twojej pizzy, przypominając tę z prawdziwej włoskiej pizzerii.

Przechowywanie

Wydawałoby się, że ser najlepiej jest przechowywać w szczelnym, plastikowym pojemniku, tak jak wiele innych produktów spożywczych. Ser jednak to w pewnym sensie żywy, oddychający organizm, który tak przechowywany straci swój naturalny mikrobiom i tym samym zmieni się jego smak. Wiele osób uważa, że ser pleśniowy jest kwaśny, jednak dzieje się tak tylko, jeśli jest on przechowywany w złym opakowaniu. Woskowany papier dobrze zabezpiecza ser przed  zanieczyszczeniami z blatu czy z lodówki, pozwalając mu jednak oddychać. Tak więc szukaj w sklepie serów pleśniowych zawiniętych we właśnie taki papier.

Pizza, frytki i pierogi w wersji dietetycznej? To możliwe! Odchudzamy tradycyjne dania

Twarda bryła zamiast sera?

Stare sery mają skłonność do tworzenia małych, twardych kryształków, które można pomylić z solą. To co sprawia, że owe kryształki powstają, to białko zwane tyrozyną, które powstaje podczas procesu produkcji sera. Białko gromadzi się, gdy ser traci wilgoć. Jest one jednak zupełnie nieszkodliwe. Może się nawet okazać, że ser z kryształkami może ci zasmakować.

Boom na prawdziwe sery

Od jakiegoś czasu rozwija się moda, aby kupować drogie, wyrafinowane sery włoskie lub francuskie. Rozejrzyj się jednak dobrze w swojej okolicy, a prawdopodobnie znajdziesz lokalnego sprzedawcę, którego wyroby jakością i smakiem nie odstają od znanych zagranicznych marek, a z pewnością pozwolą ci trochę zaoszczędzić.

ser

Produkty seropodobne

Czy wiesz, że produkty seropodobne mogą zawierać w swoim składzie mniej niż 50 proc. prawdziwego sera? Można okazjonalnie używać ich do burgerów czy zapiekanek, jednak nie chciałabyś się rozczarować czując coś, co tylko przypomina w smaku ser, kiedy jesz swój ulubiony makaron „4 sery”.

Wybieraj mądrze

Pamiętaj, że istnieje wiele typów serów, od tych łagodnych po pikantne. Pójdź do miejsca, w którym sprzedawca zna się na rzeczy i będzie w stanie opowiedzieć ci o swoich wyrobach. Warto zastanowić się, jaki ser pasuje do dania, które akurat przyrządzasz. Zapoznaj się z typami i smakami serów i wybierz te, które najbardziej odpowiadają twojemu podniebieniu.

 

Źródło: Popular Science

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: