Przejdź do treści

Migreniku, uważaj na ser!

ser
Migreniku, uważaj na ser! Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Jeśli jesteś migrenikiem, zapewne umiesz przewidzieć, kiedy dopadnie cię ból głowy. Ale czy wiesz, że do czynników, które mogą spowodować atak, należy jedzenie… sera? Zanim jednak wykreślisz sery na stałe z jadłospisu, dowiedz się, które z nich mogą być dla ciebie niebezpieczne.

Ser – co się w nim znajduje?

W serach znajduje się związek zwany tyraminą. Naukowcy zauważyli, że wysokie stężenie tej substancji podnosi ciśnienie krwi i w konsekwencji może powodować napady bólu migrenowego. Jak podaje „Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry”, tylko około 5 proc. migreników łączy tyraminę z występowaniem bólu głowy. U 70 proc. z nich po spożyciu 125 mg tej substancji migrena pojawia się w ciągu 3 do 18 godzin.

Dr Ken Gillman, psychiatra zajmujący się neurofarmakologią, w swojej analizie potwierdził, że im ser jest starszy, tym ma wyższe stężenie tyraminy. Dla migrenika najgroźniejsze są sery dojrzewające, takie jak: brie, camembert, cheddar i stilton. W jednym gramie takiego sera może znajdować się aż miligram tyraminy. Jeśli chcesz uniknąć bólu głowy, powinieneś wybrać świeże sery oparte na mleku, takie jak mascarpone, ricotta, mozzarella czy serek wiejski.

Na szczęście większość serów dostępnych w supermarketach nie jest groźna. Producenci, chcąc obniżyć ich ceny, nie pozwalają na długie dojrzewanie, a tym samym na zwiększenie ilości groźnej dla migrenika tyraminy.

Powinieneś pamiętać, że nie tylko sery mogą wywołać ból głowy. Wysokie stężenia tyraminy znajdują się także w winie, czekoladzie i owocach cytrusowych.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Ser

Zainteresują cię również:

Co ty wiesz o serach? Przedstawiamy gatunki serów i mówimy, z czym to się je

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Masz wysoki cholesterol i zastanawiasz się, czy możesz jeść ser? Znamy odpowiedź

Jesteś fanką serów? Sprawdź, które są najzdrowsze

Kupujesz rozdrobniony ser, bo szybciej się topi? Możesz się zdziwić

GIS wycofał ze sprzedaży ser koryciński. Był sprzedawany w popularnym dyskoncie

GIS wycofał ze sprzedaży ser. Był sprzedawany w popularnym dyskoncie

Zbrodnie, które popełniamy na serach

Zbrodnie, które popełniamy na… serach. Z tych zachowań lepiej zrezygnować

Czy ser może być zdrowy? Wszystko zależy od tego, jaki (i jak) jesz

Ser labneh

Libański ser labneh. Prosty w przygotowaniu, pyszny w smaku!

Domowa ricotta – jak ją zrobić? Potrzeba naprawdę niewiele

sery

Jedzcie sery – będziecie zdrowsi!

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Zupa serowa z pietruszkowym pesto

Zupa serowa z pietruszkowym pesto. Ma mniej kalorii niż myślisz

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

Kasza owsiana – właściwości odżywcze i sposób gotowania

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

"Uważaj na zgorzknienie organizmu!" - ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić

„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić

Czubryca – co to jest, do czego dodawać i gdzie kupić?

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

Nie, dziękuję, jestem na diecie

Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

×