Przejdź do treści

Kiszona kapusta naprawdę jest taka zdrowa? To warto o niej wiedzieć

Kiszona kapusta - kto powinien ją jeść?
Kiszona kapusta dobra dla każdego? Fot. iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Trujące grzyby po nasoleniu żółkną? Dr Katarzyna Siuzdak rozprawia się z mitami na temat toksycznych grzybów i mówi, jak naprawdę je rozpoznać
Superkanapki z batata. Bezglutenowe, wegańskie i zdrowe
Pijesz wodę? To dobrze. A zastanawiałaś się, kiedy najlepiej to robić, by korzyści było jak najwięcej?
Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże
Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Kiszona kapusta jest w popularnym dodatkiem – w Polskiej kuchni jest często i chętnie stosowana. Wiele osób przekonanych jest, że kiszonki to najlepsze, co możemy wybrać dla naszego organizmu. Ale czy kiszona kapusta jest naprawdę taka zdrowa, czy powinna być częścią codziennego jadłospisu?

Kiszenie kapusty – jak przebiega proces?

Kiszona kapusta jest szeroko znana w krajach Europy Wschodniej, ale nie jest to danie występujące tylko w tym regionie świata. W wielu krajach przyrządza się podobnie kiszone warzywa kapustne, które różnią się dodanymi składnikami i długością procesu, ale w rezultacie proces kiszenia przebiega podobnie.

Jak przebiega proces kiszenia kapusty? Kapusta jest szatkowana, a następnie umieszczana w beczce kamionkowej, plastikowej lub słoiku, ubijana i zasypywana solą. Czasami jako dodatek stosuje się w niej szatkowaną marchewkę, jabłka, koper, kminek, ziele angielskie i liście laurowe lub inne dodatki, które poprawiają smak gotowego wyrobu. Po zasoleniu kapusta puszcza sok, który powinien ją zakrywać, a tym samym odciąć dostęp powietrza do warzywa. Dzięki temu zaczyna się proces fermentacji, w którym znaczący udział biorą szczepy bakterii mlekowych L. plantarum, Periococcus i Leunostoc. W wyniku rozkładu cukrów i działania bakterii pojawia się w kapuście kiszonej kwas mlekowy.

Smak kapusty kiszonej zależny jest od długości procesu fermentacji, ilości soli oraz użytych dodatków. Kapusta kiszona może być jedzona jako dodatek, byś składnikiem surówek, pierogów, bigosu i wielu innych dań. Doskonale sprawdzi się zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Słoiki z kiszonymi ogórkami. Ręka wkłada ogórka do słoika

Skład kapusty kiszonej

Kapusta poddana procesowi kiszenie nie jest wysokokaloryczna, w 100 gramach kiszonej kapusty jest około 20 kcal. Jest to produkt doskonały dla osób na diecie, jest smacznym dodatkiem, który nie podniesie znacznie kaloryczności jadłospisu. Gotowa kapusta kiszona ma w sobie 1,5-2,5 proc. soli i w 63 proc. składa się z wody.

W składzie kiszonej kapusty znaleźć można wiele dobroczynnych witamin i składników mineralnych:

  • witamina C – w 100 gramach kapusty kiszonej jest około 20 mg tej witaminy,
  • wapń – 51 mg na 100 gramów,
  • fosfor – 34 mg na 100 gramów,
  • witamina E,
  • przeciwutleniacze,
  • bakterie Lactobacillus,
  • fitoncydy,
  • związki siarkoorganiczne,

Jest to na pewno dobre urozmaicenie diety, szczególnie zimą, kiedy się sięgamy tak często po świeże warzywa i owoce. Dawniej kiszona kapusta częściej gościła na naszych stołach. Obecnie powraca moda na jedzenie różnych kiszonek – są one promowane jako zdrowe i działające dobrze na organizm.

kapusta kiszona

Kto nie powinien jeść kiszonej kapusty?

Kiszona kapusta nie będzie jednak odpowiadała każdemu. U wrażliwych osób mogą bowiem zdarzać się wzdęcia i bóle brzucha – ryzyko jest o wiele mniejsze, niż w przypadku świeżej kapusty, ale jest to kwestia indywidualna. Nie powinna być też spożywana na surowo i bez żadnych dodatków. Kiszona kapusta ma niskie pH, co może źle wpłynąć na żołądek, szczególnie u wrażliwych osób.

Czy kapusta kiszona jest zdrowa?

Niektórzy przypisują kiszonkom wręcz magiczne właściwości – szczególnie ze względu na zawartość probiotyków. W rzeczywistości jednak kiszonki, w tym kiszona kapusta, nie są dla zdrowia aż tak dobre, jak wiele osób chce wierzyć. Są nadal zdrowym, dobrym źródłem witamin i powinny stanowić część naszego jadłospisu, ale ich spożywanie nie będzie rozwiązaniem wszystkich problemów zdrowotnych.

Jaką kapustę kiszoną kupować?

Kupując kiszoną kapustę, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na jej skład – powinien on być jak najprostszy, czyli kapusta i sól. Dozwolone są dodatki smakowe, takie jak marchewka, kminek czy koper. Czego należy unikać w składzie? Nie wybieraj kapusty kiszonek, która w swoim składzie ma ocet. Oznacza to bowiem, że został do niej dodany ocet w celu poprawy smaku i zakonserwowania jej. Co to oznacza? Że dana kapusta nie jest naprawdę kiszona, ponieważ nie doszło do procesu fermentacji.

Kiszoną kapustę można w prosty sposób przygotować także w domu. Nie musisz od razu robić wielkich ilości, możesz spokojnie zakisić w słoiku pół główki kapusty, aby mieć świeżą i smaczną kapustę kiszoną.

 

Źródło: WomensHealth

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chcesz pozbyć się „oponki” z brzucha? Wprowadź te pięć zmian, a będzie ci łatwiej osiągnąć cel

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit!

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Słoiki z kiszonymi ogórkami

Kisisz ogórki w butelkach po napojach? To poważny błąd, przekonuje chemiczka Sylwia Majcher

Przetwory z ogórków – przepisy na ogórki kiszone i konserwowe

Gorąco? Czujesz się odwodniona? Zrezygnuj z tych potraw

Zalety kiszonek / istock

12 zalet kiszonek. Dietetyczki przedstawiają ich dobroczynne właściwości

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Im starsze, tym lepsze? Sprawdziłyśmy!

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

Z kiszonkami lepiej nie przesadzać! Eksperci z Dietetyki #NieNaŻarty wyjaśniają dlaczego

Z kiszonkami lepiej nie przesadzać! Eksperci z „Dietetyki #NieNaŻarty” wyjaśniają, dlaczego

Jajecznica to banalna potrawa? Możesz sprawić, że będzie idealna

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Ćwiczenia zamiast porannej kawy? Czy to zadziała?

Kombucha – stwórz sobie własny probiotyk

Nie wyobrażasz sobie dnia bez “energetyka”? To może być już uzależnienie

Podjadasz wieczorem? Po te 10 przekąsek możesz sięgać bez wyrzutów

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

7 powszechnych wyborów żywieniowych, które rujnują naszą skórę /fot. Getty Images

7 powszechnych wyborów żywieniowych, które rujnują naszą skórę

Kiszona kapusta - Mercedes w walce z przeziębieniem

Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×