Przejdź do treści

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Trujące grzyby po nasoleniu żółkną? Dr Katarzyna Siuzdak rozprawia się z mitami na temat toksycznych grzybów i mówi, jak naprawdę je rozpoznać
Superkanapki z batata. Bezglutenowe, wegańskie i zdrowe
Pijesz wodę? To dobrze. A zastanawiałaś się, kiedy najlepiej to robić, by korzyści było jak najwięcej?
Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże
Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Kasza bulgur była wykorzystywana już w czasach starożytnych. To produkt z ziaren pszenicy twardej. Popularne dania z kaszą bulgur to sałatki, zupy, a także nadzienie do faszerowanych warzyw i dodatek do dań jednogarnkowych. Jakie właściwości ma kasza bulgur? Jak ją gotować i jakie są najlepsze przepisy z jej dodatkiem?

Co to jest kasza bulgur?

Kasza bulgur to produkt z pszenicy po wstępnym przetworzeniu. Nie jest to ziarno zbożowe bezpośrednio zebrane i wysuszone, jak na przykład kasza gryczana czy brązowy ryż. Kasza bulgur jest podobna do takich produktów, jak kuskus czy ryż typu parboiled. Po zbiorze ziaren pszenicy twardej są one wstępnie gotowane, a potem suszone – i tak powstaje kasza bulgur. Warto dodać, że przetwarzanie ziaren pszenicy na kaszę bulgur ma swoją odrębną nazwę – jest to bulguracja.

Kasza bulgur – właściwości i kalorie

Przejdźmy teraz do wartości odżywczej kaszy bulgur. Kalorie zawarte w 100 gramach nieugotowanych ziaren to około 342. W takiej ilości kaszy znajduje się także:

  • 1,3 gramy tłuszczu,
  • 12,3 gramy białka,
  • 75,9 gramów węglowodanów (w tym około 18,3 gramy błonnika).

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Kasza bulgur jest zasobna w takie składniki mineralne i witaminy, jak:

Kasza bulgur – indeks glikemiczny

Lubisz takie dania, jak sałatka z kaszą bulgur czy kasza bulgur z warzywami, ale zastanawiasz się, czy w przypadku cukrzycy lub insulinooporności możesz sobie na nie pozwalać? Kasza bulgur ma średni indeks glikemiczny. Wynosi on około 64. To nieco więcej niż kuskus, ale mniej od kaszy gryczanej. Co to oznacza? Jeśli cierpisz na cukrzycę, insulinooporność albo z innych powodów pilnujesz swojej gospodarki węglowodanowej, wcale nie musisz rezygnować z kaszy bulgur. Sałatka z połączeniem tego produktu z oliwą lub olejem roślinnym i białkowym dodatkiem (np. kurczakiem, tofu lub tuńczykiem) będzie dla ciebie bardzo zdrowym i bezpiecznym wyborem.

Jak gotować kaszę bulgur?

Wiesz już, ile kalorii ma kasza bulgur i z czego się ją robi. Czas na wiedzę praktyczną. Aby  przygotować smakowite danie z kaszą bulgur, warto zapoznać się z tajnikami dotyczącymi gotowania tego produktu. To bardzo proste – ważne jest, aby przed gotowaniem tej kaszy przelać ją dwa lub trzy razy chłodną wodą, co spowoduje, że nie będzie miała goryczkowego posmaku. Jak gotować bulgur, jeśli chodzi o stosunek wody do kaszy? Najlepiej zapamiętać zasadę – na jedną porcję kaszy potrzebujemy dwie szklanki wody. Kaszę dodajemy do zimnej wody, dodajemy szczyptę soli, zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Kasza powinna gotować się na mniejszym ogniu około 15 minut – w tym czasie powinna wchłonąć wodę i zrobić się miękka. Powinna też nieco zwiększyć swoją objętość.

Przepisy na sałatki z kaszą bulgur

Sałatka z kaszą bulgur i kurczakiem

Smak tkwi w prostocie! Jak przygotować to danie nadające się zarówno na drugie śniadanie, lunch, jak i kolację? Składniki (na dwie porcje):

  • jeden woreczek (100 gramów przed ugotowaniem) kaszy bulgur,
  • jedna podwójna pierś z kurczaka,
  • dwa ogórki kiszone,
  • ½ puszki (około 120 gramów po odsączeniu) kukurydzy konserwowej,
  • jedna papryka czerwona,
  • przyprawy – sól, pieprz, curry.

Przygotowanie:

Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie (jak gotować kaszę bulgur – przeczytasz wyżej). Mięso pokrój w kostkę, obtocz w przyprawach i ugotuj na parze lub na odrobinie wody. Przygotuj warzywa – drobno je pokrój. Następnie połącz wszystkie składniki, dopraw sałatkę i opcjonalnie dodaj do niej odrobinę jogurtu lub ulubionego oleju roślinnego.

Kasza jaglana z granatem

Bezmięsna sałatka z kaszą bulgur i suszonymi pomidorami

Ta sałatka to świetna, wegańska opcja w stylu włoskim.
Składniki (na dwie porcje):

  • jeden woreczek (100 gramów przed ugotowaniem) kaszy bulgur,
  • cztery lub sześć pomidorów suszonych,
  • ½ kostki tofu naturalnego (lub w ziołach),
  • dwie łyżki oliwek (dowolnego rodzaju),
  • cztery lub sześć listków świeżej bazylii,

Przygotowanie:

Ugotuj kaszę według wskazówek powyżej, pozostałe składniki pokrój/posiekaj i na koniec połącz produkty ze sobą. Dopraw sałatkę świeżą bazylią, opcjonalnie solą i pieprzem. Smacznego!

Na koniec jeszcze jedna ważna uwaga. Czy kasza bulgur ma gluten? To pytanie zadaje wielu konsumentów. Trzeba podkreślić, że osoby cierpiące na chorobę, jaką jest celiakia, nie powinny jej jeść. Kasza bulgur, jako produkt z pszenicy, jest źródłem glutenu – białka, które przy celiakii musi być wykluczone z diety.

 

Bibliografia:

  1. B. Kulczyński, Kasza bulgur (dostęp online: https://vitapedia.pl/kasza-bulgur, dn. 8.04.2021 r.)
  2. Caba, Zeynep & Boyacioglu, M. Hikmet & Boyacioglu, Dilek, Bioactive healthy components of bulgur, International journal of food sciences and nutrition, 63/2011.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to jak, je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

Garnek rzymski – co w nim piec i jak go prawidłowo używać?

„Zbyt niski poziom cholesterolu zwiększa ryzyko nie tylko agresji, ale także choroby afektywnej dwubiegunowej, depresji i samobójstw” – mówi psychodietetyczka Agnieszka Ślusarska-Staniszewska

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Dressing do sałatki – jak zrobić dobry sos sałatkowy?

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru 

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

„Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel

Gorąco? Czujesz się odwodniona? Zrezygnuj z tych potraw

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Fit deser – jak przygotować zdrowe słodycze?

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Miss Universe 2021 w ogniu krytyki. Bo nie wygląda tak, jak w dniu zdobycia tytułu

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×