Poczuj miętę do surowej gryczanki! Jest idealna jako danie na wynos
![Tekst o surowej gryczance z owocami i miętą. Na zdjęciu: Słoik jedzenia z jagodami - HelloZdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/pzepis-na-surowa-gryczanke1-1140x760.jpg)
się ten artykuł?
Kasza gryczana to jeden z najzdrowszych pokarmów świata. Jest bogata w magnez i witaminy z grupy B, więc pomoże złagodzić stres. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego łatwiej z nią schudnąć. Spróbuj jej w nietypowej odsłonie: na surowo, z daktylami i miętą! Będzie idealna jako danie na wynos.
Niektórym może wydawać się, że kaszę gryczaną jada się wyłącznie w daniach wytrawnych. Otóż nic bardziej mylnego. Nie dość, że połączymy ją z owocami lata, słodkimi daktylami i miętą, to wcale tej kaszy nie planujemy gotować. Jedynie zalejemy ją wodą, a następnego dnia zmiksujemy z dodatkami. To doskonały przepis dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu rano. Kasza gryczana w tej wersji sprawdzi się na śniadanie, lunch albo kolację. Z powodzeniem możesz zapakować ją w słoik i zabrać na wycieczkę rowerową. Danie będzie wegańskie i bezglutenowe.
Kasza gryczana przede wszystkim znana jest z zawartości cennych witamin z grupy B. Poza tym jest bogata w krzem, magnez, żelazo, potas i fosfor. Warto ją jeść ze względu na właściwości wspomagające układ nerwowy. Oprócz tego ma dobry wpływ na pracę jelit i metabolizm. Dodaje energii, syci, ale nie obciąża żołądka. Jest dobra na sen i wyciszenie. Jej spożywanie poleca się osobom chorym na celiakię. Poza tym ma działanie odkwaszające organizm. Zawiera ważny błonnik pokarmowy i przeciwutleniacze.
Surowa gryczanka z owocami sezonowymi
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Składniki:
– kilka truskawek
– kilka listków mięty
– 3 łyżki borówek
– łyżka nasion chia
– pół łyżeczki pyłku kwiatowego
– 50 ml mleka roślinnego
– 50 g kaszy gryczanej niepalonej
– 100 ml wody
– szczypta cynamonu
– szczypta kardamonu
– 1-2 świeże lub suszone daktyle (ewentualnie 1-2 łyżki syropu klonowego)
Przygotowanie:
Dzień wcześniej zalej kaszę wodą. Jeśli użyjesz suszonych daktyli, to dodaj do kaszy. Odstaw na noc. Następnego dnia przecedź kaszę, opłucz na sitku. Do blendera wrzuć kaszę, mleko, daktyle i przyprawy. Zmiksuj dokładnie. Przełóż do pojemnika na wynos, dodaj nasiona chia i wymieszaj. Posyp umytymi owocami, pyłkiem i miętą.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
![Na zdjęciu Lidia Bawolska, autorka książki "Kuchnia pełna warzyw"](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/01/lidia-3-kopia-850x515.jpg)
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
![śniadanie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/07/bread-delicious-egg-704569-850x425.jpg)
„Nie” dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/idealne-jajko-w-koszulce-przepis-850x567.jpg)
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
![Michał Korkosz "Rozkoszny"](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2023/11/premiera-ksiazki-michala-korkosza-rozkosznego-hello-zdrowie-fot-kuba-celej-850x567.jpg)