Przejdź do treści

Poczuj miętę do surowej gryczanki! Jest idealna jako danie na wynos

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz
Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?
6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia
Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?
Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?

Kasza gryczana to jeden z najzdrowszych pokarmów świata. Jest bogata w magnez i witaminy z grupy B, więc pomoże złagodzić stres. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego łatwiej z nią schudnąć. Spróbuj jej w nietypowej odsłonie: na surowo, z daktylami i miętą! Będzie idealna jako danie na wynos.

Niektórym może wydawać się, że kaszę gryczaną jada się wyłącznie w daniach wytrawnych. Otóż nic bardziej mylnego. Nie dość, że połączymy ją z owocami lata, słodkimi daktylami i miętą, to wcale tej kaszy nie planujemy gotować. Jedynie zalejemy ją wodą, a następnego dnia zmiksujemy z dodatkami. To doskonały przepis dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu rano. Kasza gryczana w tej wersji sprawdzi się na śniadanie, lunch albo kolację. Z powodzeniem możesz zapakować ją w słoik i zabrać na wycieczkę rowerową. Danie będzie wegańskie i bezglutenowe.

Kasza gryczana przede wszystkim znana jest z zawartości cennych witamin z grupy B. Poza tym jest bogata w krzem, magnez, żelazo, potas i fosfor. Warto ją jeść ze względu na właściwości wspomagające układ nerwowy. Oprócz tego ma dobry wpływ na pracę jelit i metabolizm. Dodaje energii, syci, ale nie obciąża żołądka. Jest dobra na sen i wyciszenie. Jej spożywanie poleca się osobom chorym na celiakię. Poza tym ma działanie odkwaszające organizm. Zawiera ważny błonnik pokarmowy i przeciwutleniacze.

Surowa gryczanka z owocami sezonowymi

przepis-na-surowa-gryczanke

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

– kilka truskawek
– kilka listków mięty
– 3 łyżki borówek
– łyżka nasion chia
– pół łyżeczki pyłku kwiatowego
– 50 ml mleka roślinnego
– 50 g kaszy gryczanej niepalonej
– 100 ml wody
– szczypta cynamonu
– szczypta kardamonu
– 1-2 świeże lub suszone daktyle (ewentualnie 1-2 łyżki syropu klonowego)

Przygotowanie:

Dzień wcześniej zalej kaszę wodą. Jeśli użyjesz suszonych daktyli, to dodaj do kaszy. Odstaw na noc. Następnego dnia przecedź kaszę, opłucz na sitku. Do blendera wrzuć kaszę, mleko, daktyle i przyprawy. Zmiksuj dokładnie. Przełóż do pojemnika na wynos, dodaj nasiona chia i wymieszaj. Posyp umytymi owocami, pyłkiem i miętą.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Gryka poprawia apetyt, wzmacnia jelita, zmniejsza ciśnienie krwi. Z czym ją jeść? Sprawdź nasze przepisy!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić

Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Jabłka w cieście naleśnikowym. Idealna propozycja na śniadanie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”