Przejdź do treści

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Kapary - właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Kapary to małe, zielone owoce wielkości oliwek, które coraz chętniej dodawane są do różnorodnych dań. Mają pikantny, słono-kwaśny smak, dlatego z powodzeniem wykorzystywane są w kuchni śródziemnomorskiej. Kapary to jednak nie tylko przyprawa, ale i źródło cennych składników odżywczych, w tym polifenoli. Jakie są właściwości zdrowotne kaparów i z czym je jeść? Podpowiadamy.

Co to są kapary?

Kapary to marynowane pączki rośliny o łacińskiej nazwie Caparis spinosa, czyli kaparu ciernistego. Jest to krzew rosnący w krajach basenu Morza Śródziemnego. Można go poznać po zaokrąglonych, mięsistych liściach i dużych, biało lub różowo-białych kwiatach. Wraz z rosnącym zainteresowaniem kaparami, od lat 80-tych znacząco wzrosła ich powierzchnia upraw i poziom produkcji. Do głównych obszarów produkcji kaparów zalicza się Maroko, Półwysep Iberyjski, Turcję, Włochy, Grecję, Hiszpanię i Algierię.

Jak rosną kapary? Wyróżnia się ponad 250 gatunków kaparów, z czego tylko dwa rosną w Europie. Co ciekawe, rośliny te należą do rodziny kapustowatych, czyli są spokrewnione z kapustą, gorczycą, rzepakiem czy chrzanem. Kapary nie mają zbyt dużych wymagań glebowych, do wzrostu potrzebują jedynie suchego klimatu. Ze względu na rozwinięty system korzeniowy, zasiedlają także skaliste tereny.

W przemyśle spożywczym na szeroką skalę wykorzystuje się zarówno pąki kwiatowe, jak i pędy i listki kaparów. Jak wyglądają kapary? Dość niepozornie, bowiem są to niewielkie, zaschnięte pąki kwiatów o eliptycznym kształcie. Przypominają nieco oliwki lub brukselkę, choć są od niej mniejsze. Nie należy mylić ich z polskimi kaparami z nasturcji, czyli kiszonymi lub marynowanymi owocami nasturcji. Z wyglądu, wielkości a nawet w smaku bardzo przypominają kapary, dlatego na pierwszy rzut oka trudno je rozróżnić.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Właściwości zdrowotne kaparów

Dzięki zawartości wielu cennych składników odżywczych, kapary uznawane są za bardzo zdrowy dodatek do dań. Ich właściwości wykorzystywane były już w czasach starożytnych. Kapary stosowano jako środek leczniczy na hemoroidy, bóle stawowe i choroby wątroby, uważano je również za afrodyzjak. W kaparach znajdziemy wiele cennych substancji, w tym witaminy z grupy B, witaminę C, E i K oraz składniki mineralne: wapń, cynk, fosfor, magnez, potas, sód, żelazo i kwas foliowy. Ponadto kapary są bogatym źródłem flawonoidów – zawierają aż 310 mg tych związków na 100 g produktu. W kaparach występują takie polifenole, jak: kwercetyna, kempferol i rutyna. Flawonoidy to naturalne antyoksydanty, które usuwają z organizmu wolne rodniki. Działają przeciwzapalnie i hepatoprotekcyjnie, chronią organizm przed powstawaniem nowotworów i spowalniają procesy starzenia się organizmu.

Kapary zaliczane są do żywności sirt, do której należą m.in. zielona herbata, jarmuż, soja, cebula, oliwki, gorzka czekolada i czerwone wino. Żywność ta wpływa na aktywację sirtuin, czyli białek odpowiedzialnych za wiele ważnych funkcji życiowych, w tym regulowanie metabolizmu, hamowanie stanów zapalnych i spowalnianie procesów starzeniowych organizmu.

Jak smakują kapary?

Kapary mają bardzo charakterystyczny smak i intensywny aromat. Są dość pikantne i kwaskowe, ale wyczuwa się w nich także nutę goryczki. Trudno określić jednoznacznie, jakie inne produkty przypominają w smaku. Jedni mówią, że kojarzą się im z musztardą lub pieprzem, dla innych kapary bardziej przypominają chrzan lub oliwki. Niektórzy wyczuwają w nich aromat kapusty. Ze względu na oryginalną mieszankę smaków, kapary nie wszystkim przypadają do gustu. Nie da się jednak ukryć, że kapara jako przyprawa, która doskonale uzupełnia repertuar różnych dań.

Kapary – zastosowanie w kuchni

Kapary już dawno trafiły na sklepowe półki, dlatego można je kupić niemal wszędzie, w tym w marketach, sklepach ze zdrową żywnością i wielu sklepach internetowych. Cena małego słoiczka marynowanych kaparów wynosi około od sześciu do siedmiu złotych. Ze względu na swój intensywny smak, kapary mogą zdominować danie, więc należy stosować je z umiarem. Do czego używa się kapary? Kapary marynowane często goszczą jako dodatek do pizzy lub w postaci sosu kaparowego wzbogacają smak ryb.

awokado

Kapary można jeść z:

  • daniami mięsnymi,
  • śledziem, łososiem, tuńczykiem,
  • pastami z twarożku,
  • jajkiem,
  • makaronem, ryżem,
  • pizzą,
  • sałatkami z mięsem i wędlinami,
  • przyprawami: czosnkiem, oregano, bazylią i tymiankiem.

Jak przyrządzić kapary? Warto wiedzieć, że różne techniki kulinarne, w tym duszenie i długie gotowanie pozbawiają kapary smaku. Z tego właśnie względu należy je dodawać do potrawy na samym końcu.

jedzenie na talerzu w kształcie serca

Przepisy z kaparami

Jeśli masz ochotę wzbogacić swoją kuchnię o nowy, niepowtarzalny smak, wypróbuj poniższe przepisy z kaparami w roli głównej.

Makaron z łososiem i kaparami w sosie śmietanowym

Składniki:

  • 100 g wędzonego łososia,
  • 100 g makaronu penne,
  • 100 ml śmietany 18 proc.,
  • dwa ząbki czosnku,
  • dwie łyżki kaparów,
  • cebula,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • dwie łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy pokrojoną cebulę, starty czosnek i smażymy cebulę do zeszklenia. Kroimy łososia na kawałki, wrzucamy na patelnię, całość zalewamy śmietaną i podgrzewamy przez kilka minut. Dodajemy kapary i przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie odcedzamy makaron i mieszamy z przygotowanym sosem.

Sałatka z kaparami, oliwkami i serem feta

Składniki:

  • dwie łyżki kaparów,
  • jeden duży pomidor lub sześć pomidorków koktajlowych,
  • dwie łyżki oliwy z oliwek,
  • kulki sera feta,
  • pięć zielonych oliwek,
  • pół główki sałaty,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Sałatę myjemy, rozrywamy liście na kawałki i wrzucamy do miski. Dodajemy do niej ser feta, sparzone pomidorki koktajlowe/ pokrojonego pomidora, kapary i oliwki. Skrapiamy oliwą, dodajemy do smaku sól i pieprz. Gotowe!

Bibliografia:

  1. Sharrif moghaddasi Mohammad i wsp., „Capparis spinosa L. Propagation and Medicinal uses„, Life Science Journal 2012;9(4). 
  2. Moufidd A, Farid O, M. Eddouks, „Pharmacological Properties of Capparis spinosa Linn”, International Journal of Diabetology & Vascular Disease Research, 2015. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

pomidorki koktajlowe

Pomidory dostarczają mnóstwo dobra. Jaki jest twój ulubiony gatunek?

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Śliwka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Najciekawsze przepisy

Sok z wiśni – przepisy i właściwości

Katechiny – działanie, źródła w diecie, właściwości

Astaksantyna – działanie, właściwości, skutki uboczne

Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot

Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Morele – wartość odżywcza, indeks glikemiczny, przepisy

Sałatka z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Przepis na sałatkę z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu? Zaskakujące wyniki nowego badania

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu?

Anchois – co to, właściwości odżywcze, gdzie kupić, przepisy na dania z anchois

Mizuna (sałata japońska) – przepisy, właściwości, uprawa musztardowca w ogródku i na balkonie

Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej?

Masz słabe, łamliwe paznokcie? Dietetyczka kliniczna wyjaśnia, jak możesz wzmocnić je dietą

Masz słabe, łamliwe paznokcie? Dietetyczka kliniczna wyjaśnia, jak możesz wzmocnić je dietą

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Dressing do sałatki – jak zrobić dobry sos sałatkowy?

Przedawkowanie witaminy C – przyczyny, objawy, postępowanie

Jak przechowywać przyprawy, aby zachowały świeżość na dłużej?

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Ocet winny – powstawanie, właściwości, zastosowanie w kuchni i łazience

Talerz truskawek

Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

×