Przejdź do treści

Dieta dla serca? Postaw na ten jeden składnik

Dieta dla serca? Postaw na ten jeden składnik Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty
6 przepisów na rozgrzewającą herbatę. Taki napój wzmocni odporność i poprawi ci nastrój
Jak nie wpaść w słoną pułapkę? Możesz się zdziwić, w jak wielu produktach znajduje się sól
Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów
Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie

Masz problemy z sercem, a może chcesz je zabezpieczyć na starość? Powinnaś poznać jeden składnik, który warto dodawać do potraw.

Uważaj na serce

Problemy z sercem są jednymi z poważniejszych chorób cywilizacyjnych. Odpowiadają za nie m.in. brak aktywności fizycznej, siedzący tryb pracy i nauki, a przede wszystkim – zła dieta. Szybkie jedzenie, duża ilość niezdrowych tłuszczów i rafinowanych węglowodanów, cukier, sód – to wszystko jest poważnym obciążeniem dla serca. Naukowcy wykazali, że jeden składnik może mieć naprawdę dobry wpływ na serce. Są to kapary.

Zdrowotne zalety kaparów

Mimo że nie są zbyt tanie, ich zdrowotne właściwości usprawiedliwiają kilka, kilkanaście złotych więcej podczas zakupów. Nie każdy lubi też ich mocno słony smak. Może jednak warto się do nich przekonać?

Kapary zawierają związek zwany kwercetyną. Naukowcy z University of California, Irvine School of Medicine zbadali ten związek i wykazali, że może on bezpośrednio regulować białka niezbędne dla kilku kluczowych funkcji organizmu, w tym przetwarzania myśli, skurczów mięśni i regulacji trzustki oraz bicia serca. Odkrycie to jest bardzo ważne dla rozwoju medycyny. Kwercetyna może być wykorzystana w przyszłych badaniach oraz mieć zastosowanie farmakologiczne. Leki na bazie tego związku mogłyby pomagać z cukrzycą, sercem, a nawet epilepsją. Kwercetyna modyfikuje kanały jonowe potasu w tak zwanej rodzinie genów KCNQ, które mają ogromny wpływ na twoje zdrowie. Naturalnie występująca w kaparach, może uchronić twoje serce i inne narządy przed wieloma chorobami. Są one badane również pod kątem wpływu na jelita i żołądek. Być może okażą się również lekarstwem na problemy trawienne? Kapary to także źródło wielu antyoksydantów, mających działanie przeciwnowotworowe.

Jak jeść kapary?

Pączki kwiatów są bardzo, bardzo słone, co nie wszystkim może odpowiadać. Niektóre odmiany mają też w sobie wiele pikantnych związków. Nie należy z nimi przesadzać, bo zwierają dużo sodu. Nie powinno się ich także poddawać jakiejkolwiek obróbce termicznej, tracą wówczas cały smak. Najlepiej spożywać je na zimno. Pytanie: z czym najlepiej?

Kapary są świetnym dodatkiem do sałatek, tatara, wszelkich dań rybnych, a także do dekoracji. Bardzo dobrze łączą się z makaronem, owocami morza, drobiem, a nawet pizzą. Ważne jest, aby do ciepłych dań dodawać kapary na samym końcu. Kupując kapary w sklepie warto zwrócić uwagę na to, czy nimi naprawdę są – często można je pomylić z pąkami nasturcji. Przeczytaj informacje, które są umieszczone na etykiecie.

Jak widać, kapary to bardzo zdrowy dodatek w kuchni, który może uchronić twoje serce oraz inne organy przed różnymi chorobami. Nie dość, że zawierają tyle cennych związków, to jeszcze podkreślają smak wielu potraw. Jeśli nie przekonałaś się do ich smaku, wypróbuj kilka przepisów z kaparami. Może któryś przypadnie ci do gustu?

 

Źródło: EatThis

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Miód koniczynowy – rodzaje, właściwości, zastosowanie

Miód lipowy – jakie ma właściwości i na co pomaga?

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Gotu kola – pochodzenie i zastosowanie

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Kawa czy herbata – co zwykle wybierasz? Przeczytaj, a zmienisz swoje preferencje

Sprawdź datę ważności produktów, które masz w domu. Niektóre najprawdopodobniej nie nadają się już do użytku

Postawi cię na nogi skutecznie jak kawa i pomoże się pozbyć kofeinowego głodu. Już się domyślasz co to?

Ziemniaki wykiełkowały? Sprawdź, czy możesz je bezpiecznie zjeść

Ziemniaki wypuściły pędy. Czy nadają się jeszcze do jedzenia?

Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Rozmaryn lekarski – właściwości, zastosowanie i uprawa

Kawa pomaga w trawieniu i w walce z jego zaburzeniami?

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami