Przejdź do treści

Dieta dla serca? Postaw na ten jeden składnik

Dieta dla serca? Postaw na ten jeden składnik Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą
Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Masz problemy z sercem, a może chcesz je zabezpieczyć na starość? Powinnaś poznać jeden składnik, który warto dodawać do potraw.

Uważaj na serce

Problemy z sercem są jednymi z poważniejszych chorób cywilizacyjnych. Odpowiadają za nie m.in. brak aktywności fizycznej, siedzący tryb pracy i nauki, a przede wszystkim – zła dieta. Szybkie jedzenie, duża ilość niezdrowych tłuszczów i rafinowanych węglowodanów, cukier, sód – to wszystko jest poważnym obciążeniem dla serca. Naukowcy wykazali, że jeden składnik może mieć naprawdę dobry wpływ na serce. Są to kapary.

Zdrowotne zalety kaparów

Mimo że nie są zbyt tanie, ich zdrowotne właściwości usprawiedliwiają kilka, kilkanaście złotych więcej podczas zakupów. Nie każdy lubi też ich mocno słony smak. Może jednak warto się do nich przekonać?

Kapary zawierają związek zwany kwercetyną. Naukowcy z University of California, Irvine School of Medicine zbadali ten związek i wykazali, że może on bezpośrednio regulować białka niezbędne dla kilku kluczowych funkcji organizmu, w tym przetwarzania myśli, skurczów mięśni i regulacji trzustki oraz bicia serca. Odkrycie to jest bardzo ważne dla rozwoju medycyny. Kwercetyna może być wykorzystana w przyszłych badaniach oraz mieć zastosowanie farmakologiczne. Leki na bazie tego związku mogłyby pomagać z cukrzycą, sercem, a nawet epilepsją. Kwercetyna modyfikuje kanały jonowe potasu w tak zwanej rodzinie genów KCNQ, które mają ogromny wpływ na twoje zdrowie. Naturalnie występująca w kaparach, może uchronić twoje serce i inne narządy przed wieloma chorobami. Są one badane również pod kątem wpływu na jelita i żołądek. Być może okażą się również lekarstwem na problemy trawienne? Kapary to także źródło wielu antyoksydantów, mających działanie przeciwnowotworowe.

Jak jeść kapary?

Pączki kwiatów są bardzo, bardzo słone, co nie wszystkim może odpowiadać. Niektóre odmiany mają też w sobie wiele pikantnych związków. Nie należy z nimi przesadzać, bo zwierają dużo sodu. Nie powinno się ich także poddawać jakiejkolwiek obróbce termicznej, tracą wówczas cały smak. Najlepiej spożywać je na zimno. Pytanie: z czym najlepiej?

Kapary są świetnym dodatkiem do sałatek, tatara, wszelkich dań rybnych, a także do dekoracji. Bardzo dobrze łączą się z makaronem, owocami morza, drobiem, a nawet pizzą. Ważne jest, aby do ciepłych dań dodawać kapary na samym końcu. Kupując kapary w sklepie warto zwrócić uwagę na to, czy nimi naprawdę są – często można je pomylić z pąkami nasturcji. Przeczytaj informacje, które są umieszczone na etykiecie.

Jak widać, kapary to bardzo zdrowy dodatek w kuchni, który może uchronić twoje serce oraz inne organy przed różnymi chorobami. Nie dość, że zawierają tyle cennych związków, to jeszcze podkreślają smak wielu potraw. Jeśli nie przekonałaś się do ich smaku, wypróbuj kilka przepisów z kaparami. Może któryś przypadnie ci do gustu?

 

Źródło: EatThis

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

olej z wiesiołka

„Cudowny” olej z wiesiołka – prawdziwe remedium na kobiece dolegliwości?

Sałatka na talerzu

Jaka jest najlepsza dieta dla serca? Ukazał się coroczny raport U.S. News o najlepszych i najgorszych popularnych dietach

Żywokost – właściwości, zastosowanie, przepis na maść

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

Mięta – właściwości i rodzaje. Jak zrobić nalewkę z mięty?

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Lubisz smoothie? Co się dzieje, gdy pijesz je codziennie?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Pijesz rozpuszczalną kawę? Sprawdź, czy to najlepsze rozwiązanie

Sezon na grzyby właśnie się rozpoczyna. Można je mrozić?

Masz wysoki cholesterol i zastanawiasz się, czy możesz jeść ser? Znamy odpowiedź

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Witamina D nie tylko na mocne kości. Może wspierać w ochronie przed rakiem

Często jesz biały ryż? Zobacz, jak wpływa na twoje zdrowie

Jedzenie o niskiej zawartości tłuszczu, soki owocowe. „Zdrowe” jedzenie, które szkodzi

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?