Przejdź do treści

Jesteś zmęczona, boli cię głowa? Być może czas zmienić dietę

Jesteś zmęczona, boli cię głowa? Być może czas zmienić dietę Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak możesz sobie sama poradzić z refluksem i zgagą? Kamil Kozakowski podpowiada, jakie ćwiczenia mogą być pomocne
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?

Wielu ludzi uważa, że efekty uboczne pojawiające się po zjedzeniu pewnych rzeczy to tymczasowy problem, który musimy po prostu przeboleć. To błędne założenie, a sięganie po nieodpowiednie jedzenie może nie tylko sprawić, że przytyjesz, ale i narazisz się na wystąpienie wielu dolegliwości. 

Nie jesteś pewna, czy obecny jadłospis jest dla ciebie idealny?  Gdy spożywasz nieodpowiednie produkty, twoje ciało wysyła ci sygnały ostrzegawcze. Na co zwrócić uwagę?

Kompulsywne jedzenie

Jeśli zauważyłaś, że jesteś w stanie zjeść na raz całe pudełko lodów, paczkę chipsów lub opakowanie ciasteczek, może to źle świadczyć o twojej diecie. Niekoniecznie chodzi o to, że masz słabą wolę i nie potrafisz oprzeć się słodkiej pokusie, być może nie dostarczasz swojemu organizmowi wystarczającej ilości składników odżywczych. Kompulsywne jedzenie może być sygnałem od twojego mózgu, który daje ci w ten sposób znać, że nie zaopatrujesz go w odpowiednią ilość potrzebnego mu pożywienia.

Ciągłe zmęczenie

Uczucie ciągłego zmęczenia i osłabienia może oznaczać, że twój organizm przeszedł w tryb oszczędzania energii. Jest to rezultat spowolnionego metabolizmu, który jest naszym największym wrogiem, jeżeli próbujemy zgubić kilogramy. Innym powodem może być nieustabilizowany poziom cukru we krwi, który pozostawia w nas uczucie wycieczenia. Warto ograniczyć spożycie cukru, eliminując z diety przetworzone i słodkie produkty.

kobiety jedzące marchewki

Ból głowy

Ból głowy od czasu do czasu jest czymś całkowicie normalnym. Niektórzy doświadczają go na przykład przy zmianach ciśnienia. Stają się jednak problemem, gdy ich częstotliwość nasila się do tego stopnia, że miewasz je prawie codziennie.  Jednym z powodów takiego stanu może być spożywanie zbyt małej ilości węglowodanów. Powoduje to drastyczny spadek cukru we krwi, czego efektem są bóle głowy. Jesteś na diecie? Monitoruj codzienne spożycie węglowodanów – na diecie i tak powinnaś to robić.

Słaba odporność

Białko jest odpowiedzialne za budowę mięśni, ale przede wszystkim odpowiada za prawidłową pracę układu immunologicznego. Jeżeli w naszej diecie zabraknie odpowiedniej ilości białka, organizm osłabi się i nie będzie w stanie walczyć z bakteriami czy wirusami.

Problemy z pamięcią

Kolejny raz coś zgubiłaś lub czegoś zapomniałaś? Winowajcą może być nieodpowiednia dieta. Okazuje się, że to, co jest złe dla serca, jest również złe dla mózgu i prawidłowego funkcjonowania pamięci. Wystrzegaj się tłuszczy nasyconych i zastąp burgera warzywami lub owocami. Dobrym wyborem będą także orzechy, nasiona, czy nabiał z niską zawartością tłuszczu.

Twarz kobiety

Problemy skórne

Jeżeli ostatnio na twojej twarzy pojawiał się trądzik i inne zmiany skórne, może to oznaczać, że twój sposób odżywiania nie jest do końca zdrowy. Dieta niskotłuszczowa, ale bogata w węglowodany sprzyja problemom skórnym. Węglowodany zamieniają się w cukier, a ten sprzyja powstawaniu różnego rodzaju zapaleń, w tym również skóry. Jeżeli w naszym organizmie występują braki witamin, minerałów oraz kwasów tłuszczowych to spożywanie potrzebnych węglowodanów staje się problematyczne. Grunt to zbilansowana dieta.

Słabe gojenie ran

Dieta ma również wpływ na tempo i jakość gojenia ran. Białko i witamina C odgrywają kluczową rolę w tym procesie, dlatego ważne jest spożywanie odpowiedniej ilości tych składników odżywczych. Chyba nie chcesz, by małe zacięcie żyletką podczas golenia nóg goiło się półtora tygodnia, narażając cię na zakażenie.

Niesforne włosy

Głównymi czynnikami mającymi wpływ na nasze włosy są geny oraz wiek. Nie da się jednak ukryć, że dieta również odgrywa kluczową rolę. Jadłospis ubogi w odpowiednią ilość białka, żelaza i tłuszczy staje się powodem wypadających i kruchych włosów. Nie jest to jednak problem nie do pokonania. Wzbogać swoją dietę o brakujące składniki i dorzuć do niej dodatkowo więcej olejów roślinnych.

 

Źródło: EatThis

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Co jeść na śniadanie? / istock

7 rzeczy, których nie powinniśmy jeść na śniadanie

Jesteś ciągle zmęczona? Sprawdź, co warto wprowadzić do swojej diety, żeby odzyskać energię

Wypadają ci włosy i męczy cię ciągłe zmęczenie? Sprawdź, czy nie masz niedoboru ferrytyny

Agata Głyda: W podręczniku dla czwartoklasistów znajduje się czytanka o odchudzaniu dziewczynki i nikogo to nie dziwi

Agata Głyda: W podręczniku dla czwartoklasistów znajduje się czytanka o odchudzaniu dziewczynki i nikogo to nie dziwi

Unikasz schabowego i alkoholu? Są jeszcze inne rzeczy, na które musisz uważać w trosce o swoją wątrobę

Gotowanie na parze – zalety i potrzebne urządzenia

Pstrąg w kuchni? Jak najbardziej! Wyjaśniamy, dlaczego warto włączyć go do diety

Mleko sojowe – jak je zrobić, jak smakuje i czy jest zdrowe?

Blanszowanie warzyw – co to jest i do czego służy?

Zapotrzebowanie na białko – ile białka dziennie spożywać?

Mleko migdałowe – jak zrobić, gdzie kupić i do czego dodawać?

Kokos

Olej kokosowy – właściwości, zastosowanie, w kuchni, w kosmetyce, na skórę

Miód – rodzaje, właściwości. Jaki miód jest najzdrowszy?

Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Płatki ryżowe – wartości odżywcze, przepisy, jak gotować

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Dieta bulionowa - Gwyneth Paltrow schudła na niej 11 kg

Uwielbiana przez Gwyneth Paltrow, Salmę Hayek i Halle Berry. Co o diecie bulionowej sądzi naturopatka?

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Kawa czy herbata – co zwykle wybierasz? Przeczytaj, a zmienisz swoje preferencje

Sprawdź datę ważności produktów, które masz w domu. Niektóre najprawdopodobniej nie nadają się już do użytku

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

12 przepisów na sałatki wigilijne

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać