3 min.
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak

Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak / Pexels.com
12.08.2022
Masz problemy z jelitami? Wypróbuj „Metodę 5R”, czyli plan naprawczy polecany przez dietetyka
10.08.2022
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
09.08.2022
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
08.08.2022
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
07.08.2022
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Ciągnący się ser, chrupiący chleb i… ten zapach! Powodów, dla których kochamy tosty z serem jest mnóstwo i pewnie każdy ma swój. Ale jest też naukowe uzasadnienie miłości do nich. Fenomen tej przekąski wyjaśnia na swoim profilu na Instagramie biotechnolog Dawid Polak.
Dlaczego tak uwielbiamy tosty?
„Znacie to uczucie, gdy robicie sobie dwa tosty z serem w opiekaczu i nagle rozpoczyna się maraton jedzenia tostów przez kilka dni z rzędu? Zastanawialiście się, skąd się to może brać? Przewertowałem internet wzdłuż i wszerz, i znalazłem prawdopodobną odpowiedź!” – pisze na swoim profilu na Instagramie Dawid Polak.
Biotechnolog wyjaśnia, że ma to związek z reakcją Maillarda, czyli serią reakcji chemicznych, które zachodzą między cukrami i białkami podczas smażenia i ogrzewania. W efekcie to właśnie one odpowiadają za smak i zapach produktów oraz ich barwę.
„Sprawia to, że grillowany stek staje się apetyczny, a średnio smaczna cebula zamienia się w słodki i karmelizowany przysmak. To samo dzieje się z opiekanym chlebem. Białka i cukry w pieczywie reagują, a to sprawia, że chleb nabiera złocistego koloru, atrakcyjnego aromatu i satysfakcjonującego smaku” – tłumaczy Polak.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Za co kochamy ser?
Sprawa pieczywa jest już więc rozwiązana. A za co kochamy ser? Jak wyjaśnia Dawid Polak, zawiera on białko – kazeinę, które podczas procesów trawienia zostaje rozbite na fragmenty peptydowe. Tworzą się z nich wewnątrz jelita beta-kazomorfiny.
„Kazomorfiny to opiaty, które działają na receptory opioidowe w mózgu powiązane z kontrolą bólu oraz ośrodkiem uzależnienia. Dlatego niektórzy nazywają ser 'mlecznym crackiem’ (…) (crack to silnie uzależniający narkotyk). Kazomorfiny mogą przenikać z krwi do mózgu, uwalniając dopaminę. W związku z tym samopoczucie osób, które spożywają znaczne ilości produktów bogatych w białko, zwykle poprawia się po spożywanym posiłku” – wyjaśnia biotechnolog.
Jak dodaje, biologiczna rola kazomorfiny jest powszechnie znana. Przede wszystkim ma za zadanie wzmocnić więź karmiącej matki z dzieckiem. Co więcej, wywołuje ona u niemowląt pragnienie pokarmu.
„Dzieci są w znacznym stopniu spokojniejsze po spożyciu naturalnego mleka. Podobnie jak w przypadku innych peptydów opioidowych, kazomorfina łagodzi niepokój, powoduje odprężenie oraz uczucie błogości. Dlatego też pewnie, gdy raz uruchomimy opiekacz i posmakujemy w podsmażanym serze, tak trudno odmówić sobie kolejnej porcji. I kolejnej…” – pisze Polak.
Dawid Polak – kim jest?
Dawid Polak jest biotechnologiem i popularyzatorem nauki, jak sam o sobie pisze. Pracuje w firmie farmaceutycznej, w której zajmuję się badaniami klinicznymi. Jego profil na Instagramie @biotech.geek, na którym dzieli się wiedzą, obserwuje ponad 38 tys. internautek i internautów.
Wyświetl ten post na Instagramie
Zobacz także
Poleć artykuł znajomym
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Polecamy

08.08.2022
Klątwa MONW, czyli otyłość, której nie widać. Jak ją rozpoznać i jak z nią walczyć, mówi Klaudia Wiśniewska, dietetyczka

01.08.2022
„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny

22.07.2022
Piotr Ciemny: Zbieranie chwastów kojarzy się ze starszym panem w kaloszach, w obdartej koszuli. Ja do tego obrazka ludziom nie pasowałem

17.07.2022