Przejdź do treści

Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak

Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak / Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Masz problemy z jelitami? Wypróbuj „Metodę 5R”, czyli plan naprawczy polecany przez dietetyka
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Ciągnący się ser, chrupiący chleb i… ten zapach! Powodów, dla których kochamy tosty z serem jest mnóstwo i pewnie każdy ma swój. Ale jest też naukowe uzasadnienie miłości do nich. Fenomen tej przekąski wyjaśnia na swoim profilu na Instagramie biotechnolog Dawid Polak.

Dlaczego tak uwielbiamy tosty?

„Znacie to uczucie, gdy robicie sobie dwa tosty z serem w opiekaczu i nagle rozpoczyna się maraton jedzenia tostów przez kilka dni z rzędu? Zastanawialiście się, skąd się to może brać? Przewertowałem internet wzdłuż i wszerz, i znalazłem prawdopodobną odpowiedź!” – pisze na swoim profilu na Instagramie Dawid Polak.

Biotechnolog wyjaśnia, że ma to związek z reakcją Maillarda, czyli serią reakcji chemicznych, które zachodzą między cukrami i białkami podczas smażenia i ogrzewania. W efekcie to właśnie one odpowiadają za smak i zapach produktów oraz ich barwę.

„Sprawia to, że grillowany stek staje się apetyczny, a średnio smaczna cebula zamienia się w słodki i karmelizowany przysmak. To samo dzieje się z opiekanym chlebem. Białka i cukry w pieczywie reagują, a to sprawia, że chleb nabiera złocistego koloru, atrakcyjnego aromatu i satysfakcjonującego smaku” – tłumaczy Polak.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Za co kochamy ser?

Sprawa pieczywa jest już więc rozwiązana. A za co kochamy ser? Jak wyjaśnia Dawid Polak, zawiera on białko – kazeinę, które podczas procesów trawienia zostaje rozbite na fragmenty peptydowe. Tworzą się z nich wewnątrz jelita beta-kazomorfiny.

„Kazomorfiny to opiaty, które działają na receptory opioidowe w mózgu powiązane z kontrolą bólu oraz ośrodkiem uzależnienia. Dlatego niektórzy nazywają ser 'mlecznym crackiem’ (…) (crack to silnie uzależniający narkotyk). Kazomorfiny mogą przenikać z krwi do mózgu, uwalniając dopaminę. W związku z tym samopoczucie osób, które spożywają znaczne ilości produktów bogatych w białko, zwykle poprawia się po spożywanym posiłku” – wyjaśnia biotechnolog.

Jak dodaje, biologiczna rola kazomorfiny jest powszechnie znana. Przede wszystkim ma za zadanie wzmocnić więź karmiącej matki z dzieckiem. Co więcej, wywołuje ona u niemowląt pragnienie pokarmu.

„Dzieci są w znacznym stopniu spokojniejsze po spożyciu naturalnego mleka. Podobnie jak w przypadku innych peptydów opioidowych, kazomorfina łagodzi niepokój, powoduje odprężenie oraz uczucie błogości. Dlatego też pewnie, gdy raz uruchomimy opiekacz i posmakujemy w podsmażanym serze, tak trudno odmówić sobie kolejnej porcji. I kolejnej…” – pisze Polak.

Quinoa z kremem orzechowym

Dawid Polak – kim jest?

Dawid Polak jest biotechnologiem i popularyzatorem nauki, jak sam o sobie pisze. Pracuje w firmie farmaceutycznej, w której zajmuję się badaniami klinicznymi. Jego profil na Instagramie @biotech.geek, na którym dzieli się wiedzą, obserwuje ponad 38 tys. internautek i internautów.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Podjadasz wieczorem? Po te 10 przekąsek możesz sięgać bez wyrzutów

Co ty wiesz o serach? Przedstawiamy gatunki serów i mówimy, z czym to się je

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Masz wysoki cholesterol i zastanawiasz się, czy możesz jeść ser? Znamy odpowiedź

Koniec z ciągłą walką z kilogramami. Poznaj energizującą dietę

Jesteś fanką serów? Sprawdź, które są najzdrowsze

Zajadasz stres? Zobacz, jak to kontrolować

Kupujesz rozdrobniony ser, bo szybciej się topi? Możesz się zdziwić

GIS wycofał ze sprzedaży ser koryciński. Był sprzedawany w popularnym dyskoncie

GIS wycofał ze sprzedaży ser. Był sprzedawany w popularnym dyskoncie

Jak jeść więcej owoców i warzyw? Mamy kilka sposobów

Zbrodnie, które popełniamy na serach

Zbrodnie, które popełniamy na… serach. Z tych zachowań lepiej zrezygnować

Czy ser może być zdrowy? Wszystko zależy od tego, jaki (i jak) jesz

Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie

Czekolada a magnez. Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie

Ser labneh

Libański ser labneh. Prosty w przygotowaniu, pyszny w smaku!

Domowa ricotta – jak ją zrobić? Potrzeba naprawdę niewiele

ser

Migreniku, uważaj na ser!

sery

Jedzcie sery – będziecie zdrowsi!

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

istockphoto.com

Chcesz wspomóc swoją pamięć i koncentrację? Sięgnij po… przekąski!

Roladki bakłażanowe

Przepis na fit roladki bakłażanowe

jajka szpinak

5 zdrowych przekąsek potreningowych. Przygotujesz je w kilka minut, a zapewnią energię na długo

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×