Przejdź do treści

Jak układać jedzenie w lodówce? O sposobie, którego (być może) wcześniej nie znałaś, pisze Jagna Niedzielska

Źródło: iStockPhoto
Źródło: iStockPhoto
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Choć część osób układa jedzenie w lodówce po prostu tam, gdzie akurat jest na to miejsce, istnieje kilka sposobów, które – dzięki przemyślanemu rozmieszczeniu produktów – pozwalają im zachować świeżość na dłużej. O jednym z tych sposobów napisała niedawno na swoim Instagramie kucharka i propagatorka ruchu niemarnowania w kuchni. Jagna Niedzielska.

Jak zaznacza na początku wpisu jego autorka, przechowywanie żywności w lodówce może być banalnie proste. Najbardziej znanym z podziałów jest ten, który mówi o tym, by produkty dzielić według kategorii, do której należą. I tak, według wspomnianej zasady, nabiał powinien znaleźć się na półce najwyższej, ta środkowa jest natomiast przeznaczona dla produktów, które tracą świeżość najszybciej, czyli wędlin, potraw przetworzonych. Na najniższym poziomie zaleca się za to położenie surowego mięsa i ryb. Jagna Niedzielska proponuje zupełnie inny podział, znacznie łatwiejszy do wprowadzenia w życie, zaznacza jednak, że w jej lodówce każda z półek jest podpisana, by żaden z domowników się nie pomylił.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Jagna Niedzielska

Półka „Zjedz już”

Pierwszą z wyodrębnionych przez ekspertkę półek jest ta przeznaczona na jedzenie, które ma najkrótszy termin ważności, które należy zjeść jak najszybciej. Wśród takich produktów znajdują się np. nabiał, gotowe posiłki do odgrzania, pasty roślinne, otwarte już delikatne sery.

Półka „Masz jeszcze czas”

Na kolejnej półce układamy produkty z dłuższym okresem przydatności, hermetycznie zapakowane, bardziej wytrzymałe.

Półka „Harpagany”

Czyli najniższa  z półek w lodówce, szuflada bądź dolna półka na warzywa, owoce, które można długo przechowywać. A do takich należą, jak wylicza Jagna Niedzielska, m.in. marchewki, dynie, pietruszki, kapusty, selery, selery naciowe, cukinie, kalafiory, brokuły. Jak dodaje ekspertka:

Najlepiej, gdy to miejsce jest wyścielone ręcznikiem papierowym, żeby mógł zbierać ewentualny nadmiar wilgoci.

Jagna Niedzielska

Półka „Miękkie dytki”

Jak pisze ekspertka:

To szuflada wyścielona ręcznikiem papierowym, przeznaczona dla warzyw i owoców delikatnych, np. rzodkiewki, bakłażany, grzyby, owoce jagodowe, etc.

Jeśli chodzi o te ostatnie, w jednym ze swoich postów Jagna Niedzielska pisała również, by jagody kupować w najmniejszych możliwych ilościach, akurat takich, by zjeść je najlepiej jeszcze tego samego dnia. Warto je też przesypać do własnego opakowania, wyłożonego ręcznikiem papierowym. Opakowanie to powinno być na tyle duże, by owoce nie były stłoczone, ponieważ w innym przypadku bardzo szybko pojawi się pleśń.

Jeszcze przed zakupem wszelkiego rodzaju delikatnych owoców i warzyw, jak np. rzodkiewki, sałaty, szparagi, maliny, truskawki warto też przemyśleć, ile osób będzie je jeść, czy w lodówce jest wystarczająco dużo miejsca, by właściwie je przechowywać, czy mamy pomysł, jak wykorzystać je w kuchni.

Kobieta układa bukiet kwiatów

Kim jest Jagna Niedzielska?

Jagna Niedzielska, propagatorka idei zero waste, to także autorka książki „Bez resztek” oraz e-booka „Smacznie, zdrowo, tanio! Jak gotować EKOnomicznie”, prowadząca program „Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek”, a także współprowadząca (razem z Damianem Kordasem) program „Widelcem po mapie”. Ekspertka organizuje również warsztaty kulinarne, szkolenia w zakresie ekologii. Na swoim instagramowym koncie, które śledzi ponad 24 tysiące osób, podpowiada, w jaki sposób kupować i przechowywać żywność, jak najlepiej korzystać z kuchni lokalnej i sezonowej.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Bez marnowania. Kuchnia zero waste / pexels

Zostało ci mięso i warzywa z rosołu? Oto, jak możesz je wykorzystać

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

Pieprz ziołowy – skład, do czego stosować, czym zastąpić. Przepis na domowy pieprz ziołowy

Olej i patelnia

„Kanały skrywają wiele tajemnic. Jedną z nich są góry tłuszczu” – alarmuje biotechnolog Dawid Polak

Najgorsze z najgorszych. TOP 6 najgroźniejszych dla zdrowia konserwantów

Ziarna sezamu

Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie

owoce w siatce

To będą bardzo drogie święta. Sylwia Majcher podpowiada, na jakich produktach nie warto oszczędzać, a jakie można kupić taniej

Mrożonki

Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Przechowywanie mrożonej żywności

Myślisz, że rozmrożonego jedzenia nie wolno ponownie zamrażać? Poznaj inne mity na temat przechowywania żywności

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Śmietana w misce. Obok rozrzucone borówki

Czego nie powinna zawierać śmietana? Wyjaśniają dietetyczki z „Czytamy etykiety”

Agnieszka Pocztarska

Spożyć „przed” i „po” – czym różnią się te sformułowania na etykietach żywności? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska [WIDEO]

Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami

Wyrzucasz szypułki z truskawek? Nie rób tego! Są źródłem cennych składników

Lepiej unikaj w kupowanych produktach "szóstki z Southampton". Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska

Lepiej unikaj „szóstki z Southampton”. Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska

7 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Skorzystaj z tych kilku praktycznych wskazówek, nie tylko od święta!

7 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Skorzystaj z tych kilku praktycznych wskazówek, nie tylko od święta!

Czy data ważności zniknie z produktów spożywczych? Sylwia Majcher o możliwych zmianach

Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości

Kobieta wsypuje mąkę do miski

Co oznaczają cyferki na mąkach? Który typ sprawdzi się idealnie przy wypiekach? Wyjaśniają dietetycy z „Czytamy etykiety”

Kobieta w sklepie

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

Świąteczne potrawy - co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Świąteczne potrawy – co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Znamy laureata pokojowej nagrody Nobla! To nie jedna osoba, tylko organizacja

Znamy laureata Pokojowej Nagrody Nobla! To nie jedna osoba, tylko organizacja

5 dobrych konserwantów. Ich nie musisz unikać

Bisfenol A (BPA ) – gdzie występuje, jak wpływa na zdrowie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

18 przepisów dla miłośników awokado

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×